Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 26

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 26 – 24 juni 2015
 

Win een droombaan voor één dag: word boswachter!

Altijd al eens een dagje mee willen lopen met de boswachter in het Harderwijkse bos? Ontdekken welke bijzondere planten en dieren er voorkomen in het bos en welke effecten veranderingen in het bos op flora en fauna hebben? Dat kan nu!

Ga naar www.facebook.com/gemeenteharderwijk, like het bericht over de droombaan-actie en laat voor vrijdag 26 juni 12.00 uur een reactie achter op het bericht. Laat weten waarom jij samen met je man/vrouw, vriend(in), collega, zoon/dochter of iemand anders deze droombaan voor één dag als boswachter moet winnen. De vijf leukste inzendingen krijgen woensdag 8 juli van 14.00 tot 17.00 uur een speciale tour door het bos samen met de boswachter. Meer informatie over de Facebookactie is te lezen op www.harderwijk.nl/droombaanvooreendag.

Koning geeft startsein voor tiende editie Burendag in Harderwijk

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander heeft vrijdagmiddag 19 juni in de wijk Drielanden het startsein gegeven voor de tiende editie van Burendag. Deze wordt op zaterdag 26 september gehouden. Tijdens Burendag organiseren wijkbewoners activiteiten die het contact tussen mensen in de buurt bevorderen.
Koning Willem Alexander in Harderwijk
 
Na verwelkoming in Harderwijk door burgemeester Van Schaik, gaf de Koning het startsein voor de tiende editie bij Stichting ZorgDat. De Koning sprak met de organisatoren over het ontstaan en de huidige aanpak. Ook had hij een ontmoeting met buurtbewoners uit Harderwijk over de betekenis van Burendag in hun woonomgeving. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.
 
Burendag wordt jaarlijks georganiseerd door Douwe Egberts en het Oranje Fonds. Meer informatie: www.burendag.nl

Bijzondere openingstijden Stadswinkel

In verband met organisatiebijeenkomsten is het op maandag 29 juni vanaf 14.00 uur niet mogelijk om reisdocumenten of rijbewijzen af te halen in de stadswinkel. Op woensdag 1 juli is de stadswinkel vanaf 11.00 uur gesloten voor alle diensten. Kijk voor de actuele openingstijden op www.harderwijk.nl/contact.

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 2 juli vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere kadernota 2016-2019 en aankoop en huur beëindiging kiosken Strandboulevard. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

Excursie Orgaworld op vrijdag 3 juli 2015


Op vrijdag 3 juli kunnen inwoners van de gemeenten Elburg, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten gratis op excursie naar Orgaworld in Lelystad. Deelnemers kunnen die ochtend met eigen ogen zien wat er met hun GFT-afval gebeurt. Er is een rondleiding met een presentatie en aansluitend een lunch. De bus vertrekt om 9.00 uur vanaf Oosteinde 17 in Harderwijk. Er is een tweede opstapplaats om 9.20 uur bij de parkeerplaats aan de Zwolscheweg in Elburg (Schootsveld). Rond 14.30 uur is men weer terug. Er kunnen per gemeente maximaal acht personen mee. Meld u dus snel aan via www.afvalmeerwaard.nl.

Aanpassingen Oranjelaan

De Oranjelaan is toe aan een opknapbeurt. Ook moet de laan straks goed aansluiten op de verkeerstunnel onder het station door, die momenteel gerealiseerd wordt. Er is daarom een toekomstbestendig ontwerp gemaakt voor de Oranjelaan. Bewoners zijn betrokken bij dit ontwerp en naar aanleiding daarvan is het plan op bepaalde onderdelen aangepast. Vervolgens heeft het college het voorgestelde ontwerp van de Oranjelaan vastgesteld en als uitgangspunt genomen voor de aanbesteding. Inmiddels heeft de aanbesteding plaatsgevonden. Aannemer Hoornstra Ophof Infra voert de werkzaamheden uit. De huidige bomen en laanstructuur blijft hierbij gehandhaafd. De reconstructie van de Oranjelaan start eind juni en is naar verwachting half oktober afgerond. Uitvoering zal in fases worden uitgevoerd. Op de gemeentelijke website kunt u via tekeningen het uitvoeringsontwerp en de fasering van de werkzaamheden bekijken.
 
