Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 19

Gemeentenieuws Harderwijk en Hierden week 19 - 11 mei

Verdiepende thematours langs duurzame huizen

Wilt u zich verdiepen in duurzaam wonen? Als aanvulling op de Nationale Duurzame Huizenroute worden er in mei en juni thematours georganiseerd. Tijdens een thematour bezoekt een groep van gemiddeld twaalf geïnteresseerden een woning aan de hand van een specifiek thema. De thema’s variëren van zonnepanelen, energieneutraal renoveren, een warmtepomp in een bestaande woning, het gebruik van natuurlijke materialen, etc. Er kan zo dieper ingegaan worden op de mogelijkheden van het verduurzamen van de woning.
 
Aanbod en inschrijven
Op www.duurzamehuizenroute.nl is het actuele aanbod van de thematours te vinden en kunt u als bezoeker zich aanmelden voor een thematour. Ook kunt u een specifiek thema waarover u meer wilt weten aanvragen. Als er in een gemeente of regio voldoende interesse is in een bepaald thema, wordt er een tour georganiseerd. Dit gebeurt in samenwerking met huiseigenaren waarvan de woning op de website staat. Vanaf 2017 worden de thematours van februari tot en met juni georganiseerd.
 
Vragen stellen via website
De Nationale Duurzame Huizenroute vindt dit jaar plaats op zaterdag 5 en 12 november. Naast de openstelling van de huizen is het mogelijk om het hele jaar door via de website vragen aan deelnemende huiseigenaren te stellen. Hiermee zijn de goede voorbeelden voor iedereen het hele jaar door bereikbaar.
 
De thematours worden mede mogelijk gemaakt door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en is een initiatief van Majada Projectmanagement. 

In verband met tweede Pinksterdag zijn het stadhuis en het milieupark maandag 16 mei gesloten. Wij wensen u fijne Pinksterdagen!

Word badmeester voor één dag: winnaars bekend

Vorige week verlootten wij een droombaan als badmeester/badjuf voor één dag via Facebook. De winnaars zijn afgelopen dinsdag bekend geworden. Marja van Norden, Floris Aikema, Ruben Jonker, Jan-Andre Jacobs en Marleen Engelmann krijgen op woensdag 18 mei een kijkje achter de schermen van het zwembad en oefenen mee met een speciale lifeguard-training. Winnaars gefeliciteerd! 

Gooi afval in containers en voorkom een boete

Op verschillende plekken in de binnenstad staan ondergrondse containers. Binnenstadbewoners hebben over het algemeen onvoldoende ruimte voor de opslag van rolcontainers. Zij kunnen daarom met een speciale pas hun afval kwijt in de ondergrondse containers. Ook enkele binnenstadondernemers maken voor hun bedrijfsafval met een pas gebruik van ondergrondse containers. De afgelopen periode merken wij op en krijgen wij meldingen dat er afval naast de containers wordt gezet. Dit kan door de inzamelwagen niet worden meegenomen en blijft achter op straat. Het ziet er lelijk uit en trekt ongedierte aan. Gooit u het afval in de container!
 
Defect of vol?
Als de container defect of vol is, zet het afval dan tijdelijk in uw berging. Of breng het naar een andere ondergrondse container bij u in de buurt. U heeft toegang tot twee ondergrondse containers. Als de ene container vol of buiten gebruik is, kunt u dus altijd gebruik maken van een andere container. Weet u niet meer welke containers u kunt gebruiken? Neemt u dan contact op met Snel Herstel. Het defect van de container kunt u melden bij Snel Herstel via [email protected] of tel. 411 333.
 
Boete en opruimkosten
De medewerkers van Stadstoezicht houden het gebruik van de ondergrondse containers in de gaten. Afval dat door Stadstoezicht naast de containers wordt aangetroffen, wordt beboet. Daarnaast moet het afval apart opgeruimd worden, omdat de inzamelwagen dit niet kan meenemen. Ook de opruimkosten komen voor rekening van degene die het afval heeft gedumpt.
 
