Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 29

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 29 – 21 juli 2016

Is de deur wel op slot?

De zon is weer aan het schijnen en dan laten we al gauw de ramen openstaan of trekken we ‘even snel’ de deur achter ons dicht. Gelukkig kunnen al een paar simpele handelingen inbraak voorkomen door altijd de ramen dicht te doen en de deur op slot. De kans op een woninginbraak is ook kleiner als u voor een bewoonde indruk in uw huis zorgt, geen sleutels aan de binnenkant van de deur laat zitten en ladders en vuilcontainers zo veel mogelijk weg van huis haalt. Meer informatie: www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.

Werk aan de weg

Rotonde Ermelo
Van maandag 1 augustus  tot en met vrijdag 12 augustus is de rotonde Putterweg-Ericalaan-Harderwijkerweg-Hamburgerweg (N303) afgesloten voor verkeer in verband met groot onderhoud aan de constructie van de rotonde. De afsluiting van de rotonde heeft consequenties voor de bereikbaarheid en doorstroming van het verkeer van en naar Ermelo, Putten en Harderwijk. Weggebruikers en omgeving moeten rekening houden met overlast, verkeershinder en extra reistijd door de afsluiting en omleidingen.
 
Oranjelaan/Slingerbos
Aanstaande vrijdag 22 juli wordt het asfalt vervangen vanaf 7.00 uur tot ongeveer 18.00 uur. Het Slingerbos is tussen de inrit van Shell en de Oranjelaan afgesloten. Tijdens deze werkzaamheden wordt er een omleiding ingesteld.

Wat doe jij op Burendag?

Zaterdag 24 september vindt het jaarlijks terugkerend feest plaats dat je samen viert met je buren en de buurt. Een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Op Burendag voeren buren overal in Nederland goede ideeën uit, van Buurtontbijtjes tot zeskampen en schoonmaakacties. Ook vorig jaar is er in Harderwijk en Hierden Burendag gevierd met leuke barbecues, buurtontmoetingen en veel gezelligheid.
 
Ideeën opdoen?
Wilt u meedoen aan Burendag, maar heeft u nog een beetje inspiratie nodig? Bekijk dan de inspiratiefilmpjes op www.burendag.nl/inspiratiefilmpjes.Voor meer informatie vanuit de gemeente Samen kleuren we de stad,  Lekker Groen en Het stadsidee.
Of neem contact op met Marijke Kamphuis opbouwwerker van ZorgDat, tel. 434 656 of via [email protected].


Voorkom stinkend GFT afval door hitte

 In een warme periode kan uw GFT container gaan stinken. De stank ontstaat doordat een hoge temperatuur het rottingsproces versneld. Hieronder vindt u enkele tips om stank te voorkomen. Ons afval is waardevol: het meeste van wat wij dagelijks weggooien kan opnieuw gebruikt worden, behalve als het bij het restafval terecht komt. Door uw groente-, fruit- en tuinafval én luiers gescheiden aan te bieden, levert u de grondstoffen voor compost en groene stroom. GFT-afval is te kostbaar om zomaar weg te gooien!
 
Tips
Maar in een warme periode kan uw GFT container gaan stinken. De stank ontstaat doordat het natte GFT-afval gaat rotten. Bij een hoge temperatuur versnelt dit rottingsproces. Wilt u stank voorkomen? Hieronder vindt u enkele tips:
 
-Plaats de container niet in de zon. Hiermee voorkomt u een te snelle afbraak van het GFT-afval en daardoor geuroverlast.
-Een stukje krant op de bodem van de container neemt overtollig vocht op en geeft na het legen minder kans op achterblijvende resten. In plaats van een krant kunt u ook droog GFT-afval op de bodem van de GFT container leggen. Uw container blijft dan ook schoon. 
-Wikkel eiwitrijk voedsel, zoals vlees of visresten, eerst in een krant of een stukje keukenrol. U kunt ook een biologisch afbreekbaar zakje gebruiken. Dergelijke zakjes zijn verkrijgbaar bij de supermarkt.
-Laat bij langdurige afwezigheid, bijvoorbeeld vakantie, de GFT container leeg achter of vraag buren de container aan de weg te zetten op de dag dat het afval wordt opgehaald.
-Zet de deksel van de GFT container op een kier. Hierdoor wordt de luchtcirculatie op gang gebracht waardoor anaerobe bacteriën (deze bacteriën gebruiken geen zuurstof) minder kans krijgen om het rottingsproces dat de stank veroorzaakt op gang te brengen.
-Vliegjes zijn te voorkomen door vers keukenafval af te dekken met bijvoorbeeld gras, blad, fijne houtsnippers of compost.
-Laat het GFT-afval eerst uitlekken of drogen alvorens het in de GFT container te doen (bijvoorbeeld in een lekbakje op het aanrecht).
Meer informatie over afval scheiden vindt u op www.afvalmeerwaard.nl/afval+scheiden.

