Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 41

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 41 – 12 oktober 2016

Feestelijke opening Democratiefabriek

Vrijheid, gelijkheid en pesten, je vindt het allemaal tussen de bouwhelmen, veiligheidsvesten en machines van de Democratiefabriek die burgemeester Harm-Jan van Schaik op donderdag 6 oktober feestelijk opende.
 
Samen met de kinderen van groep 8 van basisschool De Brug gaf de burgemeester het startschot voor deze unieke tentoonstelling. Burgemeester Van Schaik legde de kinderen uit wat burgerschap betekent voor volwassenen en kinderen en hoe je met burgerschap omgaat op het schoolplein en in de speeltuin. Terwijl de kinderen na de feestelijke opening actief aan de tentoonstelling deelnamen, was de burgemeester in de buurt om daar waar nodig de tieners hulp te bieden.
 
Op vrijdag 7 oktober was het de beurt aan groep 8 van basisschool De Parel om een bezoek te brengen aan de Democratiefabriek.  Zij werden op deze ochtend begeleid door wethouder Christianne van der Wal.
 
De Democratiefabriek is een interactieve, mobiele tentoonstelling waarin jongeren van 10 tot 18 jaar democratie kunnen onderzoeken en oefenen met machines, apparaten en gereedschappen. Ook voor volwassenen (ouders) is de tentoonstelling erg leuk om te doorlopen. Voor hen is er de mogelijkheid om in de herfstvakantie, tijdens openingstijden van de bibliotheek, deel te nemen. In verband met de personele bezetting kunt u het beste vooraf contact opnemen met dhr. A. Lotfolahian via tel. 411 911. De Democratiefabriek is de hele maand oktober te vinden in de bibliotheek aan de Academiestraat 3. 

Oproep voordracht kandidaten Piet Dijkstra Prijs

De Piet Dijkstra Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een inwoner van de gemeente Harderwijk, die blijk geeft van vrijwillige en belangeloze inzet voor het welzijn van één of meer mede-inwoners. Deze prijs wordt uitgereikt tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor inwoners. Gemeente Harderwijk is voor dit jaar weer op zoek naar kandidaten die hiervoor in aanmerking komen. Burgemeester Harm-Jan van Schaik: “Het zijn vaak de stille krachten die achter de schermen veel werk verzetten. Zij verdienen publiekelijk waardering voor hun vrijwillige inzet.”
 
Initiatief uit de samenleving
Piet Dijkstra zag in dat de gemeente niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor het welzijn van iedere inwoner. Dat is ieders verantwoordelijkheid en betekent vertrouwen op de eigen kracht van de samenleving. Hij was het grote voorbeeld voor goed burgerschap.
De Piet Dijkstra Prijs is een initiatief uit de Harderwijker samenleving en wordt daarom ook door inwoners uit Harderwijk gekozen.

Het instellen van de Piet Dijkstra Prijs, als waardering voor vrijwilligerswerk, is in 2014 voorgesteld door de heer J. G. de Groot, oud-burgemeester van Harderwijk. De prijs werd in 2015 voor het eerst uitgereikt aan de heer W.A. Wassenaar. In 2016 ontving mevrouw R. van der Vegt-Krikke de prijs.
 
Commissie
De voordrachten van de kandidaten die zijn genomineerd voor de  Piet Dijkstra Prijs worden beoordeeld door een commissie. De commissie beoordeelt de verschillende nominaties op de onderdelen:
  • waarde van het maatschappelijk initiatief
  • trouw, langdurig, op de achtergrond
  • sociaal gedrag, zelfs kleine zichtbare dingen 
  • verschuiving van overheidsverantwoordelijkheid naar eigen verantwoordelijkheid; 
  • betrokkenheid op de eigen sociale of ruimtelijke omgeving (hoeft niet de hele stad te zijn) 
  • belangeloosheid
De commissie opereert in de luwte, zij is niet geheim, maar wel terughoudend in publiek optreden. Jaarlijks vindt roulatie plaats, doordat de decorandus gevraagd wordt het volgend jaar zitting te nemen in de commissie.
 
