Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 40

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 40 – 5 oktober 2016

Verzamel bladeren in bladkorven

In de komende periode gaan onze buitendienstmedewerkers en aannemers aan het werk met het wegblazen van de laag bladeren. Met veegwagens en meerdere bladblazers gaan ze de strijd aan met het blad. Al het blad wordt verzameld en naar de composthoop gebracht.
 
Ook u kunt het blad van de gemeentebomen verzamelen die in uw tuin, op de straat of de stoep liggen. Deze week zetten wij meerdere bladkorven uit in Harderwijk en Hierden waar u het blad in kunt doen. Hiervoor hebben wij speciale locaties aangewezen. In het buitengebied van Hierden staan geen bladkorven, alléén daar mag u het blad in de berm vegen.
 
Voor het gebruik van de bladkorven gelden een aantal regels:
  • In de korven mag alléén bladafval worden gedeponeerd;
  • Het bladafval mag uitsluitend afkomstig zijn van gemeentebomen die in uw tuin, op de stoep, de straat of het plein liggen;
  • In de korven mogen géén takken of ander afval zoals lege flessen en vuilniszakken worden gedeponeerd.
Met de bladkorven willen wij graag samen met u werken aan een schone en veilige straat. De wijkbeheerder houdt in de gaten wanneer de bladkorf geleegd moet worden. Zodra de meeste bladeren gevallen zijn, worden de bladkorven weer verwijderd. Informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected]

Ophaalservice grofvuil

Laat uw grofvuil ophalen
Grofvuil, zoals meubels en matrassen, wordt 1 maal per 2 weken op maandag opgehaald door Aconov. Dit gebeurt uitsluitend op afspraak met Aconov, tel. 0800 222 4 111 of kijk op www.aconov.nl. Kosten bedragen € 32,50 per één kubieke meter (dus 2 m³ is € 65,00 enz.). Voorwaarde hierbij is dat het afval handzaam en niet te zwaar is samen gebonden.

U dient voor het ophalen van grofvuil tijdig te betalen. U kunt dit op de inzameldag zelf of voorafgaand aan de inzameldag doen. Als u op de dag zelf betaalt, dient u dus thuis te zijn op de inzameldag. U kunt dan contant of per pin betalen aan de chauffeur van het inzamelbedrijf. Als u vooruit betaalt via een overschrijving, moet het bedrag uiterlijk op vrijdag voor 12.00 uur voor de inzameling zijn bijgeschreven (rekeningnummer NL26 ABNA 0425 1398 40 ten name van Dusseldorp Inzameling en Recycling B.V.). 

Geef uw spullen een tweede leven

Breng oude spullen die voor een ander wellicht nog bruikbaar zijn gratis naar de kringloopwinkel Multitoon, Gelreweg 7 in Harderwijk. Ook kunt u de spullen gratis laten ophalen, maak hiervoor een afspraak via telefoonnummer 274 480 of via www.mulitoon.nl. Hergebruik van kwaliteitsgoederen gaat bij Multitoon hand in hand met de missie om mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben, weer te laten deelnemen aan het arbeidsproces.

Bij de kringloopwinkel Multitoon vindt u een zeer uitgebreid aanbod reguliere tweedehands goederen. Daarnaast biedt Multitoon een uniek assortiment make-over-meubels; gebruikte meubelen die in eigen atelier een complete metamorfose hebben ondergaan. 

Herfstvakantie = Zwem4daagse

Van maandag 17 tot en met vrijdag 21 oktober organiseert zwembad De Sypel de jaarlijkse zwem4daagse. Zwem vier keer 250 meter (10 banen), 500 meter (20 banen) of 1000 meter (40 banen). Je hebt vijf dagen om de vierdaagse te zwemmen, ben je een keer verhinderd, dan is dat dus geen probleem. Zwem je de Zwem4daagse uit dan ontvang je een schitterende medaille. Ook worden er onder de deelnemers leuke prijzen verloot. De prijsuitreiking is op vrijdag 20 oktober om 11.00 uur.
 
