Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 36

Met deze week: Kom naar de informatiemarkt over het nieuwe gebied bij het station, uitgestelde facturen en aanslagen komen eraan en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Landelijke Opschoondag 19 september nu wereldwijd

Voor iedereen die de Landelijke Opschoondag een warm hart toedraagt en in actie wil komen voor een 100% zwerfafvalvrije buurt, hebben we goed nieuws. In plaats van een frisse start van de lente, gaan we op 19 september aan de slag voor een schone aftrap van de herfst.
 
De Landelijke Opschoondag is hét moment voor inwoners, ondernemers, verenigingen, sportclubs en scholen om samen in actie te komen voor een omgeving zonder zwerfafval. Op 19 september is het ook World Cleanup Day, een bijzonder en belangrijk initiatief van de Plastic Soup Foundation. Kom die dag samen in actie voor een gedeeld doel.
 
Aanmelden voor 9 september

Heeft u plannen om mee te doen? Opruimspullen van de gemeente nodig? Neem contact op met Rinet Brinks van ZorgDat. Stuur een mail naar [email protected] of bel 06 -12 09 97 99. Ook voor meer informatie kunt u bij haar terecht.
 
Belangrijk! De juiste voorzorgsmaatregelen coronavirus bij het opruimen vind je op: nederlandschoon.nl.

Uitgestelde facturen en aanslagen komen eraan

Vanaf deze week starten we weer met het verzenden van facturen en aanslagen. De inwoners die het betreft  ontvangen  de komende weken per post één of meer documenten hierover.
 
Vanwege de coronacrisis besloot de gemeente eerder dit jaar  het verzenden van bijvoorbeeld  belastingaanslagen, facturen voor verschuldigde leges  en de huur van sportzalen en ligplaatsen uit te stellen tot en met 31 augustus. Dat gold ook voor de invordering van alle nog openstaande bedragen.
 
De gemeente Harderwijk vindt het belangrijk om te voorkomen dat inwoners en bedrijven in geldproblemen komen.  En onderzoekt steeds welke maatregelen daarvoor nodig en mogelijk zijn. Voor inhoudelijke vragen over een factuur of voor betalingsafspraken neemt u contact op met de gemeente Harderwijk, tel. (0341) 411 911.

De markeringen van de beweegroutes in Harderwijk al gezien?

De Gemeente Harderwijk gaat voor gezonde inwoners. Afgelopen zomer zijn de eerste twee beweegroutes aangelegd. De rode beweegroute in Drielanden en de blauwe beweegroute in Stadsweiden.
 
Loopt u ook de route? Deel dan een foto waarop de markering zoals op het plaatje te zien is. Dat kan via [email protected]. De leukste foto’s delen wij op social media en in de Harderwijker Courant.

Raadsinformatie

De commissie Ruimte heeft een extra vergadering op dinsdag 8 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere Slenk en Horst en Waterfront. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op harderwijk.nl/vergaderingen.
 
Dit is een openbare vergadering, u kunt deze online volgen via harderwijk.nl/vergaderingen. De tribune is alleen open voor insprekers die zich hebben aangemeld. Wilt u de leden van de commissie uw mening meegeven over één van de agendapunten? Dat kan door een email te zenden naar [email protected]. U kunt zich via dit mailadres ook aanmelden om in te spreken of mee te spreken tijdens de openbare vergadering, bellen kan ook, tel. (0341) 411 911.
 
Schriftelijke vragen
De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over geweld tegen politie en hulpverleners. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Meehelpen op een stembureau

De gemeente Harderwijk is op zoek naar stembureauleden. Als lid van een stembureau zorgt u ervoor dat kiezers een stem kunnen uitbrengen bij de verkiezingen. Een ochtend of middag op een stembureau geeft een inkijk in het hart van onze democratie. De vergoeding voor stembureauleden is € 75,- inclusief tellen.
 
Aanmelden via formulier
Iedereen van 18 jaar of ouder die, enige administratieve ervaring heeft en flexibel inzetbaar is, komt in principe in aanmerking voor de functie van stembureaulid. Heeft u interesse om op een stembureau te werken? Meld u dan aan via het formulier op harderwijk.nl/meehelpenopeenstembureau. De eerstvolgende verkiezing is de Tweede Kamerverkiezing op woensdag 17 maart 2021.

