Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 40

Met deze week: Koninklijke Onderscheiding voor Adriënne van de Laak, vuur stoken met minder rook- en geuroverlast en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Koninklijke Onderscheiding voor Adriënne van de Laak

Burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft maandagavond 4 oktober een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt aan mevrouw Adriënne van de Laak-Keustermans. De uitreiking vond plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst van vrijwilligers van kinderboerderij de Dierenweide. Adriënne van de Laak zet zich al 35 jaar op uitzonderlijke wijze als dierenverzorger, gastvrouw en organisator met hart en ziel in voor de Dierenweide. Zij is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. 

Dierenleed voorkomen

Of het nou een hond in het park is, een kat op een motorkap, een eend in het water, een vlinder in de tuin of een zwaan in nood: er zijn veel dieren die het leven in Harderwijk en Hierden geur en kleur geven. De gemeente Harderwijk heeft dierenwelzijnsbeleid. Dat is lokaal beleid om (onbedoeld) dierenleed te voorkomen.
 
Weet u wat u moet doen als u een dier in nood ziet? Of waar u terecht kunt in het geval van overlast door dieren? Op harderwijk.nl/dieren vindt u antwoord op deze vragen en meer informatie over dierenwelzijn. 

Veiligheidsdag Harderwijk met demonstraties van hulpdiensten

Zaterdag 9 oktober presenteren hulpdiensten, zoals de brandweer, politie en ambulance, zich op en rond de brandweerkazerne in Harderwijk aan alle belangstellenden. Hulpverleners lichten hun werk toe en er zijn activiteiten voor kinderen. Hulpdiensten nemen hun voertuigen mee om te laten zien hoe ze hun dagelijkse werk uitvoeren. Gedurende dag de zijn er ook verschillende demonstraties. Eer is volop gelegenheid om met hulpverleners in gesprek te gaan over hun werk.
 
Wilt u weten hoe u de veiligheid in en om uw huis kunt verbeteren? Experts van het team brandveiligheid geven u graag advies passend bij uw persoonlijke situatie.
 
Ook de GGD is aanwezig met Covid-19 informatie- en vaccinatiebus. U kunt binnenlopen voor meer informatie over voor het zetten van een eerste of tweede prik. Aangezien het hier een doorstroomevenement betreft is testen voor toegang niet nodig.
 
U bent van harte welkom
Adres: Maltezerlaan 1, Harderwijk (Brandweerkazerne)
Wanneer: zaterdag 9 oktober van 10.00 tot 16.00 uur
Tip: kom lopend of met de fiets! 

Vuur stoken met minder rook- en geuroverlast

Nu de herfst- en winterperiode nadert, gaan de open haarden en houtkachels weer aan. Wanneer u in huis uw houtkachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, zoals fijnstof. Dit fijnstof veroorzaakt luchtvervuiling en kan schade aan de gezondheid van uzelf en anderen in uw omgeving opleveren. Ook wanneer u de rook niet meer ziet.
 
U vermindert de hoeveelheid schadelijke stoffen met de manier waarop u hout stookt. Stook bijvoorbeeld niet bij windstil of mistig weer en gebruik schoon hout met een maximaal vochtpercentage tussen 15 en 20% voor een optimale verbranding.
 
Wilt u weten wanneer u de open haard, houtkachel of vuurkorf beter uit kunt laten? Stookwijzer.nu geeft advies op basis van actuele gegevens over het weer en de luchtkwaliteit in uw buurt.
 
Als het RIVM op basis van de verwachte weersomstandigheden en de luchtkwaliteit afraadt om hout te stoken, zal hier een stookalert voor worden afgegeven. Die is te vinden op rivm.nl/stookalert en in de Stookwijzer. 

Raadsinformatie

De commissie Beleid Algemeen heeft een extra vergadering op woensdag 13 oktober vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere Opkomsttijden brandweer. U bent van harte welkom. De commissie Samenleving vergadert op donderdag 14 oktober vanaf 21.00 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere Beleidsnota bestaanszekerheid en schulddienstverlening Harderwijk 2021. U bent van harte welkom. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. 

