Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 28

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 28 – 8 juli 2015

Harderwijkse sportkampioenen gehuldigd

Sporters gemeente harderwijk
Achterste rij van links naar rechts: jurylid Bep Timmer, Ivan Feitsma, Sawa Bezelev, Jeremy Robbemond, Steef van Montfoort, Alie Haagswoud, Matthew Martens, wethouder sport Christianne van der Wal, jurylid Dinie Kolk, Roos van den Broek (team VVH), Nadine van der Vegt (team VVH), jurylid Marianne Timmer. Voorste rij van links naar rechts: Carel Doreleijers, Sam Rijpert, Lois Hagen, Britt Stoel, Daniel Kranen, Julius Wagenaar, Nienke Cornelissen (team VVH). Niet op de foto: Lisa Kruger, Tim de Pagter en Anna Tovmasyan. Foto: Henk Merjenburgh
 
De meest talentvolle en succesvolle sporters uit Harderwijk en Hierden zijn afgelopen vrijdag in het zonnetje gezet. De sporters zijn gehuldigd door wethouder Christianne van der Wal. Ze ontvingen de penning van de gemeente Harderwijk voor hun bijzondere sportprestaties in het seizoen 2014-2015.

De sporters die een sportpenning ontvangen hebben zijn:
  • Lisa Kruger, paralympisch zwemmen
  • Matthew Martens, Daniel Kranen, karate
  • Sawa Bezelev, Carel Doreleijers, Ivan Feitsma, atletiek
  • Tim de Pagter & Anna Tovmasyan, stijldansen
  • Julius Wagenaar, schermen
Sportvrijwilliger van het jaar 2014-2015 is geworden: Steef van Montfoort

Een penning voor bijzondere sportprestatie is uitgereikt aan:
  • Jeremy Robbemond (atletiek), Alie Haagswoud (Life Goals Cup)
  • Talent van het jaar tot en met 12 jaar: Britt Stoel (trampolinespringen)
  • Talent van het jaar 13 t/m 18 jaar: Lisa Kruger (zwemmen)
  • De jeugdsportploeg van het jaar 2014-2015: Volleybal Vereniging Meisjes A1
Wij zijn trots op al onze kampioenen en feliciteren ze met deze geweldige prestaties!

Glas scheiden wordt nu nog makkelijker: met deksels en restjes

U hoeft glas niet meer eerst schoon te maken of van deksels en doppen te ontdoen voordat u het wegbrengt naar de glascontainer. Glas mag mét restjes en mét deksels in de glasbak! Recyclingbedrijven kunnen dit door nieuwe technieken goed sorteren. Dat is een stuk gemakkelijker en hygiënischer in huis. Al heel lang – sinds 1978 – scheidt Nederland haar glazen verpakkingen. Toch verdwijnt er nog steeds heel veel glas in het restafval. Denk aan wijnflessen, jampotjes en parfumflesjes. Dat is jammer, want glas kan eindeloos hergebruikt worden zonder dat het kwaliteit of kwantiteit verliest.
 
Meer informatie: www.glasscheiden.nl of www.afvalmeerwaard.nl

Extra parkeercontrole in binnenstad en op parkeerplaatsen

De komende periode schenkt Stadstoezicht extra aandacht aan ongewenst parkeergedrag in de binnenstad. Door de invoering van het parkeervignet parkeren steeds vaker bewoners van de binnenstad één of meerdere auto’s in de woonstraten van de binnenstad. De bewoners van de woonstraten kunnen hierdoor niet meer hun auto kwijt.
 
Vergunninghouders in de binnenstad met 2 of meer voertuigen, hebben een keuzevrijheid. Met één dezelfde vergunning binnenstad parkeert u de auto of in de woonstraat of op een alternatieve parkeerlocatie. In alle gevallen blijft, dat slechts 1 voertuig per voordeur in het vergunninggebied wordt toegestaan. 
 
Op parkeerplaats P7a aan de boulevard laten vergunninghouders steeds vaker auto’s van bezoekers binnen die geen vergunning hebben. Het gevolg is dat andere vergunninghouders elders moeten parkeren op de Boulevard en dat is niet wenselijk. De parkeerplaats is alleen bestemd voor vergunninghouders.

Huisvesting in verband met mantelzorg

Mag je je woning uitbreiden om je ouders bij je in huis te kunnen nemen? Mag je een unit op je erf plaatsen om daar je zieke moeder in te laten wonen om haar te kunnen verzorgen? Allemaal vragen over mantelzorg. Sinds 1 november vorig jaar zijn de regels voor het bouwen in verband met mantelzorg gewijzigd. De regels zijn te vinden in het Besluit omgevingsrecht (verder: Bor).
 
Wat is mantelzorg?
Bij mantelzorg gaat het om zorg of ondersteuning tussen mensen onderling die een bestaande sociale relatie hebben. De huisvesting in verband met mantelzorg gaat over de huisvesting van maximaal twee personen. De behoefte aan ondersteuning moet aangetoond kunnen worden met een verklaring van de huisarts, de wijkverpleegkundige of een door de gemeente aangewezen sociaal-medisch adviseur.
 
