Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 24

Met deze week: Mezen worden ingezet tegen eikenprocessierups, gemeente vraagt inwoners om ideeën voor ontwerp parkvilla Waterfront en de aangevraagde en verleende vergunningen.

 

Bezoek Crescentpark zoveel mogelijk lopend of met de fiets

Het Crescentpark is een groot succes. En het park trekt ook veel bezoekers. Die komen lopend, per fiets of met de auto. En daar zijn we blij mee. Voor automobilisten is het lastig om de auto in de buurt te parkeren. Dat kan voor overlast zorgen bij omwonenden. Bewoners aan de Tubadreef kunnen bijvoorbeeld hierdoor hun eigen auto vaak niet meer kwijt in hun straat.
 
Wilt u heerlijk genieten van het Crescent Park kom dan zoveel mogelijk per fiets/te voet. Mocht u slecht ter been zijn of van verder komen, parkeer uw voertuig dan op het Biezenplein, bereikbaar via Groene Zoomweg en Bloemendreef. 

Nieuwe noodverordening 1 juni

Vanaf 1 juni gingen de meeste restaurants, cafés, culturele instellingen en musea weer open. Om binnen de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) de nieuwe maatregelen te vertalen naar officiële regelgeving heeft de voorzitter van de VNOG, Ton Heerts, op vrijdag 29 mei de nieuwe Noodverordening COVID-19 Veiligheidsregio Noord- en Oost- Gelderland vastgesteld. In de noodverordening is onder meer geregeld hoe zij weer open mochten. De nieuwe noodverordening kent in vergelijking met de vorige noodverordening een aantal aanvullingen. Voor de volledige tekst van de noodverordening kunt u kijken op Harderwijk.nl/corona.

Regentonsubsidie 2020 zeer succesvol benut

De subsidie voor de aanschaf van een regenton is niet meer beschikbaar. Het budget is inmiddels volledig benut. Zoals vooraf is aangegeven zou de subsidiemogelijkheid worden stopgezet als het subsidiebedrag volledig is ingezet.  Er was grote belangstelling voor de subsidiemogelijkheid.

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 18 juni vanaf 19.30 uur via een videovergadering. Op de agenda staat onder andere Ideeën Parkvilla Waterfront. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
Wilt u de leden van de commissie uw mening meegeven over één van de agendapunten? Dat kan door een email te zenden naar [email protected]. U kunt zich via dit mailadres ook aanmelden om in te spreken of mee te spreken tijdens de openbare vergadering, bellen kan ook, tel. (0341) 411 911.

Harderwijkse Uitdaging actieve verbinder financiële vraagstukken

De toename van de schuldenproblematiek is een groot maatschappelijk thema. Ook in de gemeente Harderwijk. De Harderwijkse Uitdaging brengt met het nieuwe online magazine ‘Stille armoede’ de verhalen en het netwerk in kaart als het gaat om schulden en financiële redzaamheid. De Uitdaging wil samen met bedrijfsleven, overheid en maatschappelijke partijen een standpunt tegen armoede innemen. Het magazine kunt u lezen op magazine.uitdagingharderwijk.nl/stille-armoede/cover.

Tozo-uitkering verlengd

De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) wordt verlengd tot eind september. Als u in Harderwijk woont dan kunt u via Meerinzicht.nl de Tozo verlengen als u deze al heeft aangevraagd. Heeft u nog geen Tozo aangevraagd? Dan kunt u dat alsnog doen. De nieuwe regeling heeft meer eisen dan de eerste Tozo regeling. Zo wordt er nu wel gekeken naar het inkomen van uw partner (de partnertoets). Meer informatie: www.meerinzicht.nl/coronavirus.

Wegwerkzaamheden Graaf Ottolaan

Van maandag 22 juni tot en met vrijdag 26 juni is de Graaf Ottolaan afgesloten. Aannemersbedrijf Van Diest GWW voert in die week herstelwerkzaamheden uit aan de riolering. Het gaat om het traject tussen de Mecklenburglaan en de Boerhaavelaan. De woonadressen blijven bereikbaar en bewoners kunnen met hun auto naar hun huis. Bedrijventerrein De Sypel blijft bereikbaar via de Deventerweg en de Hertog Reinoudlaan. Het verkeer wordt via borden omgeleid. Voor informatie kunt u terecht bij Snel Herstel: tel. (0341) 411 333.

