Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 38

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 38 – 21 september 2016

Maand van Burgerschap in teken van democratie

 
Onder het motto ‘Harderwijk zijn wij samen’ werken wij met bewoners aan een prettige leefomgeving in Harderwijk en Hierden. In oktober houden wij weer de Maand van Burgerschap en halen de Democratiefabriek naar de bibliotheek van Harderwijk, Academiestraat 3. De fabriek is een bijzondere, interactieve, mobiele tentoonstelling waarin jongeren van 10 tot 18 jaar democratie kunnen onderzoeken en oefenen met machines, apparaten en gereedschappen. Tijdens de herfstvakantie is het voor kinderen mogelijk hun ouders mee te nemen om ook deel te nemen aan de Democratiefabriek.
 
Uitnodigingsbrief scholen
Vorige week zijn de groepen 7 en 8 van de basisscholen en de klassen 1 en 2 van het voortgezet onderwijs uitgenodigd om in de maand oktober een bezoek te brengen aan de Democratiefabriek. Heeft uw school nog geen uitnodiging ontvangen, dan horen we dat graag via het mailadres [email protected].
 
Organisatie
De Democratiefabriek is ontwikkeld door St. Vredeseducatie en in samenwerking geïnitieerd door Huis van de Jeugd, dat bestaat uit Scouting Gelderland, Lava-bureau voor jeugdwerk, opvoeding en onderwijs en In-Spe organisatie voor jongeren, dialoog en politiek. In Harderwijk is de organisatie in handen van de gemeente in het kader van de Maand van Burgerschap.

Koninklijke onderscheiding

Burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft op 17 september aan de heer Berri Arendshorst een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. De uitreiking vond plaats tijdens de bijeenkomst ter gelegenheid van de officiële opening van de nieuwe Kiekmure.
 
Berri Arendshorst is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn langdurige verdiensten als bestuurslid (35 jaar) van Stichting Multifunctioneel Zalencentrum de Kiekmure. Decorandus heeft veel betekend voor de Kiekmure en heeft zich bijzonder ingezet voor het realiseren van de nieuwbouw van Multifunctioneel Centrum De Kiekmure. Hij vervult daarmee een voorbeeldfunctie in de Harderwijker gemeenschap.

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 22 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere week van de Alzheimer en schulpverlening. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie D66 heeft het college schriftelijke vragen gesteld over onderhoud Friesegrachtpark. De fractie CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over minder kansen door laaggeletterdheid. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.
 

Uitnodiging informatieavond hennep

Voor bewoners van Stadsweiden en Drielanden is er op maandag 26 september een informatieavond over de integrale aanpak van hennep en hennepkwekerijen.
 
Tijdens de bijeenkomst willen wij aandacht besteden aan onder andere de signalen die kunnen wijzen op een hennepkwekerij, de gevaren van een hennepkwekerij, de strafrechtelijke vervolging, het zogenaamde Damocles-beleid van de gemeente en het beleid van de woningcorporaties.
 
U bent van harte welkom vanaf 19.00 uur in wijkcentrum ‘De Roef’ in Stadsweiden.
De inloop is vanaf 19.00 uur, het programma zal starten om 19.30 uur. Deze avond wordt georganiseerd door de politie, in samenwerking met de gemeente Harderwijk, de brandweer, Uwoon en Omnia Wonen.

Informatieavond isolatieglas Harderwijk

Maandag 26 september van 19.30 tot 21.30 uur is er een informatieavond voor inwoners in wijkcentrum ‘De Roef’. Het doel van de avond is om twee energiebesparende maatregelen HR++ glas en ventilatie uit te lichten. Een mooie kans om informatie op te doen en te kijken of u als buurt gezamenlijk aan de slag wilt. Buurtbewoner Govert van der Boom van de Rietgorsmeen bespaarde flink door dubbelglas te vervangen door HR++ glas. Dit deed hij in 2015 samen met 13 buren.
 
