Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 2 2022

Met deze week: Gezinnen besparen energie én geld met Junior Energiecoach: een superleuk spel!, verdiepingsslag buitengebied Harderwijk en Hierden en de aangevraagde en verleende vergunningen.

‘Supervrijwilliger’ Johan Peppelman krijgt Piet Dijkstra Prijs

Johan Peppelman (70) heeft de Piet Dijkstra Prijs 2022 gekregen. Peppelman zet zich al vele jaren in voor verschillende initiatieven in Stadsweiden. Zo was hij tot 1 januari voorzitter van het wijkplatform, is hij voorzitter van de ontmoetingstuin De Rietmeen en is hij actief voor de wijkkrant en vele andere buurtactiviteiten. Hij werd tijdens het klussen in De Rietmeen verrast door burgemeester Harm-Jan van Schaik. “Dit voelt echt als een waardering.”
 
Burgerschap
De Piet Dijkstra Prijs wordt jaarlijks toegekend aan een inwoner van de gemeente Harderwijk, die zich vrijwillig inzet voor het welzijn van één of meer mede-inwoners en een toonbeeld is van burgerschap. Van Schaik benadrukte dat Peppelman met al zijn werk een belangrijke verbinder is in zijn buurt. “Bovendien is hij altijd vrolijk en vriendelijk.” 

Extra vergoeding zorgkosten bij chronische ziekte of handicap

Bent u chronisch ziek of heeft u een handicap? Hierdoor maakt u misschien elk jaar extra kosten. Als u een laag inkomen heeft, kunt u een extra vergoeding van € 385 voor uw zorgkosten aanvragen. U kunt dit elk jaar doen. Voor het kalenderjaar 2021 moet u de vergoeding vóór 1 juli 2022 aanvragen.
 
U komt in aanmerking voor vergoeding als u voldoet aan drie voorwaarden
  • U woont in gemeente Harderwijk (Ermelo of Zeewolde) op 1 januari van het jaar waarvoor u de vergoeding aanvraagt 
  • Uw inkomen is niet meer dan 130% van de bijstandsnorm en uw vermogen is onder de vermogensgrens. Kijk voor meer informatie over de bijstandsnorm op www.meerinzicht.nl/bijstandsnorm.
  • In de 3 jaren vóór uw aanvraag, heeft u het eigen risico van uw zorgverzekering helemaal opgemaakt. Als u 19 of 20 jaar bent, moet u het eigen risico van 1 of 2 voorgaande jaren helemaal hebben opgemaakt.
Bent u getrouwd of samenwonend en heeft u beiden een chronische ziekte en/of beperking? Dan doet u allebei een eigen aanvraag.
 
Wilt u een aanvraag indienen of meer informatie? Op www.meerinzicht.nl/chronischziek vindt u alle informatie over de vergoeding. Ook kunt u daar een aanvraag voor de vergoeding doen. 

Gezinnen besparen energie én geld met Junior Energiecoach: een superleuk spel!

Welke apparaten slurpen de meeste stroom? Hoeveel lampen branden er in uw huis? Doe met uw gezin mee aan Junior Energiecoach: een spel met leerzame uitdagingen, puzzels, experimenten en winacties. Zo ontdekt u waar u energie kunt besparen.
 
Lampenjacht en stekkerexpeditie
Vijf weken lang, 15-30 minuten per week, gaat tv-held Varkentje Rund in de rol van Junior Energiecoach met uw gezin op ontdekkingsreis. Elke week een nieuw filmpje, met een nieuwe challenge. Kinderen gaan mee op lampenjacht of stekkerexpeditie: zo  worden ze echte Junior Energiecoaches. 
 
Gratis meedoen
Junior Energiecoach is voor gezinnen met kinderen van ongeveer 7 tot 12 jaar. In gemeente Harderwijk kunnen 50 gezinnen meedoen. Deelname is gratis! Het spel start op 4 maart.
 
Aanmelden, of meer informatie?
Kijk op www.juniorenergiecoach.nl. Inschrijven kan tot en met 27 februari. Wees er op tijd bij en schrijf nu in! 

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert digitaal op donderdag 20 januari vanaf 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere  en Historische Boerenerven Hierden en VVGB Huisvesting arbeidsmigranten Goede Reede. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Als u wilt inspreken kunt u tot 24 uur voor de vergadering een mail sturen naar [email protected] of bellen naar 0341 411 309. De vergaderingen zijn online voor iedereen te volgen via www.harderwijk.nl/vergaderingen. 
 
De fractie PvdA heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Afvalstoffenheffing. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Verdiepingsslag buitengebied Harderwijk en Hierden

Dinsdag 18 januari om 19.30 uur presenteert de gemeente tijdens een digitale bijeenkomst een uitwerking van de visie op de ontwikkeling van het buitengebied van Harderwijk en Hierden. Het zal vooral gaan over hoe we de veranderingen in het buitengebied kunnen begeleiden met behoud en versterking van de bestaande kwaliteiten. Tijdens deze avond is er gelegenheid tot het stellen van vragen, het maken van opmerkingen en met elkaar in gesprek te gaan over de gewenste kwaliteit van het buitengebied.
 
Bent u geïnteresseerd om mee te denken en praten? Stuur een e-mail met uw gegevens naar [email protected] en meld u uiterlijk donderdag 13 januari aan. Graag vermelden dat het gaat om ‘Verdiepingsslag Harderwijk en Hierden’. 

Een vluchtsleutel, heeft u hem al opgehangen?

