Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 42

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 42 – 14 oktober 2015

Goedbezochte wijkgesprekken 6 en 7 oktober - Betrokkenheid bij bewoners en gemeente kenmerkt deze avonden

Na een zeer succesvol wijkgesprek over Stadsweiden en Drielanden op 23 september waren op 6 en 7 oktober de andere wijken van Harderwijk aan de beurt. In de kantine van Zwart-Wit en kerkelijk centrum het Visnet verzamelden meer dan 160 bewoners, raads- en collegeleden zich voor een gesprek over Harderwijk.
 
Harderwijkers zijn over het algemeen positief over de stad: groen, gezellig, rustig, ruim en fijne mensen in een mooie omgeving met veel voorzieningen zijn opmerkingen die gemaakt worden. Er kwamen ook verbeterpunten naar voren waar bewoners tegenaan lopen. Parkeren en handhaving daarvan in de binnenstad, onoverzichtelijke situaties op onder andere de Vitringasingel en de Stationslaan, de naar urine ruikende parkeerkelder en te hard rijden op de Wittenhagen leveren ergernissen op.
 
Afsluitende avond 2 november in stadhuis

Op maandag 2 november organiseren wij een afsluitende stadsconferentie in het kader van de Maand van Burgerschap 2015. De avond start om 19.30 uur en vindt plaats in het stadhuis. Tijdens deze stadsconferentie worden de resultaten van de drie wijkgesprekken getoond. Bewoners gaan met de gemeente  in gesprek over oplossingen en mogelijkheden om problemen op te pakken en er iets aan te doen. U als bewoner, de gemeente en diverse maatschappelijke organisaties zitten die avond aan tafel om deze positieve wijkgesprekken een vervolg in onze stad te geven. Samen kunnen we veel van de benoemde problemen aanpakken en oplossen. U bent van harte uitgenodigd voor deze stadsconferentie!
 
Aanmelden stadsconferentie
U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar [email protected] of via het digitale antwoordformulier op www.harderwijk.nl/harderwijkzijnwijsamen in te vullen. Vermeld daarbij ook met hoeveel personen u komt. Vanwege catering en de capaciteit van de locatie willen we graag vroegtijdig weten hoeveel personen zich hebben aangemeld. Ook als u niet eerder bent uitgenodigd voor de wijkgesprekken in september en oktober, maar wel wilt meepraten, dan kunt u zich aanmelden voor de stadsconferentie op 2 november. Voor vragen of meer informatie kunt u contact opnemen met dhr. A. Lotfolahian, tel. 411 911.

Ervaringen delen over duurzaam wonen

Tijdens de Nationale Duurzame Huizenroute op 7 en 14 november openen eigenaren van duurzame huizen in Harderwijk hun huis. Zij willen daarmee kennis en ervaring delen bij het duurzaam maken van hun huis. Een verhaal van iemand uit de buurt levert nuttige informatie op over verbruik, comfort en allerlei praktische zaken.
 
Naast de openstelling op zaterdag 7 en 14 november is er ook de digitale huizenroute.
Via de www.duurzamehuizenroute.nl is het mogelijk om vragen te stellen aan huiseigenaren waardoor de kennis en ervaringen het hele jaar door beschikbaar zijn.
 
Wij sluiten hiermee aan op een landelijke actie en hopen dat meer inwoners enthousiast worden om deel te nemen. Veel mensen willen aan de slag met het energiezuinig maken van hun woning maar weten niet waar ze moeten beginnen. De Duurzame Huizen Route wordt jaarlijks georganiseerd door initiatiefnemer Majada Projectmanagement en mede mogelijk gemaakt door een groot aantal Nederlandse gemeenten, waaronder de gemeente Harderwijk en een aantal regionale Rabobanken.
 
Meer informatie? Mail naar [email protected] of neem contact op met Gerna Driesse, tel. 0525 701015. Voor overige vragen op het gebied van duurzaam bouwen kunt u vragen naar Bram Oudejans, hij is beleidsmedewerker bij de gemeente.

