Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 26

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 26 – 29 juni 2016

Stem mee op hét Stadsidee

Alle inwoners van Harderwijk en Hierden kunnen vanaf nu stemmen op hèt Stadsidee 2016. Het bekijken van de inzendingen en stemmen kan op www.harderwijk.nl/stadsidee.

De gemeenteraad van Harderwijk heeft € 45.000 beschikbaar gesteld voor hét Stadsidee voor de openbare ruimte. Dit voorjaar zijn vele ideeën ingediend, die vervolgens zijn getoetst aan de criteria. Op vijftien inzendingen kan nu gestemd worden. Wat gaat het worden? Er zijn ideeën ingeleverd voor verschillende activiteiten: speeltuinen, buiten fitness, een klimwand en een straatschaakbord. Maar er zijn ook inzendingen voor douches op het strandeiland, openbare toiletten, de aankleding van een stadspoort, een Harderwijkse Socrates en een Harderwijkse Geschiedenisbron. Weet u het al? U vindt alle ideeën op www.harderwijk.nl/stadsidee. Hier kunt u tot maandag 1 augustus ook uw stem uitbrengen. 
 
Het idee of de ideeën met de meeste stemmen krijgt/krijgen een financiële bijdrage voor de uitvoering van het idee. In augustus wordt het winnende idee of de winnende ideeën bekend gemaakt. Dan kan de uitvoering starten. Voor het einde van het jaar moet hét Stadsidee zijn uitgevoerd. Houd www.harderwijk.nl/stadsidee en Facebook ‘Gemeente Harderwijk’ in de gaten! 

Harderwijkse Sportkampioenen gehuldigd

Afgelopen donderdag 23 juni zijn de Harderwijkse  sporters gehuldigd door sportwethouder Christianne van der Wal in sportzaal Stadsweiden.
 
De sporters die een penning hebben ontvangen zijn
  • Karate: Matthew Martens, Swen van Rosse
  • Zwemmen: Lisa Kruger
  • Atletiek: Ivan Feitsma, Charida Righolt, Sawa Bezelev
  • Kiteboarden: Stig Hoefnagel
  • BMX: Ruby Huisman
  • Kempo Karate: Yenny Luu, Michel Luu, Romy Snaauw
  • Turnen: Jurian Dekker
  • Trampolinespringen: Jilde Hagen
  • Dans: Jan Postulart & Cynthia Smith, Gertjan Folkers & Annemiek Folmer, Boudewijn Kerklaan & Jaël Glint, Henk van der Kaaij & Sandy Bijsterbosch, Bailey van de Linden & Naomie van Damme.
Sportvrijwilligers van het jaar is geworden: Jan Koornstra (Athlos).
Er is een bijzondere sportprestatie toegekend aan het G1 team van VVOG.
Winnaar in de categorie Sporttalent van het jaar, tot 12 jaar is: Juliet Alkema (turnen).
Winnaar in de categorie Sporttalent van het jaar, 12 tot en met 18 jaar: Ruby Huisman (BMX).
Sportploeg van het jaar is geworden: CKV Unitas 1. 

Huldiging sportkampioenen Harderwijk 2016

Strengere controle op afval naast afvalcontainers

U heeft het vast ook wel eens meegemaakt: afval naast of in de buurt van de afvalcontainers. Heel hinderlijk, want het gaat stinken of het veroorzaakt rommel op straat. De gemeentereiniging gaat samen met Stadstoezicht strenger controleren. Voor het opruimen van het afval worden kosten in rekening gebracht aan de eigenaar.
 
Ondergrondse afvalcontainer vol?
Gooi uw afvalzak dan in een andere afvalcontainer. Weet u niet meer in welke containers u uw afval kwijt kunt met uw afvalpas? Bel dan tijdens kantooruren met Snel Herstel: 0341 411 333. Via dit nummer kunt u ook extra afvallocaties voor uw afvalpas aanvragen. 