Als wijkbewoners geïnteresseerd zijn in energiebesparende maatregelen, dan bieden wij ondersteuning aan bij het opzetten van een buurtinitiatief. Dit kan zijn het organiseren van een avond, het betrekken van adviseurs of bedrijven of in de communicatie naar wijkbewoners. U kunt daarvoor contact opnemen met Veluwe Duurzaam, Sebastiaan van der Hoeven, email [email protected] of mobiel 06 14 43 42 97. Meer informatie: www.veluweduurzaam.nl/informatieavond-over-isolatieglas

Het stadhuis wordt verbouwd

De receptie en de Stadswinkel hebben een tijdelijk onderkomen in een nevengebouw van het stadhuis (zie aanduiding ter plaatse). Het Wmo loket is te bezoeken op: Wethouder Jansenlaan 1 in Harderwijk.
De Raadzaal blijft beschikbaar voor de raad- en commissievergaderingen. Op donderdagavonden, schoolvakanties uitgezonderd, is de raadzaal vanaf 18.30 uur voor publiek toegankelijk via de hoofdingang (die hiervoor speciaal wordt opengesteld).
Telefoonnummers, postadres, e-mailadressen en openingstijden blijven gedurende de gehele renovatie ongewijzigd.


Gemeente Harderwijk huldigt zwemster Lisa Kruger

Het college van burgemeester en wethouders is bijzonder trots op zwemster Lisa Kruger met het behalen van de eerste gouden medaille voor Oranje op de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. Lisa was de snelste op de 100 meter schoolslag in de klasse SB9. Dit is een unieke prestatie en daarom wordt Lisa gehuldigd in Harderwijk.
 
Wij nodigen iedereen van harte uit om op donderdag 22 september om 17.00 uur naar De Sypel aan de Parkweg 4 in Harderwijk te komen.
 
17.00 uur      start programma
17.15 uur      aankomst Lisa Kruger samen met wethouder Christianne van der Wal
                   (de huldiging vindt plaats bij het wedstrijdbad)
17.20 uur      welkom door burgemeester Harm-Jan van Schaik
18.00 uur      einde huldiging
 
Na afloop staat er voor de aanwezigen een drankje en hapje klaar.

Fijne burendag!

Aanstaande zaterdag 24 september is het Burendag, het jaarlijks terugkerend feest dat u samen viert met uw buren en de buurt. Zo kunnen er bijvoorbeeld buurtontbijtjes, zeskampen, schoonmaakacties en andere buurtontmoetingen worden georganiseerd. Kijk voor alle activiteiten in Harderwijk en Hierden op www.burendag.nl. Wij wensen iedereen een fijne burendag toe! Buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. 

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
6-9-2016 Anne Franklaan 21: dakkapel
6-9-2016 Martinus Nijhoffstraat 37: uitbreiden woning
12-9-2016 Wijtgraaf 36: kappen 2 bomen
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
12-9-2016 Triasplein 41: aanvraag draai-/kiepraam
12-9-2016 Strandboulevard: oprichten uitkijkpunt in strijd regels ro en reclame
12-9-2016 Ceintuurbaan 2- 100: interne verbouwing monument
15-9-2016 Laan der Verenigde Naties 21: dakkapel
15-9-2016 Kleine Oosterwijck 19: vervangen voordeur en kozijn
15-9-2016 Tesselschadelaan 1: vlaggenmasten
15-9-2016 Stationslaan 71: vervangen serre door vaste achterpui met dak in strijd regels ro
15-09-2016 Nobelstraat 1: oprichten bedrijfspand en aanleggen uitrit
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
Newtonweg 99 (concept): plaatsen bijgebouw en materiaalopslag in strijd regels ro; 2-11-2016 (excl. termijn v.o.s.)

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het activiteitenbesluit ontvangen:
10-05-2016: Bouwmarkt Gamma Deventerweg 3, 3843 GA voor het opslaan van gasflessen met LPG voor consumentenverkoop;
15-08-2016: Tip Top Autoservice Noorderbreedte 16, 3845 MB in Harderwijk voor het starten van een autobedrijf en reparaties.
 
En de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
23-08-2016: P. Olofsen Tweede Parallelweg 15, 3849 MP in Hierden voor het verwijderen van asbest uit 2 schuren.