Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 19

Met deze week: Renovatie transportriool Oranjelaan start 20 mei, livestream bijeenkomst over natuur en recreatie Hulshorster-Beekhuizerzand en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Livestream bijeenkomst over natuur en recreatie Hulshorster-Beekhuizerzand

Op maandag 17 mei van 19.00 uur tot 20.00 uur organiseert de provincie Gelderland voor inwoners uit Harderwijk en Nunspeet een 'livestream' over natuur en recreatie in de gebieden Hulshorsterzand en Beekhuizerzand. U bent hiervoor van harte uitgenodigd en kunt online meekijken via vimeo.com/event/962713.
 
Tijdens de bijeenkomst geeft de provincie informatie over de aanpak om recreatie en natuurbehoud op elkaar af stemmen. De provincie werkt hierin samen met de gemeenten Nunspeet en Harderwijk en Natuurmonumenten. U kunt tijdens de livestream vragen stellen via het emailadres: [email protected]. Deze vragen worden tijdens de livestream of na afloop beantwoord.
 
Afstemming tussen natuur en recreatie
Steeds meer mensen genieten van de prachtige natuur op de Veluwe. Dat bezoek heeft een keerzijde. Veel dieren- en plantensoorten hebben het moeilijk. Ze worden verstoord door recreatie, verkeer, werkzaamheden en evenementen. Ze trekken zich op een kleiner leefgebied terug. Daarom worden in sommige delen van het gebied kwetsbare dieren en planten beschermd door ze rust en ruimte te geven. In andere delen is er meer ruimte voor wandelen, fietsen of paardrijden of voor evenementen en activiteiten. Het gaat daarbij om de zogenaamde recreatiezonering. Dit jaar werken provincie, gemeenten, grondeigenaren en recreatieondernemers aan een definitieve recreatiezonering en aan het opstellen van passende maatregelen.
 
U kunt ook meepraten via de klankbordgroep
U kunt als inwoner ook actief meepraten over dit onderwerp. Dat kunt u doen via een klankbordgroep. De klankbordgroep komt drie keer bij elkaar in de periode mei t/m juli. U kunt zich aanmelden door een korte motivatie te sturen naar [email protected]. Georganiseerde gebruikersgroepen, verenigingen en ondernemers zullen daarnaast uitgenodigd worden voor een aantal bijeenkomsten in juni en juli. Meer informatie en een overzicht van de geplande bijeenkomsten vindt u op recreatiezoneringopdeveluwe.nl. Daar vindt u ook een aparte gebiedspagina voor het Hulshorster- en Beekhuizerzand.


Donderdag 13 mei Hemelvaartsdag en vrijdag 14 mei is het Huis van de Stad gesloten en zijn wij telefonisch niet bereikbaar. Het Milieupark is vrijdag 14 mei wel open.

Raadsinformatie

de commissie Ruimte vergadert op donderdag 20 mei vanaf 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere Informatie ontwikkeling Randmeer en Goede Reede huisvesting arbeidsmigranten. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Dit zijn openbare, digitale vergaderingen. Wilt u inspreken dan kunt u dit melden bij de griffie via [email protected] of via tel. 0341 411 911.
 
De fractie D66 heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Jeugdzorg. De fractie Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over Arbeidsmigranten. De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over capaciteitstekort elektriciteit verdeelstation Lorentz III. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Renovatie transportriool Oranjelaan start 20 mei

Donderdag 20 mei start aannemer GMB Rioleringstechnieken uit Kampen in opdracht van de gemeente Harderwijk met de renovatie van het transportriool in de Oranjelaan. De werkzaamheden zouden al in maart aanvangen maar dit werd wegens leveringsproblemen van bepaalde grondstoffen uitgesteld. Het werk duurt ongeveer vier maanden.
 
Overlast onontkoombaar                                                                                                                                                                                        Ondanks dat er alles aan is gedaan om de overlast te beperken, levert een klus van deze omvang overlast op. De Oranjelaan gaat  tijdens de uitvoering van de werkzaamheden acht weken dicht voor het verkeer de stad uit. Omleidingen worden ter plaatse aangegeven. De pompen maken geluid en staan continu aan. Het aanbrengen van kunststof bekleding aan de binnenkant van de buizen zorgt voor een onaangename geur. Parkeren is op sommige plekken een uitdaging en wc’s en waterafvoer zijn in de Oranjelaan gedurende korte periodes niet te gebruiken. De aannemer houdt omwonenden op de hoogte van de voortgang van het werk. 

