Nieuwsberichten Gemeente Harderwijk en Hierden week 15

Gemeentepagina week 15 – 13 april 2016

Open dag Vischafslag zaterdag 16 april

De Vischafslag Harderwijk organiseert op zaterdag 16 april een open dag voor iedereen die dit mooie pand in de haven van Harderwijk eens van binnen wil bekijken.
 
Met de steun van provincie en gemeente en alle sponsors staat er een prachtig nieuw pand. De hele dag door worden er veilingen gehouden, net zoals dat vroeger ging, met de originele "mijnklok" en met het luiden van de bel. Vanuit de houten bankjes kunt u zelf bieden. Verder zijn er activiteiten voor jong en oud, zoals ouderwets netten boeten, vis roken, een loterij. Ook kunt u een botter bezichtigen en wordt er uitleg gegeven over de restauratie van de HK4. Deze dag start tevens de verkoop van een bijzonder boek over de geschiedenis van de Vischafslag ‘De bel geet’.
 
Iedereen is van harte welkom op zaterdag 16 april tussen 9.00 en 17.00 uur om mee te doen aan één van de activiteiten en het mooie nieuwe pand te bezichtigen Havendijk 13, Harderwijk. 

Speciale ontmoeting voor alle gedecoreerden

Op de middag van de lintjesregen, dinsdag 26 april, organiseert het Comité Gedecoreerden Harderwijk/Hierden wederom een speciale ontmoeting voor alle dragers in Harderwijk en Hierden van een koninklijke onderscheiding, de gemeentelijke Erepenning of de Erespeld. Gedecoreerden kunnen zich voor deze ontmoeting aanmelden uiterlijk vóór vrijdag 22 april: [email protected], telefonisch 0341 411 230 of via het aanmeldingsformulier op www.harderwijk.nl/ontmoeting.
 
Tijdens de tweejaarlijkse ontmoeting, in de raadzaal in het stadhuis van Harderwijk, houdt Liek Mulder de traditionele Harderwijk-lezing. Liek Mulder was onder meer voorzitter van het Platform Samen Kansrijk en secretaris/penningmeester van de Stichting Burger Weeshuis Harderwijk en is penningmeester van het Stadsmuseum Harderwijk, voorzitter van het Platform Historisch Harderwijk en auteur van tientallen geschiedenisboeken. De lezing met als titel ‘De “stille kracht” van Harderwijk’, gaat over de nauwelijks te onderschatten bijdrage van vrijwilligers en vrijwilligerswerk aan de Harderwijker samenleving. 

Programma dinsdag 26 april

  • Vanaf 14.00 uur ontvangst in de raadzaal
  • Welkomstwoord door burgemeester Harm-Jan van Schaik
  • Harderwijk-lezing door Liek Mulder
  • Samenzijn tot ongeveer 16.30 uur
Vooraf aanmelden
Voor een goed verloop van de organisatie wil het Comité Gedecoreerden Harderwijk/Hierden (bestaande uit Jan Elgersma, Henk ter Hoeve en Jos Kunne) graag weten hoeveel gasten zij mogen verwachten. Vandaar dat het comité alle gedecoreerden, en hun partner, die bij de ontmoeting en Harderwijk-lezing aanwezig willen zijn oproept om zich uiterlijk voor vrijdag 22 april aan te melden. Dat kan (bij voorkeur) per e-mail: [email protected], telefonisch 0341 411 230 of via het aanmeldingsformulier op www.harderwijk.nl/ontmoeting. Graag onder vermelding van uw adresgegevens.

Weet u dat u steeds meer zaken via onze website kunt regelen?

Taxatieverslag, OZB-aanslag, honden aanmelden voor belasting, vergunningen checken en aanvragen, afspraken maken, diverse uittreksels aanvragen, verhuisbericht, snel herstel meldingen zijn snel en eenvoudig te regelen via www.harderwijk.nl. U kunt ons ook volgen op twitter @gemharderwijk of facebook gemeente Harderwijk. 

Raadsinformatie

De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 14 april vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere vitale vakantieparken, arbeidsmarktbeleid en aanvullend krediet opsporing conventionele explosieven Waterfrontgebied. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie Gemeentebelang heeft het college schriftelijke vragen gesteld over mogelijk vernoemen van straat/laan/pad/plein/kunstwerk in de openbare ruimte naar Johan Cruijff. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Waterverbinding Weibeek en Friese Gracht

Vanaf maandag 18 april zal de waterverbinding worden gemaakt van de Weibeek (Friesegrachtpark) op de Friesegracht. Gedurende deze werkzaamheden is er geen doorgaand verkeer (auto's en fietsers) mogelijk op de Friesegracht.
 
De werkzaamheden duren ongeveer 2 weken. Aanwonende worden door een huis aan huis brief op de hoogte gesteld van de werkzaamheden. ​​Aansluitend op deze werkzaamheden zal ook de pompput aan de zijde van de verkeersweg worden geplaatst waarna het water door het park kan gaan stromen. Informatie: gemeentelijk projectleider, Erik Hamelink, tel. 0341 411 911. 

Stationsomgeving

Van maandag 18 april tot eind juli 2016 vinden er diverse werkzaamheden plaats op en naast de rijbaan van het Westeinde. Het Westeinde en aanwonenden blijven gewoon berijdbaar en bereikbaar. Van 30 mei tot en met 3 juni zal de rotonde Westeinde-Westermeenweg afgesloten zijn. De bereikbaarheid voor calamiteiten en busverkeer zal gewaarborgd zijn door een bypass aan de oostzijde van de rotonde. Er is tijdens deze periode sprake van beperkte omleidingsroutes.
 
