Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 17

Met deze week: Herdenkingsprogramma 4 mei in speciale uitzending, gemeente biedt hulp aan gedupeerden kinderopvangtoeslag en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Drie leerlingen cum laude geslaagd voor verkeersexamen

Op dinsdag 20 april werden drie leerlingen van Harderwijker basisscholen door burgemeester Harm-Jan van Schaik en kinderburgemeester Daan Boersma in het zonnetje gezet. Zij waren cum laude geslaagd voor het verkeersexamen dit jaar.
 
Vorig jaar was er één leerling uit groep 8 die het theorie examen foutloos had afgerond Damaris Siepel van Leonardo maar toen was het niet mogelijk om het praktijkexamen aansluitend te organiseren. Dit jaar hebben Lieuwe de Jong uit groep 7 van De Rank en Thijmen Denekamp uit groep 7 van Het Startblok het theorie examen ook foutloos gemaakt. Van de 953 leerlingen van 21 basisscholen die hebben meegedaan is dat een knappe prestatie. Bij de huldiging was ook Wouter Groeneweg aanwezig. Hij is de coördinator van Veilig Verkeer Nederland afdeling Harderwijk.
 
In maart was de start van het examen en ook dat ging op afstand. Wethouder Jeroen de Jong die onder andere over het verkeer gaat in de gemeente Harderwijk gaf hiervoor het startsein. Bij de start van het examen werd een live-stream van het examen opgenomen en later uitgezonden op YouTube. Dinsdag konden de leerlingen van de andere scholen de huldigingen ook bekijken via het digibord.
 
Cum laude geslaagd verkeersexamen 2021 Harderwijk 

Koninklijke Onderscheiding voor negen inwoners gemeente Harderwijk

Burgemeester Van Schaik reikte maandag 26 april een Koninklijke Onderscheiding uit aan acht inwoners van de gemeente Harderwijk. In Maarssen ontving een inwoner van Harderwijk de onderscheiding van burgemeester Reinders.
 
Mevrouw Matty Moggré en de heer Ron Visser werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De dames Gerda Camron, Elly van Dasler, Wiesje Hijink, Anneke Hurkmans en Ellen Venema en de heren Henk Fijnenberg en Wouter Kleermaker uit Hierden werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.
 
Allen van harte gefeliciteerd!

Lintjesregen Harderwijk 2021
Dhr Visser
De groepsfoto is door fotograaf (Ton Pors) gemonteerd op basis van individuele foto’s.
De heer Ron Visser is in Maarssen onderscheiden. 

Dier in nood? Bel de dierenambulance

Gemeente Harderwijk heeft een nieuw contract met Dierencentrum De Ark en Dierenambulance Noordwest-Veluwe voor de opvang en het vervoer van in nood verkerende dieren. Dierenambulance Noordwest-Veluwe is geen onbekende en nam in juni 2020 al de activiteiten van de dierenambulance Ermelo- Harderwijk over. Het nieuwe contract is ingegaan op 1 januari 2021. De gemeente heeft het contract uitgebreid. Naast zorg voor vermiste, (gewonde) zwervende honden, katten en andere huisdieren worden ook in nood verkerende watervogels, waaronder zwanen, door de dierenambulance geholpen en vervoerd. Zowel het personeel van Dierenambulance Noordwest-Veluwe als van Dierencentrum De Ark is geschoold in de specifieke zorg en opvang voor watervogels.
 
Inmiddels hebben ook gemeente Ermelo, Zeewolde, Elburg, Hattem, Heerde, Nunspeet, Oldebroek en Putten een contract afgesloten met Dierencentrum De Ark en Dierenambulance Noordwest-Veluwe. Vind of ziet u een dier in nood: bel de dierenambulance! Tel. 0341 230 529. 

Raadsinformatie

Donderdag 6 mei is er geen commissie- of raadsvergadering.
 
