Nieuwsberichten gemeente Harderwijk en Hierden week 1

Met deze week: Werkzaamheden Stationslaan, GGD start vaccinatie en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Doet u op 19 maart als vrijwilliger mee aan de Boomfeestdag?

Vrijdag 19 maart is de jaarlijkse Boomfeestdag. De Hortus, stichting voor natuur- en duurzaamheidseducatie, en de gemeente Harderwijk rekenen op ongeveer 300 leerlingen uit groep 8 die een boom komen planten op het terrein van begraafplaats Elzenhof. De organisatie van dit evenement zoekt vrijwilligers om leerlingen te begeleiden bij deze activiteit. Het belooft een leuke ochtend te worden met muziek, chocolademelk en buitenactiviteiten.
 
Nu aanmelden
Heeft u vrijdag 19 maart tussen 8.00 en 13.30 uur tijd en vindt u het leuk om basisschoolleerlingen enthousiast te maken voor de natuur en het planten van bomen? Meld u dan met uw naam, adres en telefoonnummer aan via [email protected] t.a.v. de heer Klaas Jan Bakema. Doe het vandaag nog! 

Spoorwegovergang Deventerweg afgesloten

Van vrijdag 8 januari om 23.00 uur tot en met maandag 11 januari om 7.00 uur is de spoorwegovergang op de Deventerweg afgesloten voor alle verkeer. Strukton gaat in opdracht van Prorail vernieuwingswerkzaamheden uitvoeren aan het spoor. Gedurende de werkzaamheden is een omleiding ter plaatse aangegeven. 

Werkzaamheden Stationslaan

De Stationslaan in Harderwijk wordt opnieuw ingericht. De maximale snelheid gaat naar 30 kilometer per uur en er komt een blauwe parkeerzone. Ook wordt de rotonde aangepast. Aannemer Schagen Infra voert de werkzaamheden uit.
 
Maandag 18 januari gaat de eerste fase van het project van start. Er worden dan werkzaamheden uitgevoerd tussen de rotonde en de Friesegracht. In twee weken tijd wordt de hoofdrijbaan opgebroken en van nieuwe verharding voorzien. Daarna worden de fiets- en voetpaden opnieuw aangebracht. Bestemmingsverkeer blijft mogelijk, doorgaand verkeer wordt omgeleid.
 
Afronding voor de zomer
In volgende fasen wordt de Stationslaan tussen de rotonde en het Stationsplein aangepakt, de rotonde aangepast en de kruising Westeinde-Vitringasingel opnieuw ingericht. Naar verwachting rondt de aannemer de werkzaamheden voor de zomervakantie af.
 
Informatievoorziening via app
Via de app Schagen Infra blijft u op de hoogte van de voortgang van de werkzaamheden. De app is gratis te downloaden in de app- of playstore. Door op Stationslaan Harderwijk te klikken, volgt u het project. 

Financieel Trefpunt

Het Financieel Trefpunt is er voor al uw vragen over geld, voorzieningen en schulden. Heeft u moeite met rondkomen? Of loopt u achter met betalingen? Maak een afspraak via 0341 434 656 of [email protected].
www.harderwijk.nl/financieeltrefpunt.
 
Woensdag 6 januari om 19.00 uur zendt gemeente Harderwijk de nieuwjaarsfilm ‘Houd moed’ uit op HK13 en Veluwe FM.
U kunt de film ook bekijken op Facebook en Instagram van de gemeente. 

GGD start vaccinatie

De GGD’en starten eerder dan gepland met de vaccinatie van zorgmedewerkers. De aftrap in de eerste drie regio’s blijft ongewijzigd op vrijdag 8 januari. GGD Noord- en Oost-Gelderland start op 15 januari. Meer informatie over het vaccin: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-vaccinatie

Raadsinformatie

De Raad vergadert op donderdag 7 januari vanaf 19.30 uur. Op de agenda staat onder andere verlenging bestuursovereenkomst opvang asielzoekers en vaststelling aanvullingen Verkeersveiligheidsplan-uitvoeringsprogramma 2021-2025. De complete agenda’s en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen. Dit is een openbare, digitale vergadering. Wilt u inspreken dan kunt u dit melden bij de griffie via [email protected] of via tel. 0341 411 911. 