Raadsinformatie

De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 30 juni vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere van afval naar grondstof (VANG) en renovatie stadhuis. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Aanvragen van een openbare laadpaal voor elektrisch rijden

Inwoners van Harderwijk die elektrisch autorijden, maar niet op een eigen terrein kunnen parkeren, kunnen sinds 27 juni een openbare oplaadpaal aanvragen. De gemeente Harderwijk wil hiermee het elektrisch rijden stimuleren. De aanvraag, plaatsing, het beheer en de exploitatie van de laadpalen wordt verzorgd door een commerciële marktpartij: het bedrijf Allego. Door de gemeente wordt de inrichting en het noodzakelijke verkeersbesluit geregeld. De laadpalen zijn openbaar, maar niet gratis. Om van een laadpaal gebruik te kunnen maken is veelal een oplaadpas nodig.
 
Aanvragen
Een openbare laadpaal is aan te vragen door mensen die:
-       Geen oprit/parkeergelegenheid hebben op eigen terrein
-       In Harderwijk wonen of minimaal 18 uur per week in Harderwijk werken
Meer informatie en het aanvraagformulier zijn te vinden via www.openbaarladen.nl of www.harderwijk.nl/laadpalen

Informatiebijeenkomst Eet & Beweegmonitor project

Wij zoeken Harderwijkers (65+) die hun voeding en beweging willen verbeteren. Voor het project Eet & Beweegmonitor zijn we op zoek naar Harderwijkers voor wie wat extra ondersteuning op het gebied van voeding en beweging welkom is. Naast de informatiebijeenkomst op donderdag 30 juni van 10.30 tot 11.30 uur in Wijkontmoetingscentrum Drielanden, Triasplein 9-10 is er nu een tweede informatiebijeenkomst gepland.
 
Tweede informatiebijeenkomst

Op dinsdag 5 juli van 10.15 tot 11.15 uur in Wijkontmoetingscentrum De Aanleg, Albert Verweyplein 30. U kunt ook bellen naar 0317-485062 of mailen naar [email protected] voor meer informatie of om u aan te melden voor het project.

Koninklijke onderscheiding voor Herman Brugman

Burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft op 24 juni aan de heer Herman Brugman een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Herman Brugman is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau voor zijn langdurige verdiensten voor de brandweer Harderwijk en Regio Noord- en Oost Gelderland.
 
Vanuit zijn leidinggevende functies heeft hij de leiding gehad bij de bestrijding van een groot aantal incidenten. Tijdens zijn 37-jarige loopbaan bij de brandweer heeft decorandus veel betekend voor de brandweer, voor de Harderwijker gemeenschap en de nabije omgeving.

Aankondiging vergadering Algemeen Bestuur Sociale Dienst Veluwerand

Het algemeen bestuur van Sociale Dienst Veluwerand vergadert op donderdag 30 juni vanaf 13.30 uur in gebouw WerkWereld aan de Wethouder Jansenlaan 1 te Harderwijk. Deze vergadering is openbaar. De agenda en de bijbehorende stukken kunt u vinden op www.socialedienstveluwerand.nl/AB. Informatie bij het directiesecretariaat van SDV, tel. 0341 462 507.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 15-6-2016 Vuldersbrink 64: reclame (2 uitingen)
  • 15-6-2016 Veldkersmeen 107: dakkapel (voorzijde)
  • 15-6-2016 Veldkersmeen 45: uitbreiden woning in strijd regels ro
  • 17-6-2016 Stationslaan 117-3: constructieve aanpassing in appartement (doorbreken 2 wanden)
  • 17-6-2016 Havendam 56: renoveren gevel
  • 14-6-2016 Bovenweg 10: kappen 5 bomen
  • 20-6-2016 Plantage 16: verhogen kap
  • 15-6-2016 Molenweg 4: veranderen pand in opleidingscentrum in strijd regels ro
  • 14-6-2016 Hoogstraat 35: beperkte milieutoets
  • 20-6-2016 Plantage 24 B : dakraam
  • 17-6-2016 Robbenzand 32: woning
  • 15-6-2016 Hierderbeek 1: herbouwen kampgebouw in strijd regels ro
  • 20-6-2016 Grensweg 9 B : garage in strijd regels ro
  • 21-6-2016 Lovinkstraat 13: uitbreiden school met 3e bouwlaag in strijd regels ro
  • 20-6-2016 Flevoweg 85: verlenging vergunning B20070328 (tijdelijke kantoorunits)
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 20-6-2016 Pasteurdijk 16: werktuigenloods
  • 22-6-2016 Oltmansstraat 28: dakopbouw
  • 22-6-2016 Vosbergerhout 65: uitbreiden woning in strijd regels ro
  • 22-6-2016 Beetsstraat 15a: wijzigen kozijnen en strijdig gebruik bedrijfswoning naar woning
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure):
  • 20-6-2016 Verkeersweg 3: veranderen inrichting (milieu), tegen het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.
 
