Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 23

Gemeentepagina week 23 – 8 juni 2016

De oudste inwoner van Harderwijk, mevrouw Adriana Sandrina (Jane) van der Kooi-Gulden, heeft op maandag 6 juni de leeftijd van 105 jaar bereikt.

De burgemeester overhandigde haar in het bijzijn van haar kinderen het eerste exemplaar van het boek de ”De Eeuw van Mijn Moeder”. Het boek is geschreven door de jongste dochter van mevrouw Van der Kooi. Zij heeft aan de hand van gesprekken met haar moeder de levensloop van haar moeder in dit boek beschreven. 
Jana van der Kooi - Gulden 105 jaar oudste inwoner Harderwijk
 

Vertraging oplevering AZC Harderwijk

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)  heeft de gemeente Harderwijk laten weten dat de oplevering van AZC Harderwijk op het terrein Kranenburg Noord vertraging heeft opgelopen. Het COA vindt dit heel vervelend. Het plan was om het eerste deel van het terrein per 1 juli te openen voor de opvang van de eerste 400 vluchtelingen. Het tweede deel zou vanaf 1 september aanstaande opgeleverd worden. Deze planning is niet realiseerbaar.
 
Door de complexiteit van de ondergrondse infrastructuur (o.a. riolering, waterleiding) op het voormalige kazerneterrein blijkt dat er meer tijd nodig is om het terrein gereed te maken voor de plaatsing van de woonunits. Vanaf volgende week start het COA met de bouwwerkzaamheden op het terrein. Het COA zet de aankomende periode extra capaciteit in om de werkzaamheden te voltooien. De woonunits zullen vanaf  5 september opgeleverd worden en daarna gereed gemaakt voor de inrichting. 

Erfgoedcafé over toekomst Stille Wei

Dinsdag 14 juni om 20.00 uur vindt in het Stadsmuseum Harderwijk het tweede Erfgoedcafé van dit jaar plaats. Thema is de toekomst van de Stille Wei en wethouder Jeroen de Jong houdt een korte inleiding. Daarna vind er een discussie plaats. U bent daarbij van harte welkom. De Stille Wei is een markante plaats en valt onder het beschermde stadsgezicht van de binnenstad. Centrale vraag is wat kunnen, mogen en willen we? Het Erfgoedcafé is een initiatief van de gemeente in samenwerking met Oudheidkundige Vereniging Herderewich en het Stadsmuseum Harderwijk.

Kent u iemand die een lintje verdient?

Kent u iemand die zich, onafgebroken en al vele jaren belangeloos inzet voor de samenleving? Iemand die zich op bijzondere wijze inzet en daardoor van onschatbare waarde is? Via verenigingen, kerken, scholen, maatschappelijke organisaties, sportverenigingen of culturele en zorginstellingen?
 
Vindt u dat deze persoon een koninklijke onderscheiding (een lintje) verdient? Om iemand in aanmerking voor een lintje te laten komen, is het gebruikelijk dat deze persoon door anderen wordt voorgedragen. Hij of zij moet dan wel in de gemeente Harderwijk wonen.
 
Voor 1 juli voordragen
Kent u iemand en heeft u vragen dan kunt u eerst telefonisch contact op nemen met het Kabinet van de burgemeester via tel. 411 911. Er wordt dan aangegeven of de verdiensten inderdaad bijzonder genoeg zijn voor een Koninklijke onderscheiding. Ook wordt uitgelegd hoe u te werk moet gaan waarna u kunt beginnen met het verzamelen van alle benodigde informatie. Vergeet niet dat een voordracht voor de jaarlijkse lintjesregen voorafgaand aan Koningsdag 2017 uiterlijk 1 juli 2016 moet worden ingediend.
 
Algemene informatie over Koninklijke onderscheidingen en het aanvraagformulier kunt u vinden op www.lintjes.nl.

Heetwater op het onkruid

De komende periode laat de gemeente de onkruidbegroeiing op verhardingen langs wegen, fiets- en voetpaden weer bestrijden. Dit gebeurt selectief, alleen op plekken waar het onkruid zichtbaar is. We bestrijden het op een natuurvriendelijke manier door met heet water het onkruid te bestrijden.
 
