Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 35

Met deze week: Raadsinformatie, Harderwijk op wereldreis - vul uw kilometers in! en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Inzet bike stewards succesvol

De inzet van bike stewards met hun opvallend rode shirts, op drukke plekken in de binnenstad van Harderwijk blijkt al na een paar weken effectief te zijn. Er worden opvallend minder fietsen op willekeurige plekken neergezet. Bezoekers volgen de aanwijzingen van de stewards op en werken goed mee om hun fiets op de daarvoor bestemde plaatsen te parkeren. Daardoor is meer ruimte gecreëerd om gemakkelijker 1,5 meter afstand te kunnen houden.
 
De bike stewards zijn ingezet in het kader van maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zodra de drukte in de binnenstad afneemt zal ook de inzet van de stewards worden verminderd. Maar ook dan is het de bedoeling dat iedereen die met de fiets naar de stad komt de juiste fietsparkeerplekken blijft gebruiken.

Het gaat niet goed met de ontwikkelingen rond het coronavirus in ons land. Als we niet oppassen, zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af. Dat willen we voorkomen. Daarom worden enkele landelijke maatregelen aangescherpt.

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 3 september vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere Maatwerkwoningen en bestemmingsplan De Harder - Zeebuurt. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op harderwijk.nl/vergaderingen.
 
Dit is een openbare vergadering, u kunt deze online volgen via harderwijk.nl/vergaderingen. Wilt u de leden van de commissie uw mening meegeven over één van de agendapunten? Dat kan door een email te zenden naar [email protected]. U kunt zich via dit mailadres ook aanmelden om in te spreken of mee te spreken tijdens de openbare vergadering, bellen kan ook, tel. (0341) 411 911.
 
De fractie Harderwijk Anders heeft het college 3 schriftelijke vragen gesteld over bankjes en prullenbakken boulevardgebied, De Sypel en testlocatie COVID-19 in Harderwijk. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Harderwijk op wereldreis - Vul uw kilometers in!

Harderwijk is op wereldreis en we leggen gezamenlijk 62.000 km af, een rondje om de wereld. We maken tussenstops in verschillende landen, waardoor leuke acties en activiteiten ontgrendeld worden. Elke kilometer die u deze zomer wandelt, skeelert en hardloopt telt. Maar als u ze niet doorgeeft, dan redden we het niet.
 
Vul snel uw afgelegde kilometers in op gaharderwijk.nl. En misschien wordt u wel door GA! Harderwijk benoemd tot kilometervreter van de week!

Burendag, voor de deur

Zaterdag 26 september  viert Nederland weer Burendag. Buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt.
 
Doet u ook mee?
We hebben de afgelopen maanden allemaal gevoeld hoe belangrijk het is dat we omkijken naar elkaar in de buurt. Met Burendag vieren we dat zoveel buurtbewoners klaar staan voor elkaar. Douwe Egberts en het Oranjefonds ondersteunen u daar graag in. Op de website van Burendag vindt u veel leuke ideeën. En iedereen die voor 1 september een activiteit aanmeld, ontvangt een Burendag feestpakket  via mijn.oranjefonds.nl/#burendaglogin.
 
Dit jaar is burendag wel net iets anders dan anders
We houden voldoende afstand en vieren het op een veilige manier, voor de deur. Of u nu een tafeltje met koffie en cake wilt neerzetten, een stukje entertainment wilt opvoeren, of simpelweg in de deuropening even wilt babbelen. Burendag vieren we voor de deur!
 
Doet u mee? Meldt u dan aan bij de gemeente
Dan geven zij het door aan de hulpdiensten (politie, brandweer). Zodat zij weten wat en waar iets te doen is in Harderwijk en Hierden. Aanmelden doet u op harderwijk.nl/kleinevenement.
 
