Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 42

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 42 – 19 oktober 2016

Herziening fietsknooppuntennetwerk Veluwe

Het fietsknooppuntennetwerk op de Veluwe is na 10 jaar toe aan een grondige herziening. De gemeenten op de Veluwe hebben daarom besloten om het netwerk in het voorjaar van 2017 aan te passen. Er worden nieuwe routes toegevoegd en daarmee ontstaan ook nieuwe knooppunten.

Voor de gemeente Harderwijk betekent dat er 10 nieuwe knooppunten toegevoegd worden. Het fietsknooppuntennetwerk wordt verlengd van 37 naar 56 km.
 
Naar verwachting worden de werkzaamheden aan het knooppuntennetwerk in de periode februari-april 2017 uitgevoerd. Het is mogelijk dat in deze periode weggebruikers hier overlast van ondervinden. De aanpassingen zijn zo omvangrijk dat bestaand kaartmateriaal ook niet meer bruikbaar zal zijn. Wij adviseren u daarom om te wachten met het vervaardigen van drukwerk totdat het nieuwe route-ontwerp beschikbaar wordt gesteld. Naar verwachting kan vanaf eind november 2016 dit ontwerp worden vrijgegeven. Wilt u hierover geïnformeerd worden? Dan kunt een mail sturen naar de projectleider voor de Veluwe, Roelof Sieper, via [email protected].

Meimaand Fietsmaand 2017

De gebiedscoöperatie Gastvrije Randmeren stelt zich officieel kandidaat voor het gastheerschap Meimaand Fietsmaand 2017. Er komt een bijzonder programma waarbij de relatie wordt gelegd tussen fietsen en waterrecreatie.
 
Omwonenden van de Randmeren en bedrijven worden volop bij de activiteiten betrokken. Met de kandidatuur kunnen in één klap vijf provincies en 16 gemeenten actief bij deze promotiemaand betrokken worden, waaronder Harderwijk.
 
Uitdaging voor Randmeergebied
Het gastheerschap biedt de Randmeren de mogelijkheid om veel fietspubliek naar het gebied te trekken en op een originele manier een fietsdag of een fietsvakantie langs het water in te vullen. Gastvrije Randmeren koerst op verbinding met de natuureilanden en kinder- en jongerenactiviteiten op de vele stranden, altijd in de buurt van gezellige horeca.
 
Aanhakers gezocht
Partijen die mee willen werken of de campagne ondersteunen, kunnen contact opnemen met het secretariaat van de coöperatie. Kijk voor alle contactgegevens op Gastvrijerandmeren.nl.
 
Kennisprogramma
Een bijzonder onderdeel uit de kandidaatstelling is het initiatief om een kennisprogramma te organiseren rondom de Meimaand Fietsmaand. Met dit programma kunnen ondernemers in de regio aanhaken op de kansen van de Meimaand Fietsmaand. Niet iedere ondernemer heeft een fietsaanbod. Door cross-overs te maken met waterrecreatie en bij de arrangementen ook stopplaatsen en horeca te betrekken, leert een brede groep ondernemers te profiteren van de Meimaand Fietsmaand campagne.
 
Organisatie
De landelijke coördinatie van de Meimaand Fietsmaand ligt in handen van Leisure Experts en wordt ondersteund door onder andere de Fietsersbond, Landelijk Fietsplatform, Fiets en Wandelbeurs en de NTFU. In 2016 had de provincie Gelderland de primeur om als gastheer op te treden van de Meimaand Fietsmaand. Deze aanpak, met een regio als speerpunt, heeft goed gewerkt.

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 27 oktober vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere bestemmingsplan Lorentz I en II – Stephensonstraat. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 

Ophaalservice grofvuil


Laat uw grofvuil ophalen
Grofvuil, zoals meubels en matrassen, wordt 1 maal per 2 weken op maandag opgehaald door Aconov. Dit gebeurt uitsluitend op afspraak met Aconov, tel. 0800 222 4 111 of kijk op www.aconov.nl. Kosten bedragen € 32,50 per één kubieke meter (dus 2 m³ is € 65,00, enz.). Voorwaarde hierbij is dat het afval handzaam en niet te zwaar is samen gebonden.

U dient voor het ophalen van grofvuil tijdig te betalen. U kunt dit op de inzameldag zelf of voorafgaand aan de inzameldag doen. Als u op de dag zelf betaalt, dient u dus thuis te zijn op de inzameldag. U kunt dan contant of per pin betalen aan de chauffeur van het inzamelbedrijf. Als u vooruit betaalt via een overschrijving, moet het bedrag uiterlijk op vrijdag voor 12.00 uur voor de inzameling zijn bijgeschreven (rekeningnummer NL26 ABNA 0425 1398 40 ten name van Dusseldorp Inzameling en Recycling B.V.).
 
Geef uw spullen een tweede leven (rectificatie)
Breng oude spullen die voor een ander wellicht nog bruikbaar zijn gratis naar Het Goed Harderwijk, Zuiderbreedte 15 (open van 9.30 tot 18.00 uur). Ook kunt u de spullen gratis laten ophalen, maak hiervoor een afspraak via www.hetgoed.nl. Hergebruik van kwaliteitsgoederen gaat bij Het Goed hand in hand met de missie om mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, weer te laten deelnemen aan het arbeidsproces. In de kringloopwinkel van Het Goed vindt u een zeer uitgebreid aanbod reguliere tweedehands goederen. 
 