Aanmelding tot 1 december
Kent u iemand die in aanmerking komt voor de Piet Dijkstra Prijs dan kunt deze persoon voordragen. U kunt uw kandidaat voor de Piet Dijkstra Prijs aanmelden via het digitale aanmeldingsformulier ‘Kandidatuur Piet Dijkstra Prijs’ op www.harderwijk.nl/pietdijkstraprijs. De voordracht is mogelijk tot donderdag 1 december 2016. 
 
Raadsinformatie
Donderdagavond 20 oktober zijn er geen commissie- of raadsvergaderingen in het stadhuis.
 
De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Gezondheidsrisico’s kunstgras. De fractie D66 heeft het college schriftelijke vragen gesteld over winkelleegstand Harderwijk in relatie tot provinciale retaildeal. De fractie Harderwijk Anders heeft het college schriftelijke vragen gesteld over (trouw)ambtenaar voor 1 dag en openingstijden zwembad De Sypel. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Boten en surfplanken weg bij de strandjes

Het watersportseizoen is bijna afgelopen. Veel eigenaren zetten hun zeilbootjes en andere vaartuigen alweer in de eigen garage of tuin. Ligt uw boot of surfplank nog langs een van de strandjes van het Wolderwijd in het riet of langs het Zeepad? Haalt u deze dan voor maandag 31 oktober weg. Na deze datum worden ze door Stadstoezicht weggesleept.

De wegsleepkosten worden in rekening gebracht als u de boot/surfplank afhaalt. Zorg dat u uw boot of surfplank weghaalt, zo voorkomt u een boete. In de APV is opgenomen dat er na 1 november geen boten of surfplanken meer mogen liggen. Het is overigens niet toegestaan om met de auto en trailer de boot uit het water te halen, omdat auto’s niet op het Zeepad mogen komen. Informatie (ook over eerder weggesleepte boten): Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected].  

Herfstvakantie = Zwem4daagse

Van maandag 17 tot en met vrijdag 21 oktober organiseert zwembad De Sypel de jaarlijkse zwem4daagse. Zwem vier keer 250 meter (10 banen), 500 meter (20 banen) of 1000 meter (40 banen). Je hebt vijf dagen om de vierdaagse te zwemmen, ben je een keer verhinderd, dan is dat dus geen probleem. Zwem je de Zwem4daagse uit dan ontvang je een schitterende medaille. Ook worden er onder de deelnemers leuke prijzen verloot. De prijsuitreiking is op vrijdag 20 oktober om 11.00 uur.
 
Zwemtijden
  • Maandag tot en met vrijdag 10.00 - 11.00 uur.
  • Maandag, dinsdag, donderdag 14.00 - 15.00 uur. 

 Laat vrijdag gratis uw fietsverlichting maken

Ik wil je zien!
Nu het steeds vroeger donker wordt, is het extra van belang om goede fietsverlichting te hebben. Daarom kunnen inwoners van Harderwijk en Hierden op vrijdag 14 oktober vanaf 14.00 uur gratis fietsverlichting laten controleren en laten maken bij de rijwielhandelaren. Het gaat hierbij om eenvoudige reparaties zoals vervanging van lampjes en bedrading.
 
U kunt terecht bij de volgende rijwielhandelaren:
  • Boonen Tweewielers, Fokko Kortlanglaan 225;
  • Boonen Fietsen, Mecklenburglaan 2;
  • Tweewielercentrum Kleijer, Plantage 8 (werkplaats);
  • Bram Hop Tweewielers, Molenweg 10, Hierden;
  • Poolen Rijwielhandel, Kruisweg 4, Hierden,
  • Bike Totaal Schraverus, Hierdenseweg 21 en Triasgracht 12;
  • Profile Wigger ‘de Fietsspecialist’, Deventerweg 10. 

Ben jij tussen de 6 en 12 jaar? Meld je dan aan voor Sportwijzer!

Vanaf vandaag, woensdag 12 oktober 13.00 uur kun je je opgeven voor een sport naar keuze via www.sportwijzerharderwijk.nl

Gratis ophaalservice grof tuinvuil

Dit najaar kunt u gratis uw grof tuinafval, zoals snoeihout en gerooide struiken, laten ophalen. Dit kan nog op dinsdag 15 november en 29 november 2016. Wilt u hier gebruik van maken? Meldt u zich dan uiterlijk op de vrijdag voorafgaand aan de ophaaldag, vóór 12.00 uur, aan bij ABL Boomverzorging, via [email protected] of tel. 0318 614 227.
  
