Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 31

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 31 - 29 juli 2015

Stadstoezicht Harderwijk ook in landelijk uniform

Eén landelijk Boa-uniform was een wens van de VNG, beroepsvereniging Beboa en de minister. Ook Stadstoezicht Harderwijk draagt tegenwoordig dit nieuwe outfit. Dit uniform is voorzien van twee blauwtinten. Ze staan voor de twee rollen die de Boa in de openbare ruimte bekleedt. Donkerblauw is de kleur van doorpakken met gezag. Het lichtblauw symboliseert de benaderbaarheid van de Boa als het visitekaartje van Harderwijk.
stadstoezicht gemeente harderwijk en hierden
 

Van parkeren tot afval

Stadstoezicht houdt zich bezig met toezicht en handhaving in Harderwijk. Daarnaast proberen de medewerkers van Stadstoezicht inwoners te stimuleren om samen verantwoordelijkheid te nemen voor een veilige en leefbare omgeving. Het team zet zich in voor een stad waar het goed wonen, werken en recreëren is. Stadstoezicht zorgt voor goede parkeervoorzieningen en houdt toezicht op onder andere afval, honden, boten en fietsers.
 

Verkeerd gestalde fietsen naar stalling verplaatst

Fietsen die buiten de fietsenstalling bij het station staan, worden door Stadstoezicht verplaatst. Vanaf nu worden deze voorlopig in de onbewaakte fietsenstalling gezet. Op plekken waar vaker fietsen oneigenlijk worden gestald, hangen bordjes met de boodschap dat verkeerd gestalde fietsen terug te vinden zijn in de onbewaakte fietsenstalling.  
 
Reconstructie Oranjelaan
In opdracht van de gemeente Harderwijk start Hoornstra-Ophof op maandag 17 augustus met de werkzaamheden aan de Oranjelaan. De werkzaamheden worden in 3 fases uitgevoerd.
 
  • Fase 1: Vanaf 17 augustus t/m 22 augustus is de Oranjelaan afgesloten voor al het doorgaand verkeer, in deze week wordt de Ovotonde (gelijkvloerse kruising in de vorm van een ovale rotonde) aangelegd op de kruising Oranjelaan met de Laan der Verenigde Naties. De aanwonenden zijn buiten werktijden bereikbaar.
  • Fase 2: Vanaf 17 augustus t/m 12 september is de Oranjelaan westzijde incl. de Laan der Verenigde Naties afgesloten voor al het verkeer. Er is enkel alleen verkeer richting de binnenstad mogelijk over 1 rijbaan. Voor het overige verkeer is er een omleidingsroute ingesteld.
  • Fase 3: Vanaf 1 september t/m 10 oktober is de Oranjelaan oostzijde afgesloten voor al het verkeer. Er is enkel alleen verkeer richting de binnenstad mogelijk over 1 rijbaan. Voor het overige verkeer is er een omleidingsroute ingesteld. 
De werkzaamheden zullen naar verwachting 8 weken in beslag nemen. Als bewoner bent u zoveel mogelijk bereikbaar. Wij vragen om uw begrip voor deze situatie. Informatie: uitvoerder dhr. M. Winkel tel. 06-12930062.
 
Vanaf 20 augustus is het mogelijk om elke donderdag tijdens het inloopuur van 14.00 tot 15.00 uur de directiekeet van Hoornstra – Ophof te bezoeken. Locatie: tegenover Oranjelaan 25 (te herkennen aan logo Hoornstra Infrabouw). 
Brandveilig barbecueën
 
De vakantieperiode is begonnen! En als het meezit hoort mooi weer daar bij. Veel mensen steken dan graag de barbecue aan, in de tuin of bij de tent of caravan. Gelukkig gaat het meestal goed. Maar wat doet u als de brandende barbecue omvalt of iemand vindt dat de barbecue niet snel genoeg brandt en er spiritus bij gooit? Lees hoe u veilig kunt barbecueën.

