Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 39

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 39 – 28 september 2016

Harderwijkse topsporter Lisa Kruger groots onthaald en Koninklijk onderscheiden

Afgelopen donderdag 22 september is de Harderwijkse topsporter Lisa Kruger gehuldigd. Nauwelijks thuis, na de reis uit Rio en alle verplichtingen, werd zij door wethouder Christianne van der Wal opgehaald en meegenomen naar De Sypel. Daar wachtte haar een groots onthaal. Ze werd ontvangen door burgemeester Harm-Jan van Schaik. Nadat juniorstadsdichter Naomi Ramaker haar gedicht ter ere van de prestaties van Lisa Kruger had voorgedragen werd de nieuwe naam van het wedstrijdbad in De Sypel onthuld. Voortaan draagt het wedstrijdbad de naam Lisa Krugerbad.

Lisa Kruger Paralympisch kampioen zwemster

Tijdens de huldiging waren ook de zwemmers van zwemvereniging De Woelwaters aanwezig.
 
Lisa Kruger behaalde tijdens de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro de eerste gouden medaille voor Nederland. Tijdens de series had ze al een nieuw wereldrecord gezwommen. Met die prestatie baarde het 16-jarig zwemtalent veel opzien. Wethouder Christianne van der Wal is trots op de zwemster: “sport is voor iedereen, maar ook voor mensen met een talent of zelfs toptalent”. Lisa Kruger werd afgelopen week vanwege haar gouden prestatie koninklijk onderscheiden door staatssecretaris Van Rijn. Lisa is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Zij is hiermee de jongste ‘Ridder’. 

Afsluiting Prins Frederik Hendriklaan

Maandag 3 oktober starten wij met het kappen van de bomen in de Prins Frederik Hendriklaan. Aansluitend blijft de weg afgesloten voor het doorgaande verkeer en wordt de straat opnieuw ingericht. De werkzaamheden zullen ongeveer 6 weken in beslag nemen.
 
Het doorgaande verkeer van de Prins Frederik Hendriklaan wordt omgeleid via de Prins Mauritslaan. De bomen worden gekapt om ruimte te maken voor extra parkeerplaatsen. In het nieuwe ontwerp worden ook weer bomen terug geplant. De bewoners worden vooraf door de aannemer geïnformeerd omtrent de werkzaamheden en de bereikbaarheid in hun straat.
 
Voor vragen omtrent de uitvoering, kunt u contact opnemen met Jacob van Dijk, uitvoerder Van Dalfsen, tel. 06 29 08 10 14. Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met de projectleider van de gemeente, dhr. Verweij ([email protected]) of www.harderwijk.nl/grootonderhoud.

Afsluiting Zeestraat

Maandag 3 oktober starten wij met het opbreken van een gedeelte van de Zeestraat. Het werk bestaat uit drie fasen:
  • Fase 1: Hierdenseweg tot de Schrasserstraat,
  • Fase 2: Schrasserstraat tot Burg.Kempersstraat, (wordt 1 richtingsweg)
  • Fase 3: Burg. Kempersstraat tot laan 1940-1945.
Het doorgaande verkeer in de Zeestraat wordt gestremd, mogelijk worden tijdens de uitvoering een aantal paaltjes tijdelijk verwijderd om doorgang voor de bewoners te kunnen garanderen. De bewoners en bedrijven worden vooraf door de aannemer geïnformeerd omtrent de werkzaamheden en de bereikbaarheid in hun straat.
 
Voor vragen omtrent de uitvoering kunt u contact opnemen met dhr. Van Pijkeren, uitvoerder Van Pijkeren, tel. 06 51 57 26 61. Voor algemene vragen kunt u contact opnemen met de projectleider van de gemeente, dhr. Verweij ([email protected]) of www.harderwijk.nl/grootonderhoud

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 6 oktober vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere voorstellen over de Stephensonstraat, Windenergie, afzien van fietsbrug Harderweide en parkeren binnenstad/Waterfront. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Het stadhuis wordt verbouwd

Tijdens de verbouwing van het stadhuis blijft de Raadzaal beschikbaar voor de raad- en commissievergaderingen. Op donderdagavonden, schoolvakanties uitgezonderd, is de raadzaal vanaf 18.30 uur voor publiek toegankelijk via de hoofdingang (die hiervoor speciaal wordt opengesteld). De receptie en de Stadswinkel hebben een tijdelijk onderkomen in een nevengebouw van het stadhuis (zie aanduiding ter plaatse). 

