Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 20

Gemeentepagina week 20 – 18 mei 2016

Gratis online cursus Positief Opvoeden voor inwoners Noord-Veluwe

De Centra voor Jeugd en Gezin in Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten bieden een nieuwe online cursus aan: Positief Opvoeden. Deze online cursus is speciaal ontwikkeld voor ouders met kinderen tot 12 jaar die wel een oudercursus willen volgen, maar die het liefst zelf bepalen waar en wanneer ze dat doen. De eerste 60 deelnemers volgen de cursus gratis. Aanmelden kan via de plaatselijke websites van de Centra voor Jeugd en Gezin.
 
De cursus is bedoeld voor ouders die af en toe het gevoel hebben dat opvoeden makkelijker en leuker moet kunnen. Ouders krijgen tijdens de cursus informatie, tips en opvoedstrategieën aangereikt die helpen om hun kind datgene te leren wat zij belangrijk vinden.
 
Hoe werkt het?
De cursus bestaat uit acht sessies die bestaan uit een levendige mix van filmpjes, stappenplannen en oefeningen. Iedere sessie duurt tussen een half uur en een uur. Aan het eind van de cursus kan de deelnemer een werkboek downloaden waar al zijn of haar persoonlijke opvoedplannen en doelen in staan; een persoonlijk opvoedhandboek.
 
Waarom deze methode?
Positief Opvoeden is een manier van opvoeden die erop gericht is de ontwikkeling van kinderen te bevorderen. Positief Opvoeden kent vijf basisprincipes, die ouders helpen om te gaan met het gedrag en de emoties van hun kinderen. Zo bouwen zij een sterke relatie op met hun kind. Meer dan 200 onderzoeken hebben aangetoond dat Positief Opvoeden gezinnen in veel verschillende omstandigheden kan helpen.
 
Aanmelden en meer informatie
Aanmelden kan op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin in uw woonplaats. Voor Harderwijk is dat CJG Harderwijk: www.cjgharderwijk.nl of 0341 799 904. Daar vind u onder andere ook een filmpje met uitleg over de online cursus.
 
Wegwerkzaamheden aan de Bernardlaan in de wijk De Wittenhagen zijn klaar, weg is vrij gegeven

Vergadering commissie naamgeving 

De commissie Naamgeving vergadert donderdag 2 juni 2016 vanaf 19.00 tot 20.30 uur in de Botterzaal van het stadhuis. Deze vergadering is openbaar en het publiek heeft spreekrecht.  De volgende punten staan op de agenda:
 
Naamgeving van:
De bruggen in het Waterfont, de Vischpoortbrug, Dolfinariumbrug, Waterstadbrug, Vissersbrug, Flevobrug en Lelybrug. De straten in de (nieuw te bouwen) buurt Harderweide in de wijk Drielanden: Goudsbloemweide, Distelweide, Veldweide, Kamperfoelieweide, Margrietweide, Klaverweide, Kweekweide, Kamgrasweide, Bloemenweide, Zuringweide, Boterbloemweide, Paardenbloemweide, Sleutelbloemweide en het bedrijven terrein aan de Fokko Kortlanglaan te benoemen als Goede Reede.
 
Ten behoeven van de BAG (de Basisregistraties Adressen en Gebouwen) het vaststellen van de geometrie van:
Ceintuurbaan, Knardijk, Rappad en Spoorpad.                
 
De agenda met toelichting en bijbehorende stukken liggen ter inzage in de Stadswinkel.
Informatie: Dhr. J. Karssen, voorzitter commissie Naamgeving, tel. 411 333.
 

Rijk en gemeente voor sterke detailhandel binnenstad

Donderdag 12 mei heeft Wethouder Christianne van der Wal de RetailDeal met minister Kamp ondertekend in Den Haag. Cees van Oostrum (voorzitter Stichting Centrummanagement Harderwijk), Sisco Fuster (bestuurslid Verhaal van de Stad) en Evert Foppen (vastgoedmanager Foppen Vastgoed) waren als vertegenwoordigers van belangrijke partners ook aanwezig bij het tekenmoment. Naast Harderwijk ondertekenden nog 52 gemeenten/regio’s de RetailDeal.
 
Via de Retaildeals versterkt de gemeente  de  winkelgebieden in nauw overleg  met winkeliers, horeca, vastgoedondernemers, culturele instellingen en bewoners.
 