Ga nooit in huis barbecueën! Gloeiend houtskool geeft veel koolmonoxide af. U loopt dan het gevaar op koolmonoxidevergiftiging! Plaats de barbecue op een vlakke ondergrond. Zorg dat de barbecue niet omver kan worden gelopen.

Scherm de barbecue af met een windscherm of kies een windvrije plaats, en houd rekening met de windrichting (overwaaien van vonken).Kijk voor meer tips op www.harderwijk.nl of www.brandweer.nl/noordenoostgelderland 
Reizen met kinderen
Kinderen hebben sinds 2012 een eigen reisdocument nodig om te kunnen reizen. Zij worden niet meer bijgeschreven in het paspoort van de ouders of gezaghebber. Bestaande bijschrijvingen zijn niet meer geldig. Als u reist met een kind waarover u niet het gezag hebt, dan dient u een toestemmingsformulier in te vullen. Kijk voor meer informatie op www.harderwijk.nl/reizenmetkinderen 
Plaatsing tunneldelen spoor
Van 29 juli tot en met 3 augustus worden zowel bij het station als bij de Weisteeg de tunneldelen onder het spoor geplaatst.  In die periode rijden er geen treinen van en naar Harderwijk. NS zet bussen in.
 
Omdat verwacht wordt dat er zowel overdag als ’s nacht belangstelling is voor de werkzaamheden, zijn er bij beide locaties kijkplekken gerealiseerd. Hierbij is rekening gehouden met de bouw – en verkeersveiligheid. Bij de tunnel Westeinde (station) wordt een tribune geplaats nabij de parkeerplaatsen bij het Jan van Nassaupark. Bij de Weisteeg  kan men aan weerszijden van de overweg op een veilige plek staan om te kijken naar het inhijsen van de tunneldelen. Op de locatie bij het Jan van Nassaupark zijn er tijdens het inschuiven mensen van Reef-Strukton en ProRail aanwezig voor uitleg.
 
Voorlopige planning
  • Werkzaamheden locatie Westeinde (station): Woensdag 29 juli 01.15 uur tot maandag 3 augustus 05.15 uur
  • Werkzaamheden locatie Weisteeg: Woensdag 29 juli 01.15 uur tot maandag 3 augustus 05.15 uur

Kijk voor een uitgebreide voorlopige planning en meer informatie op www.harderwijk.nl/stationsomgeving.  
 
Gebruik P&R terrein tijdens plaatsing tunneldelen

Om het aantal (nachtelijke) transporten te beperken is er voor gekozen om voorafgaand aan deze periode al zo veel mogelijk benodigd materiaal op de locatie aan te voeren en in depot te zetten. Gezien de geringe beschikbare opslagruimte binnen het werkterrein, zijn wij genoodzaakt om tijdelijk gebruik te maken van een deel van het P&R-terrein. 
Nieuwsbrief herstelacties SVB over persoonsgebonden budget (pgb)
Per 1 januari verzorgt de Sociale Verzekeringsbank (SVB) de betaling van zorgverleners van mensen met een persoonsgebonden budget (pgb). Deze verandering is helaas niet soepel verlopen. Als budgethouder of zorgverlener kunt u daar last van hebben. De SVB werkt er aan om de problemen zo snel mogelijk, maar ook zorgvuldig op te lossen.

De SVB heeft de actuele ontwikkelingen en informatie over wat budgethouders de komende tijd kunnen verwachten, opgenomen in een nieuwsbrief. Bijvoorbeeld over het budgetoverzicht, waarin u inzicht krijgt in uw budget en de betalingen, het tijdig doorgeven van wijzigingen aan de SVB, het verantwoordingsvrij bedrag voor kleine uitgaven en over het declareren van zorgkosten. De nieuwsbrief wordt vanaf juli 2015 verzonden naar alle budgethouders. Daarnaast is de informatie over pgb op de website van de SVB: www.svb.nl/pgb vernieuwd.