Nette en veilige straten
We hebben in Harderwijk maar liefst twee miljoen vierkante meter straten, stoepen en fietspaden, die we netjes maar vooral veilig willen houden. Voor de aanleg ervan is behoorlijk geïnvesteerd. Opgroeiend onkruid drukt tegels omhoog en groeit soms dwars door het asfalt heen, dus veel schade.
 
Krabben nog milieuvriendelijker
Helpt u mee zo min mogelijk heet water te verbruiken? Wij doen dat door heet water te gebruiken alleen daar waar onkruid tussen de tegels en stenen groeit. U kunt ons meehelpen door ook eens met een krabbertje het onkruid tussen de tegels op het openbare trottoir bij uw woning weg te krabben. Al is bestrijding met heet water een duurzame manier, is het krabbertje nog altijd duurzamer. Informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected].

Van armoedebeleid naar bestaanszekerheid & inkomensondersteuning. Denkt u mee?

Harderwijk wil met haar inwoners samenwerken om armoede te ontgroeien en bestaanszekerheid te vergroten. Werk, maatschappelijk meedoen, eigen netwerk, financiën en gezondheid zijn hierbij belangrijke voorwaarden. De gemeente heeft de visie op bestaanszekerheid & inkomensondersteuning vastgesteld. Maar hoe gaan we nu met elkaar verder?
 
We willen graag gebruik maken van uw ervaring en denkkracht en nodigen u van harte uit om met elkaar en met ons in gesprek te gaan. Op dinsdag 21 juni van 18.00 – 21.00 uur bent u van harte welkom in de raadzaal van het stadhuis. Als u komt zorgen wij voor een hapje eten vooraf en een boeiend programma. Wilt u komen dan graag even aanmelden bij Sanne Smit, [email protected]. Wij zien u graag op dinsdag 21 juni.

Fietspad Mheenlanden maakt Rondje Randmeren compleet

Fietsliefhebbers kunnen nu hun hart ophalen met een complete fietsroute rondom de Randmeren. Er ontbrak nog één schakel in deze fietsroute en dat was het deel tussen de Kleine Mheenweg naar de Ooster Mheenweg in Harderwijk. Nu dit tracé ook is opgeleverd, is de fietsroute langs de randmeren compleet.
 
Uitnodiging
Wij willen de officiële ingebruikname van het tracé bij Harderwijk - en daarmee de afronding van Rondje Randmeren - feestelijk vieren en nodigen u van harte uit dit samen met ons te doen. Maandag 13 juni vertrekt er vanuit het dorpshuis Hierden eenmalig een Randmeer Exprestrein naar de openingsplek waar een bijzondere picknickplek zal worden onthuld. De eerste 30 aanmelders kunnen meerijden naar de openingsplek met de Randmeer Expres.
 
Aanmelden
U kunt u aanmelden voor de Randmeer Exprestrein via [email protected]. Mocht u niet tot die 30 behoren dan nodigen we u uit op eigen gelegenheid naar de openingslocatie te komen. Alle aanmelders krijgen bericht. 

Beleef de Randmeren

De opening van het fietspad is tevens de start van de campagne ‘Rondje Randmeren’. Deze route van ongeveer 150 kilometer beslaat in totaal vijf provincies en voert langs de negen Randmeren tussen Almere en Kampen.  De route kan op iedere plaats starten en uitgestippeld worden via de fietsknooppunten, Google Maps of een deel van de Lange afstandsroute Zuiderzeeroute. Het kenmerk van het Rondje Randmeren zijn de weidse uitzochten over het op het water en de grote variëteit aan steden, dorpen en natuur langs deze veelzijdige route. De route langs het water en door de bossen is bij uitstek geschikt om in een meerdaagse fietstocht te beleven. De overnachtingsplekken en horecavoorzieningen liggen op korte afstand van elkaar en onderweg zijn er veel aanvullende activiteiten.

Sportkaravaan

Maandag 13 juni ontvlamt wethouder sport Christianne van der Wal het Olympisch vuur om de zevende editie van Sportkaravaan te openen, dit jaar met het thema de Olympische Spelen. De opening zal ’s ochtends om 9.00 uur plaatsvinden op het speelveld aan het Klaproospad. De sportkaravaan is dit jaar een sportinstuif met jaarlijks wisselende sport- en spelactiviteiten voor kinderen uit de groepen drie en vier van de basisscholen in Harderwijk. De karavaan biedt activiteiten voor tijdens en na schooltijd, zodat kinderen ook na schooltijd makkelijker hun weg vinden naar de dichtstbijzijnde kunstgrasveldjes. De scholen in de nabije omgeving van de kunstgrasveldjes zijn uitgenodigd om tijdens schooltijd te komen sporten en spelletjes te doen.
 