Campagne SnoepGroente! stimuleert jeugd om meer groente te eten

Deze week start de campagne ‘SnoepGroente!’ in de regio Noord-Veluwe. Diverse scholen doen mee met de campagne. Kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs en jongeren uit leerjaar 1 en 2 van het voortgezet onderwijs worden gestimuleerd om meer groente te eten. Boodschap van de campagne is dat het eten van groente niet alleen gezond, maar ook lekker is! Veel groentesoorten zijn uitermate geschikt als tussendoortje of snack. Dus aandacht voor het eten van groente buiten de avondmaaltijd om. 

Jongeren op gezond gewicht

Deze campagne hoort bij de aanpak Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en wordt georganiseerd door de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Doel van de aanpak JOGG is om met diverse lokale activiteiten een omgeving te creëren waarin kinderen opgroeien met een gezond beeld van voeding en beweging. De JOGG-gemeenten werken hierin regionaal samen met scholen, ouders, sportverenigingen, bedrijven en zorgverleners. 

Vragenlijst

KindermonitorHeeft u de vragenlijst Kindermonitor al ingevuld? U vindt de vragenlijst op de homepage van www.harderwijk.nl of www.jogg-harderwijk.nl

Koninklijke onderscheiding voor Gerard Gersie

Burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft vorige week aan Gerard Gersie een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. De uitreiking vond plaats tijdens een bestuursvergadering van Stichting Steun Messiasbelijdende Joden.

Gerard Gersie is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn jarenlange (27 jaar) werkzaamheden voor Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en zijn vele vrijwillige activiteiten (37 jaar) voor de Christelijke Gerefomeerde Kerk ‘De Zaaier’.  Decorandus heeft veel betekend voor de Stichting Steun Messiasbelijdende Joden en de Christelijke Gereformeerde Kerk ‘De Zaaier’. Hij vervulde daarmee een voorbeeldfunctie in de Harderwijker gemeenschap. 

Koninklijke onderscheiding Gerard Gersie Harderwijk

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 13-9-2016 Ruiversdam 6: dakkapel
  • 11-9-2016 Blokhuis 13: prieel in strijd regels ro
  • 12-9-2016 Smeepoortenbrink 36: 2 dakkapellen, vergroten interne doorgang en plaatsen dubbelglas in een rijksmonument
  • 13-9-2016 Harderweide: nieuwbouw 32 woningen
  • 19-9-2016 Veldkersmeen 90: dakkapel
  • 20-9-2016 Gelreweg 4A: reclamezuil
  • 20-9-2016 Trumanlaan 20: dakkapel
  • 21-9-2016 Korhoenlaan 1- 42: kappen 2 bomen
  • 17-9-2016 Stationslaan 71: dakopbouw op woonhuis
  • 16-9-2016 Waterfront: bouwen 5 bruggen
  • 19-9-2016 Zuiderzeestraatweg 141: uitbreiden gemeentelijk monument (woning)
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 19-9-2016 Parallelweg 26-96: kappen 5 bomen
  • 19-9-2016 Sonnevancklaan 18: kappen 1 boom
  • 19-9-2016 Stationslaan 117-3: constructieve aanpassing in appartement (doorbreken 2 wanden)
  • 19-9-2016 Parallelweg 26-226: kappen 2 bomen
  • 19-9-2016 Flevoweg 87: plaatsen tijdelijk schottenkeet
  • 19-9-2016 Korhoenlaan 1-78: kappen 1 boom
  • 19-9-2016 Parallelweg 26-79: kappen 2 bomen
  • 20-9-2016 Zuiderbreedte 10: inrit
  • 20-9-2016 Korhoenlaan 1-9: kappen 3 bomen
  • 20-9-2016 Korhoenlaan 1-54: kappen 4 bomen
  • 20-9-2016 Gerbrandylaan 1: verhogen nok
  • 20-9-2016 Robbenzand 32: veranderen en vergroten woning
  • 21-9-2016 Korhoenlaan 1-89: kappen 1 boom
  • 21-9-2016 Oranjelaan - Oranjepark: kappen 2 bomen
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
Sonnevancklaan 2B (concept): oprichten zorgwoningen en kappen bomen; 5-11-2016 excl. termijn verzoek om stukken
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het activiteitenbesluit ontvangen:
  • 13-09-2016: Melding Activiteitenbesluit Mushi Sushi, Smeepoortstraat 28, 3841 EJ in Harderwijk, voor het oprichten van de inrichting (gereedmaken en verkoop van Sushi).
En de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 1-09-2016: Sloopmelding Albert Heijn N.V., Selhorstweg 2, 3841 GL in Harderwijk, voor het gedeeltelijk slopen van de supermarkt.
  • 8-09-2016: Sloopmelding Biesteweg 15, 3849 RD in Hierden, voor het verwijderen van asbesthoudende golfplaten van het dak van een vakantiewoning.
  • 8-09-2016: Sloopmelding Sonnevancklaan 2, 3847 LC in Harderwijk, voor het gedeeltelijk slopen van een verpleeghuis / dagbehandeling ten behoeve van nieuwbouw.
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Meerjarige evenementenvergunningen
Het college en de burgemeester kunnen voor bepaalde jaarlijks terugkerende evenementen een vergunning verlenen die drie jaar achter elkaar gebruikt mag worden. De organisatoren van de Veldrit van Harderwijk in het Slingerbos, Harderwijk op IJs op de Markt en de Glijbaan in het Hortuspark hebben aangegeven in aanmerking te willen komen voor een vergunning voor 2016, 2017 en 2018. De aanvragen evenementenvergunning liggen tot en met 19 oktober ter inzage in de Stadswinkel. Voor meer informatie kunt u mailen naar [email protected] of bellen met de gemeente, tel 411 911.  
 
