Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 25

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 25 – 17 juni 2015

 Sportkaravaan in jouw wijk

Op maandag 15 juni gaf sportwethouder Christianne van der Wal het startsein voor de zesde Sportkaravaan op het kunstgrasveldje aan het Klaproospad. Dit deed zij samen met de directeur van ZorgDat Carla Venema. De karavaan was dinsdag op het Hogepad en woensdag op de Valeriuslaan te vinden. Morgen trekt de karavaan langs het Muziekpad.
 
Sport en spel
De sportkaravaan is een sportinstuif met jaarlijks wisselende sport- en spelactiviteiten voor kinderen uit de groepen drie en vier van de basisscholen in Harderwijk. De karavaan biedt activiteiten voor tijdens en na schooltijd, zodat kinderen ook na schooltijd makkelijker hun weg vinden naar de dichtstbijzijnde kunstgrasveldjes. De scholen in de nabije omgeving van de kunstgrasveldjes zijn uitgenodigd om tijdens schooltijd te komen sporten en spelletjes te doen.
 
JOGG
Ook dit jaar was er tijdens de sportkaravaan extra aandacht voor JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht). JOGG staat voor lekker bewegen en gezond eten. Tijdens de karavaan was er voor de kinderen gelegenheid om water te drinken en fruit te eten. De activiteiten werden begeleid door studenten van de SDV (Sport, Dienstverlening en Veiligheid) van het Spectrum.
 
Sport dichtbij
De gemeente Harderwijk en ZorgDat organiseren dit project om sport te stimuleren en meer kinderen in hun eigen buurt te laten sporten. De kinderen kunnen tijdens de sportkaravaan ervaren dat sporten leuk, gezond en ook in je eigen buurt goed mogelijk is. Meer informatie: team Sport, tel. 411 420 of [email protected].

Bekijk hier alle foto's
sportkaravaan harderwijk
 

Alcohol en jongeren

De zomer is in aantocht en daarmee een leuke tijd van evenementen, festivals, examenfeesten en vakantie. Veel kinderen staan op het punt om de overstap te maken naar het voortgezet onderwijs. Voor veel 12-jarigen betekent dat een spannende tijd. Een nieuwe school, nieuwe omgeving en vrienden, maar ook nieuwe verleidingen.

De gemeente Harderwijk stuurt deze week aan alle ouders/verzorgers van 12-jarigen een brief met de flyer J/M special. Hierin staan een aantal opvoedtips en feiten over alcohol en jongeren, om over dit onderwerp in gesprek te gaan met hun kind. Op het voortgezet onderwijs neemt het aantal jongeren dat alcohol drinkt namelijk snel toe. En als zij eenmaal drinken, drinken zij veel. Voor kinderen zijn genotmiddelen extra schadelijk, omdat ze nog volop in de groei zijn en de ontwikkeling van de hersenen verstoord kan raken.

Daarom is sinds 2014 in de wet opgenomen dat er onder de leeftijd van 18 jaar geen alcohol gekocht of geschonken mag worden. Het landelijk advies is om het drankgebruik zo lang mogelijk uit te stellen, in ieder geval tot 18 jaar.
 
Hulp en informatie
U kunt als ouder bij het Centrum voor Jeugd en Gezin terecht voor vragen en ondersteuning op het gebied van alcohol en opvoeding, www.cjgharderwijk.nl.  Voor hulp of informatie kunt u ook contact opnemen met Tactus, [email protected], tel 088 382 28 87. Voor meer informatie: www.hoepakjijdataan.nl.

Weekmarkt zaterdag 20 juni

In verband met het Podiumspektakel op 18, 19 en 20 juni wordt de weekmarkt van zaterdag 20 juni gedeeltelijk verplaatst naar de Vitringasingel. 