Opnieuw erkenning voor schoon en veilig winkelcentrum Tweelingstad

Winkelcentrum Tweelingstad is aantrekkelijk, veilig en schoon. Als erkenning daarvoor heeft het winkelgebied op woensdag 7 oktober de tweede ster van het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) gekregen. Burgemeester Harm-Jan van Schaik, de ondernemers van winkelcentrum Tweelingstad, de politie en brandweer van Harderwijk kregen de ster en het bijbehorende certificaat uit handen van Gaby de Ruiter, van het CCV. Winkelcentrum Tweelingstad had eerder al één KVO-ster ontvangen. De tweede ster geeft aan dat de gemeente, de ondernemers en de werkgroep KVO goed bezig zijn om het winkelgebied weer een stukje veiliger en aantrekkelijker te maken.
 
Voorgeschiedenis
Sinds 2012 werken de ondernemers van Winkelcentrum Tweelingstad samen met onder andere de gemeente Harderwijk, het CCV, Politieteam Veluwe West, Brandweer Veluwe West om een schoon, heel en veilig winkelcentrum Tweelingstad te creëren. Het KVO biedt een goede ingang naar de gemeente en de politie. Niet alleen op het gebied van veiligheid, maar ook voor andere zaken. Het leidt tot kortere lijnen, waardoor knelpunten sneller opgelost kunnen worden.
 
Verbeteringen
De werkgroep KVO heeft in de afgelopen jaren meerdere keren rondom de tafel gezeten. Zo zijn de volgende verbeteringen geboekt op en rondom het winkelcentrum:
  • De onveiligheidsgevoelens in en om de winkels zijn verder gedaald.
  • Het aantal winkeldiefstallen is gedaald en men ervaart minder overlast van rondhangende jeugd en graffiti.
  • Het aantal inbraken is gedaald en er zijn geen angstgevoelens door bedreigingen.
  • De tevredenheid over het onderhoud en beheer van de buitenruimte, verlichting en toezicht zijn gestegen.
Toekomst
De komende jaren blijft de werkgroep actief en zal zich storten op de brandveiligheid in en om de winkels, het terugdringen van de overlast van fietsers op het winkelcentrum en het vergroten van aangifte bereidheid bij de ondernemers.

Sportwijzer - Doe mee, sport is oké!

Ben je tussen de zes en twaalf jaar? Meld je dan aan voor Sportwijzer! Vanaf woensdag 14 oktober om 13.00 uur kun je je weer opgeven voor een sport naar keuze via www.sportwijzerharderwijk.nl.
 
Deze week is op alle basisscholen in Harderwijk de flyer Sportwijzer uitgedeeld. Sportwijzer is een sportstimuleringsproject gericht op de jeugd van groep 3 tot en met 8. Tegen een kleine vergoeding kun je tijdens 3 of 4 lessen kennismaken met een sport naar keuze.  Vanaf de herfstvakantie tot eind januari kun je meedoen aan de najaarseditie. Na het succes van vorig jaar, is er deze keer ook weer aanbod voor volwassenen. Ouders zijn ook van harte welkom bij de verschillende sportaanbieders.
 
Er zijn weer verschillende sporten waaraan je mee kunt doen: tennis, mountainbiken, fitness, zumba en nog veel meer. Lukt het niet om nu mee te doen aan de Sportwijzer, dan kun je je na de voorjaarsvakantie ook weer inschrijven. Informatie: www.sportwijzerharderwijk.nl. 

Aanleg fietspad langs de Strokelweg

Maandag 19 oktober start de aannemer Hoornstra-Ophof met het aanleggen van een vrij liggend fietspad langs de Strokelweg. Met dit fietspad kunnen de sporters en bezoekers van onder andere VVOG, tennisvereniging Strokel, de Scouting  en Athlos op een veilige manier bij hun club komen. De werkzaamheden duren in totaal ongeveer drie weken. 

​Aanleg beek Friesegrachtpark​

Maandag 19 oktober start Sallandse Wegenbouw met de aanleg van de beek door het Friesegrachtpark. De ligging van deze beekloop is samen met omwonende en ander betrokken tijdens informatie bijeenkomsten bepaald.
 
De beek zal al slingerend met enkele bruggetjes in het park komen te liggen. Deze beek zal de symbolisering zijn van de historische beekloop tussen de Couperussingel en de Friesegracht. ​Bij de zeshoekige speelplek zullen enkele toestellen worden verplaatst naar het naastgelegen gras. De metalen klim-‘ufo’ blijft als enige in een schors-ondergrond staan. De schors verzorgt namelijk de voor dit toestel  benodigde veilige val-dempende ondergrond. De andere toestellen kunnen ook gewoon in het gras staan. De speelplek krijgt dan een wat natuurlijker uitstraling, die beter in het park past.