De sportkaravaan is van 13 tot en met 16 juni te vinden op:
  • Maandag 13 juni: Klaproospad
  • Dinsdag 14 juni: Hogepad
  • Woensdag 15 juni: Frankenspad
  • Donderdag 16 juni: Muziekpad

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 26-5-2016 Zuiderzeestraatweg 64: geluidscherm
  • 28-5-2016 Rabbistraat 76: balkon
  • 30-5-2016 Hogeweg 6: raam in zijgevel
  • 30-5-2016 Lageweg 8: dakkapellen
  • 30-5-2016 Nassaulaan 3: schutting
  • 30-5-2016 Daltonstraat 17: reclame
  • 31-5-2016 Anna Blamanlaan 4: dakkapel
  • 31-5-2016 Heijermansstraat 5: dakopbouw
  • 1-6-2016 Muidenpad 9: dakkapel
  • 1-6-2016 Couperuslaan 3: tuinhuis
  • 2-6-2016 Burgemeester van Meursstraat 24: verhogen nok
  • 1-6-2016 Nobelstraat 1(concept): bedrijfspand en uitrit
  • 2-6-2016 Selhorstweg 2: dakkapel
  • 1-6-2016 Daltonstraat 17: wijzigen inrichting
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 30-5-2016 van Leeuwenhoekstraat: inrit
  • 30-5-2016 Blokhuis 21: zonwering aan GM
  • 30-5-2016 Bruggestraat 28: tuinhuisje en voordeur
  • 31-5-2016 Ruiversdam 6 en 8: 2-onder-1 kap woning
  • 31-5-2016 Schimmelstraat 10: schutting
  • 31-5-2016 Zuiderzeestraatweg 98: bijgebouw (opheffen bouwstop)
  • 2-6-2016 Meerkoetmeen 32: inrit
  • 2-6-2016 Graaf Ottolaan 26: tijdelijk azc in strijd regels Ro
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Wijziging Verordening Winkeltijden Harderwijk
De raad heeft een wijziging van de Verordening Winkeltijden Harderwijk vastgesteld. De wijziging was nodig omdat een landelijke vrijstelling is vervallen, deze is nu als ontheffingsstelsel in de gemeentelijke verordening opgenomen. De wijzigingsverordening en bijbehorende stukken liggen vier weken ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. U kunt de stukken ook inzien op de website van de gemeente. De wijzigingsverordening winkeltijden, vastgesteld door de raad in haar vergadering van 26 mei 2016, onder nummer h160007928, treedt na bekendmaking in werking. Meer informatie: domein Samenleving, mevr. G.M. Keizer, tel. 411 256.
 
Ontwerpbestemmingsplan Lorentz I en II - Stephensonstraat

Het ontwerpbestemmingsplan Lorentz I en II - Stephensonstraat voorziet in de verplaatsing van vishandel Dries van den Berg uit het Waterfront naar de locatie aan de Stephensonstraat. De nieuwe locatie is gelegen langs de N302 ten zuiden van de kruising Lorentzstraat - Stephensonstraat.
 
Het ontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van 9 juni gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder omtrent het ontwerpbestemmingsplan schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mevr. K. van der Schot, tel. 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00154-0001) kunt u raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00154-/NL.IMRO.0243.BP00154-0001) of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenlorentz.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het activiteitenbesluit ontvangen:
  • 28-04-2016: Brezan Automaterialen, Lorentzstraat 8, 3846 AW in Harderwijk voor het opbouwen van magazijn
  • 22-05-2016: Botuina Brouwersbosweg 1C, 3849 NG in Hierden, in feite geen verandering. Vanaf 1989 vinden de huidige activiteiten al plaats, met in 1994 bebouwing met een kas/winkel en in 2001 een bedrijfswoning
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het   sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 10-05-2016: Smeepoortenbrink 3, 3841 EZ in Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit de woning
  • 12-05-2016: Grevenhofsweg 27, 3849 NB in Hierden, voor het geheel slopen van 2 schuren
  • 20-05-2016: Kennedylaan 31, 3844 BB in Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit de woning
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.