Regionale samenwerking verwerking afvalwater

Het college van B&W heeft ingestemd met het Zuiveringskring AfvalwaterketenPlan. Dat plan gaat over de inzameling, transport en zuivering van ‘gebruikt’ kraanwater en over hoe we omgaan met regenwater en grondwater. Met dat plan gaat de gemeente Harderwijk samenwerken met de gemeenten Ermelo en Putten en het waterschap Vallei en Veluwe. Voorheen maakte iedere gemeente zijn eigen plan. Het nieuwe plan komt in de plaats van het wettelijk verplichte gemeentelijk rioleringsplan (GRP). De raadscommissie Beleid Algemeen buigt zich ook nog over het plan. Daarna wordt het plan ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden. Voor algemene vragen over riolering en water kunt u terecht bij de gemeente via 0341 411 911.

Een cursus over politiek volgen? Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar

Wat doet de gemeenteraad en wat is de rol van de burgemeester? Wat doet een ambtenaar, wat is een politicus en hoe voer je een (goed) debat? Hoe werkt ‘de gemeente’ en kan ik als inwoner participeren of invloed hebben op de besluitvorming? Deze onderwerpen komen aan bod in de cursus Betrokken Bij Harderwijk. Wilt u ook deelnemen? Meldt u dan snel aan via [email protected] of 0341 411 911. Meer informatie: www.harderwijk.nl/gemeenteraad

Raadsinformatie

De Commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 25 juni vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere de andere binnenstad, indicatoren en Zuiveringskring Afvalwaterketen Plan 2015-2020. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

Vergadering algemeen bestuur Regio Noord-Veluwe

Het algemeen bestuur van Regio Noord-Veluwe vergadert op woensdag 24 juni a.s., vanaf 9.00 uur, in het RNV-kantoor, Oosteinde 17, Harderwijk, vergaderkamer 2.02.
 
Agenda
  • 1.   Opening en mededelingen
  • 2.   Vaststellen notulen vergadering 4 maart 2015
  • 3.   Ingekomen stukken
  • 4.   Aandeelhouderschap in Afvalsturing Friesland NV
  • 5.   Vaststellen jaarverslag/jaarrekening 2014 RNV
  • 6.   Viermaandsrapportage 2015 RNV
  • 7.   Vaststellen begroting 2016 c.a. RNV
  • 8.   Wat verder ter tafel komt / rondvraag
  • 9.   Datum volgende vergadering
  • 10. Sluiting
De stukken zijn beschikbaar via de website www.regionoordveluwe.nl. Meer informatie: Dhr. J. Voskuil, Regio Noord-Veluwe, telefoon 0341 474 402.

Wethouder Van Noort tapt de eerste!

Woensdag 10 juni tapte wethouder Gert Jan van Noort samen met Bert Smits van Uwoon, het eerste bidonnetje water uit het eerste openbare watertappunt in Stadsweiden. De komende periode worden er nog meer watertappunten geplaatst.
Wethouder Gert Jan van Noort Harderwijk
 
Het plaatsen van watertappunten is onderdeel van de campagne DrinkWater, waarmee JOGG-Harderwijk aandacht vraagt voor het drinken van (kraan)water. Water is immers gezonder dan zoete drankjes. Geen mooier moment om het punt te openen dan tijdens de JOGG Buitenspeeldag dat in samenwerking met het buurtteam Stromenwaard georganiseerd werd. Een groot succes, want al aan het begin van de buitenspeeldag waren er zo’n 170 kinderen aan het spelen! Dat kwam ongetwijfeld door het spetterende optreden van ADE!. De hele middag konden kinderen kiezen uit verschillende sportieve workshops die georganiseerd werden door o.a. Iedema, Nakama Gym, schermclub Harderwijk en BC Harderwijk. Spelen en waterdrinken, 2 belangrijke ingrediënten voor een gezonde leefstijl. Proost!

Participatiewet: Kostendelersnorm

Woont u met meerdere mensen samen in één woning en heeft u een bijstandsuitkering die al voor 2015 is ingegaan dan kan er per 1 juli mogelijk iets veranderen in de hoogte van uw uitkering. Dit komt door een nieuwe regel ‘de kostendelersnorm’.
 
