Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 2

Gemeentepagina Harderwijk en Hierden week 02 – 13 januari 2016

Geslaagde nieuwjaarsbijeenkomst

Harderwijk kan terugkijken op een geslaagde en drukbezochte nieuwjaarsbijeenkomst. Op woensdag 6 januari kwamen vele Harderwijkers samen in de brandweerkazerne om elkaar een vredevol, hoopvol en creatief 2016 toe te wensen. Tijdens de bijeenkomst stonden de mensen achter de hulporganisaties zoals brandweer, politie en het Rode Kruis centraal. In zijn speech vertelde burgemeester Harm-Jan van Schaik: "De stad Harderwijk verandert, maar het DNA van haar bevolking en ondernemers is bepalend op welke manier hierop wordt gereageerd."
 
Piet Dijkstra Prijs
Tijdens de bijeenkomst ontving mevrouw Riet van der Vegt de Piet Dijkstra Prijs uit handen van burgemeester Harm-Jan van Schaik. Riet van der Vegt heeft zich jarenlang belangeloos ingezet voor haar medemensen en de samenleving, onder andere als lid van de Wmo-raad, haar inzet voor het Astmafonds en voor de rechten van vrouwen. Als zorgzame en betrokken vrijwilliger is zij een voorbeeld en inspiratie voor anderen. Meer informatie: www.harderwijk.nl.

 
Lied van Harderwijk
Willem Gunneman deed het lied van Harderwijk cadeau aan de stad Harderwijk. Het lied gaat over de kracht van onze stad en haar bewoners en is geschreven en gecomponeerd door schrijver, theatermaker, spreker en sneldichter Willem Gunneman. Tijdens de nieuwjaarsreceptie is het lied voor het eerst openbaar gezongen door de 13-jarige Harderwijker Marc Gonkel (onder andere bekend van de musical Oorlogswinter). Het lied kan gezongen en gespeeld worden op scholen, verenigingen en tijdens openbare bijeenkomsten. Het lied en de tekst is te vinden op www.willemgunneman.nl
 

Erfgoedcafé, gratis entree

Eerste Erfgoedcafé 2016  
Op dinsdag 19 januari om 20.00 uur vindt het eerste Erfgoedcafé van dit jaar plaats in het Stadsmuseum Harderwijk aan de Donkerstraat 4. Onderwerp is ‘Hoe moet de ‘Kieckmure’ terugkomen in het Harderwijker straatbeeld?’ In het kader van de ontwikkeling van de nieuwe boulevard is in 2014 archeologisch onderzoek verricht, met verrassende resultaten. Onder andere zijn restanten van de voormalige ‘Kieckmure’ en andere interessante bouwwerken gevonden. De gemeente onderzoekt hoe de ‘Kieckmure’ weer terug kan komen in de nieuwe boulevard. Archeoloog Maarten Wispelwey leidt dit onderwerp in op de van hem bekende enthousiaste wijze. U bent van harte welkom.
 
Wat is het Erfgoedcafé
Het Erfgoedcafé is een initiatief van de gemeente Harderwijk, in samenwerking met de
Oudheidkundige Vereniging Herderewich en het Stadsmuseum Harderwijk. In het Erfgoedcafé praat iedere belangstellende in een laagdrempelige setting mee over monumenten, erfgoed en cultuurhistorie.
 
Programma
20.00 uur Inleiding Maarten Wispelwey (regio-archeoloog)
20.40 uur Vragen
21.00 uur Pauze
21.10 uur Discussie
22.00 uur Einde

Werkbezoek

Maandag 11 januari bracht staatssecretaris Van Rijn een werkbezoek aan Harderwijk. Eerst bezocht hij het Thuishuis. Daarna nam hij deel aan het mini-symposium ‘Op een leuke manier oud worden’ dat door de stichting Thuis in Welzijn werd georganiseerd in het stadhuis. Na afloop sprak hij met wethouder Van Noort en medewerkers van WMO, Jeugdzorg en Welzijn over de voortvarende Harderwijker aanpak in het sociaal domein.
Staatssecretaris van Rijn met wethouder Gert-Jan van Noort Gemeente Harderwijk
Foto: Roel Pannekoek
 
Raadsinformatie
De commissie Samenleving vergadert op donderdag 14 januari vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op de agenda staat onder andere visie en conceptuitwerking stad als podium. De commissie Ruimte vergadert op donderdag 21 januari vanaf 19.30 uur in het stadhuis. Op deze agenda staan de onderwerpen dossier A28 en brug 3 Boulevardgebied Waterfront. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. U bent van harte welkom.
 
