Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 34

Met deze week: Word jij de nieuwe kinderburgemeester of kinderwethouder van Harderwijk? Doe mee aan de praktijktest van de CoronaMelder en de aangevraagde en verleende vergunningen.

 

Heel Harderwijk in beweging

Leuke beweegroutes in de openbare ruimtes voor iedereen
Een beweegroute is een uitgestippelde route waar u langs kunt wandelen, hardlopen of skeeleren. De routes zijn gemiddeld 5 kilometer lang. De routes kunnen zonder stop worden gelopen en bevinden zich in de bebouwde kom. Afgelopen zaterdag 15 augustus zijn de routemarkeringen voor de eerste twee beweegroutes geplaatst. In 2021 komen hier nog 3 routes bij in de wijken Stadsdennen, Frankrijk en de binnenstad. De routekaarten worden bekend gemaakt zodra de routes zijn aangelegd.
 
Harderwijk sportieve gemeente
Heel Harderwijk in beweging krijgen is het doel van de beweegroutes. Met leuke beweegroutes in de openbare ruimte verspreid over heel Harderwijk en Hierden. Sporten is gezond, u doet er sociale contacten op en maakt plezier. De routes zijn er voor iedereen en u komt misschien wel op plekken waar u niet eerder bent geweest.
 
De gemeente Harderwijk vindt het belangrijk dat iedereen een heel leven lang kan sporten en bewegen. Ieder op zijn of haar eigen niveau. Ongehinderd, in een veilige en gezonde omgeving.
Beweegroutes Harderwijk
 

Doe mee aan de praktijktest van de CoronaMelder

Het coronavirus is er nog steeds, ook in Gelderland. De CoronaMelder app gaat helpen bij de bestrijding van het virus. Deze app wordt in  GGD-regio’s Gelderland- Zuid en Noord- en Oost-Gelderland vanaf 17 augustus getest. Inwoners van deze regio’s kunnen meedoen aan deze praktijktest. Ga naar de appstore op je telefoon, download de CoronaMelder app en help mee met testen hoe CoronaMelder werkt.
 
Wat is de CoronaMelder app?
CoronaMelder is een app op uw telefoon. Bent u minstens 15 minuten dicht bij iemand geweest die later corona blijkt te hebben? En heeft deze persoon de CoronaMelder app? Dan krijgt u, als deze persoon zijn codes met de GGD deelt, een melding. U krijgt het advies thuis te blijven en u 7 dagen na het contact te laten testen op corona. Ook als u geen klachten hebt. Krijgt u geen melding? Dan hoeft u niets te doen.
 
Hoe doe ik mee aan de praktijktest?
Inwoners en bezoekers van Noord- en Oost-Gelderland kunnen vanaf 17 augustus eenvoudig meedoen aan de praktijktest van CoronaMelder. Dit doe u zo:
  • Download de app. Als u een Android-telefoon hebt, vindt u de app in de Google Play Store. Mensen met een iPhone kunnen de app in de App Store downloaden.
  • Installeer de app. Op de schermen staat hoe dit moet. Belangrijk is dat u toestemming geeft voor het veilig uitwisselen van unieke anonieme nummers en het sturen van een melding als u besmettingsgevaar hebt gelopen.
  • Ook is het belangrijk dat u uw bluetooth aanzet én aan laat staan. Alleen dan kan de app meten of je bij andere appgebruikers in de buurt bent geweest.
  • Als CoronaMelder landelijk ingevoerd wordt, kun u deze app blijven gebruiken.
Vindt u het installeren van de app lastig? Vraag dan een familielid of bekende dit te doen. Dit duurt hooguit enkele minuten. Of neem contact op met de helpdesk via 0800 1280. Daar kunt u ook terecht met technische vragen over de app.
 
Meer weten
Voor informatie CoronaMelder zie harderwijk.nl/actueel of www.coronamelder.nl of www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-app.