Wat is de kostendelersnorm?
Mensen die samen in één woning wonen, kunnen de huur, kosten voor verwarming van de woning en andere kosten delen. Daarom krijgen bijstandsontvangers van 21 jaar of ouder die in één huis wonen met andere volwassenen, in 2015 een lagere uitkering. Deze nieuwe regel heet de ‘kostendelersnorm’ 

Voor wie geldt de kostendelersnorm?
Mensen die vanaf 1 januari 2015  een aanvraag doen voor een uitkering vanuit de Participatiewet hebben al te maken met de kostendelersnorm. Dit geldt ook voor alleenstaanden of gehuwden die al in 2014 een uitkering hadden en die na 1 januari  2015 met meer mensen in een huis zijn gaan wonen.
 
Voor mensen die al voor 1 januari 2015 een bijstandsuitkering hadden en met meer mensen één huis delen was dat tot nu niet zo. Maar dit gaat per 1 juli aanstaande veranderen. 
 
Meer informatie
Klanten van  Sociale Dienst Veluwerand voor wie de kostendelersnorm gaat gelden worden of zijn allemaal uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek met een medewerker van Sociale Dienst Veluwerand. Meer informatie: www.socialedienstveluwerand.nl/kostendelersnorm.

Foto expositie stadhuis

Na de succesvolle expositie van vorig jaar is er deze zomer opnieuw een fototentoonstelling te bewonderen in de Marktstraat van de Stadswinkel. Een aantal fotograferende ambtenaren is er in geslaagd een fraaie collectie samen te stellen met foto’s van o.a. vogels en wild, landschappen, vliegtuigen en industriële werken.

De deelnemende fotografen zijn Remco Boudewijn, Jacqueline van Eys, Rini Lamboo, Jan Nijendijk, Roel Pannekoek en Arie Vermeer. De foto expositie is tot en met 23 augustus te zien tijdens de openingstijden van de Stadswinkel.
tulpen expositie gemeente harderwijk
Foto: Jacqueline van Eys

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 4-6-2015 Achterste Wei 3: gevelwijziging
  • 5-6-2015 Burgemeester Van Meursstraat 16: dakkapel achterzijde
  • 5-6-2015 Triasplein 1: reclame
Indien u een aanvraag wilt inzien, dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier afdeling Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij de afdeling Beheer Openbare ruimte, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 8-6-2015 Westeinde 23: reclame
  • 9-6-2015 Ampèrestraat 8: strijdig gebruik pand
  • 9-6-2015 Anne Franklaan 32: woning
  • 9-6-2015 Hoofdweg 3: brandwerende wanden
  • 10-6-2015 winkelcentra Drielanden, Stadsdennen, Frankrijk: tijdelijke unit KPN in strijd regels RO
  • 10-6-2015 Tuindersbrink 5: reclamebord in strijd regels RO
  • 10-6-2015 Sonnevancklaan 7: kappen 2 bomen
  • 15-6-2015 Weiburglaan 9: verbouwen schuur tot 2 appartementen voor bed & breakfast in strijd regels RO
  • 15-6-2015 Grensweg 2: schuur
  • 15-6-2015 Wethouder Jansenlaan 57: dakopbouw
  • 15-6-2015 Burg. De Meesterstraat: tijdelijke viskraam met voorbouw
  • 15-6-2015 Kennedylaan 3: renovatie schoolgebouw
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.  
 
Mandaatbesluit
Op 1 januari  is het Mandaatbesluit gemeente Harderwijk 2015 in werking getreden. Op basis daarvan mogen in de regel ambtenaren namens de burgemeester en burgemeester en wethouders onder voorwaarden besluiten nemen. De bevoegdheden mogen deels ook “extern” worden doorgegeven.

Burgemeester en wethouders maken nu bekend dat zij 9 juni 2015 hebben besloten om de bevoegdheid om huisvestingsvergunningen af te geven voor sociale huurwoningen in bezit van de in Harderwijk werkende corporaties te mandateren aan de directeuren/besturen van woningcorporaties. Ook hebben zij besloten de bevoegdheid om woningzoekenden in te delen in een urgentiecategorie neer te leggen bij de urgentiecommissie Noord Veluwe. Dit heeft geleid tot aanpassing van het bevoegdhedenregister wat hoort bij “Mandaatbesluit gemeente Harderwijk 2015.

