Gemeente vraagt ieders inbreng over iconische ‘parkvilla’ in Waterfront Harderwijk

Door Harry Schipper – Hoe moet ie eruit zien? En vooral: hoe groot en hoog mag ie worden? De gemeente wil graag van iedereen antwoorden op deze vragen over de ‘iconische parkvilla’ die moet verrijzen in het parkje op de kop van Stadswerven, tussen de Waterfront-eilanden en de Harderwijkse boulevard.
 

Parkvilla Waterfront Harderwijk

“Kom met uw ideeën”, vraagt wethouder Bert van Bijsteren aan omwonenden en andere belangstellenden over het gebouw, dat wat hem betreft spraakmakend en duurzaam moet worden, slank, maximaal 35 meter hoog en dat het groen in het toekomstige parkje zo weinig mogelijk aantast

De wethouder gaat deze en begin volgende week in gesprek met de direct omwonenden en wil ook via het Online Stadsgesprek op de website van de gemeente met mensen in gesprek die voor het gebouw ideeën hebben. Er komt na 18 juni, wanneer ook de leden van de commissie Ruimte hun ideeën hebben gespuid, ook nog een fysieke inloopbijeenkomst.

Tijdens een druk bezochte bijeenkomst vorig jaar in het Huis van de Stad werd al snel duidelijk dat er veel weerstand was tegen het toenmalige ontwerp. De omwonenden vonden het dertig meter hoge gebouw veel te hoog en te dichtbij hun woningen. Anderen vonden bovendien dat er van het parkje nog maar weinig overbleef. Ook het college van B en W had kritiek op het ontwerp. ‘Te weinig iconisch en te weinig Harderwijks’, luidde de kritiek van de gemeentebestuurders.

Ze willen nu eerst dat omwonenden en andere geïnteresseerden kenbaar maken wat hun wensen zijn, om zo voldoende draagvlak te creëren voor een aanpassing van het bestemmingsplan. Daarover is al jaren gesteggel, met als voorlopig ‘hoogtepunt’ de 95 zienswijzen die werden ingediend, nadat de gemeente voorstelde om de huidige bouwhoogte in het bestemmingsplan van 18 meter te verhogen naar dertig meter.
In een notitie legt de gemeente nu met flink wat afbeeldingen uit wat de gevolgen zijn van een hoger en dus slank gebouw in het park, of een lager gebouw, dat dan juist veel meer oppervlak van het parkje in beslag neemt. Want omhoog of in de lengte of breedte: er moet een gebouw komen dat plek biedt aan flink wat appartementen. Dat is ooit overeengekomen met het bouwconsortium VOF Waterfront. “Het niet verwezenlijken van een dergelijk complex zal resulteren in een miljoenenclaim”, waarschuwen B en W de raadsleden alvast.

Behalve over de hoogte mag iedereen ook zeggen wat voor soort gebouw er moet komen. Het mag een moderne flat worden, maar ook een historisch gebouw. Eéntje met veel groene terrassen en balkons, schuin en scheef of juist kaarsrechts. Of helemaal rond. U mag het zeggen.


Parkvilla Waterfront Harderwijk

Parkvilla Watefront Harderwijk