Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 37

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 37 – 14 september 2016

Harderwijk doet mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route

Op zaterdag 5 en 12 november openen gastvrije huiseigenaren hun deuren tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route. Overal in Nederland kunnen bezoekers ideeën opdoen op het gebied van duurzaam bouwen en wonen. De huizenroute biedt een unieke kans om eens langs te gaan bij een duurzaam huis in de buurt. Wij ondersteunen dit initiatief en moedigen inwoners aan hun woning open te stellen.
 
Een weekend weg winnen
Op www.duurzamehuizenroute.nl staat een grote variatie aan voorbeeldwoningen. Van een gerenoveerde tussenwoning, houtskeletbouw, ecowoning tot een duurzaam monument uit 1855 die aan de slopershamer is ontsnapt. De Nationale Duurzame Huizen Route roept iedereen op die ervaring heeft met duurzaam wonen in gemeente Harderwijk, om ook zijn huis aan te melden. Of het nu gaat om ervaring met HR++-glas, warmtepomp of de bouw van een passiefhuis: alle ervaringen zijn welkom. Huiseigenaren die mee doen maken kans op een weekend weg in een duurzaam chalet van VeluwsBospark.
 
Openingstijden opgeven
Deelnemers kunnen zich via www.duurzamehuizenroute.nl aanmelden. Rond 20 september ontvangen zij een link naar het openingstijdenformulier. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gerlies van de Ridder van Majada Projectmanagement via [email protected]

Rioolreiniging en –inspectie in Frankrijk

Jaarlijks laten wij een gedeelte van het rioolstelsel onder hoge druk reinigen en inspecteren. De komende periode zijn de riolen in de wijk Frankrijk (tussen het winkelcentrum en de Newtonweg) aan de beurt. De aannemer werkt in noordelijke richting naar het industrieterrein Lorentz. De werkzaamheden duren tot eind september. Afhankelijk van het weer kan het werk worden uitgesteld of aangepast.
 
Hinder
U kunt de riolering gewoon blijven gebruiken tijdens de werkzaamheden. Auto’s kunnen tijdelijk de straat blokkeren. De riolering wordt onder hoge druk gereinigd. Hierbij kan rioollucht ontsnappen via de watersloten in de woningen. Mogelijk hoort u een borrelend geluid in de toiletpot, wastafel en/of doucheputje. Als er rioollucht ontsnapt, kan in een enkel geval het water in de watersloten van het toilet en andere afvoeren mee omhoog komen. Wij raden u daarom aan, als de reinigingsauto’s bij u in de straat bezig zijn, het deksel van het toilet te sluiten en zo mogelijk te verzwaren.
 
Heeft u na de werkzaamheden last van rioolstank in de woning, dan is de stankafsluiter van een wastafel of douche leeggezogen. Even de kraan laten lopen is vaak al voldoende om dit te verhelpen. Voor eventuele overlast vragen wij uw begrip.
Van de inspectie die na de reiniging wordt uitgevoerd, ondervindt u geen hinder.
 
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Snel Herstel, telefoon 411 333. 

Raadsinformatie

De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 15 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere integraal veiligheidsplan, regionaal risicoprofiel en beleidsplan en rekenkamerrapport informatievoorziening Harderwijk. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over invulling asielzoekerscentrum Harderwijk. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.
 
De fractie CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over top 10 verrommeling, het Burgermeester Van Boeijenplein en geblokkeerde toegang rotonde ter hoogte van Groot Horloo en Drielanden-west’. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Opvoedweek 2016 Thema Contact

Veel ouders herkennen zich meer in Rumoer, Rommel en Radeloosheid dan in Rust, Reinheid en Regelmaat!
 
De periode waarin je kinderen opgroeien is de meest intensieve periode van je leven. Je nachtrust en dagplanning worden er volledig door beheerst, tijd voor jezelf is er nauwelijks nog en alles en iedereen trekt aan je. Het spitsuur van je leven. De zorg voor je gezin combineren met je werk en je sociale leven is soms best lastig.

Deze workshop gaat over simpele manieren om meer ritme in je (gezins)leven te krijgen. Wat loopt al soepel en waar valt nog iets te verbeteren? En hoe doen al die andere ouders dat toch? Je gaat naar huis met praktische tips en ideeën.
 
Wanneer:    Dinsdag 4 oktober, aanvang om 19.30
Waar:          Locatie: Triaszaal in MFC de Bogen, Triasplein 11 3845 GC Harderwijk
Voor wie:     Voor ouders/opvoeders en andere belangstellenden
Toegang:     Gratis. Aanmelden kan via [email protected]
Meer info:    www.cjgharderwijk.nl
 
Aan het eind van de avond krijgt iedereen het inspiratieboekje Tijd voor je gezin! 20 TopTips voor en door ouders. 