Het besluit treedt in werking op 1 juli 2015. Het besluit ligt 6 weken ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Ook kunt u het  besluit vinden op de pagina Beleidsregels.  Informatie: domein Ruimte, mevr. L. Oumahssane, tel. 411 911.
 
Ontwerp omgevingsvergunning Landschapsinrichting Drielanden-West.
Burgemeester en wethouders zijn voornemens een omgevingsvergunning te verlenen voor de realisatie van landschapsinrichting in Drielanden-West. Deze landschapsinrichting vindt plaats voorafgaand aan de ontwikkeling van de wijk. De reeds aanwezige houtwallenstructuur zal worden uitgebreid en de belangrijke landschappelijke plekken in de toekomstige wijk worden aangeplant.
 
De omgevingsvergunning ligt met ingang van 18 juni gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder schriftelijk zijn zienswijze kenbaar maken bij burgemeester en wethouders. Desgewenst kan worden volstaan met een mondelinge zienswijze. Informatie: afd. Ruimte, dhr. J. Haklander, tel. 411 247.
 
De ontwerpomgevingsvergunning kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl). Het ontwerp (NL.IMRO.0243.PB000151-0001) is ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: http://www.harderwijk.nl/leven/drielanden_3175/.
 
Ontwerp omgevingsvergunning omniveld Drielanden-West.
Burgemeester en wethouders zijn voornemens een omgevingsvergunning te verlenen voor de realisatie van een omniveld in Drielanden-West. Dit omniveld wordt aangelegd voorafgaand aan de ontwikkeling van de wijk. Hiermee wordt een plek gecreëerd met recreatieve doeleinden, bestemd voor zowel de bewoners van de reeds ontwikkelde delen van Drielanden als voor de toekomstige bewoners van Drielanden west.
 
De omgevingsvergunning ligt met ingang van 18 mei gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder schriftelijk zijn zienswijze kenbaar maken bij de Burgemeester en wethouders. Desgewenst kan worden volstaan met een mondelinge zienswijze. Informatie: afd. Ruimte, dhr. J. Haklander, tel. 411 247.
 
De ontwerpomgevingsvergunning kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl). Het ontwerp (NL.IMRO.0243.PB00153-0001) is ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: http://www.harderwijk.nl/leven/drielanden_3175/.
 
Ontwerp omgevingsvergunning Grevenhofsweg 2
Burgemeester en wethouders zijn voornemens een omgevingsvergunning te verlenen voor het bouwen van een woning op het perceel Grevenhofsweg 2. Deze woning kan op grond van het huidige bestemmingsplan niet gebouwd wordt, waardoor omgevingsvergunning wordt verleend om af te wijken van het bestemmingsplan. Deze woning is mogelijk in het kader van de regeling voor functieverandering (rood-voor-rood)
 
De ontwerpomgevingsvergunning Grevenhofsweg 2 ligt met ingang van 18 juni gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de Burgemeester en wethouders. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: afd. Ruimte, dhr. E. de Graaf, tel. 411 911.
 
De ontwerpomgevingsvergunning kunt u ook raadplegen via de landelijke website: http://www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: http://ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans). Het ontwerp (NL.IMRO.0243.PB00156.0001) is ook in te zien op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenbuitengebied.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
 
  • 4-6-2015, Palingrokerij A. Klaassen en Zn., Burgemeester de Meesterstraat in Harderwijk, oprichting van het bedrijf (mobiele verkoopwagen). 
Voor de bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften; een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Overige besluiten:
  • 9-6-2015, Besluit opvragen akoestisch onderzoek n.a.v. Melding Activiteitenbesluit van 22 mei 2015 voor de oprichting van Reukema Papier Harderwijk, Lorentzkade 4 in Harderwijk. (reguliere procedure)
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.