Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 38

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 38 – 16 september 2015

Volgende inzameling BEST-zak in Drielanden op donderdag 17 september

Woont u in Drielanden? En heeft u oude boeken die u weg wilt doen? Elektrische apparaten die niet meer werken? Of speelgoed of textiel dat niet meer wordt gebruikt? Verzamel de spullen in de BEST-zak en zet deze op donderdag 17 september op straat. Zo zorgt u dat de spullen een nuttige bestemming krijgen en het scheelt u in de container. De inzameling van de BEST-zak in Drielanden is een proef die moet uitwijzen of de BEST-zak aansluit bij de behoefte van inwoners en wat en hoeveel er precies ingeleverd wordt. Op basis van de uitkomsten van de proeven wordt besloten of deze inzameling Harderwijk breed vervolg krijgt. Meer info: www.harderwijk.nl/bestzak

Maand van Burgerschap: Stadsgesprekken ‘Harderwijk Zijn Wij Samen’

Onder het motto ‘Harderwijk Zijn Wij Samen’ voeren inwoners, bedrijven, organisaties in Harderwijk en Hierden en de gemeente ook dit jaar weer Stadsgesprekken. Tijdens de ‘Maand van Burgerschap’ gaan wij in gesprek met elkaar in verschillende wijken. Wat gaat er goed in onze stad en in uw wijk, wat kan er beter? En ook: welke oplossingen voor problemen hebt ú en wat is daar voor nodig? Of kent u een deskundige buurtgenoot die een goede kijk heeft op de zaken die u aandraagt en kan helpen.
 
De Stadsgesprekken vinden plaats vanaf 23 september en in oktober (Maand van Burgerschap) in verschillende wijken. Van de ruim 45.000 inwoners worden willekeurig een aantal inwoners geselecteerd per wijkbezoek. U kunt daar bij zijn en u ontvangt dan een persoonlijke uitnodiging van burgemeester Harm-Jan van Schaik. Een mooie gelegenheid voor u als inwoner, organisatie, bedrijf en gemeente om in gesprek te gaan over belangrijke onderwerpen.
 
Houd u de media over dit onderwerp in de gaten. En ook uw brievenbus. 

Ondertrouw per 1 september afgeschaft

Vanaf 1 september hoeven stellen die in Harderwijk willen trouwen, niet meer in ondertrouw te gaan bij de gemeente. Een melding doen bij de ambtenaar van de Burgerlijke Stand van de gemeente Harderwijk is voldoende. Dit kan zowel persoonlijk als schriftelijk. Online aangifte doen van de trouwplannen is nog niet mogelijk. Eerst wil het ministerie van Veiligheid & Justitie een pilot houden waarin de nieuwe regels worden beproefd. Na een positieve evaluatie treden de nieuwe regels voor het digitaal doorgeven in werking. Naar verwachting gebeurt dat in de loop van 2016.

Ook de regels voor het omzetten van een geregistreerd partnerschap naar een huwelijk zijn gewijzigd. Voor 1 september was dit alleen mogelijk in de woonplaats van beide partners. Vanaf nu mag een partnerschap in elke gemeente naar keuze worden omgezet naar een huwelijk. 

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 1 oktober vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat het onderwerp Structuurvisie Drielanden West 2015. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Afhandeling punten wijkbezoek Tweelingstad Slingerbos

De gemeenteraad heeft verleden jaar op 13 september een bezoek gebracht aan de wijk Wittenhagen (linkerzijde van de Deventerweg) en Slingerbos. Het bezoek was onderdeel van de wijkbezoeken die de raad een keer per jaar brengt aan een wijk in de gemeente Harderwijk. Tijdens dit bezoek zijn door buurtbewoners, ondernemers en andere belanghebbende partijen vragen gesteld, wensen aangegeven, ideeën aangebracht en knelpunten doorgegeven. Deze signalen zijn uitgezet bij de diverse instanties en van commentaar voorzien. De afhandeling van deze punten kunt u nalezen op www.harderwijk.nl/raadsbezoeken of opvragen bij de raadsgriffie via tel. 411 911. 

Vergadering commissie Naamgeving

De commissie Naamgeving vergadert dinsdag 22 september vanaf 19.00 tot 20.30 uur in de Botterzaal van het stadhuis. Deze vergadering is openbaar en het publiek heeft spreekrecht.
 