Voorkom dat het riool verstopt raakt

Om een verstopping van het riool te voorkomen kunt u beter geen vuil als maandverband, luiers of vochtige billendoekjes in uw riool gooien. Ook vetten en oliën zijn funest voor het goed functioneren van een riool. Na stolling blijft een vette koek aan de binnenkant van de riolering achter waarin zich vuil gaat hechten of ophopen. U kunt vetten en oliën na gebruik beter laten stollen en dan weggooien in de grijze container in bijvoorbeeld een leeg melkpak. Ook mag u dit gratis inleveren bij het chemodepot, Daltonstraat 23. Of in een gesloten verpakking inleveren in de gele afvalcontainer bij de Jumbo-supermarkten in de wijken Stadsweiden en Drielanden en de Spar in Hierden.

Waar zit de verstopping?

Bij een verstopping spoort u allereerst de plaats van de verstopping op:
  • Zoek het ontstoppingsstuk of -putje op. Op www.ontstoppingsput.nl is van veel woningen informatie beschikbaar. Meestal is het ontstoppingsstuk of -putje bloot te leggen op de grens van uw tuin en de openbare weg. In enkele gevallen zit het ontstoppingsstuk in de buurt van de voordeur. Het laten opzoeken van dat putje is voor uw rekening.
  • Constateer of ontstoppingsputje en riool droog of nat zijn.
  •  Is het ontstoppingsputje op de erfgrens droog/leeg, dan zit de verstopping op uw terrein of in/onder uw woning. U verhelpt het probleem zelf of neemt contact op met een loodgieter; eventuele kosten komen voor uw rekening.
Verstopping op gemeenteterrein? Bel Snel Herstel!
  • Staat het ontstoppingsputje vol, dan zit de verstopping op gemeenteterrein. U belt de gemeente via Snel Herstel die kosteloos de verstopping verhelpt. De gemeente biedt een 24-uur service en beschikt over de benodigde hulpmiddelen. Let op: Als u een verstopping op gemeenteterrein zelf op laat lossen, zijn de kosten voor uw rekening. Bel daarom altijd eerst Snel Herstel. Meer informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected]

Doe als ondernemer mee aan de Week van Duurzaamheid

Van 5 tot en met 17 oktober wordt de Week van Duurzaamheid georganiseerd  in de regio Noord-Veluwe. De week wordt georganiseerd door het duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam in samenwerking met de zeven regiogemeenten Hattem, Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Harderwijk, Ermelo en Putten.
 
Veel ondernemers in de regio Noord-Veluwe hebben verrassende duurzame alternatieven voor huis-, tuin- en keukenproducten. De Week van Duurzaamheid biedt een kans aan ondernemers om hun duurzame aanbod te laten zien. En dat het niet moeilijk hoeft te zijn om duurzaam te kiezen. Organisaties en bedrijven uit de regiogemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten kunnen meedoen met deze week. Dat kan bijvoorbeeld door een leuke (kortings)actie op duurzame producten, het geven van een bedrijfsrondleiding of een lekker duurzaam actiemenu in je restaurant.
 
Meedoen is gratis!
Ondernemers kunnen een activiteit aanmelden op www.weekvanduurzaamheid.nl.  Organisaties en bedrijven die op zoek zijn naar een leuk idee voor een activiteit, kunnen voor advies terecht bij het duurzaamheidsloket Veluwe Duurzaam.

Word jij de nieuwe kinderburgemeester of kinderwethouder van Harderwijk?

Dit zijn de spelregels?
 
Jij:
- zit in groep 7 van de basisschool
- woont in Harderwijk of Hierden
- bent na schooltijd beschikbaar van oktober 2020 t/m september 2021
- komt op voor de belangen van andere kinderen
- vindt het leuk om mensen te ontmoeten
- durft voor een groep mensen te spreken
- en weet hoe we Harderwijk en Hierden nog leuker kunnen maken voor kinderen
 
Ben jij dit?
Geef je dan nu op! Vul het formulier in op harderwijik.nl/kindercollege. Daar vind je nog veel meer informatie en alle spelregels om mee te doen.