Spelregels
U dient het tak- en snoeihout langs de openbare weg aan te bieden volgens onderstaande punten. Indien het aangeboden grof tuinvuil niet op deze manier wordt aangeboden, wordt het tuinvuil niet meegenomen.
  • in bundels van maximaal 1 meter lengte.
  • in bundels met een gewicht van maximaal 25 kilo per bundel.
  • per keer mag u maximaal 2 m3 tak- en snoeihout aanbieden.
  • biedt géén dikke boomstammen, stronken, bielzen, tuinmeubelen en grond aan.
  • biedt bladafval in vuilniszakken aan. Ander tuinvuil dan bladeren mag niet in de vuilniszakken zitten (de plastic vuilniszakken worden naderhand door de inzamelaar gescheiden van het tuinvuil).
  • zet de bundels en/of vuilniszakken op de ophaaldag voor 07.30 uur langs de weg.
Voor vragen over afvalinzameling: Aconov, tel. 0800 222 4 111 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur (gratis) of kijk op www.aconov.nl. Overige informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected]

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 28-9-2016 Dennenlaan 33: schuur en carport voorzijde schuur in strijd regel ro
  • 28-9-2016 Donkerstraat 1a hoek Smeepoortstraat 28: reclame
  • 29-9-2016 Havendam 14: aanpassen gevel
  • 28-9-2016 Sonnevancklaan 10: kappen 5 bomen
  • 27-9-2016 Noorderbreedte 16 (concept): bedrijfspand
  • 29-9-2016 Parkweg 3: wijzigen brandcompartimentering
  • 28-9-2016 Zandlaan: bouwen tijdelijke woonunit in strijd regels ro
  • 1-10-2016 Potgieterstraat 25: uitbreiden woning voorzijde
  • 3-10-2016 Glindweg 20: zonnepanelen en geïsoleerde dakplaten
  • 4-10-2016 Van Heemskercklaan 23: dakkapel
  • 6-10-2016 Molenweg 29: kappen 14 bomen
  • 4-10-2016 Lageweg 50: kappen 6 bomen
  • 4-10-2016 Plantage 8: strijdig gebruiken pand en plaatsen 1 reclame uiting
  • 7-10-2016 Watersportboulevard en Bakens: oprichten 125 woningen
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 4-10-2016 Plantage 24b: het plaatsen van vier dakramen
  • 4-10-2016 Korhoenlaan 1: het kappen van 2 bomen
  • 5-10-2016 Horlosebrink 3: woning in strijd regels ro
  • 6-10-2016 Molenweg 1a : een constructieve aanpassing van de woning
  • 6-10-2016 Molenweg 4: veranderen van het pand in een opleidingscentrum
  • 5-10-2016 Mecklenburglaan 74: woning in strijd regels ro
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure):
  • 6-10-2016 Van Leeuwenhoekstraat 22: veranderen inrichting (wm vergunning), tegen het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.
 
Verkeersbesluiten
De gemeente heeft besloten om:
  • Eenrichtingsverkeer in te stellen in een deel van de Zeestraat, voor zover gelegen tussen de Burgemeester Kempersstraat en de Schrassertstraat, met uitzondering van (brom)fietsers.
  • Een algemene gehandicaptenparkeerplaats in te stellen voor het Careander wooncomplex Brederostaete aan de Brederolaan 51.
De besluiten met tekeningen zijn bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde.

U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Voor nadere inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen met  het Domein Ruimte, tel. 411 911.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding:
  • 07-07-2016: Nutrihof, Lorentzstraat 1, 3846 AV in Harderwijk, voor het intrekken van de vergunning.
En de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 20-09-2016: Haverlaan 4, 3844 KX in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een schuur/berging.
  • 22-08-2016: Parallelweg 26 -69, 3849 MN in Hierden, voor het slopen op grond van ruimtelijke regels.
  • 23-09-2016: Eekhoornlaan 6, 3847 LJ in Harderwijk, voor het verwijderen van geschroefde asbesthoudende platen en het gedeeltelijk slopen van een schuurtje.
  • 14-09-2016: Strandboulevard Oost 8D, 8E en 8G, 3841 AB in Harderwijk, voor het slopen van de kiosken en openbaar toilet.
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.