Retailagenda
Minister Kamp presenteerde in 2015 samen met Detailhandel Nederland en andere partijen de zogenaamde Retailagenda. Het sluiten van RetailDeals is één van de afspraken uit de Retailagenda. Het ministerie van Economische Zaken steunt de gemeenten hierbij door het leveren van kennis, ervaring en advies. Voor winkelbedrijven is duidelijkheid hierover van belang om te besluiten of zij zich wel of niet willen vestigen in een stad. Zo wordt door de afspraken in de Retaildeals leegstand voorkomen.
 
Gemeentelijk beleid
“Door de gemaakte afspraken, de zogenaamde Retaildeals, kunnen wij onze binnenstad versterken, in nauw overleg  met winkeliers, horeca, vastgoedondernemers, culturele instellingen en bewoners”, aldus wethouder Christianne van der Wal. “Ook wordt vastgelegd op welke locaties winkels kansrijk zijn en op welke locaties niet. De Retaildeals passen wat dat betreft prima binnen onze visie op een andere binnenstad”. 
 
Gemeente Harderwijk retail
 

Gezocht: Sportkampioenen!

Kent u een jonge sporter of sportteam die een bijzondere prestatie heeft geleverd? U kunt hem of haar nu aanmelden voor het ‘Sporttalent van het jaar’ of ‘Sportteam van het jaar’. Denk bijvoorbeeld aan een jong, veelbelovend talent in uw vereniging of een team wat eindelijk gepromoveerd is . Voor de verkiezing sporttalent van het jaar, zijn er twee categorieën, namelijk sporters tot 12 jaar en van 12 tot en met 18 jaar.
 
Of kent u een vrijwilliger die van bijzondere waarde is voor uw sportclub? Wij willen tijdens de sporthuldiging ook sportvrijwilligers in het zonnetje zetten met de verkiezing ‘Sportvrijwilliger van het jaar’. U kunt hem of haar nu aanmelden.
 
Tijdens de huldiging worden ook zoals elk jaar de individuele sportpenningen uitgereikt voor sporters die in het sportseizoen 2015-2016 Nederlands, Europees en Wereldkampioenschappen hebben behaald.
 
De spelregels voor de sporthuldiging kunt u lezen op www.harderwijk.nl/sport. U kunt sporters, sportteams en vrijwilligers tot 1 juni aanmelden bij Sport Harderwijk, Anneke Bruining, [email protected]. Stuurt u voor de aanmelding van een individuele sporter ook de officiële uitslagenlijst mee. En als u iemand aanmeldt voor een verkiezing, stuurt u dan een motivatie voor de aanmelding mee. De huldigingen vinden plaats op donderdagmiddag 23 juni in het stadhuis. 

Overgangsregeling woningzoekenden

Binnenkort eindigt de overgangsregeling voor woningzoekenden uit de regio Noord-Veluwe. De regeling is bedoeld voor bestaande huurders en eigenaren van koopwoningen uit de regio Noord-Veluwe. Als zij - nu of in de toekomst - op zoek willen naar een sociale huurwoning, kunnen zij zich inschrijven als woningzoekende en hun woon duur als inschrijfduur (inschrijftijd) laten tellen. Schrijven zij zich in op, of na 1 juli 2016? Dan beginnen ze op nul en bouwen ze inschrijfduur op vanaf de werkelijke inschrijfdatum.
 
Overgangsregeling tot 1 juli 2016
Als bestaande huurders of woningeigenaren - nu al wonend in de regio Noord-Veluwe - zich voor 1 juli 2016 inschrijven als woningzoekende, wordt hun huidige woon duur omgezet in inschrijfduur.
 
Een voorbeeld: iemand die sinds 1 januari 2012 in een woning in Harderwijk woont en zich inschrijft op 1 juni 2016, mag op dat moment 4 jaar en 5 maanden inschrijfduur noteren. Schrijft diezelfde persoon zich in op 1 juli 2016, dan begint de inschrijfduur op nul en gaat deze pas tellen vanaf die datum.
 
Inschrijven kan op dit moment bij één van de samenwerkende woningcorporaties in de regio: deltaWonen, Omnia Wonen, Woningstichting Putten en UWOON. Vanaf 28 juni verloopt de inschrijving via www.hurennoordveluwe.nl. Een inschrijving kost vanaf 28 juni 2016 jaarlijks € 15,- (dit wordt niet met terugwerkende kracht berekend). 

