Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 18

Gemeentenieuws Harderwijk en Hierden week 18 - 4 mei

Negen Koninklijke onderscheidingen in Harderwijk

Burgemeester Van Schaik heeft dinsdag 26 april aan negen inwoners van Harderwijk en Hierden een Koninklijke onderscheiding uitgereikt. Dat gebeurde in de Raadzaal van het stadhuis van Harderwijk.

Albert Berends
Decorandus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau op basis van zijn inzet voor kerk, school en muziek in de afgelopen 35 jaar. Naast zijn drukke bestaan als zelfstandig ondernemer heeft decorandus verschillende vrijwillige functies uitgeoefend bij onder andere de Algemene Kerkenraad, de Veldkampkerk, gospelkoor Inspiration en de Stichting voor Christelijk Onderwijs Harderwijk. Nog steeds is decorandus actief als kerkrentmeester van de Protestantse Gemeente Harderwijk en wordt hij genoemd om zijn brede maatschappelijke blik en zijn op samenwerking gerichte werkwijze.

Albert Boudesteijn
Op basis van zijn jarenlange inzet voor kerk, wijk en sport, is decorandus benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ondanks een beperkende chronische ziekte was decorandus met veel toewijding voor de medemens onder andere vrijwilliger bij VVOG, hulpkoster van de Veldkampkerk en beheerder van Buurthuis De Tweeling. Sinds 1995 is hij voorzitter van Buurtwerk Tweelingstad. Decorandus wordt omschreven als een actieve persoon en een stimulans voor anderen.

Bertus van den Brink
Vanwege zijn onafgebroken inzet voor de samenleving in Hierden en Harderwijk, sinds 1964, is decorandus benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Decorandus was onder andere mede-oprichter van de landelijke rijvereniging De Randmeerruiters, bestuurslid van de gymnastiekvereniging HSC en ’t Hierder Zangkoor en lid van de commissie van bijstand van de Dorpskerk in Hierden. Nog steeds is decorandus vrijwilliger van de hulpdienst van de kerk, chauffeur voor de bewoners van verpleeghuis Sonnevanck en bezorger van het contactblad van de kerk.

Inge Ennenga-Kerp
Decoranda is benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau op basis van haar jarenlange inzet voor de samenleving. Voor haar buitengewone inzet voor de kinderboerderij was decoranda benoemd als erelid van Dierenweide. Daarnaast was zij onder andere vrijwilligster bij Amnesty International, collectant voor de Nederlandse Brandwonden Stichting en actief betrokken bij de Actie Kerkbalans van de Protestantse wijkgemeente De Regenboog. Decoranda wordt omschreven als iemand die zich met hart en ziel inzet en het vermogen heeft om andere vrijwilligers te motiveren, ook in mindere tijden.

Wim Kok
Vanwege de jarenlange inzet voor de samenleving is decorandus benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Decorandus zet zich al jaren in voor de Christelijk Gereformeerde Kerk De Zaaier; als ouderling en diaken en later als leider van de jeugdvereniging. Ook nu nog beheert decorandus het archief van de kerk, is hij hoofd bedrijfshulpverlener en hulpkoster. Daarnaast is decorandus onder andere vrijwilliger bij de politie en Stichting Ontmoeting. Decorandus wordt omschreven als een echt mensen-mens, betrokken, betrouwbaar en doortastend.

IJtje van Huizen – Boskma
Decoranda is benoemd als Lid in de Orde van Oranje-Nassau op basis van haar belangeloze inzet voor anderen op het gebied van kerk, zorg en welzijn. Ruim 40 jaar is decoranda actief voor de Protestantse Gemeente Harderwijk. Daarnaast zet zij zich nog steeds actief in voor ziekenhuis St Jansdal, woonzorgcentrum Randmeer, verpleeghuis Sonnevanck, Stichting ZorgDat, de PCOB en Vereniging Passage Harderwijk-Zuid. Decoranda was onder andere ook vrijwilligster in het Willem Holtrop Hospice in Ermelo. Op persoonlijk vlak was decoranda mantelzorger voor haar man en schoonmoeder.

Hans Kuijken
Decorandus is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn verdiensten voor onder andere sport en kerk. Sinds 1976 is decorandus actief bij atletiekvereniging Athlos. Onder meer als jurylid starter, scheidsrechter en Arbo-functionaris en zette hij zich in voor de gehandicaptenatletiek.

