Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 40

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 40 – 30 september 2015

Herinrichting Burg. de Meesterstraat en Havenkade

Maandag 5 oktober start de reconstructie van de Burg. de Meesterstraat en de Havenkade door Hoornstra-Ophof Infra bv in opdracht van de gemeente Harderwijk. De herinrichting van deze straten zorgt voor een goede en verkeersveilige ontsluiting van de nieuwe woongebieden De Kades, Stadswerven (Waterfront) en een aantrekkelijke stadsentree vanuit de N302. Om de verkeersoverlast zo veel mogelijk te beperken vinden de werkzaamheden gefaseerd plaats. In de eerste fase wordt gedurende drie weken aan de zijde van de Zeebuurt gewerkt. Na deze drie weken wordt de zijde van het Waterfront opgepakt (2e fase). Tijdens fase 1 en 2 kan het verkeer gewoon in twee richtingen plaatsvinden.
 
Verbetering waterkwaliteit
Naast de herinrichting van de Burg. de Meesterstraat en Havenkade wordt ook een ondergrondse waterverbinding tussen de Friesegracht, Vissershaven en de Lelyhaven gerealiseerd, om de waterkwaliteit in de Vissershaven en Lelyhaven te verbeteren. De beide havens zijn nu doodlopend en worden niet of nauwelijks voorzien van vers water. Om de waterkwaliteit in de toekomst te kunnen garanderen, wordt er nu op voorhand al een waterverbinding gerealiseerd om straks niet voor een tweede keer de straten open hoeven te breken.
 
Tijdstip werkzaamheden
  • Werkzaamheden Burgemeester de Meesterstraat 5 oktober t/m 23 november
  • Werkzaamheden Ondergrondse waterverbindingen 23 november t/m 21 december
Met bewegwijzering en/of verkeersregelaars wordt op locatie aangegeven wat alternatieve routes zijn. Informatie is ook te vinden op harderwijk.nl/reconstructie.

Asfaltwerkzaamheden Oranjelaan

In opdracht van de gemeente Harderwijk start aannemer Hoornstra-Ophof vrijdag 9 oktober om 6.00 uur met de asfalteringswerkzaamheden van de Oranjelaan. Tijdens deze werkzaamheden is de Oranjelaan in zijn geheel afgesloten. Dit geldt tevens voor de kruisingen Middenlaan, Laan der Vereinigde Naties en Mecklenburglaan. Het verkeer wordt omgeleid via borden. Zaterdag 10 oktober om 24.00 uur is de Oranjelaan inclusief de kruisingen weer geopend voor doorgaand verkeer in beide richtingen. In de week van 12 t/m 16 oktober zullen er nog afrondingswerkzaamheden plaatsvinden welke geen invloed hebben op het doorgaand rijverkeer van de Oranjelaan. 

Capaciteit voormalig parkeerterrein ‘Karwei’ aangepast


Vorige week is de capaciteit van het voormalig parkeerterrein ‘Karwei’ aangepast. Vanaf die datum zijn er nog 30 parkeerplaatsen voor vergunninghouders beschikbaar. Vergunninghouders mogen ook gebruik maken van de parkeervoorzieningen aan de Boulevard met uitzondering van de parkeerlocaties: P4, P5A en P7A. Deze situatie zal enkele weken in beslag nemen. De aanpassing is nodig vanwege een detectieonderzoek in het Waterfront. Het onderzoek vindt plaats aan de Kop Stadswerven richting de Burg. de Meesterstraat. Ondertussen zijn wij ook bezig met de reconstructie van de Burg. de Meesterstraat. Hierdoor wordt de parkeercapaciteit op het voormalig ‘Karwei’-terrein beperkter is dan gepland.  

Raadsinformatie

De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 8 oktober vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere een presentatie over het rekenkamerrapport “Regie op de SDV”. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. 

Campagne fiets parkeren in binnenstad van start

Van zaterdag 10 tot en met zaterdag 24 oktober starten we een campagne ‘fiets parkeren in de binnenstad’. Met deze campagne worden bezoekers verzocht hun fiets naast de entree van het Strandeiland te parkeren.
 