Officiële publicaties

Aanvragen omgevingsvergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 4-5-2016 Bruggestraat 28: tuinhuisje en nieuwe voordeur
  • 4-5-2016 Plantage 56: systeem voor balkonbeglazing
  • 7-5-2016 Vosbergerhout 65: uitbreiden woning in strijd regels Ro
  • 7-5-2016 Meerkoetmeen 32: inrit
  • 4-5-2016 Pasteurdijk 16: werktuigenloods
  • 4-5-2016 Parallelweg 25-70: tijdelijk plaatsen proefopstelling hekwerk
  • 9-5-2016 Vondellaan 87: balkon voorzijde woning
  • 10-5-2016 Liesbergerhout 31: dakkapel (voorzijde)
  • 12-5-2016 Zuiderzeestraatweg 142: uitbreiden woning in strijd regels ro
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf via tel. 411 333.
 
Verleende omgevingsvergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 9-5-2016 Anne Franklaan 38: woning
  • 11-5-2016 De Genestetstraat 3: nokverhoging (achter) en dakkapel (voor)
  • 12-5-2016 Plantage 56: systeem voor balkonbeglazing
Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 11-5-2016 Ceintuurbaan 2: naamsaanduiding in strijd met regels ro
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verdaging beslistermijn
Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder vermeld.
Verdaging reguliere procedure:
  • Daltonstraat 17: het aanpassen van de gevel; 28-6-2016.
Milieumeldingen
Melding Activiteitenbesluit:
  • Op 04-04-2016: Palfinger Boats, Pasteurdijk 8, 3846 BS in Harderwijk, voor het buiten plaatsen van een mobiele dieseltank.
Melding sloop/asbest:
geen
 
Ontwerpbeeldkwaliteitsplan Omgeving Boekhorstlaan
In het ontwerpbeeldkwaliteitsplan worden richtlijnen en criteria gegeven voor de vormgeving van de bebouwing en de openbare ruimte in het plangebied van het toekomstig op te stellen bestemmingsplan Zuidelijke Stadsrand - Boekhorstlaan. Ook geeft het beeldkwaliteitsplan een ruimtelijk kader op basis waarvan de bebouwing in het plangebied Zuidelijke Stadsrand - Boekhorstlaan kan worden ontworpen.
 
Het ontwerpbeeldkwaliteitsplan Omgeving Boekhorstlaan ligt met ingang van 19 mei gedurende 6 weken voor iedereen ter inzage in de Stadswinkel. Tijdens deze termijn kunnen belanghebbenden schriftelijk een zienswijze kenbaar maken (adresseren aan burgemeester en wethouders). Desgewenst kan ook worden volstaan met een mondelinge zienswijze. Informatie: domein Ruimte, dhr. H. Maas, tel. 411 911. Het ontwerpbeeldkwaliteitsplan is ook in te zien op de website www.harderwijk.nl/plannentweelingstad.
 
Ontwerpbestemmingsplan Lorentz I en II – Einsteinstraat 5
Het ontwerpbestemmingsplan Lorentz I en II – Einsteinstraat 5 voorziet in een aanpassing van de maximale bouwhoogte naar 25 meter. De aanpassing is van toepassing op een klein deel van het perceel Einsteinstraat 5 waarmee het mogelijk wordt gemaakt een kwaliteitsslag door te voeren en het productieproces te optimaliseren. De bedrijfsvoering op het perceel wordt niet gewijzigd.
 
Het ontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van 19 mei 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder tegen dit plan schriftelijk of digitaal hun zienswijzen kenbaar maken bij de gemeenteraad. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, dhr. J. Haklander, tel. 411911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00162-0001) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans) of op de gemeentelijke website www.harderwijk.nl/plannenlorentz.
 
Zakelijke beschrijving:
Ten behoeve van het aantonen van de economische uitvoerbaarheid van de plannen is met de betreffende eigenaar een anterieure overeenkomst gesloten. Een zakelijke beschrijving van de inhoud van bovengenoemde overeenkomst ligt gedurende dezelfde periode op dezelfde locatie voor een ieder ter inzage. Tegen de gesloten overeenkomsten en de zakelijke beschrijving kan geen bezwaar of beroep worden ingediend. Informatie: dhr. A. Koopmans, tel. 411 911.