Word jij de nieuwe kinderburgemeester of kinderwethouder?

De gemeente Harderwijk is op zoek naar een nieuw kindercollege. De kinderburgemeester en kinderwethouder denken mee over hoe we Harderwijk en Hierden nog leuker kunnen maken. Zij gaan ook met de burgemeester en wethouders van Harderwijk naar leuke evenementen en officiële gelegenheden.
 
Kinderen kunnen zichzelf (maar ook ouders, verzorgers, opa’s en oma’s hun kind of kleinkind) aanmelden als kandidaat voor de nieuwe kinderburgemeester of kinderwethouder van Harderwijk. Aanmelden kan tot 17 september 2020 via het formulier op harderwijk.nl/kindercollege.
 
Is het kindercollege echt iets voor jou?

Voor de functie van kinderburgemeester en kinderwethouder hebben wij de volgende spelregels:
 
je zit in groep 7 of 8 (schooljaar 2020-2021)
je woont in Harderwijk of Hierden
je wilt opkomen voor de belangen van andere kinderen
je vindt het leuk om mensen te ontmoeten (ook volwassenen)
je geeft graag jouw mening en kan die goed vertellen
je vindt het niet erg om in de belangstelling te staan
je bent enthousiast
je bent na schooltijd beschikbaar voor de periode oktober 2020 t/m september 2021 

Hoe kun je je opgeven?
Als je solliciteert op deze leuke functie vragen we je ook om een kort filmpje te maken. Daarin vertel je waarom jij geschikt bent voor deze functie van kinderburgemeester of kinderwethouder. Ook kun je bijvoorbeeld vertellen wat het kindercollege voor de kinderen in Harderwijk en Hierden kan doen of regelen.
 
Heb je vragen? Stuur dan een mail naar [email protected].

Kom naar de informatiemarkt over het nieuwe gebied bij het station!

Maandag 7 september van 16.00 - 20.00 uur houdt de gemeente samen met ontwikkelende partijen een informatiemarkt over de ontwikkeling van Weiburg. Op het terrein van de voormalige VSE, tegenover de fietsenstalling van het station, bent u in gesprek met de gemeente en de plannenmakers en kunt u uw ideeën inbrengen. U bent  van harte welkom bij deze informatiemarkt om informatie op te halen en uw suggesties mee te geven.
 
U dient zich vooraf aan te melden voor 3 september!

In verband met de coronamaatregelen kunt u maximaal een half uur aanwezig zijn. U dient zich aan te melden via [email protected]. Vermeld uw naam, het aantal personen en welke tijden u beschikbaar bent. U ontvangt per mail een bevestiging van uw inschrijving met het tijdstip waarop u wordt verwacht. Wij houden zoveel mogelijk rekening met uw voorkeur. Bij grote belangstelling kan het voorkomen dat u een ander tijdsblok krijgt toegewezen of op een reservelijst wordt geplaatst. Mocht er aanleiding zijn om langer met u in gesprek te gaan dan bestaat de mogelijkheid om een afspraak te maken voor een vervolgoverleg.
 
Nieuw stadsdeel
Tussen het station, het Nachthok en het ziekenhuis met daarin het voormalig Struikterrein komt een nieuw stadsdeel als ontbrekende schakel tussen het station en het centrum. Voorlopig krijgt het als werknaam Nieuw Weiburg. Hier komen (betaalbare) woningen, zorg- en onderwijsfuncties. Groen en water krijgen een plek met een levendigheid die past bij een moderne stationsomgeving. De ambitie is dat het stadsdeel een nieuwe leefomgeving toevoegt aan de stad en een visitekaartje wordt voor Harderwijk, het wordt de stadsentree die Harderwijk verdient.
 
De informatiemarkt is tevens de start van het stadsgesprek online. Mocht u verhinderd zijn, dan kunt u vanaf 7 september meepraten bij het online stadsgesprek via onlinestadsgesprek.harderwijk.nl. Daarin treft u ook de informatie aan en kunt u reageren op een aantal vragen en stellingen.
 
Kom naar de informatiemarkt op 7 september en meld u vooraf tijdig aan!