De volgende punten staan op de agenda:
  • Naamgeving: Langezand, Langezandhof, Vogelzand, Vogelzandhof, Spaanderbank, Spaanderbankhof,  Bornifhof, Brandaris, Brandarishof,  Waterstadpark, Waterstadboulevard en Waterstadhaven
Ten behoeven van de BAG (de Basisregistraties Adressen en Gebouwen) het vaststellen van de geometrie van: Parkeerterrein Waltoren, Parkeerterrein Scheepssingel,  Parkeerterrein Selhorstweg,  Parkeerterrein Westeinde, Plantagepark, Muziekpark, Walstein (brug), Lorentzhaven, Wolderwijd, Veluwemeer Harderwijk, Veluwemeer Hierden, Diepegracht, Friesegracht, De Wittenhagensingel, Veldkampsingel,  Couperussingel, Weibeek, Beek van de Hoge Geest,  Hierdensche Beek, Ooster Mheenpad Harderwijk,  Ooster Mheenpad Hierden, Beekhuizerzand, Harderwijkerbos, Strokelbos, Weisteeg.De agenda met toelichting en bijbehorende stukken liggen ter inzage in de Stadswinkel.

Informatie: Dhr. J. Hilhorst, commissie Naamgeving, tel. 411 369.

Start grootste fietsonderzoek ooit

Op 14 september is Nederlands grootste fietsonderzoek ooit gestart. Ook gemeente Harderwijk doet mee! Laat daarom ook uw fietsmeters meetellen. De resultaten worden gebruikt om het Nederlandse fietsnetwerk te verbeteren. Al meer dan 20.000 deelnemers hebben zich aangemeld en we hopen van harte dat ook u meedoet. U kunt zich nu nog aanmelden om mee te fietsen door de App de Fiets! app te downloaden via de Apple store of Google Play. 

Regionale samenwerking verwerking afvalwater

Na inhoudelijke behandeling in de commissie Beleid Algemeen van 25 juni (openbaar) heeft de gemeenteraad 3 september ingestemd met het Zuiveringskring AfvalwaterketenPlan. Dat plan gaat over de inzameling, transport en zuivering van ‘gebruikt’ kraanwater en over hoe we om gaan met regenwater en grondwater. Met dat plan gaat de gemeente Harderwijk samenwerken met de gemeenten Ermelo en Putten en Waterschap Vallei en Veluwe. Voorheen maakte iedere gemeente zijn eigen plan. Het nieuwe plan komt in de plaats van het wettelijk verplichte gemeentelijk rioleringsplan (GRP). Het plan ligt de komende 6 weken ter inzage bij de Stadswinkel en is ook te downloaden van de gemeentelijke website (voor onbepaalde tijd).
 
Voor algemene en praktische vragen over riolering en water kunnen inwoners terecht bij het Klantcontactcentrum van hun gemeente. 

Oplossing voor speelveld Frankrijk

In overleg met bewoners en scholen komt er nu een oplossing voor het speelveld in de wijk Frankrijk. Het speelveldje wordt op dezelfde locatie verplaatst en komt dichter bij de scholen te liggen. Hierbij wordt het fietspad verlegd. Op de plek van het huidige veld (grenzend aan de tuinen van de bewoners) komen bosschages. De inrichting is afgestemd met de basisscholen.
 
Het gebruik van het huidige speelveld hield de gemoederen al langere tijd bezig. Het streven was om voor de zomer met een oplossing te komen. Dat is niet gehaald maar ondertussen is er wel draagvlak bij buurtbewoners en de scholen gevonden. Er is met andere woorden gezamenlijk gekozen voor deze oplossing. Over de start van werkzaamheden en de beschikbaarheid van het verplaatste speelveld wordt nader gecommuniceerd.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 4-9-2015 Sonnevancklaan 25: legalisatie kippenhok en houthok in strijd regels RO
  • 3-9-2015 Sonnevancklaan 5: kappen 1 boom
  • 4-9-2015 Stobbeweg 1: kappen 1 boom
  • 6-9-2015 Ceintuurbaan 4-66: kappen 1 boom
  • 30-8-2015 Kranenburglaan 22: inrit
  • 7-9-2015 Weisteeg 6: extra inrit
  • 7-9-2015 Bruggestraat 18: reclame
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier afdeling Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij de afd. Beheer openbare ruimte tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Reguliere omgevingsvergunningen zijn verleend voor:
  • 10-9-2015 Luttekepoortstraat 13-15: reclame
  • 8-9-2015: Ooster Mheenweg 27: kappen 1 boom
  • 10-9-2015: Oranjelaan 42: vervangen schuur
  • 8-9-2015: Graaf Ottolaan, Pr. Frederik Hendriklaan, Pr. Mauritslaan: groot onderhoud 50 woningen
  • 7-9-2015: Rietoevers Harderwijk-Hierdense Beek: herstel rietoevers
Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 10-9-2015: Parallelweg 26-168: kappen 2 bomen
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure):
  • 28-7-2015 Krommekamp-Walstein: omgevingsvergunning, tegen het ontwerpbesluit zijn WEL zienswijzen ingediend
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na deze publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.
 