Op elke zaterdag tussen 22.00 en 02.00 uur is een promotieteam aanwezig om bezoekers aan te spreken en te wijzen op waar men wél mag parkeren. Hinderlijk geparkeerde fietsen krijgen opvallende stuurhangers. Via opvallende muur- en straatstickers worden fietsers op parkeermogelijkheden gewezen. Horecagelegenheden hebben bierviltjes die wijzen op een juiste parkeergebruik van fietsers. Tijdens uitgaansavonden parkeren de bezoekers hun fietsen vaak op straat. Hierdoor wordt de doorgang voor hulpdiensten (ambulance, brandweer, politie) belemmerd. 

Kroonbesluit bevestigt overeenstemming kioskhouders Strandboulevard en gemeente Harderwijk

Gemeente Harderwijk heeft in juli met alle kioskhouders aan de Strandboulevard overeenstemming bereikt over de beëindiging van de huurcontracten en de aankoop van de grond en opstallen. Hiermee heeft de gemeente alle benodigde gronden op vrijwillige basis van de ondernemers aan kunnen kopen.
 
Dat betekent dat het niet nodig is om het instrument van onteigening te gebruiken. Daarvoor liep een procedure. Daarin is recent een zogenoemd Kroonbesluit genomen. De regels schrijven voor dat dit Kroonbesluit wordt gepubliceerd (zie elders op deze pagina bij de officiële berichten). Maar juist omdat met alle betrokkenen minnelijke overeenstemming is bereikt, heeft dat besluit geen (rechts)gevolg.

Laat gratis uw fietsverlichting repareren!

Op vrijdag 9 oktober kunt u van 14.00 tot 18.00 uur gratis uw fietsverlichting laten maken bij rijwielhandelaren in Harderwijk en Hierden. Dit is een actie van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost–Nederland (ROVON). Het doel van de actie is om fietsers meer bewust te maken van goede verlichting op de fiets.
 
Uit onderzoek blijkt dat de helft van de fietsers geen goede verlichting voert. Dat leidt tot onveilige situaties. De fietsers blijken zich wel bewust te zijn van de defecte of ontbrekende verlichting. Toch maken de fietsers zich weinig zorgen. Vaak wordt gedacht: “Als ik de auto kan zien, ziet de auto mij ook wel”. Zelfs in de stad met goede straatverlichting is dat niet zo.
 
Ik wil je zien!
Nu het steeds vroeger donker wordt, is goede fietsverlichting extra belangrijk. Daarom kunnen inwoners van Harderwijk en Hierden op vrijdag 9 oktober van 14.00 tot 18.00 uur gratis fietsverlichting laten controleren en laten maken bij de rijwielhandelaren. Het gaat hierbij om eenvoudige reparaties zoals vervanging van lampjes en bedrading.
 
Deelnemende fietshandelaren
  • Boonen Tweewielers, Fokko Kortlanglaan 225, Harderwijk
  • Boonen Fietsen, Mecklenburglaan 2, Harderwijk
  • Tweewielercentrum Kleijer, Achterste Wei 13, Harderwijk
  • Bram Hop Tweewielers, Molenweg 10, Hierden
  • Poolen rijwielhandel, Kruisweg 4, Hierden
  • Bike Totaal Schraverus, Hierdenseweg 21, Harderwijk en Triasgracht 12, Harderwijk (bij beide kunt u tot 19.00 uur terecht)
  • Profile Wigger ‘de Fietsspecialist’, Deventerweg 10, Harderwijk (hier kunt u tot 19.00 uur terecht)  

Verbreding fietspad Verkeersweg langs de brandweerkazerne

Langs de brandweerkazerne aan de Verkeersweg ligt een (te) smal fietspad voor fietsverkeer in twee richtingen. De gemeente Harderwijk verbreedt deze hoofdfietsroute om voldoende ruimte te krijgen voor fietsverkeer in twee richtingen. Aan de zijde van de brandweerkazerne wordt het voetpad, wat nauwelijks wordt gebruikt, vervangen door rood asfalt en er wordt een asmarkering aangebracht. Bij het ontbreken van een voetpad mogen voetgangers gebruik maken van het aanwezige fietspad. De werkzaamheden zullen naar verwachting eind week 40 (2 oktober) zijn afgerond.  