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):
  • 24-8-2020 Luttekepoortstraat 47: reclame
  • 25-8-2020 Weverskamp 45: uitbreiden woning
  • 26-8-2020 Luttekepoortstraat 36: renoveren gevel
  • 24-8-2020 Vanenburgerhout 27: carport
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contactruimte. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf – Realisatie en beheer, tel. (0341) 411 911.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 24-8-2020 Vosbergerhout 85: carport
  • 25-8-2020 Ten Katestraat 12: 2 dakkapellen
  • 25-8-2020 Langendijkstraat 28: inrit
  • 26-8-2020 Waterfront NE kavel N, Langezand 87: woning en uitrit
  • 27-8-2020 Burg De Meesterstraat 20: aanbouw in strijd regels ro
  • 27-8-2020 Wijtgraaf 57: aanpassen paardenbak in strijd regels ro
  • 27-8-2020 Zuiderzeestraatweg 71: legaliseren paardenbak in strijd regels ro
  • 27-8-2020 Waterweg: schuilstal in strijd regels ro
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verleende Drank- en Horecavergunning
De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 3, eerste lid van de Drank- en Horecawet een drank- en horecavergunning heeft verleend aan:
  • l’Amore per la Famiglia, Strokelweg 2a te Harderwijk. De vergunning is verzonden op 26 augustus 2020.
Verleende Exploitatievergunningen
De burgemeester maakt bekend dat hij op grond van artikel 2:28 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande ondernemingen een exploitatievergunning heeft verleend:
  • l’Amore per la Famiglia, Strokelweg 2a te Harderwijk. De vergunning is verzonden op 26 augustus 2020.
De verleende vergunningen en bijbehorende stukken ligt van 2 september tot 14 oktober 2020 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien kunt u telefonisch een afspraak maken met een klantmanager bijzondere wetten van de afdeling vergunningverlening via tel. (0341) 411 911.
 
Bent u het niet eens met deze beslissing?

Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat ik mijn besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt. 
 
Milieumeldingen
Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 24-8-2020: Biesteweg 3, 3849 RD in Hierden, voor het slopen van een woning
  • 24-8-2020: Zeestraat 16, 3841 JM in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest en het slopen van woningen Blok 1 tm 4
  • 20-8-2020: Boonenweg 1, 3849 MV in Hierden, voor het verwijderen van asbest uit schuren
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. (0341) 411 911.
 
Ontwerpbestemmingsplan Drielanden – Fokko Kortlanglaan 181

In het ontwerpbestemmingsplan Drielanden – Fokko Kortlanglaan 181 wordt de huidige bestemming Gemengd uit het bestemmingsplan Drielanden – Groene Zoom voor het perceel Fokko Kortlanglaan 181 overgenomen met dien verstande dat:
- de mogelijkheid van het realiseren van een bedrijfswoning nu is uitgesloten;
- de maximale oppervlakte aan gebouwen is opgenomen in de planregels i.p.v. op de verbeelding;
- de bestemming van de toegangsweg/fietspad wijzigt van gemengd naar groen.
 
Het ontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van 3 september gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder omtrent het ontwerpbestemmingsplan schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, dhr. H. Oosterhuis, tel. (0341) 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00258-0001) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0243.BP00258-0001) of op: www.harderwijk.nl/plannendrielanden.
 
Verkeersbesluiten
De gemeente heeft besloten om een algemene gehandicaptenparkeerplaats in te stellen ter hoogte van het adres Hendric Stevinstraat 4.
 
De besluiten zijn bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk 6 weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Informatie: domein Ruimte, tel. (0341) 411 911.
 
Bekendmakingen ruimtelijke plannen
De volgende ruimtelijke plannen liggen momenteel ter inzage:
- Vastgesteld bestemmingsplan Waterfront-Zuid – Stadswerven en De Kades (tot 3/9)
- Ontwerpbestemmingsplan Tweelingstad - Tinnegieter (tot 3/9)
- Ontwerpomgevingsvergunning Stadsweiden – Kruithuispad (tot 24/9)
- Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied – De Schaapskamp (tot 24/9)
- Omgevingsvergunning Zeebuurt – Appartementen Havenspoor (tot 8/10)
 
De bekendmakingen kunt u inzien op www.harderwijk.nl/mijnwijk en vervolgens de betreffende wijk kiezen. Informatie: domein Ruimte, dhr. J. Haklander.