Zwemtijden
  • Maandag tot en met vrijdag 10.00 - 11.00 uur.
  • Maandag, dinsdag, donderdag 14.00 - 15.00 uur.

De fractie ChristenUnie heeft het college schriftelijke vragen gesteld over subsidie vervangen geluidsschermen A28. De fractie Stadspartij Harderwijk Anders heeft het college schriftelijke vragen gesteld over gevolgen arrest Hoge Raad. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Fietswrakken NS station

Binnenkort zullen wij weer fietswrakken gaan verwijderen op het station. Fietswrakken zijn fietsen die rijtechnisch in onvoldoende staat verkeren (kromgebogen wielen en dergelijke). Bovendien zijn deze fietsen al langere tijd niet meer gebruikt. Daardoor wordt onnodig stallingruimte ingenomen.

Op 1 juli zijn er fietsen gemarkeerd die aan deze kenmerken voldoen. De schoonmaakactie zal vanaf 11 oktober plaats gaan vinden. Heeft u nog een fiets op het station staan die voldoet bovengenoemde kenmerken dan verzoeken wij u deze fiets zo spoedig mogelijk te verwijderen. 

Vergadering monumentencommissie

Op dinsdag 11 oktober is er een vergadering van de gemeentelijke monumentencommissie. De vergadering begint om 15.00 uur in de Gelrezaal van de gemeentewerf, Graaf Ottolaan 11 te Harderwijk. De agenda en achterliggende stukken (voor zover beschikbaar) van de vergadering zijn in te zien in de Stadswinkel. Belangstellenden kunnen deze stukken ook digitaal opvragen bij de secretaris: [email protected]

Informatiebijeenkomst werkzaamheden Boulevardgebied

Op dinsdag 11 oktober organiseert het projectbureau Waterfront Harderwijk in samenwerking met de betrokken partijen een informatieavond over de uitvoering van de werkzaamheden in het Boulevardgebied. De komende jaren krijgt Harderwijk weer een echte Boulevard aan het water. Zo komt op de locatie van de oude jachthaven ‘Haven van Harderwijk’ en de parkeerterreinen de nieuwe Stadshaven met aan weerszijden een wandelpromenade. Tijdens deze avond wordt ook stilgestaan bij de bereikbaarheid van het gebied en de parkeermogelijkheden tijdens de werkzaamheden. Na de presentatie kunnen aanwezigen in verschillende themahoeken vragen stellen bij medewerkers van gemeente Harderwijk en de betrokken partijen.
 
De bijeenkomst vindt plaats in de Vischafslag, Havendijk 13 te Harderwijk. U bent vanaf 19.00 uur van harte welkom. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. Meer info: www.waterfrontharderwijk.nl 

