Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 35

Gemeentepagina week 35  – 31 augustus 2016

Doet u ook mee aan Burendag op zaterdag 24 september?

 
Op zaterdag 24 september is het Burendag, het jaarlijks terugkerend feest dat je samen viert met je buren en de buurt. Knap de buurt op, vier samen feest of organiseer een leuke activiteit met de buurt. Het Oranje Fonds biedt voor Burendagactiviteiten een bijdrage tot €500. Buurten worden leuker, socialer en veiliger als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt. 
 
Afgelopen jaar deden in heel Nederland bijna 1 miljoen mensen mee. Ook in Harderwijk en Hierden werden buurtontbijtjes, zeskampen, schoonmaakacties en andere buurtontmoetingen georganiseerd. Dit jaar willen het Oranje Fonds en Douwe Egberts Burendag net zo'n groot feest maken. Het Oranje Fonds biedt daarom buurtorganisaties een bijdrage tot €500 om plannen op Burendag uit te voeren. 
 
Inspiratie nodig?
Wilt u meedoen aan Burendag, maar heeft u nog een beetje inspiratie nodig? Bekijk dan de inspiratiefilmpjes op www.burendag.nl/inspiratiefilmpjes. U kunt ook contact opnemen met Marijke Kamphuis opbouwwerker van ZorgDat, tel. 434 656 of via [email protected].
 
Geen vergunning, wel even melden
Voor een burendagactiviteit is meestal geen vergunning nodig. De activiteit moet wel 7 dagen van te voren gemeld worden bij de afdeling evenementen via het meldingsformulier op www.harderwijk.nl/buurtbarbecue. Komen er meer dan 100 deelnemers of wordt de doorgang verhinderd? Dan heeft u wel een evenementenvergunning nodig.
 

Ludieke actie sluit verkeersproject bij winkelcentrum Stadsdennen af

 
Het afgelopen half jaar ontving de verkeersgroep Wijkplatform Stadsdennen meldingen over de verkeerssituatie Alberdingk Thijmlaan/Vondellaan. Het gaat om meldingen over de voorrangsituatie en het regelmatig te hard rijden in de bocht. Doordat deze punten als onoverzichtelijk worden ervaren, hebben we hier de afgelopen maanden onze aandacht op gericht. De boa en wijkagent hebben hierover een verkeersles gegeven op  Bassischool ‘De Schakel’ waarbij de kinderen hun ervaringen hebben getekend. Deze tekeningen zijn afgedrukt op spandoeken en worden in de week van 7 september opgehangen rond dit punt.
 
Op woensdag 7 september om 13.30 uur  sluiten we het project van het wijkplatform af met een ludieke actie bij het winkelcentrum Stadsdennen, op het pleintje bij Martin Visch. Dit doen we samen met de kinderen, politie, pers en medewerkers van de gemeente. Er is een springkussen en een versnapering voor de kinderen. Ook geven we voor de makers van de winnende spandoeken een prijs weg. Alle leerlingen van ‘de Schakel’ zijn welkom om een kijkje te komen nemen.

Verhuizing Wmo loket, receptie en Stadswinkel


Het stadhuis wordt verbouwd. Daarom is het Wmo loket van de gemeente Harderwijk tijdelijk verhuisd naar het kantoor van de Sociale Dienst Veluwerand, Wethouder Jansenlaan 1 in Harderwijk. Het Wmo loket is elke werkdag geopend van 9.00 tot 12.30 uur en telefonisch bereikbaar van maandag t/m donderdag van 9.00 tot 17.00 uur en op vrijdag van 9.00 tot 12.30 uur via 0341 411 911. De verbouwing van het stadhuis duurt tot 1 juli 2017.

De receptie en de Stadswinkel verhuizen op 16 september naar haar tijdelijk onderkomen in een nevengebouw van het Stadhuis (zie kaartje). Telefoonnummers, postadres, e-mailadressen en openingstijden blijven gedurende de gehele renovatie ongewijzigd. 

Raadsinformatie

De gemeenteraad vergadert weer voor het eerst na het zomerreces op donderdag 8 september aanstaande. Op de agenda staan onder andere vaststelling bestemmingsplan Lorentz I en II, verlaging eigen bijdrage maatwerkvoorzieningen Wet Maatschappelijke Ondersteuning en wordt er gedebatteerd over huishoudelijk restafval ' Van Afval Naar Grondstof'. U bent van harte welkom vanaf 19.30 uur. 
De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 

Sportieve verjaardagsfeestjes

Bent u opzoek naar een leuk, actief en origineel verjaardagsfeestje voor uw zoon of dochter? De gemeente Harderwijk heeft i.s.m. JOGG-Harderwijk de brochure Sportieve verjaardagsfeestjes samengesteld met daarin een overzicht van alle sportieve verjaardagsfeestjes in Harderwijk en omgeving.
 
