Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 36

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 36 – 7 september 2016

Ondertekening overeenkomsten buitensport

Donderdag 1 september heeft wethouder Sport Christianne van der Wal nieuwe huurovereenkomsten gesloten met negen buitensportverenigingen. Met deze nieuwe overeenkomsten krijgen de sportverenigingen die op een gemeentelijk park gevestigd zijn de gelegenheid zelf de accommodatie te verhuren.
 
De gemeente heeft het afgelopen jaar in overleg met de buitensportverenigingen de tarieven geharmoniseerd. Hiermee is een grote stap gezet om de historisch gegroeide ongelijkheden recht te trekken en voor alle verenigingen dezelfde afspraken te maken. De overeenkomsten zijn herzien. Daarbij is ook de gelegenheid ontstaan dat sportverenigingen de accommodatie zelf kunnen verhuren en deze beter kunnen benutten. Voor de openheid van de sportvereniging biedt dit de clubs kansen ondernemender te zijn. De gemeente gaat de sportverenigingen daarin de komende jaren ook ondersteunen.
 
De negen buitensportverenigingen die getekend hebben, zijn:
voetbalvereniging Zwart-Wit 63, VVOG en VV Hierden, de atletiekvereniging Athlos, hockeyclub De Mezen, Korfbalvereniging Unitas, Beach club VVH en de fietsclubs Stichting Bikepark en de Wielervereniging. 

Verhuizing Wmo loket, receptie en Stadswinkel

Het stadhuis wordt verbouwd. Daarom verhuizen de receptie en de Stadswinkel op vrijdag 16 september naar hun tijdelijk onderkomen in een nevengebouw van het stadhuis (zie afbeelding). De Stadswinkel is op de dag van de verhuizing tijdens de reguliere tijden geopend.
Gemeente Harderwijk verbouwing gemeentehuis
 
Het Wmo loket is al verhuisd naar het kantoor van de Sociale Dienst Veluwerand, Wethouder Jansenlaan 1 in Harderwijk. Telefoonnummers, postadres, e-mailadressen en openingstijden blijven gedurende de gehele renovatie ongewijzigd.  De verbouwing van het stadhuis duurt tot 1 juli 2017. 

Afsluiting Oranjelaan

Van maandag 12 tot en met vrijdag 16 september wordt de Oranjelaan afgesloten voor doorgaand verkeer vanwege wegwerkzaamheden. De volgende werkzaamheden worden aan de Oranjelaan uitgevoerd:
-          Aansluiten Oranjelaan op de nieuwe tunnel onder het spoor, richting Westeinde
-          Aanbrengen fietsoversteekplaats voor de Ovotonde ter hoogte van Oranjelaan 45
-          Verwijderen drempel Oranjelaan – Middenlaan
 
Het verkeer wordt met borden omgeleid. Vanaf vrijdag 16 september is de spoorwegovergang Oranjelaan/Stationslaan definitief afgesloten voor al het verkeer en is de nieuwe aansluiting Oranjelaan/Westeinde gereed. 

Afsluiting Gelreweg

Op maandag 12 september start aannemer Van Dalfsen Infra uit Genemuiden met het opbreken van een gedeelte van de Gelreweg. Het doorgaande verkeer komende van de Hertog Reinoudlaan is gestremd en wordt omgeleid via de Deventerweg, Nassaulaan, Mecklenburglaan, Graaf Ottolaan en de Boerhaavelaan. De benzinepomp (Tamoil) blijft wel gewoon via de Deventerweg bereikbaar. De werkzaamheden maken onderdeel uit van het Groot Onderhoud 2016. Tijdens drie inloopavonden zijn de wensen van de omwonenden geïnventariseerd en waar mogelijk verwerkt in het uitvoeringsplan.
 
De volgende wegen zijn tijdens dit project al voorzien van een nieuwe inrichting: Prins Mauritslaan, Graaf Ottolaan, Boerhaavelaan, Irenelaan, Emmalaan en de Beatrixlaan. Na de Gelreweg zal in oktober de Prins Frederik Hendriklaan nog op de schop gaan. De bewoners en bedrijven worden vooraf door de aannemer geïnformeerd omtrent de werkzaamheden en de bereikbaarheid in hun straat. 
 
Het uitgewerkte plan en de omleidingstekening is in te zien op www.harderwijk.nl/tweelingstad. Informatie: dhr. Van Dijk tel. 06-29081014 (uitvoerder Van Dalfsen Infra). Voor algemene vragen omtrent de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de projectleider van de gemeente, dhr. Verweij, [email protected]

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 8 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere duurzaamheidsmaatregelen primair onderwijs en verlaging eigen bijdrage maatwerkvoorzieningen Wet maatschappelijke ondersteuning. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de bouwkundige staat van het Oude Stadhuis. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Fiets Telweek

Na het succes van vorig jaar is er dit jaar ook weer een "Fiets Telweek" van maandag 19 tot en met zondag 25 september. De Fiets Telweek is een initiatief om zoveel mogelijk fietsbewegingen in kaart te brengen en om inzicht te krijgen in het landelijke fietsgedrag en hierop het fietsbeleid te ontwikkelen en de fietsinfrastructuur te verbeteren.

Harderwijk, als fietsstad, ondersteunt uiteraard wederom dit initiatief. Vorig jaar waren er al veel deelnemers in onze gemeente en dat geeft een goed beeld van de fietsbewegingen. 

Fiets je mee?