Webinar Biodiversiteit op en rond het erf Hierden op 19 mei

Woensdagavond 19 mei geeft Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) in een webinar tips hoe inwoners van Hierden hun erf en de omgeving aantrekkelijker kunnen maken voor verschillende dieren. Wat is nodig voor voedsel, nest- en schuilgelegenheid, bijvoorbeeld voor wilde bijen, vlinders en zangvogels? De online-bijeenkomst start om 19.30 uur en duurt tot 21.00 uur.  De webinar is een vervolg op de introductie op biodiversiteit die op 29 april is gegeven. Deze gratis webinar is ook te volgen als u de vorige webinar niet hebt gezien.
 
Aanmelden
Aanmelden kan via de website van Stichting Landschapsbeheer Gelderland. U ontvangt per e-mail een link om via Zoom deel te nemen aan de bijeenkomst en een korte instructie. 

Oudste inwoner Harderwijk is 104 jaar!

Op woensdag 5 mei werd mevrouw J. (Jo) Smits-Hazebroek 104 jaar. Zij is met het bereiken van deze zeer hoge leeftijd de oudste inwoner van de gemeente Harderwijk. Ter gelegenheid van deze bijzondere verjaardag bracht eerste locoburgemeester Gert Jan van Noort haar een felicitatiebezoek in Weideheem. 

Het Harderwijkse bos in met uw hond aan de lijn

Met de trouwe viervoeter aan hun zij, trekken natuurliefhebbers de Veluwe op om te genieten van de natuur. De boa’s (of handhavers) komen regelmatig wandelaars tegen met loslopende honden op plaatsen waar dit niet is toegestaan.
 
In Harderwijk en Hierden – en in bijna alle Veluwse bossen - moeten honden aangelijnd lopen. Dit is voor de veiligheid van het verkeer, kleine kinderen en ter bescherming van andere dieren. In Harderwijk zijn speciale plaatsen aangewezen waar uw hond los mag lopen. Zoals in het Strokelbos, het hele gebied ten zuiden van de Leuvenumseweg, tussen de Strokelweg en dierenasiel De Ark. Ook daar moet u er als hondenbezitter altijd voor zorgen dat de hond onder appél staat.
 
Alle regels voor het gebruik van het natuurgebied vindt u bij de ingang van het bos op het bord. Loslopende honden jagen het wild op. Dat is nu eenmaal hun aard. Het wild wordt er onrustig van en gaat op de loop, met alle gevolgen van dien. Op hun vlucht kunnen ze betrokken raken bij een verkeersongeval. Omgekeerd kan de hond ook in een vervelende confrontatie komen met een wild zwijn. Op dit moment hebben de wilde zwijnen jongen die ze zullen beschermen. Ook de schaapherder kan in het terrein aanwezig zijn met schapen en wat geiten voor het begrazen van het gebied tussen het Stuifzand en het bos. Bij het hoeden is het van belang dat de kudde niet onrustig wordt. Op het laten loslopen van uw hond zal worden gehandhaafd door boa’s (of handhavers). Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected]

Kansen en mogelijkheden van waterstof

In het denken over een toekomst zonder aardgas is waterstof een populair thema. Tijdens verschillende bijeenkomsten over aardgasvrij wonen in de gemeente Harderwijk, zijn vragen gesteld over waterstof. Welke kansen en mogelijkheden biedt waterstof? Kunnen in de toekomst onze huizen ermee worden verwarmd? Om hierover meer te weten te komen, houdt de projectgroep Aardgasvrij wonen Harderwijk op dinsdag 18 mei een online themabijeenkomst over het thema ‘waterstof’. Naast het geven van uitleg is er ruimte om vragen te stellen. Na afloop van de presentatie is er in kleinere groepjes gelegenheid om dieper op het onderwerp in te gaan.
 
Programma
19.15 uur Inloop
19.30 uur Start bijeenkomst
19.35 uur Presentatie over waterstof (door spreker van netbeheerder Liander)
20.05 uur Vragen stellen aan de spreker
20.30 uur Voor geïnteresseerden: mogelijkheid om door te praten in kleine groepjes
 
Vooraf aanmelden                                                                                                                                                
Voor de digitale themabijeenkomst maken we gebruik van Google meet. Na aanmelding ontvangt u de link (uiterlijk 17 mei). Omdat het aantal deelnemers dat tegelijk kan vergaderen een maximum kent, is aanmelden noodzakelijk. U doet dat via veluweduurzaam.nl/themabijeenkomst-waterstof-harderwijk. Aanmelden voor maandag 17 mei. 