Harderwijk is sinds 1 januari 2014 een JOGG-gemeente. JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) is een lokale aanpak gericht op de aanpak van overgewicht bij de jeugd van 0 t/m 19 jaar. Ook met het verjaardagsfeestje kan hierop ingespeeld worden, want wat is er nou leuker dan sportief bezig met elkaar zijn. Bewegen en plezier staat voorop!
 
U kunt de brochure downloaden op www.harderwijk.nl/sport

Wat doe jij bij zwaailicht en sirene?


Vroeg of laat krijgt iedereen er wel eens mee te maken: er nadert een politiewagen, brandweerauto of ambulance met zwaailicht en sirene. Je gevoel zegt dat je zo snel mogelijk aan de kant moet om het voertuig vrij baan te geven. Maar is dat wel de beste oplossing? En mag je daarbij de verkeersregels overtreden?
 
Om met die laatste vraag te beginnen: nee, dat mag niet. Hoe graag je het zogenoemde voorrangsvoertuig (politie- en brandweervoertuigen, ambulances en door de minister aangewezen hulpvoertuigen) ook ongehinderd wilt laten passeren, je mag daarbij geen verkeersovertreding maken. Het belangrijkste advies is dan ook: blijf kalm en kijk rustig uit naar een mogelijkheid om ruimte te maken.  Je kunt ervan uitgaan dat het voorrangsvoertuig zijn eigen weg vindt.
 
Goed reageren
Hoe je het beste kunt reageren is afhankelijk van de situatie. Als je op de snelweg rijdt zul je voor een andere oplossing kiezen dan wanneer je op een rotonde rijdt of voor een rood licht staat. Op www.zwaailichtensirene.nl krijg je een aantal handige tips en adviezen voor dit soort situaties. Je kunt hier ook een folder downloaden of filmpjes bekijken waarin diverse verkeerssituaties worden behandeld.

Weten wat je moet doen
De campagnewebsite zwaailichtensirene.nl is ontwikkeld door het ROV Oost-Nederland en het Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) samen met regionale veiligheidspartners. Bestuurders van voorrangsvoertuigen zien vaak onverwacht en ongewenst gedrag van weggebruikers om hen te laten passeren. Daardoor ontstaan er risico’s en gebeurt er sneller een ongeluk. Uit onderzoek onder tweeduizend weggebruikers is gebleken dat zij ook niet weten hoe ze het beste kunnen reageren. Negentig procent gaf aan behoefte te hebben aan meer informatie. De campagne ‘Wat doe jij bij zwaailicht en sirene?’ is daarop het antwoord. Na een pilot in Oost-Nederland in 2015 is de campagne nu landelijk uitgerold. 

Verzoek om geheimhouding van persoonsgegevens

 
In de Basisregistratie personen, afgekort de BRP zijn persoonsgegevens opgenomen van iedereen die in Nederland woont. Iedere overheidsinstantie is verplicht gegevens uit de BRP te gebruiken. Ontvangt u bijvoorbeeld huurtoeslag, een uitkering of vermindering afvalstoffenheffing dan is uitgegaan van informatie over u in de BRP.
Ook andere instanties kunnen om uw gegevens vragen. Wilt u niet dat zij uw gegevens krijgen, vraagt u dan uw persoonsgegevens geheim te houden.
 
Wettelijke taken
In de BRP staan uw adresgegevens maar bijvoorbeeld ook gegevens over een huwelijk of geregistreerd partnerschap, uw nationaliteit, ouders en kinderen. Overheidsinstellingen en andere instellingen zoals pensioenfondsen en zorgverzekeraars krijgen deze informatie automatisch. Deze instellingen gebruiken informatie uit de BRP om een beslissing over u te nemen. De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties bepaalt welke informatie aan deze instanties wordt verstrekt. Deze verplichte gegevensverstrekking kunt u niet tegengaan.
 
Verzoek om gegevens door derden
In een aantal gevallen vragen ook anderen -derden- om uw gegevens. In het Privacyreglement BRP van de gemeente Harderwijk staat een overzicht aan welke instanties er op verzoek gegevens worden verstrekt. Hiervoor kunt u geheimhouding van uw persoonsgegevens vragen.
Uw gegevens worden dan niet verstrekt aan instanties uit het Privacyreglement BRP. Soms wordt er eerst aan u gevraagd of u het goed vindt dat wij uw gegevens verstrekken (bijvoorbeeld aan een advocaat). Aan commerciële instanties worden nooit gegevens verstrekt
 
Verzoek om geheimhouding
Wilt u niet dat gegevens over u uit de BRP aan ‘derden’ worden verstrekt, dan kunt u een verzoek indienen. Op onze website (www.harderwijk.nl) kunt u een ‘verzoek geheimhouding’ downloaden. U kunt het formulier ook aanvragen via [email protected] of tel. 411 911. Als uw verzoek is verwerkt, ontvangt u een bevestiging.
 