Gebruik Vergunningvrij
Als aan de voorwaarden wordt voldaan mogen bestaande bouwwerken zonder verdere vergunning worden gebruikt voor huisvesting in verband met mantelzorg. Dit kan een gedeelte van de woning zijn, maar ook een bestaande schuur of garage. Het kan zijn dat bepaalde bouwkundige ingrepen vergunningplichtig zijn. Houdt u er rekening mee dat de voorzieningen uiteindelijk weer moeten worden verwijderd.
 
Buiten de bebouwde kom zijn er nog extra mogelijkheden, waarbij vooral gedacht wordt aan tijdelijke units en dergelijke. Op het achtererf mag een extra bijbehorend bouwwerk worden gerealiseerd van maximaal 100 m2. Verder geldt dat het bouwwerk geheel of in gedeelten verplaatsbaar moet zijn. Het Bor bevat aanvullende regels over afmetingen en situering.
 
Meer informatie
Als u vragen heeft dan kunt het beste informeren bij de bouwinspecteur voor uw wijk via telefoonnummer 411 911 of via het contactformulier op www.harderwijk.nl > Leven > Bouwen en Wonen > Bouwen en Verbouwen. 

Rioolreiniging en -inspectie in Stadsweiden

Jaarlijks laat de gemeente Harderwijk een gedeelte van het rioolstelsel onder hoge druk reinigen en inspecteren. Aannemer Van Viegen Riooltechniek uit Rhenen voert de werkzaamheden uit.
 
Dit jaar is de vuilwaterriolering in de wijk Stadweiden aan de beurt. Het gebied wordt globaal omsloten door het Westeinde, Westermeenweg, Voorste Wei, Stadswei, Rietmeen en het Wolderwijd. Komende weken zijn de Stedenwaard, Vogelwaard en Stromenwaard aan de beurt. Ook in de Hanzewaard en Scheepswaard worden nog enkele werkzaamheden uitgevoerd.
 
De werkzaamheden duren tot eind juli en afhankelijk van het weer worden de werkzaamheden mogelijk uitgesteld of aangepast. Wij kunnen op voorhand niet aangeven wanneer er werkzaamheden in uw straat worden uitgevoerd. U ziet aan de rode rioolauto’s dat er in uw straat wordt gewerkt.
 
Hinder
Tijdens de werkzaamheden kunt u de riolering gewoon blijven gebruiken. De rode rioolauto’s kunnen tijdelijk de straat blokkeren. De riolering wordt onder hoge druk gereinigd. Hierbij kan rioollucht ontsnappen via de watersloten in de woningen. Mogelijk hoort u een borrelend geluid in de toiletpot, wastafel en/of doucheputje. Als er rioollucht ontsnapt, kan in een enkel geval het water in de watersloten van het toilet en andere afvoeren mee omhoog komen. Wij raden u daarom aan, als de reinigingsauto’s bij u in de straat bezig zijn, het deksel van het toilet te sluiten en zo mogelijk te verzwaren.

Heeft u na de werkzaamheden last van rioolstank in de woning, dan is de stankafsluiter van een wastafel of douche leeggezogen. Even de kraan laten lopen is vaak al voldoende om dit te verhelpen. Voor eventuele overlast vragen wij uw begrip. Van de inspectie die na de reiniging wordt uitgevoerd, ondervindt u geen hinder.
 
Meer informatie
Snel Herstel, tel. 411 333.

Vergadering monumentencommissie

Op woensdag 15 juli 2015 is er een vergadering van de gemeentelijke monumentencommissie. De vergadering begint om 14.00 uur in de Botterzaal van het stadhuis van Harderwijk. De agenda en achterliggende stukken (voor zover beschikbaar) van de vergadering zijn in te zien in de Stadswinkel. Belangstellenden kunnen deze stukken ook digitaal opvragen bij de secretaris: [email protected].

Duurzame Huizen Route dit jaar op twee zaterdagen

Dit jaar vindt de Nationale Duurzame Huizen Route plaats op zaterdag 7 en 14 november. Daarmee groeit het evenement van één naar twee dagen. Tijdens deze dagen delen huiseigenaren hun ervaringen met het duurzamer maken van hun woning. Zo inspireren zij anderen. De gemeente Harderwijk doet mee aan de Duurzame Huizen Route en wil inwoners aanmoedigen hun woning open te stellen. Heeft u ook ervaring opgedaan? Meld uw huis dan aan via www.duurzamehuizenroute.nl/harderwijk!

Sportnieuws

De nieuwe editie van Sportnieuws is uit! Deze digitale nieuwsbrief wordt 4 maal per jaar verspreid en geeft veel informatie over sport en bewegen in de buurt. In deze zomereditie van Sportnieuws vind u de sportactiviteiten voor de komende maanden.
 