Voor vragen over afvalinzameling: Aconov, tel. 0800 222 4 111 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur (gratis) of kijk op www.aconov.nl. Overige informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected].
 

Ontvlechten waterstromen Wittenhagen Zuid en Beatrixlaan

Waterschap Vallei en Veluwe ondersteunt 28 gemeenten in het scheiden van schoon en minder schoon water in bestaand stedelijk gebied. Ook wel het ontvlechten van waterstromen genoemd. Het schone water blijft in het gebied en het minder schone en het gebruikte water wordt zo geconcentreerd mogelijk afgevoerd naar de zuiveringsinstallatie. In Harderwijk is dat afgelopen jaar gebeurd in de wijken Wittenhagen Zuid en de Beatrixlaan en een aantal aanliggende straten, in combinatie met rioolvervanging. Hiervoor ontvangt de gemeente van het waterschap een bijdrage in de kosten van € 130.000,00.
 
Om de gevolgen van klimaatverandering nog beter in beeld te kunnen brengen is recentelijk een rapport verschenen van onder andere het KNMI. Dit rapport toont de nut en noodzaak van deze actie aan. Voor meer informatie kunt u terecht bij klimaatverandering.vormgeving.com. Hiermee wordt gestreefd naar een leefbare en toekomstbestendige steden en dorpen.
 
Draagt u ook een steentje (minder) bij?
Als u een tuin heeft kunt u zelf ook een steentje bijdragen aan ontvlechten door minder stenen in uw tuin te leggen (onttegelen). Hemelwater kan dan makkelijker in de bodem wegzakken. Zijn uw regenpijpen op het gemeentelijk riool aangesloten, dan kunt u ontvlechten door (een deel van) het regenwater uit de regenpijpen op te vangen in een regenton en/of in uw eigen tuin te verwerken. Hiervoor moet voldoende ruimte zijn en de bodemopbouw moet geschikt zijn (of gemaakt worden). De tuin mag immers niet bij elke bui blank komen te staan. U kunt bij een tuincentrum, loodgieter, hovenier of gemeente advies in winnen wat de mogelijkheden zijn en waar u op moet letten. De gemeente wil particulieren hierbij ondersteunen door de eventueel benodigde materialen beschikbaar te stellen (tot een maximum bedrag van € 500,- per adres).  Welke gevolgen verstening heeft op de kwaliteit van de leefomgeving kunt u nalezen op www.operatiesteenbreek.nl.

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
3-10-2016 Triasplein 11: schermen met hederabegroeiing zonder dakconstructie
12-10-2016 Zuiderzeestraatweg 161: kappen 1 boom
12-10-2016 Parallelweg 26-11: kappen 1 boom
6-10-2016 Ceintuurbaan 2-20: herinrichten 1e verdieping
10-10-2016 Veldkamp 7: wijzigen draagconstructie
7-10-2016 Hoge Varen kavel 43 en 44: 2-onder-1 kap woning
10-10-2016 Nobelstraat 44: stikstoftank
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
10-10-2016 Lage Enkweg 17-19: gedeeltelijk vervangen achtergevel
10-10-2016 Krommekamp 37: vestigen gastenverblijf in strijd regels ro
10-10-2016 Strekdam 52 t/m 90 (even nrs.): oprichten 20 boothuizen
12-10-2016 Newtonweg 99: plaatsen bijgebouw en materiaalopslag in strijd regels ro
10-10-2016 Korhoenlaan 1- 42: kappen 2 bomen
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
28-09-2016: Sloopmelding Deventerweg 93, 3843 GC in Harderwijk, voor het gedeeltelijk slopen van de woning.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.

Verkeersbesluiten

De gemeente heeft besloten om:
- een parkeerverbod in te stellen in de Melis Stokelaan, ter hoogte van het elektriciteitshuisje, nr. 21 A. Het parkeerverbod is in de zomermaanden bij wijze van proef uitgevoerd en wordt nu definitief ingevoerd.
- een gereserveerde parkeerplaats in te stellen voor het opladen van elektrische voertuigen op het parkeerterrein op de Bachdreef ter hoogte van huisnummer 52.
 
Het besluit met tekening is bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl.
Via zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Voor nadere inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen met  het Domein Ruimte, tel. 411 911.

Melding extra collectieve festiviteit op 28 oktober

Het college wijst jaarlijks een tiental collectieve festiviteiten aan waarop de geluidsvoorschriften, zoals die zijn vastgelegd in het Activiteitenbesluit binnen een horecagelegenheid, niet gelden. Na 00.30 uur moet de geluidsknop weer worden teruggedraaid. Vanaf dat tijdstip gelden de normale normen van het Activiteitenbesluit weer. Ramen moeten gesloten zijn en de deur mag niet open blijven staan.
 
Voor Harderwijk heeft het college voor 2016 heeft al zeven dagen aanwezen. Drie dagen  resteren nog en kunnen flexibel worden ingevuld. Als collectieve festiviteit is Bock Rock op 28 oktober 2016 aangewezen.