De fractie Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over dassen aan de Horloseweg. De fractie Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over dassen aan de Horlosweg. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Webinar biodiversiteit 29 april

Veel insecten zoals vlinders en wilde bijen hebben het moeilijk. Erven en tuinen kunnen een goed leefgebied vormen voor deze en andere dieren. Tijdens een webinar op donderdag 29 april geeft Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) tips hoe inwoners Harderwijk, Hierden en het buitengebied het leefgebied aantrekkelijk kunnen maken voor verschillende dieren. Deze online-bijeenkomst start om 19.30 uur. Deelname is gratis. Meld u aan via de website van SLG www.landschapsbeheergelderland.nl/webinar-harderwijk

Gemeente biedt hulp aan gedupeerden kinderopvangtoeslag

Landelijk zijn duizenden ouders getroffen door problemen met de kinderopvangtoeslag. De Belastingdienst/Toeslagen compenseert ouders die in de problemen zijn gekomen door de toeslagenaffaire. Maar dat is niet altijd genoeg. Woont u in de gemeente Harderwijk en heeft u problemen gekregen door de toeslagenaffaire van de belastingdienst? Bijvoorbeeld problemen met schulden of met uw gezondheid, werk, woning of gezin. En heeft u een brief ontvangen van de belastingdienst? Vraag dan om hulp. Neem contact op met Stimenz, 088  784 64 64 of mail naar [email protected].
 
Weet u niet zeker of u onder de toeslagenaffaire valt? Of heeft u nog geen brief ontvangen? Meld u zich dan aan bij de belastingdienst via services.belastingdienst.nl/toeslagen-herstel/aanmelden-voor-herstel/. 

Herdenkingsprogramma 4 mei in speciale uitzending

Vanwege de nog steeds geldende coronamaatregelen is door het 4 mei comité en de gemeente besloten ook dit jaar de 4 mei herdenking op een andere wijze in te vullen.
 
De herdenkingsplechtigheid en de toespraak van burgemeester Harm-Jan van Schaik zijn op maandag 4 mei om 18.30 uur te zien in de vorm van een korte film die wordt uitgezonden via HK13TV (kanaal 13 CAI of via www.hk13tv.nl), Harderwijkse Zaken (harderwijksezaken.nl) en Harderwijk Nieuws (harderwijk.nieuws.nl). Het 4 mei herdenkingsprogramma wordt ook via de sociale media van de gemeente Harderwijk aangeboden. 

1 op de 5 branden ontstaat in de keuken

Koken zonder brand te veroorzaken, dat gaat vast al jaren goed! Maar wist u dat brand in de keuken één van de meest voorkomende brandoorzaken is? Vlam in de pan is hierbij het grootste risico. Een vlam in de pan kan gemakkelijk ontstaan als u afgeleid bent of even de keuken verlaat. 

Vlam in de pan voorkomen?

Met simpele tips kunt u een vlam in de pan voorkomen: 
  • Blijf in de keuken wanneer u aan het koken bent. Houd de pannen in de gaten en vermijdt afleiding door bijvoorbeeld de telefoon, televisie, kinderen of werk. Moet u toch even de keuken verlaten? Zet dan de warmtebron uit.
  • Verhit een lege pan of een pan met olie nooit langer dan 2 minuten.
  • Kookt u op gas? Houd brandbare spullen, zoals theedoeken of pannenlappen, op afstand van het vuur. 
En wat als het mis gaat?
Een vlam in de pan blus je door de deksel op de pan te doen. Houd de deksel van de pan daarom bij de hand, zodat u snel kan handelen als het mis gaat. Blus de pan nooit met water of een blusdeken.
 
Campagne ‘Risicobewust Harderwijk’
Dit is onderdeel van de campagne ‘Risicobewust Harderwijk’ van de Veiligheidsregio Noord- Oost-Gelderland (VNOG) in samenwerking met gemeente Harderwijk. De gemeente en brandweer vinden het belangrijk dat inwoners zich bewust zijn van de risico’s op brand en willen inwoners stimuleren om maatregelen rondom brandveiligheid te treffen.

