Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 24

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 24 – 15 juni 2016

Gemoedelijke sfeer bij informatiebijeenkomst AZC Harderwijk

Ongeveer 60 omwonenden kwamen woensdagavond af op de informatieavond over de komst van een asielzoekerscentrum (AZC) op het voormalig kazerneterrein Kranenburg-Noord. In een open en gemoedelijke sfeer werd met elkaar over de komst van het AZC in Harderwijk gesproken.
 
Burgemeester Harm-Jan van Schaik ging in op de vertraging in het vergunning- en bouwproces. Daarbij benadrukte hij dat het college van B&W betreurt dat de bouw van het AZC in Harderwijk vertraging oploopt. ‘Wij vinden het belangrijk dat omwonenden goed worden geïnformeerd over de ontwikkelingen en dat gemaakte afspraken ook worden nagekomen. Daarnaast vinden wij het vervelend dat door deze vertraging asielzoekers langer in een noodopvang zitten en niet op kort termijn kunnen doorstromen in de reguliere opvang in Harderwijk,’ aldus de burgemeester. Vervolgens gaf hij aan dat op bestuurlijk niveau duidelijke vervolgafspraken zijn gemaakt, onder andere over (de planning van) de uitvoering van de bouwwerkzaamheden en de nieuwe opleverdatum. Daarnaast was hij blij met de aanstelling van de locatiemanager. Hierdoor is het COA voor omwonenden niet meer een organisatie in Rijswijk, maar een persoon in Harderwijk.
 
Hierna stelde de heer Zabda zich als nieuwe locatiemanager van het AZC Harderwijk voor. In het kort vertelde hij over zijn persoonlijke achtergrond en zijn ervaring bij het COA. Inmiddels werkt hij 15 jaar voor het COA en heeft hij diverse functies bekleed. Tot voor kort was hij adjunct-locatiemanager van de opvang in Heumensoord bij Nijmegen, waar hij verantwoordelijk was voor 1.100 bewoners.  Uit ervaring weet hij dat samenwerken een van de succesfactoren is. Thami Zabda: ‘Ik geloof in de kracht van samenwerken. Zonder de betrokkenheid van de omgeving, zoals omwonenden, vrijwilligers, politie en gemeente, is een goede opvang van asielzoekers haast niet mogelijk.’ In het verlengde daarvan noemde hij het omwonendenoverleg. In dit periodieke overleg kunnen omwonenden samen met de locatiemanager, gemeente en politie de situatie rondom het AZC en eventuele verbeterpunten bespreken. Inmiddels hebben zich 9 betrokken omwonenden aangemeld voor het overleg. Belangrijk aandachtspunt hierbij is de terugkoppeling richting de omgeving. Daarnaast is kort gesproken over de manier waarop asielzoekers worden meegenomen in de Nederlandse normen en waarden.
 
Vervolgens heeft de heer Zabda stilgestaan bij de vergunningsprocedure, de inrichting van het terrein, de planning en de daadwerkelijke uitvoering van de werkzaamheden. De vergunningen voor het kappen van de bomen, het leggen van de ondergrondse infrastructuur en de inrichting van het terrein is afgegeven. Dat betekent dat het COA met de eerste werkzaamheden op het terrein kan beginnen. Na afloop van het centrale gedeelte is in een kleiner comité gesproken over het cameratoezicht op de Graaf Ottolaan. De overige aanwezigen konden nog even met elkaar napraten. Meer informatie: www.harderwijk.nl/azc.
 
Tijdens de Ramadan (1 juni tot en met 1 juli) worden in Harderwijk de Night Games gehouden. Jongeren ontmoeten elkaar in de vastentijd in de nachtelijke uren. De Night Games bieden een afwisselend programma voor jonge en oudere jongens èn meiden. Lees meer over het programma of neem een kijkje op de Facebookpagina van Night Games Harderwijk.

Raadsinformatie

De raadvergadering vergadert op donderdag 16 juni vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere de Kadernota 2017-2020 en het Arbeidsmarktbeleid. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie CDA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over de Stad als Podium. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Van armoedebeleid naar bestaanszekerheid & inkomensondersteuning. Denkt u mee?

Harderwijk wil met haar inwoners samenwerken om armoede te ontgroeien en bestaanszekerheid te vergroten. Werk, maatschappelijk meedoen, eigen netwerk, financiën en gezondheid zijn hierbij belangrijke voorwaarden. De gemeente heeft de visie op bestaanszekerheid & inkomensondersteuning vastgesteld. Maar hoe gaan we nu met elkaar verder?
 
