Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 27

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 27 – 4 juli 2016

Er stroomt weer water door de stadsbeken

Door een ondergrondse waterverbinding tussen de Friesegracht en de havenarmen bij de stad stroomt er na 50 jaar weer water in de stadsbeken. In het Friesegrachtpark is de Sypelbeek opnieuw aangelegd. De doorspoeling van de doodlopende uiteinden van de Couperussingel, de Friesegracht, de Vissershaven en de Lelyhaven zijn verbeterd. Verder is er een aantrekkelijk en zichtbaar waterelement in het  Friesegrachtpark gebracht. 
Friese Gracht Harderwijk
 
De buurtbewoners zijn betrokken geweest bij de realisatie van het waterelement in het Friesegrachtpark, met de beek als verbindend element. De natuurwaarden in het park zijn verbeterd. Verschillende water- en oeverplanten en aan water gebonden dieren zullen zich in het park thuis gaan voelen. Dit geldt voor insecten zoals libellen en vlinders, maar ook voor padden en kikkers en meer soorten kleine zoogdieren. De belevingswaarde van het Friesegrachtpark neemt daardoor toe.
 
Het oude beekje de Sypel liep vroeger de stad Harderwijk in. Op de historische kaart van de Unie van Utrecht (uit circa 1570) is een zijloop van de Hierdensebeek richting de historische stad Harderwijk ingetekend. Dit zou mogelijk de Sypel zijn geweest. De beek is in de jaren zestig van de vorige eeuw drooggevallen, waarschijnlijk als het gevolg van het droogmalen van de Flevopolders en ook door grondwateronttrekking voor drinkwaterbereiding van de gemeente Harderwijk. Een groot deel van de beek is vervolgens gedempt.
 
Via het Waterplan Gemeente Harderwijk 2006-2009 is de Sypelbeek (tot aan de Boerhaavelaan) in ere hersteld. Ook het waterschap heeft een bijdrage aan een robuuster stedelijk watersysteem geleverd. 

Gold Award voor Parkeergarage Houtwal

De ondergrondse Parkeergarage Houtwal in Harderwijk is bekroond met de gouden editie van de European Standard Parking Award: de ESPA Gold Award. Deze award is dé onderscheiding voor parkeergarages van een uitzonderlijk hoge kwaliteit. De gemeente Harderwijk ontving het kwaliteitslabel woensdag 29 juni uit handen van Peter Martens, vice-voorzitter van Vexpan, het Platform voor Parkeren in Nederland. Wethouder Jeroen de Jong nam de award in ontvangst: ‘Ik ben er bijzonder trots op om met deze Gold award in het rijtje te staan naast de parkeergarages Markthal en St.-Jan.’ 

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 7 juli vanaf 18.30 uur (een uur eerder vanwege de volle agenda) in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere locatiestudie Crematorium en ontwikkeling gebied Boekhorstlaan. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. 

Brandveilig barbecueën: Houtskool, gas of elektrisch

Gebruik houtskool of briketten als brandstof. Briketten zijn veiliger omdat ze geen vonken veroorzaken. Maak de barbecue aan met aanmaakblokjes of -vloeistof, geen benzine, petroleum of spiritus! Dek een nog brandende of smeulende barbecue na gebruik af met zand. Bij een gasbarbecue is het belangrijk om de gasslang regelmatig op gaatjes (eventueel met een beetje zeepsop) te controleren. Zet de gasfles altijd rechtop naast de barbecue. Pas bij een elektrische barbecue op voor de regen. De combinatie water en elektriciteit zorgt voor kortsluiting. Zet de barbecue niet vlakbij een vijver of zwembad. Controleer het warmte-element regelmatig op roest en slijtage.

Algemene tips
•        Ga nooit in huis barbecueën! Gloeiend houtskool geeft veel koolmonoxide af. U loopt dan het gevaar op koolmonoxidevergiftiging!
•        Pas op met licht ontvlambare kleding in de buurt van de barbecue.
•        Houd altijd een brandblusser of emmer schoon water bij de hand.
•        U kunt niet overal zomaar barbecueën. Houd u aan de plaatselijke regels.

Hete kolen
Blus de hete kolen eerst met voldoende water alvorens ze weg te gooien in bijvoorbeeld de container. Kijk voor meer informatie op www.brandweer.nl/brandveiligheid.

Uitkijktoren Van der Valk officieel geopend

Vrijdag 1 juli is de uitkijktoren Van der Valk officieel geopend in aanwezigheid van gedeputeerde Bea Schouten, burgemeester Harm-Jan van Schaik en vertegenwoordigers van Van der Valk. De toren werd geopend met een spectaculaire ‘abseilactie’.

De uitkijktoren heeft een hoogte van ongeveer 42 meter hoogte. Bij helder weer biedt het een prachtig uitzicht over de Veluwe tot ver over de Randmeren. De toerist die Harderwijk bezoekt kan daarmee de prachtige ligging van Harderwijk letterlijk in één oogopslag beleven, inclusief de historische binnenstad. De uitkijktoren is dagelijks toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. De toren is geplaatst aan de rand van het parkeerterrein P-Veluwe Boekhorstlaan, aan de zijde van de A28. 