Daarnaast is decorandus bestuurslid, sinds 2012 voorzitter, van de Fietsdriedaagse Ermelo. Ook is decorandus vrijwilliger bij de buurtbus en is hij voorzitter van het College van Diakenen van de Protestantse Gemeente Harderwijk.

Jan van Panhuis
Vanwege zijn grensverleggende activiteiten voor de samenleving is decorandus benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Decorandus zette zich op velerlei gebied in voor Tsjechische kinderen met een verstandelijke beperking. Onder andere door de oprichting van stichting Jana Stara, waarmee vakanties voor de kinderen konden worden gerealiseerd en een uitbreiding van een kindercentrum in Tsjechië. Daarnaast is decorandus voorzitter van de Damclub Denk en Zet in Hierden en van de Stichting Glasgow Christian School. Een sportieve prestatie was zijn deelname aan de Alpe d’HuZes, een sponsor fietstocht voor kankeronderzoek, in een periode waarin zijn eigen gezondheid te wensen overliet.

Hennie IJzerman – Tjeerds
Decoranda is op basis van haar jarenlange inzet voor mens en samenleving benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Voor de Nederlands Gereformeerde Kerk Ermelo-Harderwijk-Putten heeft decoranda de bezoekgroep opgericht; gedurende 20 jaar bezocht zij kerkleden die, om allerlei redenen, behoefte hadden aan structurele aandacht. Decoranda zet zich nog steeds in als vrijwilligster bij ’s Heeren Loo en het Henriëtte van Heemstrahuis, de Christelijke Blindenbibliotheek in Ermelo, Stichting Present en KWF Kankerbestrijding. In persoonlijke sfeer hielp decoranda regelmatig in het gezin van haar zoon en schoondochter en verzorgde zij tweemaal per week haar vader in Zwolle.

Volgende inzameling BEST – zak in Drielanden

Volgende inzameling BEST-zak in Drielanden op donderdag 12 mei

Woont u in Drielanden? En heeft u oude boeken die u weg wilt doen? Elektrische apparaten die niet meer werken? Of speelgoed of textiel dat niet meer wordt gebruikt? Verzamel de spullen in de BEST-zak en zet deze op donderdag 12 mei aan de weg. Zo zorgt u dat de spullen een nuttige bestemming krijgen en het scheelt u in de container. De inzameling van de BEST-zak in Drielanden is een proef die moet uitwijzen of de BEST-zak aansluit bij de behoefte van inwoners en wat en hoeveel er precies ingeleverd wordt. Op basis van de uitkomsten van de proeven wordt besloten of deze inzameling Harderwijk breed vervolg krijgt.

Meer informatie is te vinden op www.harderwijk.nl/bestzak

Het stadhuis is donderdag 5 mei en vrijdag 6 mei gesloten.

Donderdag 5 mei (Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag) is het milieupark gesloten en wordt de afvalinzameling verplaatst naar zaterdag 7 mei. Vrijdag 6 mei is het milieupark geopend van 13.00 tot 16.00 uur.


Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert 12 mei 2016; aanvang 19.30 uur.

Op de agenda staat het onderwerpen: “Nota bestaanszekerheid en inkomensondersteuning”. Daarna bezoeken de commissieleden de bibliotheek.

U bent van harte welkom! De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

Win een droombaan voor één dag: badmeester of -juf!

Altijd al eens een dagje willen meelopen met de badmeester van zwembad De Sypel? Ga naar www.facebook.com/gemeenteharderwijk, like het bericht over de droombaan-actie en laat voor maandag 9 mei 10.00 uur een reactie achter op het bericht. Laat weten waarom jij samen met je man/vrouw, vriend(in), collega, zoon/dochter of iemand anders deze droombaan voor één dag als badmeester/badjuf moet winnen.

De vijf leukste inzendingen krijgen woensdag 18 mei van 13.30 tot 17.00 uur een kijkje achter de schermen van het zwembad en oefenen mee met een speciale lifeguard-training. Meer informatie over de Facebookactie is te lezen op www.harderwijk.nl/droombaanvooreendag.