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure)
  • 29-4-2021 Plataanlaan 18: verwijderen dragende muur
  • 30-4-2021 Scheepssingel: kap en herplant
  • 3-5-2021 Korhoenlaan 1-120: kap 8 bomen
  • 5-5-2021 Overveld 17: gebruik pand in strijd regels ro
  • 5-5-2021 Tonselsedreef 315: dakkapel
  • 5-5-2021 Parallelweg 26: postbusunit
  • 5-5-2021 Duivenkamp 58: erker
  • 5-5-2021 Duivenkamp 60: erker
  • 30-4-2021 Korhoenlaan 2: receptiegebouw
  • 4-5-2021 Guido Gezellelaan 70: erker
  • 5-5-2021 Dichterskwartier II: inritten
  • 4-5-2021 Molenstraat 1: zonnepanelen
  • 5-5-2021 overloopterrein Waterfront Zonnepark: trafo, inkoopstations en ondergrondse infra
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf - Realisatie en beheer, tel. (0341) 411 911.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure) 
  • 30-4-2021 Parallelweg 26-168: kappen 1 boom
  • 3-5-2021 Zuiderzeestraatweg 86: vervangen bijgebouw in strijd regels ro
  • 3-5-2021 Parallelweg 25-20: kappen 7 bomen
  • 29-4-2021 Hoofdweg 2: vrijstelling cateringactiviteiten voor een periode van 8 weken
  • 30-4-2021 Trompetdreef 29: erker
  • 4-5-2021 Sonnevancklaan 3: berging als aanbouw zijkant woning
Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure) 
  • 3-5-2021 Korhoenlaan 1-177: kap 4 bomen
Rechtsbescherming vergunningen reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan de  aanvrager bekend maakten. Wilt u dat de vergunning (voorlopig) niet gebruikt wordt? Dan moet u de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, team Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem daarom vragen.
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure)
  • 16-04-2021 Strandboulevard West 2: vergunning brandveiliggebruik. Tegen het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend.
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.
 
Aanwijzingsbesluit toezichthouder beschermd wonen en opvang 2021
Burgemeester en wethouders maken bekend op 4 mei 2021, mede namens burgemeester en wethouders van de gemeenten Oldebroek, Elburg, Nunspeet, Ermelo en Putten, te hebben besloten de directeur Publieke Gezondheid van de GGD Noord- en Oost-Gelderland aan te wijzen als toezichthoudend ambtenaar beschermd wonen en opvang. De directeur wordt met dit aanwijzingsbesluit belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens de Wmo 2015 voor zover betrekking hebbende op de voorzieningen beschermd wonen en opvang als bedoeld in deze wet. Aan de directeur is bij dit besluit tevens de bevoegdheid verleend (mede) personen aan te wijzen in de rol van toezichthouder. De bevoegdheid geldt tot en met 31 december 2022. Eerder genomen aanwijzingsbesluiten op dit gebied zijn met dit besluit ingetrokken.
 
Het aanwijzingsbesluit treedt in werking met ingang van de dag na deze bekendmaking en ligt ter inzage in de Stadswinkel. Ook is het besluit digitaal te raadplegen op overheid.nl. Informatie: Meerinzicht, mevr. J.F. Kuik, tel. 0341 411 911.
 
(Onder)mandaatbesluit beschermd wonen en opvang Meerinzicht 2021
Burgemeester en wethouders maken bekend op 4 mei 2021 te hebben besloten het  ‘(onder)mandaatbesluit beschermd wonen en opvang Meerinzicht 2021’ vast te stellen. Met dit besluit wordt aan het bestuur van Meerinzicht (onder)mandaat, -volmacht en -machtiging verleend om taken strekkende tot uitvoering van beschermd wonen en opvang uit te voeren. Eerdere (onder)mandaatbesluiten aan het bestuur van Meerinzicht op dit gebied zijn met dit besluit ingetrokken.
 
Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na deze bekendmaking en ligt ter inzage in de Stadswinkel. Ook is het besluit digitaal te raadplegen op overheid.nl. Informatie: Meerinzicht, mevr. J.F. Kuik, tel. 0341 411 911.
 