Vragen?
Voor meer informatie over de werkzaamheden kunt u vanaf 22 juni wekelijks op donderdag tijdens het inloopuur van 14.00 tot 15.00 uur in de directiekeet terecht. De directiekeet staat tegenover Oranjelaan 25 en is te herkennen aan het logo van Hoornstra Infrabouw. Als het bezoeken van de directiekeet niet mogelijk is, dan kunt u een afspraak maken. De uitvoerder komt dan bij u thuis. Het is ook mogelijk om uw vraag per e-mail te stellen, [email protected]. Wij streven ernaar om uw vraag binnen 3 werkdagen te beantwoorden. 

Rioolreiniging en -inspectie in Stadsweiden

Jaarlijks laat de gemeente Harderwijk een gedeelte van het rioolstelsel onder hoge druk reinigen en inspecteren. Aannemer Van Viegen Riooltechniek uit Rhenen voert de werkzaamheden uit. Dit jaar is de vuilwaterriolering in de wijk Stadweiden aan de beurt. Het gebied wordt globaal omsloten door het Westeinde, Westermeenweg, Voorste Wei, Stadswei, Rietmeen en het Wolderwijd. De werkvolgorde is achtereenvolgens Hanzewaard, Scheepswaard, Stedenwaard, Vogelwaard en Stromenwaard.
 
De werkzaamheden starten op 29 juni en duren ca. 4 tot 6 weken. Afhankelijk van het weer kunnen deze worden uitgesteld of aangepast. Op voorhand is niet aan te geven wanneer er werkzaamheden in uw straat worden uitgevoerd. U kunt aan de rode rioolauto’s zien dat er in uw straat wordt gewerkt.
 
Hinder
U kunt de riolering gewoon blijven gebruiken tijdens de werkzaamheden. Auto’s kunnen tijdelijk de straat blokkeren. De riolering wordt onder hoge druk gereinigd. Hierbij kan rioollucht ontsnappen via de watersloten in de woningen. Mogelijk hoort u een borrelend geluid in de toiletpot, wastafel en/of doucheputje. Als er rioollucht ontsnapt, kan in een enkel geval het water in de watersloten van het toilet en andere afvoeren mee omhoog komen. Wij raden u daarom aan, als de reinigingsauto’s bij u in de straat bezig zijn, het deksel van het toilet te sluiten en zo mogelijk te verzwaren.

Heeft u na de werkzaamheden last van rioolstank in de woning, dan is de stankafsluiter van een wastafel of douche leeggezogen. Even de kraan laten lopen is vaak al voldoende om dit te verhelpen. Voor eventuele overlast vragen wij uw begrip. Van de inspectie die na de reiniging wordt uitgevoerd, ondervindt u geen hinder. Informatie: Snel Herstel, tel. 411 333.

In contact via sociale media

Via Twitter @gemharderwijk en Facebook ‘Gemeente Harderwijk’ delen wij het laatste nieuws en informatie en kunt u in contact komen met de gemeente door een vraag te stellen, een Snel Herstel melding door te geven of informatie te delen.   

Militaire oefening rondom Harderwijk

Van 29 tot en met 30 juni vindt er een militaire oefening plaats rondom Harderwijk.
De oefenende eenheid doet er alles aan om overlast en hinder aan derden te voorkomen. Mocht er toch schade door de oefening ontstaan, dan kunt u dit melden aan: Ministerie van Defensie, CDC/JDV/Sectie Claims, Postbus 9004, 3509 AA Utrecht, tel. 030 - 21 80 420, [email protected]. Meld hierbij zoveel mogelijk gegevens als, eenheid, kenteken voertuig, datum en tijd, plaats, soort schade etc.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 11-6-2015 Badweg 7: dakkapel voorzijde
  • 12-6-2015 Eisenhowerlaan 59: reclamezuil
  • 10-6-2015 Urkmeen 20: overkapping in strijd regels RO
  • 11-6-2015 H.K. Pootstraat 7: erker en dakramen
  • 13-6-2015 Krommekamp 77 (concept): woning
Deze plannen kunt u uitsluitend op afspraak inzien bij de afd. Bouwzaken, tel. 411 250. Voor plannen die alleen betrekking hebben op de activiteit kappen en/of inrit kunt u voor informatie terecht bij de afd. Beheer Openbare Ruimte tel. 411 333. Tegen ingekomen aanvragen kunt u geen bezwaar indienen. Dat is pas mogelijk nadat een besluit op de aanvraag is genomen.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 15-6-2015 Aagje Dekenlaan 8: inrit
  • 18-6-2015 Grote Oosterwijck 9: uitbreiden woning en gedeelte slopen
  • 18-6-2015 Deventerweg 101: garage en carport in strijd regels RO
  • 18-6-2015 Urkmeen 20: overkapping in strijd regels RO
  • 18-6-2015 Bruggestraat 20: vervangen voorgevelpui
Rechtsbescherming reguliere omgevingsvergunning
Bent u belanghebbende bij een besluit en kunt u zich niet verenigen met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.  
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
 