Deel uw ervaring met duurzaam wonen!

Lijkt het u leuk om andere huiseigenaren uitleg te geven over energiebesparing of de duurzame maatregelen in uw huis? Doe dan mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route op zaterdag 30 oktober en 6 november. Door binnen te kijken in een duurzaam huis, krijgen bezoekers praktische tips, zien zij de duurzame maatregelen in werking en doen zij inspiratie op voor hun eigen huis. Meld uw huis aan via www.duurzamehuizenroute.nl/aanmelden

Op de fiets van speelplek naar speelplek met app

Het leek kinderwethouder Lissy een tof idee om een speurtocht voor het hele gezin te bieden aan de inwoners van Harderwijk en Hierden. Als gezin bent u wel een middagje zoet en kunt u gerust 3 uur uittrekken voor de speurtocht inclusief speeltijd. Leuk voor in de herfstvakantie! De fietsspeurtocht-licentie is te downloaden op speurtochtennederland.nl. Gebruik de code kindercollege voor een gratis licentie. Download de app op de dag dat u de fietsspeurtocht ook echt wil gaan doen. De gemeente Harderwijk biedt 300 gratis licenties aan. Er zijn er al bijna 200 van gebruikt, dus wees er snel bij. 

Rekenkamercommissie verzamelt onderzoeksonderwerpen

De rekenkamercommissie doet onafhankelijk onderzoek naar de uitwerking van het beleid van de gemeente Ermelo en Harderwijk. Ze kijkt bovendien of het geld dat de gemeenteraad beschikbaar heeft gesteld ook goed gebruikt is. Ideeën voor onderzoeksonderwerpen zijn van harte welkom! Heeft u suggesties? Mail dan naar [email protected]

Haal uw boot, kano of surfplanken voor 15 oktober weg bij de strandjes

Het watersportseizoen is zo goed als afgelopen. Veel eigenaren zetten hun zeilboot of ander vaartuig alweer in de garage of tuin. Ligt uw boot, kano of surfplank nog in het riet of langs het Zeepad bij één van de strandjes langs het Wolderwijd? Haalt u die dan voor 15 oktober weg. Na deze datum worden ze door Stadstoezicht weggesleept. De wegsleepkosten worden in rekening gebracht wanneer u de boot, surfplank of kano afhaalt. 
 
Het is overigens niet toegestaan om met de auto en trailer een vaartuig uit het water te halen, omdat auto’s niet op het Zeepad mogen komen. Informatie (ook over eerder weggesleepte boten): Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected].    

Alleen droog en schoon papier is bruikbaar

Door uw papier en karton apart aan te bieden, levert u grondstoffen voor nieuwe kranten en dozen. Maar oud papier en karton kan alleen gerecycled worden als het schoon en droog is. Het papier mag wel een beetje vochtig zijn door een regenbuitje, maar het mag niet doorweekt zijn met water of ander vocht. Als het papier doorweekt raakt, gaat het aan elkaar plakken, waardoor het niet meer gesorteerd kan worden in verschillende kwaliteiten. Bovendien wordt het zwaar en kwetsbaar en is daardoor niet meer te verwerken.

Ook papier waar etensresten van pizza of taart op zitten, dat besmeurd is met verfklodders of vet is, kan niet worden hergebruikt. Als vies of nat papier in aanraking komt met schoon en droog papier, wordt ook dat onbruikbaar. 

Fototentoonstelling over ‘Out&Proud’

‘Out & Proud op de Veluwe’ toont in het Huis van de Stad de gezichten en verhalen van stads- en regiogenoten. Hoe was het toen ze aan ouders, vrienden en familie vertelden dat ze lhbtiq’er zijn? Je leest het in het bijbehorende gratis boekje. De fototentoonstelling is georganiseerd door Village People en Karin Huijzendveld en is tot 31 oktober tijdens openingstijden van het Huis van de Stad te bekijken. 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de, inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911.