Bereikbaarheid Wmo loket en stadhuis

In verband met de verbouwing van het stadhuis hebben het Wmo loket, de receptie en de Stadswinkel een tijdelijk onderkomen in een nevengebouw van het stadhuis (zie aanduiding ter plaatse). Het Wmo loket is te bezoeken op: Wethouder Jansenlaan 1 in Harderwijk. Het Wmo loket is elke werkdag geopend van 9.00 - 12.30 uur (op vrijdag van 9.00 - 12.00 uur). De Raadzaal blijft beschikbaar voor de raad- en commissievergaderingen. Op donderdagavonden, schoolvakanties uitgezonderd, is de raadzaal vanaf 18.30 uur voor publiek toegankelijk via de hoofdingang (die hiervoor speciaal wordt opengesteld). Telefoonnummers, postadres, e-mailadressen en openingstijden blijven gedurende de gehele renovatie ongewijzigd. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 15-09-2016 Korhoenlaan 1-188: kappen 7 bomen
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 23-9-2016 Wijtgraaf 36: kappen 2 bomen
  • 26-9-2016 Flevoweg en Vuurtorenweg: kappen 45 bomen en struikgewas
  • 26-9-2016 Vlierburgweg 41: inrit
  • 26-9-2016 Stationslaan: kappen 1 boom
  • 26-9-2016 Parallelweg 25-31: kappen 6 bomen
  • 26-9-2016 Flevoweg 73: uitbreiden school met 3e bouwlaag in strijd regels ro
  • 29-9-2016 Gelreweg 4a: reclamezuil
  • 29-9-2016 Fokko Kortlanglaan 87: kappen 4 bomen
  • 29-9-2016 Blokhuis 13: prieel in strijd regels ro
  • 29-9-2016 Middenlaan 29: eenzijdige nokverhoging
  • 29-9-2016 Stationslaan 71: dakopbouw
  • 29-9-2016 Friesegracht 61: plaatsen dakkapel (GM)
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Vestiging voorkeursrecht
Burgemeester en wethouders van de gemeente Harderwijk maken op grond van artikel 7, lid 1 van de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) bekend dat de raad van de gemeente Harderwijk op 29 september 2016 op grond van het bepaalde in artikel 4 van de Wvg, heeft besloten om gronden aan te wijzen waarop de artikelen 10 tot en met 15, 24 en 26 Wvg van toepassing zijn. De gronden zijn gelegen in het gebied dat plaatselijk bekend is als “Drielanden-West”. De gronden zijn beoogd te worden bestemd als woongebied c.q. aan woongebied gerelateerde (onder meer maatschappelijke) voorzieningen. Het besluit treedt in werking op 1 oktober 2016 (één dag na publicatie in de Nederlandse Staatscourant).
 
Ter inzage
Het besluit van de raad ligt samen met het voorstel aan de gemeenteraad en verdere bijbehorende bijlagen, bevattende een lijst met daarop de kadastrale aanduiding van de in de aanwijzing opgenomen percelen, de grootte van elk van de in de aanwijzing opgenomen percelen, evenals de namen van de eigenaren en rechthebbenden van de daarop rustende beperkte rechten en een kaart met daarop de aan de percelen toegedachte bestemming en overige relevante gegevens, met ingang van 1 oktober tijdens kantooruren ter inzage in het stadhuis te Harderwijk.
 
Gevolgen
De vestiging van het voorkeursrecht houdt in dat eigenaren en andere rechthebbenden op de aangewezen gronden, wanneer deze die gronden respectievelijk erop gevestigde beperkte rechten wensen te vervreemden, deze eerst aan de gemeente Harderwijk te koop moeten aanbieden. De eigenaren en de rechthebbenden op beperkte rechten ontvangen één dezer dagen afzonderlijk bij aangetekende brief bericht over de inhoud van het besluit en de gevolgen hiervan.
 
Rechtsbescherming
Ingevolge de Awb kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van zes weken, ingaande de dag nadat dit besluit bekend is gemaakt, bij de raad van de gemeente Harderwijk tegen voormeld besluit een bezwaarschrift indienen. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan de raad van de gemeente Harderwijk, Postbus 149, 3840 AC Harderwijk. Degene die een bezwaarschrift heeft ingediend kan tevens een verzoek om een voorlopige voorziening te treffen indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, team Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
Zuiderbreedte 10 (concept): bedrijfspand en reclame; 26-10-2016 exclusief termijn verzoek om stukken 

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het activiteitenbesluit ontvangen:
22-06-2016: Arslan Kruiden & Specerijen, Gelreweg 8, 3843 AN in Harderwijk, voor het starten van een bedrijf.
 