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 15-9-2015 Parallelweg 26-123: kappen 3 bomen
  • 16-9-2015 Markt 17a: reclame
  • 18-9-2015 Weisteeg 5: uitrit
  • 17-9-2015 Parallelweg 26-56: kappen 3 bomen
  • 19-9-2015 Sonnevancklaan 8: legaliseren houtopslag
  • 18-9-2015 Wijtgraaf 41: schuur
  • 19-9-2015 Schumanlaan 2: vervangen kozijnen
  • 20-9-2015 Smeepoortstraat 22: reclame
  • 22-9-2015 Van Brakellaan 36:  salon in een bijgebouw in strijd regels ro
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier afdeling Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij de afd. Beheer openbare ruimte tel. 411 333.

Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure): 
  • 22-9-2015 bedrijventerrein Tonsel: 4 cameramasten in strijd regels ro
  • 22-9-2015 Beugpad 26: houten berging in strijd regels ro
  • 22-9-2015 Bruggestraat 18: reclame
  • 22-9-2015 Stobbeweg 10: kappen 4 bomen
  • 23-9-2015 Operettedreef 56: uitbreiden woning
  • 23-9-2015 Westeinde 23: reclame
  • 23-9-2015 van Maerlantlaan 44: strijdig gebruik pand
Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 25-9-2015 Vischmarkt 25: in strijd regels ro gebruiken pand
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.  
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure):
  • 25-09-2015 Grevenhofsweg 2a: woning met schuur in strijd regels RO. Tegen het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.
 
Rectificatie
In het Kontakt van 23 september werd melding gedaan van een verleende omgevingsvergunning voor Grevenhofsweg 2. Dit moet zijn Zwaluwenweg 3.
 
Eenrichtingsverkeer in Van Lennepstraat en deel Da Costastraat
De gemeente heeft besloten om eenrichtingsverkeer in te stellen in de Van Lennepstraat en het zuidelijke gedeelte van de Da Costastraat.
 
Het besluit met tekening is bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Voor nadere inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen met  het Domein Ruimte, tel. 411 911.
 
Kennisgeving
Onteigening van onroerende zaken in de gemeente Harderwijk voor de uitvoering van het bestemmingsplan Waterfront-Zuid Boulevard Oost.
 
De burgemeester van Harderwijk deelt mee, dat ingevolge artikel 78, zevende lid, van de onteigeningswet vanaf 1 oktober 2015 tot en met 11 november 2015 een afschrift van het koninklijk besluit van 21 augustus 2015, nr. 2015001394, ter inzage ligt.
 
De in het koninklijk besluit ten name van gemeente Harderwijk ter onteigening aangewezen onroerende zaken zijn nodig voor de uitvoering van het bestemmingsplan Waterfront-Zuid Boulevard Oost. De door de Kroon ter onteigening aangewezen onroerende zaken hebben de bestemmingen Verkeer-Verblijfsgebied en Water alsmede de dubbelbestemmingen Waarde-Cultuurhistorie en Waarde-Archeologie. Op de onroerende zaken worden werken en werkzaamheden uitgevoerd ter verwezenlijking van die bestemmingen.
 
Het koninklijk besluit is gepubliceerd in de Staatscourant van 16 september 2015, nr. 29186. Tegen dit besluit staat geen beroep open.
 
Een afschrift van het koninklijk besluit ligt ter inzage op de volgende locaties:
  • Stadhuis, Havendam 56 te Harderwijk (openingstijden staan op de website van de gemeente)
  • Rijkswaterstaat Corporate Dienst, Griffioenlaan 2 te Utrecht in de centrale hal
Omgevingsvergunning Grevenhofsweg 2A
Burgemeester en wethouders hebben een omgevingsvergunning te verleend voor het bouwen van een woning met schuur op het perceel Grevenhofsweg 2A.
 
De omgevingsvergunning Grevenhofsweg 2A ligt met ingang van 1 oktober gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Belanghebbenden kunnen beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag nadat het besluit aan aanvrager bekend maakten (dit is de dag na de datum die achter de vergunning staat vermeld). U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of indien u redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft. Informatie: afd. Ruimte, dhr. E. de Graaf, tel. 411 911.
 
De omgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.PB00159-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl). De omgevingsvergunning is ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied.
 
Verwijderen algemene gehandicaptenparkeerplaats bij de flat aan de Goeman Borgesiuslaan 57 - 209
De gemeente heeft besloten om de algemene gehandicaptenparkeerplaats ter hoogte van het appartementencomplex aan de Goeman Borgesiuslaan 57 – 209 te verwijderen.
 
Het besluit met tekening is bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Meer informatie: Domein Ruimte, tel. 411 911.