Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 41

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 41 – 7 oktober 2015

Gratis woningcheck brandveiligheid senioren

De hele maand oktober staat in het teken van veiligheidsbewustzijn rondom brand. Dit jaar staat het landelijke thema ‘Verklein de kans op brand’ centraal en richt de campagne zich op  niet-zelfredzame senioren en groepen die de groep niet zelfredzame senioren kunnen bereiken. Senioren (60+) in de regio Noord- en Oost-Gelderland kunnen zich van 1  tot en met 30 oktober aanmelden voor een gratis woningcheck door de brandweer.
 
Brandweer Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) gaat senioren in de regio bezoeken om hen bewust te maken van de kans op brand én hoe de kans op brand kan worden verkleind. 
 
Aanmelden
U kunt zich aanmelden van 1 tot en met 30 oktober door te bellen naar 055 548 3333 (alleen tijdens kantooruren). U kunt zich ook per mail aanmelden via [email protected]. Er is een beperkt aantal woningchecks te vergeven.  
 
Zelf woningcheck uitvoeren?
Via een makkelijk te doorlopen checklist kunt u zien hoe brandveilig uw woning eigenlijk is. De checklist is te vinden op brandweer.nl. Meer informatie over de Brandpreventieweken is te vinden op www.brandpreventieweek.nl

Hennepkwekerij in uw buurt?

Een hennepkwekerij in uw buurt kan een gevaar opleveren voor u als omwonende, zoals de kans op brand, wateroverlast en ontploffing. Daarnaast bezorgt dit de omgeving veel overlast en onveiligheid. Denk aan lekkages, schimmelvorming, stankoverlast en stroomstoringen. Twijfel dus niet om een illegale kwekerij aan te geven. Ook al bent u niet helemaal zeker, meld dat dan ook. 

Hoe herkent u een hennepkwekerij?

Signalen die kunnen wijzen op een hennepkwekerij:
  • Permanent een vreemde geur of stankoverlast
  • Gordijnen die altijd dicht zijn, of afgeplakte ramen
  • Condens op de ramen
  • Stroomstoringen of flikkerend licht
  • Warmte-uitstraling via muren
  • Een ‘onbewoond’ huis, dat ’s avonds of ’s nachts regelmatig wordt bezocht
Helpt u ons mee om onveilige situaties te bestrijden?
Herkent u één of meerdere kenmerken die hierboven zijn genoemd? Meld dan verdachte situaties bij de politie via 0900 - 88 44 of bij Meld Misdaad Anoniem via 0800 - 70 00. Informatie: www.harderwijk.nl/hennep

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 15 oktober vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere afronding kunstproject en explosievenonderzoek Waterfront. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
Aan de agenda van de commissie Beleid Algemeen op donderdag 8 oktober is een agendapunt toegevoegd: explosievenonderzoek Waterfront; benadering en veiligstellen van aangetroffen objecten.

In kader ‘Werk aan de weg’

Treinvrije periode en afsluiting Oranjelaan
Van zaterdag 10 oktober 01.00 uur tot en met maandag 12 oktober 05.00 uur rijden er geen treinen. Tijdens deze zogenoemde treinvrije periode wordt de gerestaureerde perronkap teruggeplaatst en wordt de voorgebouwde liftschacht geïnstalleerd. NS zet gedurende die perioden bussen in.
 
Op vrijdag 9 en zaterdag 10 oktober is de Oranjelaan in beide richtingen afgesloten tussen de Mecklenburglaan en Slingerbos. Omleidingsroutes worden ter plaatse aangegeven. Vanaf zondag 11 oktober is de Oranjelaan weer in beide richtingen geopend. Aansluitend, in de week van 12 oktober, vinden afrondende werkzaamheden plaats, maar het verkeer zal daar weinig hinder van ondervinden. 

Ik wil je zien! Laat vrijdag gratis uw fietsverlichting repareren!

Nu het steeds vroeger donker wordt, is het extra van belang om goede fietsverlichting te hebben. Daarom kunnen inwoners van Harderwijk en Hierden op vrijdag 9 oktober gratis fietsverlichting laten controleren en laten maken bij de rijwielhandelaren. Het gaat hierbij om eenvoudige reparaties zoals vervanging van lampjes en bedrading.
 
U kunt op vrijdag 9 oktober vanaf 14.00 tot 18.00 uur uw fietslicht gratis laten maken bij de volgende rijwielhandelaren:
  • Boonen Tweewielers, Fokko Kortlanglaan 225, Harderwijk
  • Boonen Fietsen, Mecklenburglaan 2, Harderwijk
  • Tweewielercentrum Kleijer, Achterste Wei 13, Harderwijk
  • Bram Hop Tweewielers, Molenweg 10, Hierden
  • Poolen rijwielhandel, Kruisweg 4, Hierden
  • Halfords Harderwijk, Vuldersbrink 16, Harderwijk (hier kunt u tot 21.00 uur terecht)
  • Bike Totaal Schraverus, Hierdenseweg 21, Harderwijk en Triasgracht 12, Harderwijk (bij beide kunt u tot 19.00 uur terecht)
  • Profile Wigger ‘de Fietsspecialist’, Deventerweg 10, Harderwijk (hier kunt u tot 19.00 uur terecht) 

JOGG theateravond voor ouders

JOGG-Harderwijk organiseert speciaal voor ouders van kinderen van 2 tot 12 jaar oud een inspirerende theateravond over gezond eten, bewegen en opvoeden. Op maandag 26 oktober wordt in het theater van Landstede Westeinde de interactieve voorstelling ”Voor je het weet zijn ze groOt” gespeeld.
 