Mandaatbesluit handhavingsregisseur
Burgemeester en wethouders hebben besloten de toezichthouder/boa Drank- en Horecawet, tevens handhavingsregisseur, te mandateren spoedeisende bestuursdwang toe te passen (na overleg met de betreffende piket bestuurder (portefeuillehouder en/of (loco)burgemeester). Voor het overige zijn de bepalingen van de algemene mandaatregeling van toepassing. Dit mandaatbesluit treedt in werking de dag na deze publicatie. Informatie: Domein Ruimte, mevr. M. Huisman, tel. 411 911.
 
Beleidsregel reclamemasten A28/N302/N303 vastgesteld
De gemeenteraad heeft op 3 september 2015 de beleidsregel ‘reclamemasten A28/N302/N303’ vastgesteld. De beleidsregel reclamemasten A28/N302/N303 heeft tot doel om richtlijnen te geven voor reclamemasten langs de A28/N302 en N303. Hierin staan de mogelijke locaties beschreven, alsmede criteria voor de uiterlijke vormgeving van de masten. Het is een toetsingskader voor aanvragen omgevingsvergunning.
Deze beleidsregel treedt in werking de dag na deze publicatie. Informatie Domein Ruimte, mevr. M. Huisman, tel. 411 911.
 
Intrekken algemene gehandicaptenparkeerplaatsDe gemeente heeft besloten om de algemene gehandicaptenparkeerplaats bij de Burgemeester Kemperstraat 19 te verwijderen.
 
Het besluit met tekening is bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk 6 weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Informatie: Domein Ruimte, tel. 411 911. 

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
  • Op 20-08-2015: Elgesma Logistiek B.V. Galvanistraat 15, 3846 AT in Harderwijk, voor het wijzigen van de inrichting in verband met in gebruikname van een overdekt parkeerterrein. 
Opleggen van maatwerkvoorschriften:
  • Op 19-08-2015: Maxat Café Lounge Tesselschadelaan 2, 3842 GB in Harderwijk voor het opleggen van maatwerkvoorschriften. 
Melding sloop/asbest:
  • Op 03-09-2015: Burgemeester Kemperstraat 9 en 19, 3841 HA in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest. 
Voor de bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften; een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.

Bestemmingsplan Buitengebied – P-Veluwe
De gemeenteraad heeft op 3 september het bestemmingsplan Buitengebied – P-Veluwe gewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan heeft onder meer planologisch mogelijk gemaakt om een uitkijktoren met beeldmerk van Van der Valk te realiseren op de parkeerplaats aan de Boekhorstlaan. De uitkijktoren zal aan de rand van het parkeerterrein aan de zijde van de A28 worden geplaatst, zodat deze zichtbaar is vanaf de snelweg.
 
Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld in die zin dat de bestemmingsomschrijving Recreatie – Dagrecreatie is aangepast (regels art. 3.1, onder b). Daarnaast zijn beeldkwaliteitseisen opgenomen in de toelichting. Een overzicht van alle wijzigingen kunt u vinden via de link www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied.
 
Het bestemmingsplan ligt met ingang van 17 september gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
  • die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de gemeenteraad;
  • aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend;
  • die het niet eens is met de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan.
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: afd. Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 411911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00031-0003) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans) of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied
 
Zakelijke beschrijving:
Ten behoeve van het aantonen van de economische uitvoerbaarheid van het plan is met de betreffende initiatiefnemer een anterieure overeenkomst gesloten. Een zakelijke beschrijving van de inhoud van deze overeenkomst ligt gedurende dezelfde periode op dezelfde locatie voor een ieder ter inzage. Tegen de gesloten overeenkomsten en de zakelijke beschrijving kan geen bezwaar of beroep worden ingediend. Informatie: dhr. A. Koopmans, tel. 411 911.