Zo stelt Esther Geerling, de nieuwe  senioren Buurtsportcoach, zich voor en is er informatie over huurtarieven, de plannen voor het nieuwe speelveld Stadsweiden (Kajuitmeen) en meer nieuws van JOGG-Harderwijk. Leuk om te lezen is ook het artikel over de Sloeproeivereniging ‪Harderwijk. Kasper Doesborgh blikt terug op zijn rol als verenigingsondersteuner en we kijken vooruit richting toekomst. Go for it! U kunt Sportnieuws bekijken op www.harderwijk.nl/sport.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
 
Aanvragen omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 24-6-2015 Graaf Ottolaan, Prins Frederik Hendriklaan, Prins Mauritslaan: uitvoeren groot onderhoud
  • 26-6-2015 J.P. Heyelaan 66: uitbreiden woning met erker
  • 25-6-2015 De Wittenhagen Zuid: vervanging riolering, gas- en waterleidingen, aanleg IT stelsel en kappen 27 bomen
  • 26-6-2015 Parallelweg 26-75: kappen 4 bomen en eikenboom terugbrengen op 1 stam
  • 27-6-2015 Bebopdreef 8: veranderen gevel door plaatsing kozijn
  • 27-6-2015 Luttekepoortstraat 13-15: in strijd met het bestemmingplan gebruiken van een pand
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier afdeling Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij de afd. Beheer openbare ruimte tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Reguliere omgevingsvergunningen zijn verleend voor:
  • 30-6-2015 Plantage 70: glazen schuifpui
  • 29-6-2015 Luttekepoortstraat: kappen 1 boom
  • 1-7-2015 Triasplein 1: reclame
  • 2-7-2015 Stationslaan 103: groot onderhoud gemeentelijk monument
  • 6-7-2015 Achterste Wei 3: gevelwijziging
  • 6-7-2015 Eisenhowerlaan 59: reclamezuil
  • 6-7-2015 Harmonielaan 9: dakkapel
  • 6-7-2015 Roos- en Doornhof 9 t/m 51: vervangen balkon- en galerijhekken
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.  
 
Concept Bibob beleid gemeente Harderwijk ter inzageBurgemeester en wethouders van Harderwijk maken bekend, dat zij op 30 juni 2015 in concept het ‘Bibob beleid gemeente Harderwijk’ hebben vastgesteld.
 
Op 1 juni 2003 is de Wet Bibob in werking getreden. Bibob staat voor Wet Bevordering Integriteitbeoordelingen door het Openbaar Bestuur. Deze wet biedt het openbaar bestuur de mogelijkheid om zich te beschermen tegen het risico dat criminele activiteiten worden gefaciliteerd en zodoende haar eigen integriteit bewaakt. Door gebruik te maken van de Wet Bibob kan het bestuursorgaan malafide ondernemers buiten de deur houden en zo een bijdrage leveren aan een gezond en integer ondernemersklimaat in Harderwijk.
In de concept beleidsregel wordt aangegeven op welke wijze de Wet Bibob door burgemeester en wethouders zal worden toegepast. Het concept beleid ligt met ingang van 8 juli 2015 voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel. Met ingang van 8 juli 2015 kunnen belanghebbenden gedurende een termijn van zes weken hun zienswijze kenbaar maken. Het indienen van een zienswijze kan mondeling of schriftelijk. U kunt dit doen door een afspraak te maken voor een mondelinge zienswijze met mevr. J.M.A. van Eys, tel. 411 911 of door een brief te sturen met uw zienswijze aan het college van B&W, postbus 149, 3840 AC Harderwijk.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure
  • Markt 6: plaatsen terrasbespanning/zonwering; 26-8-2015
Uitwerkingsplan Waterfront-Zuid - Watersportboulevard
 
Burgemeester en wethouders hebben op 30 juni het uitwerkingsplan Waterfront-Zuid – Watersportboulevard ongewijzigd vastgesteld. Het plan maakt de uitwerking en inrichting van het plandeel Watersportboulevard mogelijk en voorziet onder meer in het verlengen van de Strandboulevard-Oost in noordoostelijke richting en de realisering van in hoofdzaak woonbebouwing.
 
Het uitwerkingsplan ligt met ingang van 9 juli gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde uitwerkingsplan beroep bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
-   die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de burgemeester en wethouders;
-   aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend.
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.UP00131-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans) of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenwaterfront. Informatie: afd. Ruimte, dhr. P. Mulder, tel. 411 911.
 
Wijzigingsplan Waterfront-Zuid – Brug Vissershaven
 
Burgemeester en wethouders hebben op 30 juni het wijzigingsplan Waterfront-Zuid – Brug Vissershaven ongewijzigd vastgesteld. Het wijzigingsplan maakt de realisatie van een brug over de Vissershaven mogelijk. Met de brug wordt de bestaande strandboulevard verbonden met de nieuwe, verlengde boulevard in het Waterfront.
 
Het wijzigingsplan ligt met ingang van 9 juli gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde wijzigingsplan beroep bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend. Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.WP00146-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans) of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenwaterfront. Informatie: afd. Ruimte, dhr. P. Mulder, tel. 411 911.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
Het Schippertje, Vijhestraat 42 in Harderwijk, café ernaast overgenomen: Vijhestraat 40 (voorheen Barend de Flappe).
 
Voor de bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften; een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.