Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 3

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 3 – 20 januari 2016

Campagne fietsverlichting ‘Ik val op’

In aanwezigheid van wethouder Jeroen de Jong houdt Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid op 26 januari tussen 14 en 17 uur een fietsverlichtingsactie voor middelbare scholieren bij het Christelijk College Nassau Veluwe (CCNV). Scholieren ontvangen lampjes van het promotieteam als hun fietsverlichting niet werkt. Fietsers waarbij de verlichting op orde is krijgen een beloning.

Fietslicht campagne Gemeente Harderwijk
 
Helft jongeren geen verlichting
Gemiddeld heeft 1 op de 3 fietsers geen werkende fietsverlichting. Dit zorgt voor onveilige situaties. Bekend is dat  20% van alle fietsongevallen in het donker plaatsvinden, terwijl maar 10% van alle fietskilometers in het donker worden afgelegd. Daarom is de ‘Ik val op’ campagne opgezet. De campagne richt zich voornamelijk op jongeren, omdat deze doelgroep het vaakst hun verlichting niet op orde heeft. Slechts de helft van de jongeren fietst in het donker met licht aan.
 
Stop! Val jij op?
Gewapend met een ‘Stop! Val jij op?’-bord gaat het campagneteam in gesprek met voorbijgangers die geen verlichting hebben. Centraal in het gesprek staat de vraag ‘Waarom werkt jouw fietsverlichting niet?’. Het is tegenwoordig erg simpel om goed verlicht op pad te gaan. Vroeger moest je je dynamo laten maken of de lamp vervangen maar tegenwoordig kun je ook overal losse lampjes kopen. De politie controleert in deze tijd extra op fietsverlichting, een boete kost € 55,-.

Subsidie voor maatschappelijke inzet

Wij stimuleren vrijwilligersactiviteiten op een aantal met name genoemde subsidieregelingen. Dit is geregeld in de deelverordening “Waarderingssubsidies maatschappelijke inzet ”. Op grond van deze verordening stellen wij jaarlijks een budget per subsidieregeling beschikbaar, het zogenaamde subsidieplafond. Uit dit budget verleent de gemeente waarderingssubsidies aan vele vrijwilligersorganisaties. Het budget wordt verdeeld volgens criteria die in de verordening zijn opgenomen. Hieronder geven wij aan om welke subsidieregeling het gaat en het budget dat voor 2016 beschikbaar is.

Amateurkunst:
  • Zang € 16.118,-
  • Muziek € 24.455,-
  • Theater € 5.715,-
  • Dans/audiovisueel/beelden/literair  € 781,-
  • Bewonersorganisaties €  7.871,-
  • Jeugdsport € 28.477,-
  • Ouderenbonden  €  8.098,-
  • Vrijwilligers jeugd- en jongerenwerk € 24.168,-
  • Wijkorganisaties € 12.675,-
Subsidieaanvragen moeten uiterlijk dinsdag 1 maart bij de gemeente binnen zijn. De deelverordening kunt u vinden op www.harderwijk.nl/verordening. Voor informatie en toezending van een aanvraagformulier kunt u terecht bij Gisèle Straatman, tel. 411 911 of [email protected]

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 28 januari vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Ontwikkeling gebied De Harder en Rapport Rekenkameronderzoek inkoop en aanbesteding. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Aansluitend aan de raadsvergadering is er een informatiebijeenkomst over het AZC. 

Volgende inzameling BEST-zak in Drielanden op donderdag 28 januari

Woont u in Drielanden? En heeft u oude boeken die u weg wilt doen? Elektrische apparaten die niet meer werken? Of speelgoed of textiel dat niet meer wordt gebruikt? Verzamel de spullen in de BEST-zak en zet deze op donderdag 28 januari op straat. Zo zorgt u dat de spullen een nuttige bestemming krijgen en het scheelt u in de container. De inzameling van de BEST-zak in Drielanden is een proef die moet uitwijzen of de BEST-zak aansluit bij de behoefte van inwoners en wat en hoeveel er precies ingeleverd wordt. Op basis van de uitkomsten van de proeven wordt besloten of deze inzameling Harderwijk breed vervolg krijgt. Meer informatie is te vinden op www.harderwijk.nl/bestzak. 