Win een droombaan voor één dag: brandweer!

Altijd al eens een dagje willen meelopen met Harderwijkse brandweer? De brandweerkazerne van binnen bekijken? En mee-oefenen met de vrijwillige brandweer?

Ga naar www.facebook.com/gemeenteharderwijk, like het bericht over de droombaan-actie en laat voor maandag 19 oktober 10.00 uur een reactie achter op het bericht. Laat weten waarom jij samen met je man/vrouw, vriend(in), collega, zoon/dochter of iemand anders deze droombaan voor één dag als brandweerman-/vrouw moet winnen.

De vier leukste inzendingen mogen maandag 26 oktober van 18.00 tot 21.00 uur meedoen met de speciale trainingsavond van de vrijwillige brandweer in Harderwijk. Meer informatie over de Facebookactie is te lezen op www.harderwijk.nl/droombaanvooreendag

Verzamel bladeren in bladkorven

In deze periode zijn onze buitendienstmedewerkers en aannemers druk bezig met het wegblazen van de laag bladeren. Met veegwagens en meerdere bladblazers gaan ze de strijd aan met het blad. Al het blad wordt verzameld en naar de composthoop gebracht.
 
Ook u kunt het blad van de gemeentebomen verzamelen die in uw tuin, op de straat of de stoep liggen. In week 43 zetten wij meerdere bladkorven uit in Harderwijk en Hierden waar u het blad in kunt doen. Hiervoor hebben wij speciale locaties aangewezen. In het buitengebied van Hierden staan geen bladkorven, alléén daar mag u het blad in de berm vegen.

Voor het gebruik van de bladkorven gelden een aantal regels:
  • In de korven mag alléén bladafval worden gedeponeerd;
  • Het bladafval mag uitsluitend afkomstig zijn van gemeentebomen die in uw tuin, op de stoep, de straat of het plein liggen;
  • In de korven mogen géén takken of ander afval zoals lege flessen en vuilniszakken worden gedeponeerd.
Met de bladkorven willen wij graag samen met u werken aan een schone en veilige straat. De wijkbeheerder houdt in de gaten wanneer de bladkorf geleegd moet worden. Zodra de meeste bladeren gevallen zijn, worden de bladkorven weer verwijderd. Informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected]

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 29-9-2015 Zuiderzeestraatweg 91: gebruiken bijgebouw als gastenverblijf in strijd regels RO
  • 30-9-2015 Karel Doormanlaan 3: splitsen pand en veranderen gevel
  • 1-10-2015 Selhorstweg 2: plaatsen twee nieuwe condensoren
  • 2-10-2015 Van Leeuwenhoekstraat 20- 1: reclame
  • 17-9-2015 Flevoweg 47 t/m 71 (oneven nrs.) en  Ir. Wortmanstraat 1 t/m 23 (oneven nrs.): het renoveren van 25 woningen
  • 2-10-2015 Molenweg 49: kappen 11 bomen
  • 2-10-2015 Zomerweg 2A: vervangen en vergroten B&B
  • 2-10-2015 Wijtgraaf 13: hooiberg in strijd regels RO
  • 6-10-2015 Luttekepoortstraat 16: reclame
  • 6-10-2015 Duinweg 3: kappen twee bomen
  • 7-10-2015 diverse locaties: kapplan 2015-2016
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier afdeling Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij de afd. Beheer openbare ruimte tel. 411 333.

Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure): 
  • 6-10-2015 Sonnevancklaan 12: carport in strijd regels RO
  • 6-10-2015 Markt 17A: reclame
  • 5-10-2015 Weisteeg 5: inrit
  • 6-10-2015 Westeinde 23: reclame
  • 6-10-2015 Achterste Wei 3: gevelreclame
  • 5-10-2015 Biesteweg 4: kappen 2 bomen
  • 5-10-2015 Stobbeweg 1: kappen 1 boom
  • 5-10-2015 Ceintuurbaan 4- 66: kappen 1 boom
  • 6-10-2015 Sonnevancklaan 21: legaliseren diverse bouwwerken
  • 5-10-2015 Parallelweg 26-149: kappen 1 boom
  • 6-10-2015 Sonnevancklaan 11: legaliseren bebouwing in strijd regels RO
  • 6-10-2015 Sonnevancklaan 3: legalisatie houthok in strijd regels RO
  • 6-10-2015 Frisialaan 57: kappen 1 boom
  • 6-10-2015 Cort van der Lindenlaan 38: inrit
  • 6-10-2015 Parallelweg 26-101 en Jaagpad 101:  kappen 5 bomen
  • 8-10-2015 Mandenmakerstraat 38: plaatsen houten tuinhek
  • 5-10-2015 Sonnevancklaan 3: kappen 7 bomen
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten. 
 