De aanwonenden en belanghebbenden zijn inmiddels persoonlijk geïnformeerd en zullen per brief, de facebookpagina van de gemeente Harderwijk en de bouwapp ‘Stationsomgeving Harderwijk’ op de hoogte worden gehouden. Informatie: gemeentelijk projectleider: Jan Wiebe Last, tel. 411 911 of [email protected]. Ook bent u welkom op dinsdagen van 11.00 – 12.00 uur bij het inloopspreekuur in het projectbureau Stationsomgeving, Stationsplein 1.   

Afgelopen zaterdag stond er een speciaal team op de weekmarkt van Harderwijk om leuke ideeën van inwoners op te halen om de openbare stad te verbeteren.

De raad heeft € 45.000 beschikbaar gesteld om hét Stadsidee te financieren. Meld ook uw Stadsidee voor 1 juni aan via www.harderwijk.nl/stadsidee.

Inloopbijeenkomst De Harder en schoolgebouw Het Kompas

Op dinsdag 19 april vanaf 16.00 uur tot 19.00 uur is er een inloopbijeenkomst in het schoolgebouw Het Kompas. Tijdens deze inloopbijeenkomst kunt u de plannen voor de ontwikkeling van het gebied ‘De Harder’ en de ontwerpschetsen van de toekomstige verbouwing van de school bekijken. Uiteraard kunt u hierover vragen stellen. U bent van harte welkom.
 
Naast de toekomstige uitbreiding van de school van Stichting VCO Harderwijk, krijgt het gebied De Harder op termijn een andere invulling. Het bestaande gebouw van Harders Plaza maakt plaats voor een gebouw met thematische detailhandelsvoorzieningen. Op het terrein komt er een Mc Donald’s restaurant. Langs het Zeebuurtpark worden appartementen gebouwd. Verder wordt het Zeebuurtpark aangepakt.
 
Meer informatie over de ontwikkeling van het gebied de Harder: Domein Ruimte, dhr. M. den Braven, tel. 0341 411 911, email [email protected]. Voor informatie over de school: directeur van de school mevr. G. Blikman, tel. 416 622 of email [email protected].

De Wittenhagen Zuid

Vanaf eind week 15 geldt er een omleidingsroute voor de Kuyperlaan en De Savornin Lohmanlaan. De wegen zijn voor nooddiensten bereikbaar via de aanwezige funderingslaag. De Kuyperlaan en De Savornin Lohmanlaan zijn voor voetgangers en voor mindervaliden bereikbaar.
 
De bewoners aan de Kuyperlaan en de Savornin Lohmanlaan kunnen tijdelijk parkeren aan de Thorbeckelaan. De bewoners hebben het verzoek gehad om de afvalbakken op een andere locatie aan te bieden: Savornin Lohmanlaan en de Thorbeckelaan. Informatie: gemeentelijk projectleider, Erik Hamelink, tel. 411 911 of www.harderwijk.nl/wittenhagen.

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
  • 29-3-2016 Achterste Wei: renovatie passage
  • 24-3-2016 Kapittelstraat 5: schuur/veranda
  • 31-3-2016 Mecklenburglaan: kappen 33 bomen
  • 31-3-2016 Kolbaanweg 5: vestiging wapenwinkel in strijd regels Ro
  • 29-3-2016 Ceintuurbaan 2: plaatsen naamsaanduiding
  • 31-3-2016 Kievitmeen 12: starten bedrijf in woning in strijd regels Ro
  • 31-3-2016 Zwaluwenweg 3: garage
  • 4-4-2016 Heijermansstraat 4: verhogen kap
  • 29-3-2016 Korhoenlaan 1- 8: kappen 1 boom
  • 5-4-2016 Bruggestraat 10: reclame
  • 7-4-2016 Lorentzstraat 8: uitbreiden bedrijfsgebouw
  • 4-4-2016 Cort van der Lindenlaan 36: inrit
  • 5-4-2016 Korhoenlaan 1 -183: kappen 6 bomen
  • 5-4-2016 Biesteweg 1: kappen 1 boom
  • 6-4-2016 Parallelweg 26 -129: kappen 4 bomen
  • 6-4-2016 Parallelweg 26 -69: kappen 4 bomen 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contactruimte. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 4-4-2016 Burg. de Meesterstraat: kunstwerk op rotonde in strijd regels Ro
  • 4-4-2016 Beneluxlaan 1: interne verbouwing Schutse
  • 5-4-2016 Lorentzstraat 5c: bedrijfspand
  • 6-4-2016 Prins Frederik Hendriklaan: kappen 18 bomen
  • 6-4-2016 Grolsteeg 5: verbouwen stadswoning en slopen in beschermd stadsgezicht
  • 11-4-2016 Kolbaanweg 5: vestiging wapenwinkel in strijd regels Ro
  • 11-4-2016 Daltonstraat 38: gebruiken pand in strijd regels Ro
  • 4-4-2016 Couperuslaan 79: vergroten badkamer/gang door dichtmaken balkon
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Milieumeldingen
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het Activiteitenbesluit ontvangen:
15-3-2016: Graziani Gunshop, Kolbaanweg 5, 3845 LJ Harderwijk voor het starten van het bedrijf voor verkoop van jacht gerelateerde producten en munitie. Reparatie en ouderhoud en verkoop van jachtwapens.
 
Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het   sloop/asbestbesluit ontvangen:
11-3-2016: Ir. Wortmanstraat 1 t/m 23 Harderwijk, 3841KG Harderwijk voor het verwijderen van asbest, renoveren, verwijderen van kozijnen, verwijderen van het dak en verwijderen van de schoorstenen.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.