Mezen worden ingezet tegen eikenprocessierups

De eikenprocessierups geeft elk jaar veel overlast. De haren van deze rups kunnen binnen een paar uur voor huiduitslag, zwellingen, rode ogen en jeuk veroorzaken! Mezen zijn dol op deze jonge, onbehaarde rupsen. Eén nest mezen kan zo’n 550 rupsen per dag consumeren! Om de rupsen op een natuurvriendelijke manier te bestrijden zijn nestkasten voor mezen geplaatst langs de (oude) Zuiderzeestraatweg en Tweede Parallelweg. Het gaat om 110 nestkasten. Nesten van eikenprocessierups worden verwijderd en bomen worden gecontroleerd. Hiermee zijn we uiteraard niet van alle eikenprocessierupsen af. Vanaf de eerste week van juni laten wij zoveel mogelijk nesten van de eikenprocessierupsen verwijderen, zodat overlast beperkt blijft. Ook op particulier terrein kan de gemeente nesten weg laten halen. Meer informatie: harderwijk.nl/eikenprocessierups.
 
Voor meer vragen ga naar GGD en de gemeente
Voor gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de GGD, team Medische Milieukunde, tel. 088 4433 000 of www.ggdgelre-ijssel.nl. Voor informatie over bestrijding en het melden van de nesten kunt u contact opnemen met Snel Herstel, (0341) 411 333 of [email protected].

Gemeente vraagt inwoners om ideeën voor ontwerp parkvilla Waterfront

Er komt waarschijnlijk nog dit jaar een nieuw ontwerp voor de Parkvilla, het appartementencomplex dat in het nieuwe Stadspark in het Waterfront moet komen te staan. De gemeente roept inwoners op via het Online Stadsgesprek Harderwijk en een fysiek inloopmoment op 23 juni om met ideeën te komen voor het ontwerp.
 
De meningen over het oude ontwerp, dat begin 2019 ter inzage lag, waren verdeeld. Er kwamen dan ook flink wat zienswijzen binnen. Die gingen met name over de hoogte, grootte en de voetprint van het gebouw. De gemeente besloot daarop terug naar de tekentafel te gaan en na te denken over een nieuw ontwerp.
 
Voordat projectontwikkelaar Synchroon nu met het nieuwe ontwerp aan de slag gaat, vragen zij eerst inwoners om te komen met hun ideeën over het ontwerp. Er zijn wel een aantal voorwaarden waaraan het idee moet voldoen. Zo is de maximaal hoogte van het gebouw 35 meter, moet het een duurzaam uiterlijk hebben met groene aankleding, een slanke vorm hebben. Als laatste is het belangrijk dat het gebouw zo weinig mogelijk het groen in het park aantast.
 
Heeft u een idee? Praat vanaf vandaag mee op www.onlinestadsgesprek.harderwijk.nl.

Lees ook: Gemeente vraagt ieders inbreng over iconische ‘parkvilla’ in Waterfront Harderwijk