Woensdag 5 mei is het Huis van de Stad gesloten en zijn wij telefonisch niet bereikbaar.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Reguliere omgevingsvergunning zijn ingekomen voor:
  • 16-4-2021 Breezand 4: balkonbeglazing
  • 15-4-2022 Parallelweg 26-96: kap 2 bomen
  • 16-4-2021 Breezand 14: balkonbeglazing
  • 16-4-2021 Breezand 16: balkonbeglazing
  • 16-4-2021 Havendam 14: gebruik verdieping in strijd regels RO als kapsalon
  • 19-4-2021 Langezand 77 (concept): woning
  • 20-4-2021 Smeepoortstraat 44-46: herindelen woningen
  • 20-4-2021 Smeepoortstraat 1: pergola
  • 21-4-2021 Hoofdweg 2: vrijstelling cateringactiviteiten voor 8 weken
  • 22-4-2021 Hoofdweg 2: afwijking RO horeca van ondersgeschikt naar volledige horeca
  • 22-4-2021 Luttekepoortstraat 47A: buitenzonwering
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf - Realisatie en beheer, tel. (0341) 411 911.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure)
  • 15-4-2021 De Savornin Lohmanlaan 32: vervangen kap en plaatsen dakkapellen (voor- en achterzijde)
  • 16-4-2021 Buiten De Bruggepoort 3: gebruik terras en plaatsen parasols en schermen
  • 19-4-2021 Meerkoetmeen 76: nieuwbouw garage en schuur in strijd regels ro
  • 19-4-2021 Morsestraat 10: bedrijfspand en aanleggen inrit
  • 20-4-2021 Kranenburglaan 9: kapverhoging, dakkapellen en gevelwijziging
  • 22-4-2021 Jonkheer Sandberglaan 3: erker
  • 22-4-2021 Jonkheer Sandberglaan 5: erker
  • 22-4-2021 Leembergerhout 9: nieuwe voordeur
  • 22-4-2021 Havendam 14: gebruik verdieping voor detailhandel in strijd regels ro
  • 19-4-2021 P.C. Boutenslaan 1E: tuinmuur
  • 21-4-2021 naast Parkweg 2: tijdelijke fitness-straat (tent)
  • 21-4-2021 Oldenallerhout 107: dakkapel (voorzijde)
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure)
  • 22-04-2021 Ermelosebrink 8 (kv 1): woning in strijd regels ro en inrit. Tegen het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend.
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere en uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft. Wilt u dat de vergunning (voorlopig) niet gebruikt wordt? Dan moet u de voorzieningenrechter van de rechtbank Gelderland, team Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM Arnhem daarom vragen. 

Omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan voor nieuwbouw De Roef, Zuiderzeepad 1

Burgemeester en wethouders hebben een omgevingsvergunning verleend voor de nieuwbouw van multifunctioneel centrum De Roef, Zuiderzeepad 1. In het gebouw krijgen de volgende bestaande en nieuwe functies een plek:
- zaalverhuur voor gebruik verenigingen/bedrijven/scholen/muziekles en dergelijke
- kantoor (Zorgdat)
- keuken (voor gezamenlijke activiteiten)
- medisch (huisartsen/verloskundigen/psychologen/fysiotherapeuten/diëtiste)
- dagactiviteiten dementerende ouderen
- dansschool
- theater-/danszaal met podium
- ondergeschikte horeca ten dienste van de functies in het gebouw
 
De omgevingsvergunning ligt met ingang van 22 april gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden tegen de omgevingsvergunning beroep aantekenen bij de rechtbank. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of indien u redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft. Informatie: domein Ruimte, dhr. G. Westerink, tel. 0341 411 911.
 
De omgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.OV00265-0002) kunt u raadplegen op de landelijke website: ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.OV00265-0002 (bronbestanden: digitaleplannen.nl/0243/C3F7CB84-D084-4769-8DE9-2B036F06C168/). 

Milieumeldingen

Burgemeester er wethouders hebben de volgende melding op grond van activiteitenbesluit ontvangen:
  • 2021-01-05: Horlosebrink 11, 3845 LK, Harderwijk, voor het tijdelijk onttrekken van grondwater t.b.v. bronbemaling (20-01-2021 tot en met 16-02-2021)
  • 2021-01-29: Vitens N.V., Nobelstraat 7, 3846 CE Harderwijk, melding buiten inrichtingen lozen voor tijdelijk verlagen van het grondwater voor de aanleg waterleiding
  • 2021-02-23: Wellsius Residential Fund 1 B.V., Waterstadboulevard nr onbekend, Harderwijk, voor het lozen van grondwater afkomstig van proefbronnering in een schoonwaterriool op (29-03-2021 tm 21-05-2021)
  • 2021-03-15: WeLiving Harderwijk B.V., Goede Reede 6, Harderwijk, voor het starten activiteiten bedrijf
  • 2021-03-26: Koopmans Bouw B.V., Knarweg 2, 3846 AH Harderwijk, voor het plaatsen propaantank t.b.v. verwarming bouwkeet
De volgende melding op grond van sloop/asbestbesluit ontvangen:
  • 2021-04-01: Christelijk College Nassau-Veluwe, Stationslaan 26, 3842LA Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een schoolgebouw

Tijdelijke uitbreiding terras

Het college maakt bekend dat zij op grond van artikel 2:10 van de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk tijdelijke extra terrasruimte heeft vergund tot en met 15 september 2021. Het betreft een tijdelijke uitbreiding van de terrassen, om met inachtneming van de Covid-19 maatregelen, te kunnen ondernemen. Het betreft de volgende horecagelegenheid:
 
• Kruijt Tapas Harderwijk, t.h.o.d.n. La Cubanita Harderwijk, Hoogstraat 49 te Harderwijk. Deze vergunning is verzonden op 26 april 2021.
 
De verleende vergunning en bijbehorende stukken liggen van 28 april tot en met 7 juni 2021 ter inzage. Indien u de stukken wilt inzien, kunt u telefonisch een afspraak maken met een klantmanager bijzondere wetten, van de afdeling vergunningverlening, via tel. 0341 411 911.
 
Bent u het niet eens met deze beslissing?
Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij het college, p/a Postbus 1, 3980 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat ik mijn besluit aan de aanvrager bekend heb gemaakt. 

Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld. Verdaging reguliere procedure:
  • Nijborgmeen 7: veranderen woning naar 3 appartementen in strijd regels ro; 9-6-2021.

Omgevingsvergunning afwijken bestemmingsplan voor de bouw van één woning op het perceel Ermelose Brink 8

Burgemeester en wethouders hebben een omgevingsvergunning verleend voor de bouw van één woning op het perceel Ermelose Brink 8.
 
De omgevingsvergunning Drielanden – Ermelose Brink 8 ligt met ingang van 29 april gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kunnen belanghebbenden tegen de omgevingsvergunning beroep aantekenen bij de rechtbank. Informatie: domein Ruimte, dhr. K. Kamphorst, tel 0341 411 911.
 
De omgevingsvergunning (NL.IMRO.0243.OV00270-0002) kunt u raadplegen op de landelijke website: https://www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.OV00270-0002 (bronbestanden: digitaleplannen.nl/0243/C7618E94-C1A5-40E7-97CE-6B7DB0AC7E8E/). 

Bestemmingsplan Chw Open Club (Omgevingsplan)

Het bestemmingsplan Chw Open Club (Omgevingsplan) is onherroepelijk geworden. Het plan (NL.IMRO.0243.BP00248-0003) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: https://www.ruimtelijkeplannen.nl/viewer/view?planidn=NL.IMRO.0243.BP00248-0003 (bronbestanden: https://digitaleplannen.nl/0243/2C4A7786-8235-4A67-A3DC-70DC17511CDC/). Informatie: domein Ruimte, dhr. J. Haklander, tel. 0341 411 911.