We willen graag gebruik maken van uw ervaring en denkkracht en nodigen u van harte uit om met elkaar en met ons in gesprek te gaan. Op dinsdag 21 juni van 18.00 – 21.00 uur bent u van harte welkom in de raadzaal van het stadhuis. Als u komt zorgen wij voor een hapje eten vooraf en een boeiend programma. Wilt u komen dan graag even aanmelden bij Sanne Smit, [email protected]. Graag tot dan! 

Wat doe jij op Burendag 24 september?

Elk jaar op de vierde zaterdag van september vindt  het jaarlijks terugkerend feest plaats dat je samen viert met je buren en de buurt. Een dag waarop je gezellig samen komt en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Douwe Egberts en het Oranje Fonds organiseren Burendag omdat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten en zich samen inzetten voor hun buurt.

Burendag Harderwijk
 
Op Burendag voeren buren overal in Nederland goede ideeën uit, van Buurtontbijtjes tot zeskampen en schoonmaakacties. Ook vorig jaar is er in Harderwijk en Hierden Burendag gevierd met leuke barbecues, buurtontmoetingen en veel gezelligheid.

“Wanneer buren elkaar kennen en contact hebben worden er bovendien heel wat burenconflicten voorkomen” zegt Marijke Kamphuis van Buurtbemiddeling ZorgDat. De landelijke burendag is de mogelijkheid om contacten in de straat te bevorderen. ZorgDat nodigt u uit om als buren de handen in elkaar te slaan en een leuke activiteit te bedenken voor uw straat tijdens burendag.
 
Aanmelden
Voor de uitvoering van de activiteit op Burendag is meestal geen vergunning verplicht maar men dient wel een melding te maken. De initiatiefnemer dient de activiteit minimaal 7 dagen van te voren te melden bij de gemeente (afdeling evenementen). Bij meer dan 100 deelnemers en als bijvoorbeeld de doorgang wordt verhinderd, is een evenementenvergunning nodig.
 
Ideeën opdoen?
Wilt u meedoen aan Burendag maar heeft u nog een beetje inspiratie nodig? Bekijk dan de inspiratiefilmpjes op www.burendag.nl/tips-inspiratie. Of kijk op www.harderwijk.nl/samenkleurenwedestad, www.harderwijk.nl/lekkergroen en www.harderwijk.nl/stadsidee. U kunt ook contact opnemen met Marijke Kamphuis opbouwwerker van ZorgDat, tel. 434 656 of via [email protected]

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen Harderwijk en Hierden week 24

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 6-6-2016 Vuldersbrink 64: wijzigen inrichting (compartimentering)
  • 3-6-2016 Dennenlaan 14: weghalen dragende muur en plaatsen balk
  • 3-6-2016 Schaffelaarhout 30: verbreden inrit
  • 3-6-2016 Hanzemeen 75: plaatsen dakkapel voorzijde woning
  • 6-6-2016 Oostzijde Boulevardgebied: realiseren kadeconstructie
  • 9-6-2016 Lorentzstraat 35: wijzigen twee gevels
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
  • 6-6-2016 Rabbistraat 76: trapgat naar zolder
  • 7-6-2016 Daltonstraat 17: aanpassen gevel
  • 8-6-2016 Wijtgraaf 28: nieuwbouw bed & breakfast
  • 9-6-2016 Couperuslaan 3: plaatsen tuinhuis
  • 9-6-2016 Friesegracht 63 en 65: wijzigen dakkapellen op GM
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Vooraankondiging wijzigingsplan Frankrijk – Boomkamp 29
Burgemeester en wethouders maken bekend dat het wijzigingsplan Frankrijk –Boomkamp 29 wordt voorbereid.
 
Het ontwerpwijzigingsplan zal naar verwachting na de zomervakantie 2016 gedurende 6 weken ter inzage worden gelegd in de Stadswinkel van het stadhuis. Vanaf dan kan een reactie worden ingediend bij het gemeentebestuur. De terinzagelegging zal op de gebruikelijke wijze worden bekendgemaakt in Het Kontakt en op de pagina met officiële publicaties op www.harderwijk.nl. Tegen dit voornemen kunt u geen zienswijzen indienen en er wordt over dit voornemen geen advies gevraagd van een onafhankelijke instantie. Informatie: domein Ruimte, mevr. C. van den Bedem, tel. 411 911.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.
Verdaging uitgebreide procedure:
  • - Boekhorst: herinrichten gebied Boekhorstlaan; 6-12-2016.