Afsluiting kruising Luttekepoortstraat/Friesegracht

In verband met de vorstperiode van deze week zijn we helaas genoodzaakt om de werkzaamheden aan de Luttekepoortstraat/Friesegracht te verschuiven naar 2, 3 en 4 februari. Deze nieuwe datum is vanzelfsprekend ook afhankelijk van het weer op dat moment.
 
Complete afsluiting
De complete afsluiting is verplaatst van 19, 20 en 21 januari naar dinsdag 2 februari 7.00 uur tot en met donderdag 4 februari 24.00 uur. De aanwonenden en belanghebbenden worden geïnformeerd middels een bewonersbrief.
Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911. 

Harderweide: Veluwse Woonweelde

Op de grens van Drielanden, de Veluwe en het Wolderwijd verschijnt nieuwbouwplan Harderweide. In totaal worden hier de komende jaren ongeveer duizend woningen gebouwd. In gezellige buurtjes van steeds ongeveer 50 tot 80 woningen. Vanaf het moment dat je straks de sleutel van je nieuwe huis krijgt, woon je hier dus in een ‘af’ buurtje en kun je direct genieten van al het moois dat Harderweide te bieden heeft: ruime, comfortabele en energiezuinige woningen in een buurt met veel groen en water. En dat alles met de fraaie natuur van de Veluwe én voorzieningen als winkels en scholen om de hoek!

Harderweide Harderwijk
 
Het woningaanbod in Harderweide is heel gevarieerd. Er komen koop- en huurwoningen in verschillende prijsklassen en uiteenlopende woningtypes. Of je  nu voor het eerst gaat samenwonen, opgroeiende kinderen een fijn thuis wilt geven, of juist wat comfortabeler wil gaan wonen nu de kinderen weer de deur uit zijn: in Harderweide vind je ongetwijfeld een woning naar je smaak in een woonmilieu dat bij je past. En dat kan al op relatief korte termijn. We verwachten in de loop van 2016 te starten met de verkoop. Als alles volgens plan verloopt krijgen de eerste bewoners al in de zomer van 2017 de sleutels van hun nieuwe huis!

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:

6-1-2016 Piccolodreef 10: overkappen dakterras
5-1-2016 Beneluxlaan 1: intern verbouwen pand
7-1-2016 Parallelweg 26-12: kappen 3 bomen
7-1-2016 Molenweg 6a : stucadoren buitengevel
8-1-2016 Lorentzstraat 2a: wijzigen gevel
8-1-2016 rotonde nabij Newtonweg 1: reclameuiting op rotonde
10-1-2016 Ooster Mheenweg 20: uitbreiden verdieping en plaatsen serre
13-1-2016 Stationslaan 26: sportzaal
12-1-2016 Meerkoetmeen 4: maken vaste trap
14-1-2016 Stationslaan 26: aanleggen spelcourt
12-1-2016 Keplerstraat 2: milieuneutrale wijziging
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier domein Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure): 
  • 12-1-2016 Zuiderzeestraatweg 83: renoveren gemeentelijk monument (wagenschuur)
  • 12-1-2016 Badweg 16: vervangen kozijnen
  • 12-1-2016 Emdenmeen 22- 24: verbouwen woningen en maken dakterrassen
  • 12-1-2016 Kastanjelaan 4: in strijd regels ro plaatsen schuur
  • 12-1-2016 Bluesdreef 45: hondentrimsalon vestigen in strijd regels ro en vervangen garagedeur door kozijn
  • 13-1-2016 Daltonstraat 1: strijdig gebruiken pand
  • 11-1-2016 Einsteinstraat 5: twee opslagsilo’s en milieuneutrale wijziging
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.  
 
Geen nieuw budget voor startersleningen
De gemeenteraad heeft in de raadsvergadering van donderdag 7 januari besloten geen nieuw geld toe te voegen aan het budget voor startersleningen. Dat betekent dat er geen nieuwe startersleningen meer verstrekt kunnen worden. Uit een evaluatie blijkt dat het oorspronkelijke doel van de starterslening, namelijk de woningmarkt weer in beweging te krijgen, inmiddels is gehaald.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
Op 01-12-2015: Facilitair Centrum Harderwijk, Daltonstraat 17, 3846 BX in Harderwijk voor het starten van kantoren en vergaderruimtes op deze locatie. 

Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure:
  • Korhoenlaan 3: reclame; 24-2-2016
  • Parallelweg 26-69: vervangen recreatiewoning in strijd regels ro; 7-3-2016