ZorgDat ondersteunt Burendag van harte
Een goede buur is tenslotte even fijn als een verre vriend. Zij denken graag met u mee en geven waar nodig advies. Dit kan via [email protected] of via 06 12 09 97 99.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 14-8-2020 Rietgorsmeen 35A: tuinhuis
  • 14-8-2020 Johanniterlaan 3: afdak
  • 17-8-2020 Spiekerweg 5: vervangen hekwerk
  • 17-8-2020 Zuiderzeestraatweg 71: legaliseren paardenbak in strijd regels ro
  • 17-8-2020 Guido Gezellelaan 34: wijzigen constructie
  • 18-8-2020 Rappad 5: tiny house
  • 18-8-2020 Vosbergerhout 87: verbreden inrit
  • 18-8-2020 Klavermeen 35: schuur
  • 18-8-2020 Langezand 17: terrasoverkapping
  • 19-8-2020 Tollensstraat 3: nokverhoging (achter) en dakkapel (voorzijde)
  • 19-8-2020 Waterweg: schuilstal in strijd regels ro
  • 19-8-2020 Langendijkstraat 28: inrit
  • 20-8-2020 Hoogstraat 3: verbouwen kap (gm)
  • 20-8-2020 Vosbergerhout 85: carport
  • 20-8-2020 Zuiderzeestraatweg 60A: schuur/bedrijfspand
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contactruimte. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf – realisatie en beheer, tel. (0341) 411 911.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 14-8-2020 Burg Van Meursstraat 26 t/m 34: renoveren 5 woningen
  • 17-8-2020 Heijermansstraat 20: nokverhoging in strijd regels ro
  • 18-8-2020 Schippersmeen 71: vervangen en vergroten dakkapel (voorzijde)
  • 18-8-2020 Evertsenlaan 43: erker
  • 18-8-2020 Varenweg 22: uitbreiden woning in strijd regels ro
  • 18-8-2020 Spiekerweg 5: vervangen hekwerk
  • 19-8-2020 Hofdijkstraat: kappen 6 bomen
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Bekendmaking vaststelling Onderwijsvisie
De gemeenteraad van Harderwijk maakt bekend dat zij op 23 april 2020 de “Onderwijsvisie, de basis voor het integraal huisvestingsplan” heeft vastgesteld. De Onderwijsvisie is opgesteld om gezamenlijk (schoolbesturen en gemeente) te werken aan een toekomstgericht en toekomstbestendig onderwijs.
 
De Onderwijsvisie treedt in werking vanaf de dag na bekendmaking en ligt vanaf 27 augustus gedurende een periode van 6 weken ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis van Harderwijk. Ook is de Onderwijsvisie te raadplegen via harderwijk.nl/beleidsregels. Tegen de vaststelling van de regelingen is geen bezwaar of beroep mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, mevr. K. Traas, tel. (0341) 411 362.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld. Verdaging reguliere procedure:
- Strekdam 82-84: carports; 12-10-2020.
 
Kennisgeving subsidieregeling schakelonderwijs Harderwijk 2020

Burgemeester en wethouders hebben op 18 augustus 2020 de subsidieregeling Schakelonderwijs Harderwijk 2020 vastgesteld. Het doel van schakelonderwijs is om leerlingen die vanwege een grote taalachterstand onder hun eigenlijke niveau presteren, middels schakelonderwijs extra en intensief te begeleiden. Na het volgen van het schakelonderwijs zijn deze leerlingen in staat om het onderwijs op hun eigen niveau te volgen. Via deze regeling kunnen scholen subsidie aanvragen voor het geven van schakelonderwijs. In de regeling zijn voorwaarden benoemd waaraan voldaan moet worden voor het ontvangen van deze subsidie. De subsidieregeling wordt bekendgemaakt in de Harderwijker Courant en treedt in werking de dag na publicatie in het Elektronisch Gemeenteblad. De regeling is ook in te zien op harderwijk.nl/beleidsregels. Informatie: gemeente Harderwijk, mevr. R. van der Ruyt of S. van Itegem, tel. (0341) 411 911 of per email [email protected] of [email protected].
 
Verleende omgevingsvergunning voor de realisatie van appartementen aan het Havenspoor te Harderwijk
Burgemeester en wethouders hebben een omgevingsvergunning verleend voor de realisatie van 47 appartementen aan het Havenspoor (locatie De Harder). Gelijk met de verleende omgevingsvergunning ligt de op 9 juli door de gemeenteraad verleende verklaring van geen bedenkingen (vvgb) ten behoeve van de omgevingsvergunning ter inzage.
 
De omgevingsvergunning Zeebuurt – Appartementen Havenspoor en de vvgb liggen met ingang van 27 augustus gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden tegen de omgevingsvergunning en/of vvgb beroep aantekenen bij de rechtbank. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit en/of ontwerp vvgb hebt ingediend of indien u redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft. Informatie: domein Ruimte, dhr. FJ. de Klonia, tel. (0341) 411 911.
 
De omgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.PB00257-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.0243.PB00257-0002). De omgevingsvergunning is ook in te zien op harderwijk.nl/plannenzeebuurt.

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 18-8-2020: Kranenburglaan 17, 3843 BR in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een tuinschuur
  • 17-8-2020: Stichting Veluws Museum, Donkerstraat 4, 3841 CC in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest en het slopen van het museumgebouw
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. (0341) 411 911.
 
Bekendmakingen ruimtelijke plannen
De volgende ruimtelijke plannen liggen momenteel ter inzage:

- Vastgesteld bestemmingsplan Waterfront-Zuid – Stadswerven en De Kades (tot 3/9)
- Ontwerpbestemmingsplan Tweelingstad - Tinnegieter (tot 3/9)
- Ontwerpomgevingsvergunning Stadsweiden – Kruithuispad (tot 24/9)
- Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied – De Schaapskamp (tot 24/9)
 
De bekendmakingen kunt u inzien op harderwijk.nl/mijnwijk en vervolgens de betreffende wijk kiezen. Informatie: domein Ruimte, dhr. J. Haklander.