Wij rekenen op uw hulp om zo samen te werken aan een mooie en schone binnenstad!
 

Morgen (12 mei) inzameling BEST-zak in Drielanden voor boeken, elektra, speelgoed en textiel. Kijk voor info op www.harderwijk.nl/bestzak.

Kunstenaars gezocht voor kunstmarkt tijdens Aaltjesdag

Tijdens Aaltjesdag op zaterdag 11 juni is er in het Plantagepark een kunstmarkt. Tussen al het groen, het water en de gezellige muziek struin je door 50 kunstkramen die door het park staan verdeeld. Kunstenaars en amateurkunstenaars uit de regio tonen hun werken. Van fotografen, schilders en tekenaars tot beeldhouwers en sieradenkunstenaars.
 
Inmiddels hebben al ruim 25 deelnemers zich gemeld, maar de organisatie wil graag meer kunstenaars en amateurkunstenaars de kans geven om hun werken te vertonen. Er zijn nog een paar plaatsen vrij. Via www.aaltjesdagen.nl kan tegen betaling een kraam gereserveerd worden. 

Gratis parkeren in de binnenstad op tweede Pinksterdag

Op maandag 16 mei, tweede Pinksterdag, zijn veel winkels in de Binnenstad van Harderwijk geopend van 12.00 tot 17.00 uur. Een ijsje of een visje eten op de boulevard, pootje baden op het strandeiland, een terrasje pakken op de markt, uitgebreid winkelen, een bezoekje aan het museum en aansluitend een lekker hapje eten in een van de vele restaurantjes, het kan allemaal in Harderwijk. Daarbij kunt u op verschillende parkeerplaatsen, namelijk Vuldersbrink, Klooster, Plantage, Vitringasingel en Westeinde, op tweede Pinksterdag gratis parkeren. Parkeert u in de Houtwalgarage? Dan parkeert u ook deze dag de eerste 2 uur gratis. 

Officiële publicaties

Aanvragen omgevingsvergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 7-4-2016 Newtonweg: opslag goederen in strijd regels Ro.

Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf via tel. 411 333.
 
Verleende omgevingsvergunningen
Reguliere omgevingsvergunningen zijn verleend voor:
  • 2-5-2016 Parallelweg 26-129: kappen 4 bomen.
  • 2-5-2016 Sonnevancklaan 14: kappen 6 bomen.
  • 3-5-2016 Mecklenburglaan: kappen 33 bomen.
  • 4-5-2016 Lorentzstraat 8: uitbreiden bedrijfsgebouw.
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Kennisgeving ontwerp beschikking Wet algemene bepalingen omgevingsrecht uitgebreide voorbereidingsprocedure
Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij in het kader van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht voornemens zijn vergunning te verlenen:
  • Hoofdweg 2: vergunning brandveiliggebruik (bso).
De aanvraag, de ontwerpbeschikking en de bijbehorende stukken liggen met ingang van 11 mei 2016 gedurende zes weken tot en met 22 juni 2016 ter inzage in het stadhuis. Tijdens de periode van ter inzage legging kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingebracht. Zij moeten worden gericht aan burgemeester en wethouders. In deze periode kunnen ook zienswijzen mondeling worden ingebracht. Hiervoor wordt een hoorzitting georganiseerd na telefonische afspraak via tel. 411 911.
 
Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als ook een zienswijze is ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en men belanghebbende is.
 
Milieumeldingen
Melding Activiteitenbesluit:
  • Op 21-04-2016: Sterkliniek Dierenartsen Ermelo B.V. Gelreweg 39, 3843 AN in Harderwijk voor het veranderen van het bedrijf, Gelreweg 27 hoort ook bij het bedrijf.
Melding sloop/asbest:
  • Op 28-04-2016: Larikslaan 7, 3843 LG Harderwijk, voor het verwijderen van asbest van de carport.