Verdaging reguliere procedure:
  • Vondellaan 105: veranderen voorgevel garage en gebruik garage; 7-9-2015 excl. tijd verzoek om stukken
  • Zuiderzeestraatweg 117: intern wijzigen woning en vervangen gevelpuien; 30-7-2015
Ontwerp omgevingsvergunning omniveld Drielanden-West (RECTIFICATIE)
Burgemeester en wethouders zijn voornemens een omgevingsvergunning te verlenen voor de realisatie van een omniveld in Drielanden-West. Dit omniveld wordt aangelegd voorafgaand aan de ontwikkeling van de wijk. Hiermee wordt een plek gecreëerd met recreatieve doeleinden, bestemd voor zowel de bewoners van de reeds ontwikkelde delen van Drielanden als voor de toekomstige bewoners van Drielanden west.
 
In de bekendmaking van 17 juni is per abuis een verkeerde datum genoemd voor de start van de terinzagelegging. De omgevingsvergunning ligt met ingang van 18 juni gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder schriftelijk zijn zienswijze kenbaar maken bij de Burgemeester en wethouders. Desgewenst kan worden volstaan met een mondelinge zienswijze. Informatie: afd. Ruimte, dhr J. Haklander, tel. 411 247.
 
De ontwerp omgevingsvergunning kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl). Het ontwerp (NL.IMRO.0243.PB00153-0001) is ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: http://www.harderwijk.nl/leven/drielanden_3175/.
 
Verkeersbesluit diverse maatregelen bij winkelcentrum Stadsweiden
De gemeente heeft besloten om bij winkelcentrum Stadsweiden in verband met de revitalisering een aantal verkeersmaatregelen te nemen. Zo komt er een speciale uitrit voor bevoorradend vrachtverkeer en komen er enkele maatregelen om de verkeersveiligheid op de Stadswei en de Achterste Wei te verhogen.
 
Het besluit met tekening is bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl. Via https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Informatie: Domein Ruimte, tel. 411 911.
 
Ontwerp beleidsregel reclamemasten A28/N302/N303
De ontwerp beleidsregel reclamemasten A28/N302/N303 heeft tot doel om richtlijnen te geven voor reclamemasten langs de A28/N302 en N303. Hierin staan de mogelijke locaties beschreven, alsmede criteria voor de uiterlijke vormgeving van de masten. Het is een toetsingskader voor aanvragen omgevingsvergunning.
 
Het ontwerpbeleid ligt met ingang van 24 juni 2015 gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage in de Stadswinkel. Ook op de website www.harderwijk.nl/organisatie/gemeentelijkeregelgeving/beleidsregels is de ontwerpbeleidsregel te raadplegen. Tijdens deze termijn kunnen belanghebbenden schriftelijk een zienswijze kenbaar maken (adresseren aan burgemeester en wethouders). Desgewenst kan ook worden volstaan met een mondelinge zienswijze. Informatie: Domein Ruimte, mw. M. Huisman, tel. 411 911.
 
Mandaten Omgevingsdienst Noord-Veluwe
Het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester hebben op 9 juni 2015 besloten om mandaten te verlenen aan de directie van de Omgevingsdienst Noord-Veluwe om namens hen besluiten te kunnen nemen in de uitoefening van de aan hen opgedragen taken. Het besluit treedt met terugwerkende kracht op 1 januari 2015 in werking. Het besluit van 9 juni 2015 ligt met de bijbehorende stukken zes weken ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Informatie: Sylvia Rijnbeek, tel. 411 911.