Overzicht
Wilt u weten aan wie in het afgelopen jaar over u gegevens uit de BRP zijn verstrekt, dan kunt u daarvan (schriftelijk met een kopie van uw legitimatiebewijs) een overzicht opvragen bij de gemeente. Binnen enkele weken krijgt u dat overzicht dan thuisgestuurd.
 
Juiste gegevens
Het is dus belangrijk dat uw gegevens in de BRP juist en actueel zijn. Twijfelt u daaraan? Neemt u dan contact op met de afdeling Dienstverlening van de gemeente, tel. 411 911.
 

Aanvragen vergunningen

Aanvragen omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
18-8-2016 Parallelweg 25-31: kappen 6 bomen
21-8-2016 Lage Enkweg 17-19: gedeeltelijk vervangen achtergevel
19-8-2016 Operadreef 61 t/m 233: kozijnrenovatie
19-8-2016 Molenweg 1A: constructieve aanpassing woning
15-8-2016 Krommekamp 37: vestigen gastenverblijf in strijd regels ro en plaatsen kozijn
25-8-2016 Werfstraat 32: berging in strijd regels ro
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
 

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
22-8-2016 Grensweg 9B: garage in strijd regels ro
22-8-2016 Sonnevancklaan 9: schuurtje (legalisatie)
22-8-2016 Zeestraat: kappen 13 bomen
22-8-2016 Muidenpad 9: aanpassen dakkapel (legalisatie)
22-8-2016 Stakenbergerhout 103: plaatsen dakkapel (voorzijde)
22-8-2016 Hierderbeek 1: herbouwen kampgebouw in strijd regels ro
23-8-2016 Varenweg 32: woning in strijd regels ro
23-8-2016 Papenerf 46: woning
25-8-2016 Werfstraat 32: berging in strijd regels ro
25-8-2016 Boulevardgebied: kappen 72 houtopstanden
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure)
23-08-2016 Zuiderzeestraatweg 42: paardenstapmolen in strijd regels ro. Tegen het ontwerpbesluit zijn GEEN zienswijzen ingediend.
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.
 
 

Milieumeldingen 


Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het activiteitenbesluit ontvangen:

- Op 06-08-2016: Sloopmelding Groentjesweg 18, 3841 KH in Harderwijk, voor het gedeeltelijk slopen van de vliering/opbergruimte.
- Op 18-08-2016: Sloopmelding Slauerhoffstraat in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een voormalige speeltuin en moestuin.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
 

Verdaging beslistermijn

 
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure
- Molenweg 4: veranderen pand in opleidingscentrum in strijd regels ro; 19-10-2016
- Vuldersbrink 64: wijzigen inrichting (compartimentering); 10-10-2016
 
 

Ontwerpomgevingsvergunning Drielanden – schuilhut Tuindersbrink

 
Burgemeester en wethouders zijn voornemens een omgevingsvergunning te verlenen voor de bouw van een schuilhut voor vee op het perceel, kadastraal bekend sectie I, nr. 5196, aan de Tuindersbrink in de Groene Zoom te Harderwijk.
 
De ontwerpomgevingsvergunning Drielanden – schuilhut Tuindersbrink ligt met ingang van 1 september gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de Burgemeester en wethouders. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, dhr. E. de Graaf, tel. 411 911.
 
De ontwerpomgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.PB00177-0001) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.PB00177-/NL.IMRO.0243.PB00177-0001).
Het ontwerp is ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannendrielanden.
 
 
 

Omgevingsvergunning Zuiderzeestraatweg 42

 
Burgemeester en wethouders hebben een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van een paardenstapmolen op het perceel Zuiderzeestraatweg 42 te Hierden.
 
De omgevingsvergunning Zuiderzeestraatweg 42 ligt met ingang van 1 september gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden tegen de omgevingsvergunning beroep aantekenen bij de rechtbank. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of indien u redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft. Informatie: domein Ruimte, dhr. E. de Graaf, tel 411 911.
 
De omgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.PB00174-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl. (bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.PB00174-/NL.IMRO.0243.PB00174-0002). De omgevingsvergunning is ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied.
 
 
 

Bekendmakingen ruimtelijke plannen

 
De volgende ruimtelijke plannen zijn onlangs gepubliceerd:
Verklaring van geen bedenkingen Boekhorstlaan (20/7);
Vestiging voorkeursrecht Drielanden-West (27/7 – 3/8);
Bestemmingsplan 1e herziening Drielanden-West 1e fase 2015 (3/8);
Ontwerpwijzigingsplan Buitengebied – Zuiderzeestraatweg 64 (3/8);
Omgevingsvergunning Zeebuurt – McDonalds (17/8). 
De bekendmakingen kunt u inzien op de website www.harderwijk.nl/mijnwijk en vervolgens kiezen voor de wijk. Informatie: afd. Ruimte, dhr J. Haklander, tel. 411 911.