Keurmerk GezondVeluwe
Het keurmerk GezondVeluwe, initiatief van het ziekenhuis St. Jansdal, Zorggroep Noordwest-Veluwe en Medicamus, staat voor zorgverzekeringen die duurzame zorg in de regio Noordwest-Veluwe en Oost Flevoland garanderen. Zorgverzekeraars ontvangen het keurmerk als zij met de zorgaanbieders in de regio afspraken maken over het bieden van duurzame zorg. Criteria zijn onder andere verpleeghuiszorg in de regio, betaalbaarheid, betere zorg voor kwetsbare ouderen, trainingen voor mantelzorgers, voorlichting over voeding en een persoonlijke gezondheidscheck. De gemeente Harderwijk vindt dit initiatief een goede ontwikkeling, omdat het opkomt voor het van belang van de inwoners in de regio.
 
GezondVeluwe is een samenwerking tussen een groot aantal huisartsen op de Noordwest-Veluwe en Oost Flevoland, Ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk en Zorggroep Noordwest-Veluwe.

Werkzaamheden Wittenhagen-Zuid
Op 11 januari starten de eerste werkzaamheden voor het project rioolvervanging en herinrichting Wittenhagen-Zuid. Dit heeft invloed op de bereikbaarheid van enkele straten in dit wijkdeel. De uitvoeringsperiode loopt van 11 januari t/m 19 februari.
 
Afsluiting met omleiding
De Wittenhagen is ter hoogte van de Johan de Wittlaan afgesloten van 11 januari t/m 15 januari. Het verkeer wordt omgeleid. De Johan de Wittlaan zelf is afgezet van 11 januari t/m 19 februari. De Johan de Wittlaan is te bereiken via Thorbeckelaan of Cort van der Lindenlaan. De woningen zijn te voet bereikbaar.
 
Parkeren
Bewoners Johan de Wittlaan kunnen tijdelijk parkeren aan de Thorbeckelaan. Dit wordt aan de bewoners via een nieuwsbrief kenbaar gemaakt.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 30-12-2015 Zeestraat 46: uitrit
  • 28-12-2015 Lokhorsterweg 3: uitrit
  • 2-1-2016 Kastanjelaan 4: in strijd regels ro plaatsen schuur
  • 4-1-2016 Ooster Mheenweg 19: uitrit
  • 4-1-2016 Bluesdreef 45: hondentrimsalon vestigen in strijd regels ro en vervangen garagedeur door kozijn
  • 6-1-2016 Smeepoortstraat 29: verbreden activiteiten in strijd regels ro
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op onze website. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
 
  • 5-1-2016 Glindweg 1a: oprichten kapschuur in strijd regels ro
  • 6-1-2016 Ir. Lelystraat 11: carport
  • 6-1-2016 Hierdenseweg 67: schutting
  • 5-1-2016 Korhoenlaan 1-12: kappen 8 bomen
  • 7-1-2016 Grensweg 9b en 9c: 2 onder 1 kap woning in strijd regels ro en inrit
  • 7-1-2016 Boslaan 2-25: kappen 2 bomen
  • 11-1-2016 Einsteinstraat 5: 2 opslagsilo’s en milieuneutrale wijziging
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.  
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
Op 09-12-2015: Waterscouting Tjerk Hiddes Strekdam 53, 3841 WD in Harderwijk voor het starten van het bedrijf gericht op activiteiten voor de jeugd.     
                                     
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Sloop/asbest ontvangen:
Op 18-12-2015: Albert Heijn Selhorstweg 2, 3841 GL in Harderwijk voor het slopen van de gevel en bestaande luifels en vervangen bestaande staalplaten op de achtergevel. Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.
 
Stimuleringsregeling VVE’s beëindigd
De gemeenteraad heeft op 7 januari besloten de Stimuleringsregeling VVE’s te beëindigen onder gelijktijdige opheffing van de bestemmingsreserve Ondersteuning VVE's. Het besluit en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Algemene informatie: domein Ruimte, dhr. J. Rozenberg, tel. 411 911.
 
Voornemen gedeeltelijke intrekking omgevingsvergunning onderdeel milieu
Burgemeester en wethouders van de gemeente Harderwijk delen mee dat zij ingevolge de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) het voornemen hebben de omgevingsvergunning onderdeel milieu gedeeltelijk in te trekken:

Van: TinQ B.V.
Locatie: Verkeersweg 3 in Harderwijk
Voor: Opslag, aflevering en verkoop van LPG
Het ontwerpbesluit en de bijbehorende stukken liggen van 14 januari tot en met 24 februari ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Een ieder kan schriftelijk of mondeling zienswijzen over het ontwerpbesluit naar voren brengen bij burgemeester en wethouders van de gemeente Harderwijk tot en met 17 februari, onder vermelding van het kenmerk E15.005881. Meer informatie: ODNV, mevr. J. Meerveld, tel. 474 343.