Als er brand uitbreekt heeft u geen tijd te verliezen. Sterker nog, u heeft maar 3 minuten om te vluchten bij brand. In die enkele minuten redt u het niet om uw sleutels te zoeken en uw dierbaren veilig te laten vluchten. Hang daarom een vluchtsleutel op een vaste plek op uw vluchtroute. Dan kun u altijd veilig vluchten bij brand. Een goede plek is naast uw voordeur of achterdeur; uiteraard uit het zicht voor mensen van buitenaf.
 
Maak een vluchtroute en oefen deze route
Ook is het noodzaak dat u een vluchtroute hebt. Maak samen een vluchtroute en oefen deze route regelmatig. Betrek ook uw kinderen erbij, zodat zij ook weten wat ze moeten doen. Mochten er ondanks alle tips en maatregelen toch nog iets misgaan en er brand in huis uitbreken, handel dan als volgt.
 
Blijf kalm
  • Waarschuw de overige aanwezigen in de woning.
  • Vlucht volgens uw eigen vluchtplan.
  • Houd de deuren en ramen gesloten en sluit de deuren achter u.
  • Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de grond.
  • Bel - nadat u gevlucht bent - direct het alarmnummer 112.

Wie wordt de nieuwe Juniorstadsdichter van Harderwijk?

Stichting Stadsdichter Harderwijk gaat op zoek naar een nieuwe Juniorstadsdichter van Harderwijk. Dat meldt de stichting op www.stadsdichterharderwijk.nl. In april 2022 wordt, onder voorbehoud van de coronamaatregelen, de nieuwe Juniorstadsdichter van Harderwijk en Hierden voor de duur van 3 jaar geïnstalleerd.
 
De inzending verloopt via de website van de stichting

Uiterlijk donderdag 17 februari kunnen jonge dichters uit Harderwijk en Hierden tot en met de leeftijd van 16 jaar, zich aanmelden via de website van de stichting. Ze worden gevraagd een gedicht met een vrij thema in te zenden en een gedicht dat met Harderwijk of Hierden te maken heeft.
 
Een jury van deskundigen selecteert eerst de beste inzendingen
Die dichters krijgen een aantal workshops via Cultuurkust aangeboden door een professionele dichter/woordkunstenaar. Uit die groep wordt uiteindelijk de Juniorstadsdichter door de jury gekozen. Het Stichtingsbestuur draagt deze dan voor bij het college van burgemeester en wethouders. Dit college benoemt dan de nieuwe Juniorstadsdichter.
 
Naomi Ramaker was de laatste Juniorstadsdichter
Zij werd in 2016 benoemd tot de eerste Juniorstadsdichter van Harderwijk. Zij was destijds winnaar van het ‘Dichter in de klas’-project waaraan 44 schoolgroepen hebben meegedaan. Naast de komst van de Juniorstadsdichter is op dit moment ook de voorbereiding aan de gang van de zevende Stadsdichter van Harderwijk. 

Warmetruiendag ontwerpwedstrijd

Leerlingen en scholieren uit Harderwijk en Hierden gaan meedoen aan een ontwerpwedstrijd van de gemeente Harderwijk. Wethouder Marcel Companjen en kinderwethouder Veerle Ter Beek overhandigden de ontwerpkleurplaten voor de ontwerpwedstrijd van de Warmetruiendag aan directeur Bas de Vente van basisschool Alfons Ariëns.
 
Leerlingen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs of klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs ontwerpen een duurzame sweater en kunnen die zelfontworpen sweater winnen! De winnaars van de wedstrijd kunnen deze zelf ontworpen trui op Warmetruiendag vrijdag 11 februari dragen.
 
Elk jaar gaan we energieverspilling te lijf met De Warmetruiendag. Meedoen is simpel: zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Doet u ook mee? 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de, inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overuwbuurt.overheid.nl aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Aanvraag omgevingsvergunning, HDW00 A5030 Hierden kappen 5 bomen, 7 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning tijdelijke huisvesting Boslaan 2, 3847LT Harderwijk, 6 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning uitbreiding woonhuis Ceintuurbaan 4 57, 3847LE Harderwijk, 5 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, bedrijfspand Zeppelinstraat, 5 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, uitbreiding Ooster Mheenweg 28, 3849PB Hierden, 5 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, tijdelijke bewoning Boslaan 2, 3847LT Harderwijk, 5 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, uitrit verbreden Tuindersbrink 3, 3845LM Harderwijk, 4 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, uitbreiden woning Ceintuurbaan 4 28, 3847LE Harderwijk, 4 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, uitbreiden woning Klavermeen 29, 3844PS Harderwijk, 4 januari 2022
  • Aanvraag omgevingsvergunning, dakkapel Krommekamp 159, 3848DS Harderwijk, 3 januari 2022

Verleende en geweigerde vergunningen

  • Gedeeltelijke verlening en weigering omgevingsvergunning, Knardijk West 8, 3841LA Harderwijk, 5 januari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning warmtenet Kop van de Stadswerven, 5 januari 2022
  • Verlening omgevingsvergunning, gebruik bijgebouw voor logies Ooster Mheenweg 16, 3849PB Hierden, 3 januari 2022

Ontwerpbeschikking

  • Ontwerpbesluit Regionale Bodemkwaliteitskaart en Nota Bodembeheer Gemeente Harderwijk, 6 januari 2022
  • Gemeente Harderwijk – ontwerpomgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan voor de bouw van één woning op het perceel Ruiversdam 24, 3 januari 2022