Militaire oefening Harderwijk

Van 17 augustus tot en met 4 september vindt er een militaire oefening van de Koninklijke Luchtmacht op het gebied Beekhuizerzand plaats. De oefenende eenheid doet er alles aan om overlast en hinder aan derden te voorkomen. Mocht er toch
schade door de oefening ontstaan, dan kunt u dit melden bij Ministerie
van Defensie, tel. (030) 218 04 20/218 04 58/218 04 44.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 7-8-2020 Ir. P. Calandstraat 7: uitbreiden woning
  • 10-8-2020 Schippersmeen 71: vervangen en vergroten dakkapel (voorzijde)
  • 10-8-2020 De Wittenhagen 78: veranda
  • 11-8-2020 Smeepoortstraat 33- 35: transformeren pand
  • 11-8-2020 Klaproosmeen 57: uitbreiden woning (voorzijde)
  • 12-8-2020 Spiekerweg 5: schutting
  • 12-8-2020 Parallelweg 26- 144: kappen 5 bomen
  • 12-8-2020 Wijtgraaf 57: aanpassen paardenbak
  • 12-8-2020 Schoenmakersstraat: ondergrondse containers
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op harderwijk.nl/contactruimte. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf - Realisatie en beheer, tel. (0341) 411 911.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 11-8-2020 Ceintuurbaan 4-10: overkapping
  • 13-8-2020 Rabbistraat 37vergroten woning
  • 13-8-2020 Wijtgraaf 7: paardenbak in strijd regels ro
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Tijdelijke uitbreiding terrassen
Het college maakt bekend dat zij op grond van artikel 2:10 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk aan de onderstaande ondernemers tijdelijke extra terrasruimte heeft vergund tot en met 31 oktober 2020
- Pizza di Mama, Bruggestraat 12, Harderwijk
- De Dolle Griet, Bruggestraat 22, Harderwijk
 
Het betreft een tijdelijke uitbreiding van het terras, om met inachtneming van de Covid-19 maatregelen, te kunnen ondernemen. Deze vergunningen zijn verzonden aan de ondernemers op 13 augustus 2020. De verleende vergunning en bijbehorende stukken liggen tot en met 24 september ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien, kunt u telefonisch een afspraak maken met een klantmanager bijzondere wetten, van de afdeling vergunningverlening, via tel. (0341) 411 911.
 
Bent u het niet eens met deze beslissing?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt.
 
Milieumeldingen
Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:
  • 8-12-2019: De Bron BV, Daltonstraat 37, 3846 BX in Harderwijk, voor het bijplaatsen van een reinigingsinstallatie
  • 6-5-2020: Heger en Veldwijk Automotive, Zuiderbreedte 29, 3845 MC in Harderwijk, voor het starten van een bedrijf in- en verkoop van auto's en het wassen ervan
De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 10-8-2020: Kruithuis 1, 3844 DL in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest in een woonzorgcomplex
  • 23-7-2020: Rabbistraat 37, 3841 CR in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest en het slopen van een woning
  • 3-8-2020: Friesegracht 9, 3841 GM in Harderwijk, voor het slopen van een woningd
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. (0341) 411 911.
 
Verkeersbesluiten
De gemeente heeft besloten om gereserveerde parkeerplaatsen in te stellen voor het opladen van elektrische voertuigen op de volgende locaties:
- Parkeerterrein nabij het adres Tonselsedreef 60
- Nieuwe Grensweg 66 – 92
- Handelsweg – zijkant perceel Martinus Nijhoffstraat 1
 
De besluiten zijn bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk 6 weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via zoek.officielebekendmakingen.nl kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Meer informatie: Domein Ruimte, tel. (0341) 411 911.
 
Bekendmakingen ruimtelijke plannen
De volgende ruimtelijke plannen liggen momenteel ter inzage:

- Vastgesteld bestemmingsplan Waterfront-Zuid – Stadswerven en De Kades (tot 3/9)
- Ontwerpbestemmingsplan Tweelingstad - Tinnegieter (tot 3/9)
- Ontwerpomgevingsvergunning Stadsweiden – Kruithuispad (tot 24/9)
- Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied – De Schaapskamp (tot 24/9)
 
De bekendmakingen kunt u inzien op harderwijk.nl/mijnwijk en vervolgens de betreffende wijk kiezen. Informatie: domein Ruimte, dhr. J. Haklander.