Jongerenfeest Harders Plaza: 0% alcohol, 100% feest

Enkele keren per jaar organiseert Harders Plaza een Young Generations feest. Een feest met dj’s en artiesten speciaal voor jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Aanstaande vrijdag 6 mei is het volgende feest. Het is een alcoholvrije avond. Dit betekent dat er in Harders Plaza geen alcohol wordt geschonken. En dat er voor het feest ook geen alcohol gebruikt mag worden.

De gemeentelijke toezichthouders en BOA’s zien hier op toe. Alle feestgangers moeten bij de ingang een blaastest doen voordat ze naar binnen mogen. Alleen als het alcoholpromillage nul is mag je naar binnen. Meegebrachte alcoholhoudende dranken worden in beslag genomen en er worden boetes voor uitgedeeld. Voor, tijdens en na het feest is ook de politie aanwezig op het terrein van en rondom Harders Plaza om de openbare orde te handhaven.

Programma Nationale Herdenking

18.00 uur tot zonsondergang
Overheid en particulieren hangen de vlag (zonder wimpel) halfstok.

19.00 uur
Verzamelen in de aula van de Algemene Begraafplaats aan het Oosteinde van genodigden en degenen die onmiddellijk na de twee minuten stilte deelnemen aan het leggen van een krans of bloemstuk en zich daarvoor op de aangegeven wijze hebben aangemeld.

19.20 uur
Verzamelen van belangstellenden bij de ingang van de Algemene Begraafplaats aan het Oosteinde voor het houden van een stille omgang langs de graven van de gevallenen.

19.25 uur
Aanvang stille omgang. Tijdens deze tocht zullen geen vlaggen en vaandels worden meegevoerd.

19.45 uur
Luiden van de kerkklokken.

19.59 uur
Taptoesignaal

20.00 uur
Twee minuten absolute stilte gevolgd door het Wilhelmus. Toespraak burgemeester H.J. van Schaik. Voordracht gedicht door Anne Sofie Timmer. Muziekstuk gezongen door het Harderwijks Mannenkoor. Bloemlegging door nabestaanden, autoriteiten, kerkelijke en maatschappelijke organisaties en scholen, geassisteerd door leden Scouting Ragay Redoz en Verbraak Margriet Groep. Muziekstuk gezongen door het Harderwijks Mannenkoor. Defilé langs het herdenkingskruis en bloemlegging. Tijdens de kranslegging en het defilé zal muziekvereniging Kunst na Arbeid passende muziek ten gehore brengen.

Zonsondergang
Vlaggen worden gestreken

Vergadering monumentencommissie

Op woensdag 11 mei 2016 is er een vergadering van de gemeentelijke monumentencommissie. De vergadering begint om 15.00 uur in de Hanzezaal van het Stadhuis van Harderwijk. De agenda en achterliggende stukken (voor zover beschikbaar) van de vergadering zijn in te zien in de Stadswinkel. Belangstellenden kunnen deze stukken ook digitaal opvragen bij de secretaris: [email protected].

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:

20-4-2016 Molenweg 41: sanitairunit in strijd regels Ro
19-4-2016 Zuiderzeestraatweg 142: kappen 1 boom
20-4-2016 Valkenbergerhout 21: veranda
20-4-2016 Dennenlaan 37: dakkapel
20-4-2016 Kleine Varenweg 10 en 12: 2-onder-1 kap woning
30-3-2016 Zuiderzeestraatweg 60-1: uitbreiden woning
23-4-2016 Burgemeester de Meesterstraat 5: plaatsen unit en reclame
21-4-2016 Korhoenlaan 1-36: van 2 bomen
28-4-2016 Rabbistraat 76: maken trapgat naar zolder

Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)

21-4-2016 Strokelweg 6: kampvuurkuil
25-4-2016 Korhoenlaan 1-8: kappen 1 boom
25-4-2016 Lorentzstraat 35: verbreden in- en uitritten
25-4-2016 Cort van der Lindenlaan 36: inrit
25-4-2016 Spiekerweg 9: het verplaatsen inrit
25-4-2016 Luttekepoortstraat 6: in strijd gebruiken pand en plaatsen reclame
25-4-2016 Zuiderzeestraatweg 145: kappen 1 boom
25-4-2016 Smeepoortstraat 8a: dakkapel
25-4-2016 Academiestraat 14: vernieuwen hardstenen trap/bordes (rijksmonument)
26-4-2016 Klooster 15: plaatsen reliëfsteen in rijksmonument
28-4-2016 Nassaulaan 2: van 1 pand 2 winkels maken
28-4-2016 Biesteweg 1: kappen 1 boom
28-4-2016 Parallelweg 26-69: kappen 4 bomen

Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure

Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Vooraankondiging wijzigingsplan Drielanden – Werklandschap-Oost

Burgemeester en wethouders maken bekend dat een wijzigingsplan voor het gebied gelegen rond het perceel Fokko Kortlanglaan 225 wordt voorbereid. Rondom de thans aanwezige bebouwing op het perceel is ruimte voor zes à zeven nieuwe bedrijfskavels waarbij de bestaande panden gehandhaafd blijven. De huidige (burger)woning op het perceel Fokko Kortlanglaan 225 krijgt de status van een bedrijfswoning. In het plan wordt geen nieuwe woonfunctie toegevoegd

Het plangebied ligt rondom het perceel aan de Fokko Kortlanglaan 225 en ligt globaal tussen de Fokko Kortlanglaan (zuidoostzijde), de Harderwijkerweg (noordoostzijde), Groene Zoomweg (noordwestzijde) en een nieuw aan te leggen weg vanaf de rotonde Groene Zoomweg/Zuiderbreedte tot de Fokko Kortlanglaan.

Het ontwerpwijzigingsplan zal naar verwachting medio juni 2016 gedurende 6 weken ter inzage worden gelegd in de stadswinkel van het stadhuis. Vanaf dan kan een reactie worden ingediend bij het gemeentebestuur. De terinzagelegging zal op de gebruikelijke wijze worden bekendgemaakt in Het Kontakt en op de gemeentepagina www.harderwijk.nl. Tegen dit voornemen kunt u geen zienswijzen indienen en er wordt over dit voornemen geen advies gevraagd van een onafhankelijke instantie. Informatie: domein Ruimte, dhr. M. de Braven, tel 411911.

Verkeershinder Hierden

Op 7 mei 2016 wordt in Hierden de Demo regelmatigheidsrit voor classice wegracemotoren georganiseerd. Het circuit bestaat uit (een deel van) de Grevenhofsweg, de Kruisweg, de Berkenboomseweg, de Snippendalseweg en de Brouwersbosweg. Houd er rekening mee dat tussen 09.30 en 18.30 uur dit circuit afgesloten is voor verkeer en het doorgaande verkeer is gestremd.

Melding Activiteitenbesluit:

Op 29-03-2016: California Eat&Meet, Deventerweg 2a, 3843 GD in Harderwijk, voor het starten van een horecazaak.

Werkzaamheden in Wittenhagen Zuid in voorlaatste fase.

Vanaf 9 mei aanstaande vangt de voorlaatste uitvoeringsfase van de werkzaamheden in de wijk Wittenhagen Zuid aan. Dan wordt gestart met de uitvoering van de werkzaamheden aan de Thorbeckelaan. De werkrichting loopt vanaf de Savornin Lohmanlaan richting de Deventerweg. Werkzaamheden duren tot ca. 24 juni. De werkzaamheden aan De Savornin Lohmanlaan zijn nog in uitvoering. Riolering is gereed, straatwerk is gereed ca. 3 juni.

De Wittenhagen (m.u.v. de definitieve asfaltering) en de Johan de Wittlaan zijn inmiddels gereed. Datzelfde geldt voor de Heinsiuslaan, Fagellaan, Van Hal-laan, Talmalaan en Kuyperlaan. Vanaf 4 mei is de Cort van der Lindenlaan ook gereed.

Er is vanaf medio week 19 sprake van een omleidingsroute voor Thorbeckelaan. De wegen zijn voor nooddiensten bereikbaar via de aanwezige funderingslaag. De Thorbeckelaan en de Lohmanlaan zijn per voet en voor minder validen bereikbaar. Het aanwezige asfalt is opgebroken, maar de funderingslaag wordt zo lang mogelijk intact gelaten om de bereikbaarheid in geval van calamiteiten te waarborgen.

De bewoners aan de Savornin Lohmanlaan en aan de Thorbeckelaan kunnen tijdelijk parkeren aan de Thorbeckelaan. Aan de bewoners is het verzoek gedaan om de afvalbakken op een andere locatie aan te bieden (aanbiedlocaties aan de Savornin Lohmanlaan en aan de Thorbeckelaan).