Nationale Sportweek 2016 Kick-off vrijdag 16 september

Op zaterdag 17 september start de Nationale Sportweek met als thema ‘Harderwijk viert de Sport!’. Samen vieren we de sport en laten we zien hoe leuk én gezond sporten en bewegen is. Tijdens de Nationale Sportweek organiseren verschillende sportaanbieders leuke activiteiten en open lessen. Bekijk de kalender op www.harderwijk.nl/sport voor het aanbod van de sportaanbieders. 
 
Kick-off
Dit jaar openen wij op vrijdag 16 september de Nationale Sportweek met de Kick-off op het strandeiland. Deze dag, vol sport en plezier, wordt georganiseerd door de sportverenigingen, JOGG-Harderwijk en de gemeente Harderwijk. Tijdens de Open Beach activiteiten is iedereen vrij om mee te doen! Komt u ook een kijkje nemen?
 
Programma
14.00 - 16.30 uur    JOGG Mudrun voor alle groep 7, 8 (van de JOGG–
                              scholen) en klas 1 tot en met 4 VO
14.00 - 17.15 uur    Open Beach activiteiten
17.30 - 21.00 uur    Start Strijd der Sportverenigingen

Start Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen

Ruim 55.000 inwoners van de regio Noord- en Oost-Gelderland kunnen vanaf 15 september een uitnodiging voor de Gezondheidsmonitor ontvangen. Een computer selecteert steekproefsgewijs wie een vragenlijst ontvangt. Personen die niet geselecteerd zijn, kunnen niet meedoen aan dit onderzoek. Deelname aan de Gezondheidsmonitor is vrijwillig. De privacy van de gegevens wordt beschermd volgens de Wet bescherming persoonsgegevens.
 
Samenwerking
Alle GGD’en in Nederland doen mee aan de Gezondheidsmonitor die eens in de vier jaar plaats vindt. Het onderzoek levert informatie op over de gezondheid van heel Nederland. GGD’en, GGD  GHOR Nederland, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werken nauw samen. Daardoor kunnen de verschillende gegevensverzamelingen op elkaar afgestemd worden. En kunnen de gegevens lokaal, regionaal, landelijk en in de tijd met elkaar vergeleken worden.
 
Resultaten
De landelijke en regionale resultaten van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen 2016 worden in mei 2017 bekend gemaakt. De lokale cijfers volgen later. Met de resultaten van het onderzoek kunnen gemeenten en GGD’en het gezondheidsbeleid en activiteiten beter aanpassen op de behoefte en vragen van de inwoners.
 
Meer informatie
Meer informatie over de Gezondheidsmonitor vindt u op de website van GGD Noord- en Oost-Gelderland: www.ggdnog.nl

Verhuizing Wmo loket, receptie en Stadswinkel

Het stadhuis wordt verbouwd. Daarom verhuizen de receptie en de Stadswinkel op vrijdag 16 september naar hun tijdelijk onderkomen in een nevengebouw van het stadhuis (zie afbeelding). De Stadswinkel is op de dag van de verhuizing tijdens de reguliere tijden geopend.
 
Het Wmo loket is al verhuisd naar het kantoor van de Sociale Dienst Veluwerand, Wethouder Jansenlaan 1 in Harderwijk. Telefoonnummers, postadres, e-mailadressen en openingstijden blijven gedurende de gehele renovatie ongewijzigd.  De verbouwing van het stadhuis duurt tot 1 juli 2017.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 2-9-2016 Flevoweg en Vuurtorenweg: kappen 45 bomen
  • 4-9-2016 Parallelweg 26-79: kappen 2 bomen
  • 31-8-2016 Friesegracht 61: dakkapel (gm)
  • 1-9-2016 Selhorstweg 2: vervangen condensoropstelling, winkelwagenopstelplaats en reclame
  • 5-9-2016 Tesselschadelaan 1: vlaggenmasten
  • 6-9-2016 Anne Franklaan 23: dakkapel
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 2-9-2016 Vissershaven 1: vlonder
  • 2-9-2016 Operadreef 61 t/m 233: kozijnrenovatie
  • 5-9-2016 Bruggestraat 11: wijzigen voorgevel
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
  • 08-02-2016: Havendijk 1, 3846 AC in Harderwijk voor de uitbreiding en herindeling van het pand.
En de volgende melding op grond van het Sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 22-08-2016: Galvanistraat 18, 3846 AT in Harderwijk voor het slopen van de woning.
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
  • Nobelstraat 31: interne verbouwing pand; 25-10-2016 excl. termijn v.o.s.
  • Watersportboulevard fase 1: oprichten 34 appartementen; 28-10-2016
  • Stationslaan 117-3: constructieve aanpassing appartement; 21-10-2016