Bestemmingsplan Lorentz I en II – Einsteinstraat 5              
De gemeenteraad heeft op 8 september het bestemmingsplan Lorentz I en II – Einsteinstraat 5 ongewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan voorziet in een aanpassing van de maximale bouwhoogte naar 25 meter. De aanpassing is van toepassing op een klein deel van het perceel Einsteinstraat 5 waarmee het mogelijk wordt gemaakt een kwaliteitsslag door te voeren en het productieproces te optimaliseren. De bedrijfsvoering op het perceel wordt niet gewijzigd
 
Het bestemmingsplan ligt met ingang van 29 september gedurende zes weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend. Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00162-0002) kunt u ook raadplegen op de landelijke website www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00162-/NL.IMRO.0243.BP00162-0002) of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenlorentz. Informatie: domein Ruimte, dhr. J. Haklander, tel. 411 911.
 
Wijzigingsplan Hierden Dorp 2011 – Wijzigingsplan IV
Burgemeester en wethouders hebben op 13 september het wijzigingsplan Hierden Dorp 2011 – Wijzigingsplan IV ongewijzigd vastgesteld. Het wijzigingsplan maakt het mogelijk om op de locatie Varenweg 16, met gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid uit het bestemmingsplan Hierden Dorp 2011, één nieuwe vrijstaande woning te realiseren.
 
Het wijzigingsplan ligt met ingang van 29 september gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde wijzigingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend. Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.WP00164-0003) kunt u ook raadplegen op www.ruimtelijkeplannen.nl
(bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.WP00164-/NL.IMRO.0243.WP00164-0003 of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenhierdendorp. Informatie: domein Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 411 911.
 
Bekendmaking Aanwijzingsbesluit cameratoezicht Hortuspark
De burgemeester van Harderwijk maakt bekend dat hij op 26 september 2016 het Aanwijzingsbesluit cameratoezicht Hortuspark heeft vastgesteld. Het betreft cameratoezicht op grond van art. 151c Gemeentewet. Doel van deze maatregel is om in deze omgeving (eventuele) inbreuken op en verstoringen van de openbare orde en veiligheid te voorkomen of gericht aan te kunnen pakken. Op de kaart behorende bij het aanwijsbesluit wordt het gehele toezichtgebied aangeduid.

Het besluit met deze kaart ligt gedurende 6 week ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken door het sturen van een bezwaarschrift aan de burgemeester van Harderwijk, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat dit besluit bekend is gemaakt. Het besluit treedt in werking op de eerste dag na deze bekendmaking op de gemeentepagina.