Afsluiting Graaf Ottolaan

Woensdag 13 en donderdag 14 juli gaat aannemer Van Dalfsen Infra uit Genemuiden de Graaf Ottolaan en de Boerhaavelaan asfalteren. Het doorgaande verkeer wordt omgeleid via de Prins Mauritslaan en de Gelreweg. De werkzaamheden maken onderdeel uit van het Groot Onderhoud 2016.
 
De volgende wegen zijn inmiddels voorzien van een nieuwe inrichting: Prins Mauritslaan (75%), Graaf Ottolaan, Boerhaavelaan, Irenelaan, Emmalaan en Beatrixlaan.
Na de bouwvak wordt het restant van de Prins Mauritslaan, de Gelreweg en de Prins Frederik Hendriklaan aangepakt.
 
De werkzaamheden worden gefaseerd) tot en met november 2016 uitgevoerd. De wegen en voetpaden worden voorzien van nieuwe verhardingen en in een aantal straten is gelijktijdig de riolering vervangen.
 
Om de overlast in de wijk binnen de perken te houden gaan de werkzaamheden grotendeels na elkaar in uitvoering. De bewoners worden vooraf door de aannemer geïnformeerd, omtrent de werkzaamheden in hun straat.

Voor vragen over de uitvoering, kunt u contact opnemen met de uitvoerder Van Dalfsen Infra, dhr. Van Dijk, tel. 06 29 08 10 14. Voor algemene vragen over de werkzaamheden kunt u contact opnemen met de projectleider van de gemeente, dhr. Verweij, per email [email protected]

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 27-06-2016 Graaf Ottolaan: inrit
  • 28-06-2016 Anne Franklaan 21: dakkapel (voorzijde)
  • 27-06-2016 Tonselsedreef 125 t/m 211: hellingbaan achterzijde appartementencomplex
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 23-6-2016 Jan van Nassaupark: gedenkteken in strijd regels ro
  • 27-6-2016 Hanzemeen 75: dakkapel voorzijde woning
  • 27-6-2016 Vuldersbrink 64: reclame (2 uitingen)
  • 27-6-2016 Jodenkerksteeg 1: vluchtweg in rijksmonument
  • 27-6-2016 Vuldersbrink 65: reclame (1 uiting)
  • 27-6-2016 Daltonstraat 17: reclame (3 uitingen)
  • 27-6-2016 Stationslaan 7: reclame (1 uiting)
  • 27-6-2016 Bovenweg 10: kappen 5 bomen
  • 30-6-2016 Vondellaan 87: balkon voorzijde woning in strijd regels ro
  • 27-6-2016 Veldkersmeen 107: dakkapel (voorzijde)
  • 27-6-2016 Daltonstraat 17: wijzigen inrichting 30-6-2016 Graaf Ottolaan: inrit
  • 30-6-2016 Flevoweg 85: verlenging vergunning b20070328 (tijdelijke kantoorunits) in strijd regels ro
  • 30-6-2016 Hondsdrafmeen 49: starten gastouderopvang in woning in strijd regels ro
Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 30-6-2016 Veldkersmeen 45: uitbreiden woning in strijd regels ro
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure):
  • 27-6-2016 Hoofdweg 2: vergunning brandveiliggebruik (bso)
Tegen het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend.
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.
 
Naleefstrategie – beleidsregel milieutoezicht en milieuhandhaving
De omgevingsdienst Noord-Veluwe (ODNV) voert namens de gemeente Harderwijk milieutoezicht- en milieuhandhavingstaken uit. De ODNV doet dat voor meerdere gemeenten en de provincie. Voor de uitvoering van deze taken in de regio streeft de gemeente naar en uniforme en transparante uit voering van die taken. Om dat te bereiken wil de gemeente de beleidsnotitie “Nalevingsstrategie aan ODNV overgedragen taken 2016-2019” vaststellen. De naleefstrategie geeft richting aan de wijze van handelen bij overtredingen.
 
Het ontwerp van de naleefstrategie ligt met ingang van 7 juli gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage in de Stadswinkel. Tijdens deze termijn kunnen belanghebbenden schriftelijk een zienswijzen kenbaar maken (adresseren aan burgemeester en wethouders). Desgewenst kunt u ook mondeling uw zienswijze kenbaar maken. Informatie: domein Ruimte, de heer R. van Drunen, tel. 411 911. De ontwerpbeleidsregel kunt u ook inzien op de website www.harderwijk.nl/beleidsregels.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het activiteitenbesluit ontvangen:
  • 22-06-2016: Melding Activiteitenbesluit Arslan Kruiden & Specerijen, Gelreweg 8, 3843 AN in Harderwijk, voor het starten van een bedrijf.
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het   sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 13-06-2016: Sloopmelding P. van Ark, Wijtgraaf 27, 3879 PM in Hierden, voor het verwijderen van asbest uit 3 schuren.
  • 10-06-2016: Sloopmelding Mecklenburglaan 3, 3843 BN in Harderwijk, voor het slopen van het gebouw liggend bij voormalige tennisvelden.
  • 07-06-2016: Sloopmelding Frisialaan 48, 3841 DP in Harderwijk, voor het saneren van de asbest golfplaten op het dak van de berging.
  • 07-06-2016: Sloopmelding Het Stationsgebouw, Stationsplein 1, 3844 KR in Harderwijk, voor het geheel slopen van het stationsgebouw.
  • 23-06-2016: Sloopmelding Jan Azn. Leeghwaterstraat 5, 3841 KC in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een keuken (vinylzeil).
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.