Voor de meest actuele informatie kunt u het beste de website van de SVB regelmatig bezoeken. U kunt de nieuwsbrief van juli ook op www.svb.nl bekijken.
Officiële publicaties
Aanvragen vergunningen
Aanvragen omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 8-7-2015 Luttekepoortstraat 13-15: reclame
  • 7-7-2015 Krommekamp 77 plantsoen voor perceel: kappen 1 boom
  • 9-7-2015 Luttekepoortstraat 12-16: veranderen gevel en splitsen pand
  • 13-7-2015 rietoevers Harderwijk-Hierdense Beek: herstel rietoevers
  • 10-7-2015 Hoefbladmeen 1b: verbouwen en uitbreiden twee stallen
  • 13-7-2015 Grevenhofsweg 1a: schuur/berging
  • 14-7-2015 Vondellaan 77: het uitbreiden van een huisartsenpraktijk in strijd regels RO
  • 13-7-2015 Schoenmakersstraat 1a Wolleweverstraat 15  (concepten): plaatsen binnenmuur
  • 16-7-2015 Krommekamp 302: vergroten dakkapel
  • 14-7-2015 Ouverturebaan 1: gebruik voormalige wijkpost Rietmeen in strijd regels RO
  • 16-7-2015 Stationslaan 26: oprichten sportzaal in strijd regels RO
  • 17-7-2015 Westeinde 23: reclame
  • 17-7-2015 Luttekepoortstraat 67: reclame
  • 17-7-2015 Parallelweg 26-37: kappen 2 bomen
  • 20-7-2015 Molenweg 22a : uitbreiden bijgebouw in strijd regels RO
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier afdeling Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij de afd. Beheer openbare ruimte tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Reguliere omgevingsvergunningen zijn verleend voor:
  • 14-7-2015 Bebopdreef 8: veranderen gevel door plaatsing kozijn
  • 14-7-2015 Stadswerven Waterfront: realiseren kadeconstructie
  • 14-7-2015 Zuiderzeestraatweg 36: in strijd gebruiken woning als bed & breakfast
  • 15-7-2015 Nobelstraat 4: bedrijfspand
  • 14-7-2015 Stobbeweg 8: kappen 1 boom
  • 20-7-2015 Spiekerweg 9: plaatsen blokhut
  • 17-7-2015 Krommekamp 77 plantsoen voor perceel: kappen 1 boom
  • 20-7-2015 Nobelstraat 36: reclame
  • 22-7-2015 De Wittenhagen zuid: vervanging riolering, gas- en waterleidingen, aanleg IT stelsel en kappen van 27 bomen
  • 27-7-2015 Markt 15: plaatsen zonwering
Van rechtswege verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
  • 20-7-2015 Snelliusstraat 4: oprichten op -en overslaggebouw in strijd regels RO en een beperkte milieutoets
Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
  • 20-7-2015 Markt 6: terrasbespanning/zonwering
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.  
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure)
  • 22-7-2015 Wethouder Jansenlaan 90: vergunning brandveiliggebruik i.v.m. realiseren sluis oogpoli, Tegen het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.
 
Bekendmakingen ruimtelijke plannen
 
De volgende ruimtelijke plannen zijn onlangs gepubliceerd:
  • Ontwerpstructuurvisie Drielanden-West 2015 (1/7);
  • Bestemmingsplan Buitengebied 2014 vastgesteld (1/7);
  • Wijzigingsplan Waterfront-Zuid – Brug Vissershaven vastgesteld (8/7);
  • Uitwerkingsplan Waterfront-Zuid – Watersportboulevard vastgesteld(8/7);
  • Voorbereidingsbesluit facility center Lorentz (15/7);
  • Reparatieplan Hierden Dorp 2011 onherroepelijk (15/7);
  • Bestemmingsplan Waterfront-Zuid – Partiële herziening Boothuizen vastgesteld (15/7);
  • Ontwerpbestemmingsplan Drielanden-West 1e fase 2015 (15/7). 
De bekendmakingen kunt u inzien op de website www.harderwijk.nl/mijnwijk en vervolgens kiezen voor de wijk. Informatie: afd. Ruimte, dhr J. Haklander, tel. 411 911.
 
Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen: 
  • Zuiderzeepad 12 in Harderwijk, asbest verwijderen
  • Tweede Parallelweg 15 Hierden, asbest verwijderen (dakrenovatie)
  • SBAO de Springplank, Kruithuis 2 in Harderwijk, sloopmelding
  • Zuiderzeepad 6 en Lage 4 in Harderwijk, asbest verwijderen
  • Yenghe Food, Vondellaan 52 in Harderwijk, maatwerkvoorschriften m.b.t. de vetafscheider 
Voor de bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften; een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Concept Bibob beleid gemeente Harderwijk ter inzage
 
Het concept Bibob beleid van de gemeente Harderwijk ligt met ingang van 8 juli 2015 voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel. Met ingang van 8 juli 2015 kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van 6 weken hun zienswijze kenbaar maken. Het indienen van een zienswijze kan mondeling of schriftelijk. U kunt dit doen door een afspraak te maken voor een mondelinge zienswijze met mevr. J.M.A. van Eys, tel. 411 911 of door een brief te sturen met uw zienswijze aan het college van B&W, postbus 149, 3840 AC Harderwijk.
 
Mandaatbesluit Meerinzicht
 
Het Dagelijks Bestuur Meerinzicht heeft het mandaatbesluit Meerinzicht vastgesteld in de vergadering van 8 juli 2015. Het besluit ligt 6 weken ter inzage in het gemeentehuis van Ermelo (team Juridisch Zaken).
 
Ontwerpomgevingsvergunning Grevenhofsweg 2a
 
Burgemeester en wethouders zijn voornemens een omgevingsvergunning te verlenen voor het bouwen van een woning met schuur op het perceel Grevenhofsweg 2a.
 
De ontwerpomgevingsvergunning Grevenhofsweg 2a ligt met ingang van 30 juli gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij het college. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: afd. Ruimte, dhr. E. de Graaf, tel. 411 911.
 
De ontwerpomgevingsvergunning kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans). Het ontwerp (NL.IMRO.0243.PB00159.0001) is ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied
 
Ontwerp beleidsregel reclamemasten A28/N302/N303
 
De ontwerp beleidsregel reclamemasten A28/N302/N303 heeft tot doel om richtlijnen te geven voor reclamemasten langs de A28/N302 en N303. Hierin staan de mogelijke locaties beschreven, alsmede criteria voor de uiterlijke vormgeving van de masten. Het is een toetsingskader voor aanvragen omgevingsvergunning.
 
Het ontwerpbeleid ligt met ingang van 24 juni 2015 gedurende 6 weken (tot en met 5 augustus 2015) voor iedereen ter inzage in de Stadswinkel. Ook op www.harderwijk.nl/organisatie/gemeentelijkeregelgeving/beleidsregels is de ontwerpbeleidsregel te raadplegen. Tijdens deze termijn kunnen belanghebbenden schriftelijk een zienswijze kenbaar maken (adresseren aan burgemeester en wethouders). Desgewenst kan ook worden volstaan met een mondelinge zienswijze. Informatie: afd. Ruimte, mw. M. Huisman, tel. 411 911.
 
Kennisgeving ontwerp beschikking
 
Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
Uitgebreide voorbereidingsprocedure
 
Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voornemens zijn vergunning te verlenen:
 
  • - Strekdam 53: vergunning brandveiliggebruik. 
De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 29 juli 2015 gedurende 6 weken tot aan 9 september 2015 ter inzage in het stadhuis.
 
Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingebracht. Zij moeten worden gericht aan burgemeester en wethouders. In deze periode kunnen ook zienswijzen mondeling worden ingebracht. Hiervoor wordt een hoorzitting georganiseerd na telefonische afspraak, tel. 411 911. Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als ook een zienswijze is ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en men belanghebbende is.
 
Instellen algemene gehandicaptenparkeerplaats nabij Bunschotenpad 2
 
De gemeente heeft besloten om een extra algemene gehandicaptenparkeerplaats in te stellen in de Bunschotenmeen nabij het adres Bunschotenpad 2.
 
Het besluit met tekening is bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk 6 weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl.
 
Via https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken.  Informatie: Domein Ruimte, tel. 411 911.