De theatervoorstelling laat verschillende, voor ouders herkenbare situaties zien die vervolgens besproken worden onder begeleiding van een gespreksleider. Een motiverende inspirerende bijeenkomst. Na afloop van de voorstelling is er gelegenheid om nog wat na te praten met andere ouders. Uiteraard onder het genot van een gezonde hap en een gezond drankje. Tevens is er ook een ‘markt’ waar u nog meer informatie vindt over JOGG-Harderwijk, gezonde voeding, bewegen en opvoeden.
 
Aanmelden
Wilt u de theatervoorstelling bezoeken? Meldt u zich dan gratis aan op www.JOGG-Harderwijk.nl.  

Ga je uit?

Parkeer vanaf nu dan je fiets bij de entree van het Strandeiland. Met de campagne ‘Fietsparkeren Binnenstad’ willen we hinderlijk geparkeerde fietsen op straat vermijden.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 23-9-2015 Ganzekamp 15: overkapping in strijd regels ro
  • 24-9-2015 Zuiderzeestraatweg 83: renoveren gemeentelijk monument (wagenschuur)
  • 25-9-2015 Boomkamp 29: woning en inrit
  • 25-9-2015 Westeinde 23: reclame
  • 25-9-2015 Boslaan 2-9: kappen 5 bomen
  • 24-9-2015 Boulevard: kappen 51 bomen
  • 28-9-2015 Parallelweg 26-100: kappen diverse houtopstanden
  • 28-9-2015 Korhoenlaan 1-139: kappen 4 bomen
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier afdeling Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij de afd. Beheer openbare ruimte tel. 411 333.

Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure): 
  • 28-9-2015 Randweg 76: verhoogde nok achtergevel
  • 28-9-2015 Duinweg 8a en 8b: woningen in strijd regels ro
  • 29-9-2015 Korhoenlaan 1-105: kappen 1 boom
  • 28-9-2015 Bovenweg 4: kappen boom
  • 29-9-2015 Sonnevancklaan 5: kappen boom
  • 1-10-2015 Zuiderzeestraatweg 42: hekwerk, paardenbak en ooievaarsnestpalen in strijd regels ro
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.  
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure):
  • 28-9-2015 Strekdam 53  : vergunning brandveiliggebruik, tegen het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.
 
Nieuw besluit voor parkeerschijfzone (blauwe zone) gedeelte Burgemeester Numanlaan
Om het parkeren beter te kunnen reguleren is besloten om een parkeerschijfzone (blauwe zone) in te stellen in de Burgemeester Numanlaan, voor zover gelegen ten westen van het Agnietenpad. De maximum parkeerduur zal 2 uur bedragen en gelden van maandag tot en met zaterdag tussen 08.00 en 18.00 uur en op koopavond(en) tussen 18.00 en 22.00 uur.
 
Bewoners ontvangen persoonlijk nader bericht
Het besluit met tekening is bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Informatie: Domein Ruimte, tel. 411 911.

Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
 
  • Op 16-09-2015: Grevenhofsweg 1, 1a en 1b, 3849 NB in Hierden voor het geheel slopen van 7 schuren
  • Op 29-09-2015: Emdenmeen 51 3844 EB Harderwijk voor het verwijderen van asbest.
 
Voor de bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften; een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: Gemeente Harderwijk, tel. 411 911.

Bibob-beleid Harderwijk definitief vastgesteld
Het college van B&W heeft op 29 september het Bibob-beleid gemeente Harderwijk definitief vastgesteld. Het concept Bibob-beleid Harderwijk heeft met ingang van 8 juli 2015 voor een ieder ter inzage gelegen in de Stadswinkel. Vanaf dat moment konden belanghebbenden gedurende een termijn van 6 weken hun zienswijze kenbaar maken. Het Bibob-beleid Harderwijk treedt in werking de dag na deze bekendmaking. Het doel van het Bibob-beleid is dat dit leidt tot “zuiver zaken doen”.

Zowel voor de gemeente (als vergunningverlener) als voor de burger/ondernemer (als aanvrager/houder van de vergunning) is dit van belang. Het is belangrijk voor de integriteit van de gemeente en daardoor wordt voorkomen dat zij ongewenste activiteiten (bijv. witwaspraktijken) faciliteert en mogelijk maakt door de vergunningverlening. Verder is de uitvoering van het beleid belangrijk voor heteconomisch klimaat en dat komt weer ten goede aan zuiver ondernemerschap in de stad. In de beleidsregel wordt aangegeven op welke wijze de Wet Bibob wordt toegepast. Informatie: Domein Bestuur en Organisatie, mevr. J.M.A. van Eys, tel. 411 911.