En de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 13-06-2016: P. van Ark, Wijtgraaf 27, 3879 PM in Hierden, voor het verwijderen van asbest uit 3 schuren.
  • 10-06-2016: Mecklenburglaan 3, 3843 BN in Harderwijk, voor het slopen van het gebouw liggend bij voormalige tennisvelden.
  • 07-06-2016: Frisialaan 48, 3841 DP in Harderwijk, voor het saneren van de asbest golfplaten op het dak van de berging.
  • 07-06-2016: Het Stationsgebouw, Stationsplein 1, 3844 KR in Harderwijk, voor het geheel slopen van het stationsgebouw.
  • 23-06-2016: Jan Azn. Leeghwaterstraat 5, 3841 KC in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een keuken (vinylzeil).
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Wijzigingsplan Drielanden – Werklandschap-Oost
Burgemeester en wethouders hebben op 27 september het wijzigingsplan Drielanden – Werklandschap-Oost ongewijzigd vastgesteld. Het wijzigingsplan maakt het mogelijk om rondom de bestaande bebouwing op het perceel Fokko Kortlanglaan 225 zes à zeven nieuwe bedrijfskavels te realiseren waarbij de bestaande panden gehandhaafd blijven. De huidige (burger)woning op het perceel krijgt de status van een bedrijfswoning. In het plan wordt geen nieuwe woonfunctie toegevoegd.
 
Het wijzigingsplan ligt met ingang van 6 oktober gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde wijzigingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
-        die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de burgemeester en wethouders;
-        aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend.
 
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.WP00160-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.WP00160-/NL.IMRO.0243.WP00160-0002 of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannendrielanden. Informatie: domein Ruimte, mw. K. van der Schot, tel. 411 911.
 
Bestemmingsplan Buitengebied 2014
De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 20 juli uitspraak gedaan inzake het ingediende beroep tegen het besluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Buitengebied 2014. Met deze uitspraak is het besluit tot vaststelling gedeeltelijk vernietigd voor zover dat betrekking heeft op:
-        de bestemming Recreatie-Verblijfsrecreatie voor de gronden Korhoenlaan 1 en 1a waar de woning en het magazijngebouw zijn gelegen;
-        een deel van de begrenzing aan de westelijke zijde van het bouwvlak aan de Zwaluwenweg 5;
-        artikel 15.2.1 aanhef en onder c, onder 3 van de (bouw)regels in de bestemming wonen, alleen voor zover het betreft 390m² waarbij wordt bepaald dat daarvoor in de plaats 404m² wordt opgenomen.
 
Voor het overige is het bestemmingsplan Buitengebied 2014 onherroepelijk geworden.
 
Het besluit van de afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en het bestemmingsplan liggen met ingang van 6 oktober voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Het plan (NL.IMRO.0243.BP00054-0004) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00054-/NL.IMRO.0243.BP00054-0004) of op de website van de gemeente Harderwijk: www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied. Informatie: domein Ruimte, dhr. P. Mulder, tel. 411 911.
 
Bestemmingsplan 1e herziening Drielanden-West 1e fase 2015
Het bestemmingsplan 1e herziening Drielanden-West 1e fase 2015 is onherroepelijk geworden.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00170-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00170-0002-/NL.IMRO.0243.BP00170-0002) of op de website www.harderwijk.nl/plannendrielanden. Informatie: domein Ruimte, dhr. P. Mulder, tel. 411 911.
 
Uitvoeringsprogramma integraal toezicht en handhaving 2016-2017
Burgemeester en wethouders hebben op 30 augustus 2016 het ‘uitvoeringsprogramma integraal toezicht en handhaving 2016-2017’ vastgesteld, met de bijbehorende ‘handhavingsmatrix politie – gemeente’. Hierin staat beschreven waar de focus de komende twee jaar ligt op het gebied van (integraal) toezicht en handhaving. Dit betekent dat deze onderwerpen de komende twee jaar in het toezicht en handhaving prioriteit krijgen. Dit wil niet zeggen dat aan andere onderwerpen geen aandacht wordt besteed. Dit uitvoeringsprogramma en de bijbehorende handhavingsmatrix treden in werking de dag na deze bekendmaking. Deze stukken zijn te raadplegen op onze website www.harderwijk.nl/beleidsregels en liggen daags na deze publicatie gedurende 6 weken ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Meer informatie: mevr. M. Huisman, Domein Ruimte.