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
1-7-2016 Vondellaan 15: uitbreiden bergruimte in strijd regels ro
2-7-2016 Lage Enkweg 17-19: kappen 9 bomen
8-7-2016 Oranjelaan thv Tennessee: kappen 2 bomen
12-7-2016 Van Speyklaan 310: dakkapel (voorzijde)
11-7-2016 Slingerlaantje 6: vervangen kozijn
8-7-2016 Walsekamp 22: dakopbouw
11-7-2016 Parallelweg 26-226: herbouwen bungalow

Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
11-7-2016 Parallelweg 25-70: het tijdelijk plaatsen proefopstelling hekwerk in strijd regels ro
13-7-2016 Burgemeester Van Meursstraat 24: verhogen nok
13-7-2016 Hoogstraat 35: beperkte milieutoets
14-7-2016 Korhoenlaan 1-74: kappen 5 bomen
8-7-2016 Galvanistraat 18: verbouwen woning naar kantoor
15-7-2016 Donkerstraat 7: veranderen gebruik pand naar horeca in strijd regels ro
18-7-2016 Mecklenburglaan/Graaf Ottolaan: tijdelijk asielzoekerscentrum
 
Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
13-7-2016 Rabbistraat 76: balkon in strijd regels ro
14-7-2016 Strekdam 52 t/m 90 (concept): 20 boothuizen
14-7-2016 Vondellaan 15: uitbreiden bergruimte in strijd regels ro
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Negen nieuwe gereserveerde parkeerplaatsen voor het opladen van elektrische auto’s

De gemeente heeft besloten om op de volgende locaties laadpalen te laten plaatsen door Allego b.v. en daarvoor bij iedere laadpaal 1 parkeerplaats te reserveren voor het opladen door het plaatsen van een verkeersbord. Op deze wijze kunnen bezitters van elektrische auto’s op nog meer locaties hun auto’s opladen.
-        Ir. Leemanstraat bij Ir. P. Calandstraat 22
-        Bazuindreef bij Bazuinpad 1
-        Stakenbergerhout 98
-        Musicaldreef 114
-        Saxofoondreef 1
-        Gruttomeen 2
-        Stationslaan 43
-        Eibert den Herderstraat 31
-        Klooster 1 (op betaald parkeerterrein P17)
 
De verkeersbesluiten met locaties zijn bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl.
 
Via zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Voor nadere inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen met  het Domein Ruimte of Stadbedrijf, tel. 411 911 of 411 333.

Verklaring van geen bedenkingen Boekhorstlaan

De gemeenteraad heeft op 7 juli 2016 besloten om de ontwikkeling van het gebied Boekhorstlaan, voor zover passend binnen de vastgestelde kaders van de ‘concept ontwerp ruimtelijke onderbouwing Boekhorstlaan d.d. 28-3-2016’, aan te wijzen als categorie van gevallen, als bedoeld in artikel 6.5, derde lid, Bor, waarin een verklaring van geen bedenkingen van de gemeenteraad niet vereist is. Dit besluit treedt daags na deze publicatie in werking. Meer informatie over dit besluit: Domein Ruimte, mevr. M. Huisman, tel. 411 911.

Bekendmakingen ruimtelijke plannen

Het volgende ruimtelijke plan zijn onlangs gepubliceerd:
­        Ontwerpomgevingsvergunning Zuiderzeestraatweg 42  (6/7)
­        Ontwerpomgevingsvergunning Fokko Kortlanglaan 83 (13/7)
­        Ontwerpwijzigingsplan Drielanden – Werklandschap-Oost (13/7)
 
De bekendmakingen kunt u inzien op de website www.harderwijk.nl/mijnwijk en vervolgens kiezen voor de wijk. Informatie: domein Ruimte, dhr. J. Haklander, tel. 411 911.

Meerjarige evenementenvergunningen

Het college en de burgemeester kunnen voor bepaalde jaarlijks terugkerende evenementen een vergunning verlenen die drie jaar achter elkaar gebruikt mag worden. De organisatoren van UIT Harderwijk in de binnenstad, het Startweekend op het Athlos terrein, de RommelRoute in de Zeebuurt en de Athlos Cross bij sportpark de Strokel hebben aangegeven in aanmerking te willen komen voor een vergunning voor 2016, 2017 en 2018. De aanvragen evenementenvergunning liggen tot en met 10 augustus 2016 ter inzage in de Stadswinkel. Voor meer informatie kunt u mailen naar [email protected] of bellen met de gemeente, tel. 411 911.