Bekendmaking Aanwijsbesluit cameratoezicht Graaf Ottolaan Harderwijk
De burgemeester van Harderwijk maakt bekend dat hij op 20 juni 2016 het Aanwijzingsbesluit cameratoezicht Graaf Ottolaan Harderwijk heeft vastgesteld.
Het betreft cameratoezicht op grond van art. 151c Gemeentewet. Het cameratoezicht maakt onderdeel uit van een pakket aan maatregelen dat genomen wordt in het gebied rond en op het terrein waar de komende jaren het AZC gehuisvest zal worden.
Doel van deze maatregelen is om in deze omgeving eventuele inbreuken op en verstoringen van de openbare orde en veiligheid zo veel mogelijk te voorkomen.
Op de kaart behorende bij het aanwijsbesluit blijkt welk gedeelte van de Graaf Ottolaan binnen het toezichtsgebied valt.
 
Het besluit met deze kaart ligt gedurende 6 weken ter inzage in de stadswinkel.
Als u het niet eens bent met het besluit, kunt u bezwaar maken door het sturen van een bezwaarschrift aan de burgemeester, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE.
Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat dit besluit bekend is gemaakt. Het besluit treedt in werking op de eerste dag na deze bekendmaking op de gemeentepagina.
 
Concept Marktverordening Harderwijk 2016
Steeds vaker krijgen we van organisatoren van evenementen het verzoek om op zaterdag een evenement op het Klooster te houden. Aan deze verzoeken kon niet worden voldaan omdat de weekmarkt daar dan plaatsvindt. De afgelopen maanden heeft er overleg plaatsgevonden met de ondernemers van de weekmarkt en is overeengekomen dat zij bereid zijn om onder bepaalde voorwaarden twee keer per jaar naar een andere locatie, zijnde de Vitringasingel, te gaan om zo op het Klooster een evenement mogelijk te maken.   

De concept Marktverordening ligt met ingang van 30 juni 2016 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder omtrent de concept Marktverordening schriftelijk zijn/haar zienswijzen kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mw. S. van Itegem, tel. 411 911 of per email [email protected].
 
Kennisgeving Beleid vergunningverlening kleine evenementen en Beleid vergunningverlening muziekgeluid in de buitenlucht
De burgemeester respectievelijk burgemeester en wethouders hebben op 14 juni 2016 het Beleid vergunningverlening kleine evenementen in de buitenlucht en het Beleid vergunningverlening muziekgeluid in de buitenlucht vastgesteld. Op grond van het nieuwe beleid vergunningverlening kleine evenementen kunnen er meer evenementen via een melding worden afgedaan, zoals kleinschalige wijk-, school-, verenigings- of kerkelijke activiteiten op een openbare plaats. Daarnaast wordt een pilot gehouden waarbij het mogelijk wordt om kleinschalige evenementen vergunningsvrij en meldingsvrij toe te staan. Hierbij moet worden gedacht aan spontane kleine muziekvoorstellingen. 

Op grond van het nieuwe beleid vergunningverlening muziekgeluid worden de geluidsnormen bij evenementen eenduidiger en duidelijker. Het aantal dagen waarop evenementen met geluid kunnen worden gehouden is losgelaten en vervangen door een maximaal aantal per week of per maand. Voor de gehele gemeente geldt de standaardnorm van 70 decibel, voor een paar specifieke locaties is een geluidsniveau van 80 decibel toegestaan. Het beleid treedt na bekendmaking in werking en ligt vier weken ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Informatie: domein Samenleving,  Gerarda Keizer, tel. 411 255.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het   sloop/asbestbesluit ontvangen:
 
  • 09-06-2016: Sloopmelding Burg. van Meursstraat 7, 3841 JS in Harderwijk, voor het verwijderen van asbesthoudend dakbeschot van de kap van een woning.
  • 31-05-2016: Sloopmelding Mecklenburglaan 3, 3843 BN in Harderwijk, voor het verwijderen van asbesthoudende toepassingen.

Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.