Vooraankondiging bestemmingsplan Zuidelijke stadsrand
 
Burgemeester en wethouders maken bekend dat een nieuw bestemmingsplan voor de zuidelijke stadsrand van Harderwijk wordt voorbereid. Het plangebied omvat de A28 en aangrenzende gronden, zoals het woongebied Weisteeg, locatie Post en omgeving, de woningen aan de Fazantlaan en Eekhoornlaan, Hotel Van der Valk, omgeving Boekhorstlaan en de Zandlaan. In het op te stellen bestemmingsplan wordt uitsluitend de bestaande situatie vastgelegd. Er worden geen nieuwe ontwikkelingen opgenomen.
 
Het voorontwerpbestemmingsplan zal naar verwachting medio december 2015/januari 2016 in het kader van de inspraak ter inzage worden gelegd in de stadswinkel van het stadhuis. Vanaf dan kan een reactie worden ingediend bij het gemeentebestuur. De terinzagelegging zal op de gebruikelijke wijze worden bekendgemaakt in Het Kontakt en op www.harderwijk.nl. Tegen dit voornemen kunnen geen zienswijzen worden ingediend en er wordt over dit voornemen geen advies gevraagd van een onafhankelijke instantie. Informatie: afd. Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel 411 911.
 
Besluit Naamgeving
Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij, na advies van de commissie naamgeving, de volgende namen hebben vastgesteld voor de openbare ruimte van de toekomstige wijk Waterstad in Harderwijk.
  • Langezand, deze doorlopende woonstraat is gelegen op het Noordereiland.
  • Langezandhof, dit betreft een parkeerterrein in de vorm van een hof en is oostelijk gelegen op het Noordereiland.
  • Vogelzandhof, dit betreft een parkeerterrein in de vorm van een hof en is westelijk gelegen op het Noordereiland.
  • Vogelzand, dit betreft een korte zijstraat aansluitend op het Langezand en is westelijk gelegen op het Noordereiland.
  • Spaanderbankhof, dit betreft een parkeerterrein in de vorm van een hof en is centraal gelegen op het Noordereiland.
  • Spaanderbank, dit betreft een korte zijstraat aansluitend op het Langezand en is oostelijk gelegen op het Noordereiland.
  • Bornrifhof, dit betreft een parkeerterrein in de vorm van een hof en is gelegen in de buurt De Eilanden.
  • Brandaris, een ontsluitingsweg van het Noordereiland.
  • Brandarishof, dit betreft een parkeerterrein in de vorm van een hof en is gelegen in de buurt De Eilanden.
  • Waterstadpark, dit betreft het toekomstig in te richten park op de kop van de buurt De Stadswerven.
  • Waterstadboulevard, deze ontsluitingsweg is een doortrekking in noord-oostelijke richting van de huidige Strandboulevard.
  • Waterstadhaven, deze toekomstig in te richten haven omvat al het water rondom de buurt De Eilanden. 
En ten behoeven van de BAG (Basisregistraties Adressen en Gebouwen) het vaststellen van de geometrie van:
  • De parkeerterreinen: Waltoren, Scheepssingel, Selhorstweg en Westeinde.
  • De havens, wateren en grachten: Lorentzhaven, Wolderwijd, Veluwemeer en Veluwemeer (te Hierden), Diepegracht, Friesegracht, De Wittenhagensingel, Veldkampsingel, Couperussingel, Weibeek, Beek van de Hoge Geest, Hierdensche Beek.
  • En overigen, Plantagepark en Muziekpark, Walstein (brug), Ooster Mheenpad, Ooster Mheenpad (te Hierden), Beekhuizerzand, Harderwijkerbos, Strokelbos, en de Weisteeg.  
Informatie: de secretaris van de commissie naamgeving, tel. 411 911.

Milieumeldingen
Melding sloop/asbest:
  • Op 28-09-2015: Boomkamp 29 3848 ZA Harderwijk voor de sloop van woonhuis met opstallen.
Voor de bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften; een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.