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, tijdelijke huisvesting Boslaan 2A 1, 3847LT Harderwijk, 1 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning, reclame Donkerstraat 18, 3841CC Harderwijk, 1 oktober 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning dakkapel voorzijde Burgemeester Numanlaan 12, 3841XL Harderwijk, 30 september 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning sloop intern Grote Poortstraat 17, 3841AK Harderwijk, 29 september 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning wijzigen restaurant tot studio's Parallelweg 26 Hierden, 29 september 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning vestigen schoonheidssalon Zuiderzeestraatweg 64, 3849AH Hierden, 29 september 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning oprichten tuinhuis Kievitmeen 116, 3844XK Harderwijk, 27 september 2021
  • Aanvraag omgevingsvergunning schutting Lageweg 29, 3849PD Hierden, 27 september 2021

Verleende en geweigerde vergunningen

  • Verlening omgevingsvergunning, gevelwijziging Cort van der Lindenlaan 11, 3843VK Harderwijk, 1 oktober 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, kap 15 bomen Smallepad 15A, 3849MX Hierden, 1 oktober 2021
  • Verlening omgevingsvergunning uitbreiding woonhuis i.h.k.v. WMO Leuvenumseweg 67, 3847LA Harderwijk, 30 september 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, kap 1 boom Zuiderzeestraatweg 162, 3849AL Hierden, 30 september 2021
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 2 bomen Parallelweg 26 45, 3849MN Hierden, 30 september 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, Langezand 77 Harderwijk, 30 september 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, Polenweg 16, 3849PL Hierden, 30 september 2021
  • Verlening omgevingsvergunning, Smeepoortstraat 44-46, 3841EJ Harderwijk, 29 september 2021
  • Verlening omgevingsvergunning verruiming huidige bestemming Gelreweg 4, 4A tm 4G Harderwijk, 29 september 2021
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 2 bomen Kieftweg 15, 3849RS Hierden, 27 september 2021
  • Verlening omgevingsvergunning verbouw/uitbreiding woonhuis Molenweg 30, 3849RN Hierden, 27 september 2021
  • Verlening omgevingsvergunning aanpassing 2e verdieping Markt 16, 3841CE Harderwijk, 27 september 2021
  • Verlening omgevingsvergunning onderhoud 2 dakkapellen Havendam 54, 3841AA Harderwijk, 27 september 2021
  • Verlening omgevingsvergunning kappen 1 boom t.h.v. Badweg 57, 27 september 2021
  • Verlening omgevingsvergunning uitbreiding woonhuis Zuiderzeestraatweg 58 1, 3849AH Hierden, 27 september 2021

Milieumeldingen

  • Melding - verwijderen van asbest uit opstallen/schuren - Weisteeg 1, Harderwijk, 30 september 2021
  • Melding - verwijderen van asbest uit een schuur/berging - Kajuitmeen 11, Harderwijk, 30 september 2021
  • Melding - bouwen van een rijhal met stallen - Molenweg 46, Harderwijk, 30 september 2021
  • Melding - verwijderen van asbest uit een woning - Langendijkstraat 8, Harderwijk, 30 september 2021
  • Melding - slopen van het voetgangersbrug bij de Vissershaven – Harderwijk, 30 september 2021
  • Melding - slopen van een schuur / hobby-ruimte - De Wittenhagen 65, Harderwijk, 30 september 2021
  • Melding - verwijderen van asbest uit een woning - Reviusstraat 24, Harderwijk, 30 september 2021

Verlening beslistermijn

  • Verlenging beslistermijn voor uitbreiden opslagruimte Zeppelinstraat 1, 3846CL Harderwijk, 29 september 2021

Verkeersbesluiten

  • Wijzigen eenrichtingsverkeer Marijkelaan, Margrietlaan en Willem de Zwijgerlaan, 29 september 2021
  • Instellen algemene gehandicaptenparkeerplaats nabij Tonselsehof 7, 29 september 2021

Overig

  • Gladheidbestrijdingsplan, 30 september 2021