Meten is weten én verbeteren. Hoe meer fietsers meedoen, hoe meer waardevolle informatie er wordt verzameld. Daarom wordt heel Nederland gevraagd om zich aan te melden. Dit kan door de Fietstel-app op een smartphone te downloaden (Google Play Store (Android) of iTunes App Store (Apple iOS)) en vrienden erop attent te maken om dit ook te doen. Op 19 september begint de app het persoonlijke fietsgedrag automatisch te meten. Het onderzoek duurt een week. Om mee te tellen – en bovendien kans te maken op een gloednieuwe Veloretti designfiets - hoeven deelnemers in die week alleen met locatievoorzieningen aan op de fiets te stappen! (Boonen Fietsen)

Dialoogtafel ‘Vitaal oud(er), hoe doet u dat?’

 In september en oktober 2016 organiseert GezondVeluwe drie dialoogtafels over het thema Vitaal oud(er) worden. Inwoners van Harderwijk in de leeftijd van 65 jaar en ouder zijn van harte welkom om over dit onderwerp mee te praten. GezondVeluwe staat voor duurzame samenwerking in Noord-Veluwe en Zeewolde. Voor zorg, ondersteuning en gezondheid afgestemd op de behoeften van de inwoners.
 
Praat mee aan de dialoogtafel over:
  • uw ideaalbeeld van goed oud worden
  • uw eigen bijdrage om gezond en vitaal te zijn en te blijven
  • wat u nodig heeft om langer zelfstandig te kunnen blijven wonenen functioneren in uw eigen leefomgeving, met behoud van kwaliteit van leven.
U bent welkom bij één van de dialoogtafels op:
  • Donderdag 22 september 2016, 10.00-12.00 uur
  • Maandag 3 oktober 2016, 14.00-16.00 uur
  • Donderdag 20 oktober 2016, 10.00-12.00 uur 
  • Alle dialoogtafels worden gehouden in het wijkontmoetingscentrum Stad (in de Tinne), Houtkamp 33, Harderwijk.
Informatie of aanmelden: Frederike Kadijk van Zorgbelang Gelderland/Utrecht, tel. 026-202 06 36 of [email protected]. Uw aanmelding met de datum van uw voorkeur, ontvangen we graag uiterlijk een week vóór de bijeenkomst plaatsvindt. Zie ook www.gezondveluwe.nl / www.zorgbelanggelderland.nl

Controle hondenbelasting

Voor elke hond die in Harderwijk gehouden wordt, moet hondenbelasting worden betaald. Uitzonderingen op deze regel zijn onder andere de blindengeleidehond en de gehandicaptenhond. De controleurs bellen bij de betreffende adressen aan en vullen een aangiftebiljet in als een hond wordt aangetroffen waarvoor geen belasting wordt betaald. De controleurs van de gemeente kunnen zich legitimeren. Het aantal honden dat u bezit, bepaalt de hoogte van de aanslag. Het tarief bedraagt dit jaar € 57,10 per hond per jaar.
 
Elke hondenbezitter is verplicht aangifte te doen van zijn of haar hond. Heeft u één of meerdere honden en is daarvan nog geen aangifte gedaan? Dan kunt u dit alsnog doen via www.harderwijk.nl/hondenbelasting. U kunt hier uw hond aanmelden. U kunt ook telefonisch een aangiftebiljet aanvragen via tel. 411 911. Vergeet niet door te geven als het aantal honden wijzigt, de belastingplicht wordt daardoor immers hoger of lager. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:

 
  • 24-8-2016 Hierdenseweg 51: verhoging erfscheidingsmuur
  • 22-8-2016 Zuiderbreedte 10: inrit
  • 24-8-2016 Korhoenlaan 1- 78: kappen 1 boom
  • 25-8-2016 Parallelweg 26- 226: kappen 2 bomen
  • 24-8-2016 Sonnevancklaan 18: kappen 1 boom
  • 28-8-2016 Triasplein 41: aanvraag draai-/kiepraam
  • 23-8-2016 Stationslaan 71: vervangen serre door vaste achterpui met dak in strijd regels ro
  • 28-8-2016 Ln Der Verenigde Naties 21: dakkapel
  • 31-8-2016 Vlierburgweg 41: inrit
  • 25-8-2016 Kortekamp 77: veranda
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)

 
  • 29-8-2016 Vondellaan 15: uitbreiden bijgebouw in strijd regels ro
  • 30-8-2016 Oranjelaan thv Tennessee: kappen 2 bomen
  • 30-8-2016 Schippersmeen 131: berging
  • 30-8-2016 Havendam 56: intern verbouwen Stadhuis
  • 30-8-2016 Knardijk West 4: reclame
  • 1-9-2016 Stakenbergerhout 80: schuur in strijd regels ro 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Milieumeldingen 

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het activiteitenbesluit ontvangen:
 
  • Op 15-08-2016: Sloopmelding Brouwersbosweg 3, 3849 NG in Hierden voor het verwijderen van asbest uit 3 schuren.
  • Op 22-08-2016: Melding Activiteitenbesluit Autobedrijf Van de Bunte, Zuiderbreedte 10, 3745 MC in Harderwijk, voor het oprichten van de inrichting (autobedrijf). 
Onderstaande maatwerk:
  • Op 25-08-2016: het opleggen van maatwerkvoorschriften n.a.v. een Melding Activiteitenbesluit (21-07-2016) , Nassaulaan 2, 3843 DC in Harderwijk.Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
Verdaging beslistermijn
 
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure
  • Middenlaan 29: oprichten 2 dakkapellen; 13-10-2016
  • Ceintuurbaan 2-100: interne verbouwing monument; 3-11-2016