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):
  • 26-5-2020 Dorpshuisweg 4: kappen 1 boom
  • 26-5-2020 Hoogstraat 3: veranderen kap
  • 29-5-2020 Busken Huetlaan, Van Alphenstraat, J.P. Heijelaan: renoveren 32 woningen in strijd regels ro
  • 2-6-2020 Nobelstraat: bedrijfspand, reclame (1x) en uitrit
  • 2-6-2020 Plantage 10: balkon
  • 2-6-2020 Duimsweg 2: bijgebouwen in strijd regels ro
  • 28-5-2020 Snippendalseweg 10A: legaliseren schuren
  • 3-6-2020 Stakenbergerhout 15: veranda in strijd regels ro
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contactruimte. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 27-5-2020 Donkerstraat 21: wijzigen reclame (1x)
  • 28-5-2020 Zuiderzeestraatweg: schuilstal
  • 28-5-2020 parkeerterrein Zonneweide (Vuurtorenweg 24): sanitairunit in strijd regels ro
  • 28-5-2020 Parallelweg 26-171: vervangen recreatiewoning
  • 2-6-2020 Grevenhofsweg 1B: inrit
  • 2-6-2020 Wethouder Jansenlaan 90: tijdelijke units poli-apotheek in strijd regels ro
  • 3-6-2020 Zuiderzeestraatweg 79A: isoleren dak
  • 3-6-2020 Lage Enkweg 35: kappen 2 bomen
  • 4-6-2020 Kerkstraat 16: uitbouwen serre en twee dakkapellen
  • 4-6-2020 Duinweg 15: uitbreiden woning en oprichten kapschuur
  • 4-6-2020 Beekhuizerweg 11: paardenbak
  • 4-6-2020 Stortemelk 11: vlonder
  • 4-6-2020 Ir. P. Calandstraat 4: dakkapel (voorzijde)
  • 4-6-2020 Stationslaan 35: vervangen bijgebouw in strijd regels ro
Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
28-05-2020 Hoofdweg 9: inrit
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Rectificatie

Actualisatie Beleidsregel bepalen bouwkosten omgevingsvergunning
Met de actualisatie van de beleidsregel bepalen bouwkosten omgevingsvergunning wordt een actueel en objectief toetsingskader gecreëerd voor het controleren van opgegeven bouwkosten bij aanvragen om een omgevingsvergunning.
 
De ontwerpbeleidsregel ligt met ingang van 11 juni gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Tijdens deze termijn kunnen belanghebbenden schriftelijk of digitaal zienswijzen kenbaar maken (adresseren aan burgemeester en wethouders). Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Desgewenst kan ook worden volstaan met een mondelinge zienswijze. Informatie: domein Ruimte, dhr. G. Westerink, tel. (0341) 411 911. De ontwerpbeleidsregel is ook in te zien op www.harderwijk.nl/beleidsregels.
 
Milieumeldingen
Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
7-5-2020:  DL Holding B.V., Braillestraat 7, 3846 CP in Harderwijk, huidige locatie word uitgebreid met twee magazijnen en kantoren op het aangelegen kavel.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. (0341) 411 911.
 
Toevoegen van het zogenaamde ‘winter wonen’ aan de Beleidsregel: handhaving onrechtmatig gebruik van recreatieverblijven op vakantieparken
Vanuit exploitanten van de overblijvende vitale Vakantieparken is verzocht om mogelijkheden om de bedrijfsmatige exploitatie rendabel te houden in de rustige winterperiode. Daarbij zou het dan mogelijk moeten worden om recreatiewoningen anders te mogen gebruiken dan van voor recreatieve verblijfsrecreatie.
 
Het college wil tegemoetkomen aan het verzoek. Om tevens voldoende handvaten te hebben dit afwijkende gebruik te  reguleren binnen de uitgangspunten van het project Vitale Vakantieparken zijn duidelijk randvoorwaarden gesteld in de deze toevoeging aan het handhavingsbeleid.
 
Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, dhr. G. Maatkamp, tel. (0341) 411 911.
 
Tijdelijke uitbreiding terrassen
Het college maakt bekend dat zij op grond van artikel 2:10 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk tijdelijke extra terrasruimte heeft vergund tot en met 31 oktober 2020. Het betreft de volgende gebieden: de Markt, Smeepoortenbrink 4, Vuldersbrink, Vischmarkt, Strandboulevard en het terrein ingeklemd tussen de Lagune (Dolfinarium) en de Vischpoortbrug. Het betreft een tijdelijke uitbreiding van de terrassen, om met inachtneming van de Covid-19 maatregelen, te kunnen ondernemen. Deze vergunningen zijn verzonden aan betreffende ondernemers op 27, 28 en 29 mei 2020.
 
De verleende vergunning en bijbehorende stukken liggen tot en met 10 juli 2020 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien, kunt u telefonisch een afspraak maken met een klantmanager bijzondere wetten, van de afdeling vergunningverlening, via tel. 411 911.
 
Bent u het niet eens met deze beslissing?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt.