Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 24

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 24 – 10 juni 2015

Tien locaties onderzocht voor mogelijke crematorium Harderwijk

Om invulling te kunnen geven aan de toenemende behoefte aan cremeren heeft het college van Harderwijk de wens uitgesproken voor een gemeentelijk crematorium in Harderwijk. Uit een intern onderzoek naar tien locaties blijken vier locaties het meest geschikt te zijn voor een mogelijke crematorium. Om een zo volledig mogelijk locatieonderzoek aan het college en de raad te kunnen voorleggen, worden betrokkenen en belangstellenden gevraagd om de interne bevindingen aan te vullen.

De mogelijkheid van een crematorium op de begraafplaats de Elzenhof is eind vorig jaar onderzocht. Samen met omwonenden en uitvaartondernemers is besloten om ook andere locaties nader te onderzoeken. Wij hebben in totaal tien locaties, inclusief de Elzenhof, onderzocht. Voor deze locaties is inzichtelijk wat de interne bevindingen zijn over de invloed van een crematorium op diverse criteria waaronder verkeer en de impact op de omgeving. Er blijven vier locaties over die het meest geschikt zijn om een crematorium te realiseren. Het gaat om de locaties: Ceintuurbaan, Elzenhof, Fokko Kortlanglaan en Newtonweg.

Inloopbijeenkomst voor aanvullingen onderzoek
Na het interne proces van het locatieonderzoek worden omwonenden van de vier locaties, uitvaartondernemers en andere belangstellenden gevraagd om hun mening te geven over de locaties tijdens een inloopbijeenkomst. Direct omwonenden van de vier locaties zijn hiervoor via een brief uitgenodigd. Andere belangstellenden willen wij via deze weg uitnodigen voor de inloopbijeenkomst op donderdag 25 juni tussen 16.00 en 20.00 uur in sportcomplex De Sypel, Parkweg 4a. De onderzoeksbevindingen zijn dan in te zien en er zijn medewerkers aanwezig om toelichtingen te geven en vragen te beantwoorden. Aanwezigen kunnen hun aanvullingen voor het locatieonderzoek met de medewerkers delen.

College neemt na compleet onderzoek besluit
De aanvullingen worden meegenomen in het locatieonderzoek dat ter besluitvorming naar het college gaat. Naar aanleiding van het complete locatieonderzoek spreekt het college haar voorkeur uit of er een crematorium in Harderwijk komt en welke locatie het meest geschikt is. Daarna wordt het collegebesluit voorgelegd aan de raad.

Waarom een crematorium in Harderwijk?
Het aantal begravingen in Harderwijk neemt af en de keuze voor crematie neemt toe. Het college van Harderwijk wil zowel bij begraven als cremeren nabestaanden de mogelijkheid geven om in de gemeente de plechtigheid van afscheid nemen en herdenken te kunnen houden. Ook bij een crematie moeten nabestaanden zonder ver te hoeven reizen aanwezig kunnen zijn bij dit laatste moment van hun dierbare. Het college heeft daarom de intentie om een kleinschalig crematorium te realiseren in Harderwijk.

Meer informatie lezen, de bevindingen van het interne locatieonderzoek inzien en aanvullingen doorgeven kan via www.harderwijk.nl/crematorium.

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 11 juni vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere het debat over Kadernota 2016-2019.

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 18 juni vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere de evaluatie over het  beleidsplan wonen, evaluatie strandeiland en materialenmatrix stenen Waterfront.

U bent van harte welkom. De complete agenda en  bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

Kom op de fiets naar de Aaltjes- en Visserijdagen

Aanstaande vrijdag 12 juni en zaterdag 13 juni is Harderwijk weer het decor van de Aaltjes- en Visserijdagen. Stichting Aaltjesdagen en Stichting Visserijdagen Harderwijk trekken samen op. Twee dagen lang zijn er veel activiteiten in de stad, het Strandeiland, de Vischmarkt en uiteraard de havenkades en de Vissershaven.

Het volledige programma is de vinden op www.aaltjesdagen.nl en www.visserijdag-harderwijk.nl. Kom op de fiets en stal uw fiets veilig en gratis bij één van de tijdelijke fietsenstallingen bij de Houtwalgarage, hoek Westeinde/Smeepoortstraat (bij de bloemenkiosk), Wellenpad (langs de stadsmuur), Stille Wei (voor Monopole), Strandboulevard west (langs de stadsmuur) of achter het Stadhuis. Kijk voor een kaartje met daarop de fietsenstallingen op www.harderwijk.nl/actueel.

Ook gluren bij de Zuiderburen?

Zaterdag 13 juni is de Dag van de Bouw en opent Waterfront Harderwijk het bouwterrein van het Zuidereiland. Tussen 10.00 en 16.00 uur kunt u vanaf de Burg. de Meesterstraat (naast Vishandel Van den Berg) gratis met een sloep varen naar het Zuidereiland. U krijgt meer informatie over (de uitvoering van) het Waterfront en het toekomstige woningaanbod. Ook kunt woningen in aanbouw bekijken. Deze middag gaan ook de eerste boothuizen, appartementen op het Zuidereiland en appartementen en eengezinswoningen op de Watersportboulevard in de voorverkoop. Meer info: www.waterfrontharderwijk.nl.
Waterfront fotostudio Merjenburgh
Foto: Fotostudio Merjenburgh
 

Officiële publicaties


Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 29-5-2015 Stadsdennen: kappen 20 bomen
  • 1-6-2015 Vondellaan 105: veranderen voorgevel garage en gebruik garage
  • 2-6-2015 Vosbergerhout 19: overkapping in strijd regels RO
  • 2-6-2015 Stadswerven Waterfront: realiseren kadeconstructie
  • 2-6-2015 Piet Heinlaan 19: dakkapel voor- en achterzijde
  • 2-6-2015 Luttekepoortstraat: kappen 1 boom
  • 3-6-2015 Grensweg 2: schuur
  • 2-6-2015 Deventerweg 101:  garage en carport in strijd regels RO
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier afdeling Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij de afd. Beheer openbare ruimte tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure): 
  • 28-5-2015 Zonnesteinseweg 11: kappen 1 boom
  • 1-6-2015 Leuvenumseweg 83: kappen 1 boom
  • 1-6-2015 Korhoenlaan 1-181: kappen 1 boom
  • 4-6-2015 Cremerstraat 4: dakkapel achterzijde
  • 4-6-2015 Randweg 8: éénzijdige nokverhoging (voor) en dakkapel (achter)
  • 4-6-2015 Luttekepoortstraat 57: vervangen gevelreclame
  • 4-6-2015 Tromplaan 38: dak verhogen i.v.m. aanbrengen isolatie
  • 2-6-2015 Biesteweg 9: kappen 1 boom
  • 4-6-2015 Hoenderkamp 17: carport
  • 4-6-2015 Anne Franklaan 34: woning
  • 4-6-2015 Tabaksweg 1: bijgebouw in strijd regels RO
  • 4-6-2015 Nobelstraat 8: reclame (zuil, portalen en vlaggenmasten)
  • 4-6-2015 Deventerweg 2 A: plaatsen vluchttrap
  • 4-6-2015 Plataanlaan 2: dakkapellen
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure:
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.  
 
Regionale Nota Bodembeheer en Bodemkwaliteitskaarten

Burgemeester en wethouders van de gemeenten Putten, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Elburg en Oldebroek maken op grond van het Besluit Bodemkwaliteit en Afdeling 3.4 van de Algemene wet bestuursrecht bekend dat een gezamenlijke Nota bodembeheer met bijbehorende bodemkwaliteitskaarten is vastgesteld.

Waarom zijn de nota en kaarten opgesteld?
De Nota en de bodemkwaliteitskaarten vormen samen een uniform beleid voor hergebruik van grond en bagger binnen het beheersgebied van de deelnemende gemeenten. Op de kaarten is per gebied aangegeven wat de bodemkwaliteit is. In de Nota is beschreven hoe er met grondverzet binnen het beheersgebied omgegaan mag worden.

Procedure
De Nota bodembeheer en de bodemkwaliteitskaarten hebben van 23 oktober 2014 tot en met 10 december 2014 voor iedereen ter inzage gelegen in de gemeentehuizen van de deelnemende gemeenten. Er zijn geen zienswijzen tegen het ontwerpbesluit ingediend. In de afgelopen maanden zijn de nota en kaarten door de diverse raden van de betrokken gemeenten vastgesteld.

Grondverzet
De kaart en de nota kunnen gebruikt worden om grond te verzetten binnen het beheersgebied van de kaart, met de bodemkwaliteitskaart als wettig bewijsmiddel. De nota en kaart zijn alleen van toepassing op niet verdachte locaties. De grond kan alleen verzet worden naar gebieden met vergelijkbare of slechter bodemkwaliteit. Voordat de grond op basis van de kaart en het plan verzet mag worden moet dit 5 dagen van te voren via het landelijk meldpunt bodemkwaliteit gemeld worden (www.meldpuntbodemkwaliteit.agentschapnl.nl). Voor meer informatie over de bodembeheernota en de bodemkwaliteitskaart kunt u contact opnemen met de heer P. Lunshof van de Omgevingsdienst Noord Veluwe, tel. 0341 474 323.
 
Vastgesteld bestemmingsplan Tweelingstad – Bedrijvenpark Sypel
De gemeenteraad heeft op 21 mei het bestemmingsplan Tweelingstad – Bedrijvenpark Sypel gewijzigd vastgesteld. Het bestemmingsplan biedt een actueel ruimtelijk kader waarin een balans is gezocht tussen enerzijds het creëren van voldoende mogelijkheden om de woon- en werkomgeving en openbare ruimte flexibel in te richten en anderzijds het bieden van voldoende rechtszekerheid ten behoeve van de handhaving van bestaande gebruik- en bouwrechten. De planregeling is vooral gericht op het handhaven van de bestaande situatie waarbij, ten opzichte van het huidige bestemmingsplan, een bredere bedrijfsinvulling van de percelen mogelijk wordt gemaakt. Daarbij wordt op het braakliggende terrein op de hoek Deventerweg-spoorlijn verschillende functies mogelijk gemaakt, zoals kantoren, bedrijven en perifere detailhandel (al dan niet in combinatie met elkaar).

Het bestemmingsplangebied wordt begrensd door de spoorlijn Amersfoort-Zwolle, de Deventerweg, de Boerhaavelaan en de Graaf Ottolaan.
 
Het bestemmingsplan is gewijzigd vastgesteld in die zin dat:
  • artikel 12 uit de planregels is verwijderd;
  • er in artikel 9 van de planregels parkeernormen zijn opgenomen. De voormalige artikelen 9 (Anti-dubbeltelregel) tot en met 14 (Slotregel) zijn doorgenummerd;
  • de aanduiding ‘onderwijs’ op het perceel Gelreweg 4 is verwijderd;
  • een wijzigingsbevoegdheid is opgenomen om de aanduidingen ‘specifieke vorm van bedrijf 1 tot en met 4’, alsmede de aanduiding ‘specifieke vorm van detailhandel - 1’ uit de planregels en van de verbeelding te verwijderen mits de betreffende functies duurzaam beëindigd zijn;
  • voor de jacht- en schietsportwinkel ter plaatse van de aanduiding ‘specifieke vorm van detailhandel - 1’ in artikel 3.1 onder g. is toegevoegd dat indien het gebruik gedurende minimaal één jaar is gestaakt, de gronden niet meer in gebruik mogen worden genomen ten behoeve van een jacht- en schietsportwinkel.
  • de wijzigingsbevoegdheid om de percelen Boerhaavelaan 8 en Graaf Ottolaan 21 integraal te ontwikkelen tot woningbouwlocatie uit het bestemmingsplan is verwijderd. De toelichting, planregels en verbeelding zijn hierop aangepast. In plaats daarvan zal te zijner tijd een procedure voor een uitgebreide omgevingsvergunning worden opgestart;
  • op het perceel Graaf Ottolaan 15-17 de aanduiding ‘wonen’ is opgenomen.
Het bestemmingsplan ligt met ingang van 11 juni gedurende zes weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis.
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00092-0003) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans) of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannentweelingstad.
 
Beroep instellen:
Gedurende bovengenoemde termijn kan tegen het vastgestelde bestemmingsplan beroep bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
  • die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de gemeenteraad;
  • aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend;
  • die het niet eens is met de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan.
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Informatie: afd. Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 411 911.
 
Blauwe zone Emdenmeen

Om het parkeren beter te kunnen reguleren is besloten om een parkeerschijfzone (blauwe zone) in te stellen in de Emdenmeen
 
De maximumparkeerduur met een parkeerschijf zal 1 uur bedragen en gelden van maandag tot en met zaterdag tussen 08.00 en 18.00 uur en op koopavond(en) tussen 18.00 en 22.00 uur.
 
Bewoners in de blauwe zone die niet beschikken over een eigen garage of inrit kunnen op aanvraag in aanmerking komen voor een ontheffing. Zij ontvangen hierover persoonlijk nader bericht.
 
Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde.  U kunt uw bezwaarschrift indienen uiterlijk zes weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl.  Voor nadere inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen met het Domein Ruimte, tel. 411 911.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
 
•        29-04-2015, R. den Besten, Zomerweg 1 in  Hierden, verandering dieraantallen.
 
Voor de bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften; een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.