(Onder)mandaatbesluit beschermd wonen en opvang GGD Noord- en Oost-Gelderland 2021

Burgemeester en wethouders maken bekend op 4 mei 2021 te hebben besloten het ‘(onder)mandaatbesluit beschermd wonen en opvang GGD Noord- en Oost-Gelderland 2021’ vast te stellen. Met dit besluit wordt aan het bestuur van de GGD Noord- en Oost-Gelderland (onder)mandaat, -volmacht en -machtiging verleend om taken strekkende tot uitvoering van de toezicht en handhaving en de toegangsbeoordeling betreffende beschermd wonen en opvang uit te voeren. Eerdere (onder)mandaatbesluiten aan het bestuur van de GGD Noord- en Oost-Gelderland op dit gebied zijn met dit besluit ingetrokken.
 
Het besluit treedt in werking met ingang van de dag na deze bekendmaking en ligt ter inzage in de Stadswinkel. Ook is het besluit digitaal te raadplegen op overheid.nl. Informatie: Meerinzicht, mevr. J.F. Kuik, tel. 0341 411 911.
 
Tijdelijke terras Zuiderzeeboulevard (Kroeghoek)
Het college maakt bekend dat zij op grond van artikel 2:10 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk tijdelijk extra terrasruimte heeft vergund tot en met 15 september 2021. Het betreft een tijdelijke uitbreiding van de terrassen, om met inachtneming van de Covid-19 maatregelen, te kunnen ondernemen aan de Zuiderzeeboulevard (Kroeghoek) van de volgende horecaondernemingen:
 
• Nicky's Inn Bruggestraat 3, 3841CM Harderwijk
• Café Gauwigheid,  Vijhestraat 21, 3841CW Harderwijk
• Ome Co, Vijhestraat 9 1, 3841CW Harderwijk
• Sir Jack, Vijhestraat 36, 3841CW Harderwijk
• Savage, Bruggestraat 4, 3841CP Harderwijk
 
De vergunningen zijn verzonden op 4 mei 2021. De verleende vergunningen en bijbehorende stukken liggen van 12 mei tot en met 15 juni 2021 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien, kunt u telefonisch een afspraak maken met een klantmanager bijzondere wetten, van de afdeling vergunningverlening, via tel. 0341 411 911.
 
Bent u het niet eens met deze beslissing?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat het besluit aan de aanvragers is  bekend gemaakt.
 
Ontwerpbestemmingsplan Hierden Dorp – Ooster Mheenweg naast 9
Het ontwerpbestemmingsplan Hierden Dorp – Ooster Mheenweg naast 9 maakt het planologisch mogelijk een levensloopbestendige woning te realiseren op het perceel gelegen naast Ooster Mheenweg 9 na sloop van schuren op het betreffende perceel en op het perceel Parallelweg 9/10.
 
Het ontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van 13 mei gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder omtrent het ontwerpbestemmingsplan schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mevr. W. van Santen, tel. 0341 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00262-0001) kunt u raadplegen via de landelijke website: https://www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00262-0001 (bronbestanden: digitaleplannen.nl/0243/EC6DE069-AFCC-4651-9E56-96AC12199AF3/). 

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:
  • 2021-04-23: Bouw & Infra Park BV, Ceintuurbaan 2 -20, 3847 LG Harderwijk, voor het slopen van congrescentrum/kantoor
  • 2021-04-22: Remon Aardwarmte BV, Margrietlaan 1, 3843 CG Harderwijk, melding realisatie van een gesloten bodemenergiesysteem
  • 2021-04-09: Koelewijn Bronbemalingen BV, Marnixstraat 1 A, 3842 JJ Harderwijk, voor het realiseren van een gesloten bodemenergiesysteem
  • 2020-12-09: Dichterskwartier,Boverhoff Beton-, Boor- en Zaagbedrijf en Sloopwerken BV, Verkeersweg 53, 3842 LE Harderwijk, melding inzet mobiele puinbreekinstallatie
De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 2021-04-21: Salverda Bouw BV, P.C. Boutenslaan 225, 3842 BE Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit woning
  • 2021-04-16: Veldboom Project BV, Hoofdweg 3, 3842 GZ Harderwijk, voor het slopen van voormalig Rabobank gebouw
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. (0341) 411 911.