Meehelpen op een stembureau

Op 17 maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Door de coronamaatregelen zijn meer mensen op het stembureau nodig om de verkiezingen in goede banen te leiden. Iedereen van 18 jaar of ouder kan zich aanmelden als lid van het stembureau.
 
Wilt u bij de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart 2021 meehelpen op een stembureau? Meld u dan aan! www.elkestemtelt.nl

Energie én geld besparen met een superleuk spel

Welke apparaten slurpen de meeste stroom? Hoeveel lampen branden er in uw huis? Het gratis spel Junior Energiecoach daagt uw gezin uit. Met challenges, puzzels en spelletjes ontdekt u waar jullie kunnen besparen. Het spel is voor kinderen van 7 tot 12 jaar en hun ouders. Vanaf 27 februari kunt u vijf weken lang, zo’n 15 tot 30 minuten per week meespelen. Schrijf u voor 21 februari in via www.juniorenergiecoach.nl. Op 27 februari starten we met de eerste challenge en gaan we op lampenjacht.  

Kerstbomen worden gratis huis-aan-huis opgehaald

Volgende week haalt afvalinzamelaar Aconov gratis huis aan-huis kerstbomen op. Daarmee willen wij voorkomen dat kerstbomen her en der op straat en in plantsoenen terechtkomen. De kerstbomen krijgen nog een nuttig laatste ‘leven’ in het biomassa-energie proces.

De actie geldt voor onderstaande postcodegebieden:
  • Maandag 11 januari: Binnenstad, Friesegracht, Zeebuurt, Lorentz, Zuidereiland(postcode 3841 en 3846).
  • Dinsdag 12 januari: Stadsweiden, Nachthok, Slingerbos (postcode 3844).
  • Woensdag 13 januari: Hierden, Frankrijk (postcode 3848 en 3849).
  • Donderdag 14 januari: Stadsdennen, Wittenhagen, Tinnegieter, Sypel (postcode 3842 en 3843).
  • Vrijdag 15 januari: Drielanden, Leuvenumseweg (postcode 3845 en 3847). 
Spelregels
  • leg uw kerstboom op de inzameldag voor 7.30 uur buiten bij de stoeprand
  • zonder pot of plastic verpakking om de kluit
  • verwijder alle kerstversiering (in verband met compostering)

Waardevol

Ons afval is waardevol. Het meeste van wat wij dagelijks weggooien kan opnieuw gebruikt worden. Door uw kerstboom na de feestdagen aan te bieden bij de bomeninzameling, levert u de grondstoffen voor compost en houtsnippers. Naalden van kerstbomen zijn organisch afval. Een vergistinginstallatie zet met behulp van bacteriën de naalden – samen met uw GFT-afval - om in compost, warmte en biogas. De takken en de stam van uw kerstboom belanden in de houtversnipperaar.
 
Voor vragen over afvalinzameling: Aconov, tel. 0800 222 4 111 op werkdagen van 8.30 tot 17.00 uur (gratis) of kijk op www.aconov.nl. Overige informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected]

Doet u op 20 januari mee aan de digitale informatieavond over aardgasvrij wonen?

Bent u al toe aan het maken van plannen om over te schakelen op aardgasvrij wonen? Of wilt u er graag wat meer over weten? Woensdagavond 20 januari bent u welkom bij een digitale bijeenkomst over aardgasvrij wonen in de gemeente Harderwijk. De bijeenkomst start om 19.30 uur en duurt ongeveer een uur.
 
Na een korte inleiding over de stand van zaken kiest u uit één van de vier deelsessies:
A.       Welke alternatieven zijn er voor aardgas?
U krijgt informatie over alternatieven voor aardgas om uw huis te verwarmen. Hoe werkt het alternatief, wat is de impact op uw woning en de openbare ruimte en wat zijn de voor- en nadelen?
B.       Wat is de visie van de gemeente Harderwijk op de warmtetransitie?
U maakt kennis met de eerste ideeën voor de warmtevisie. Wat zijn de mogelijke alternatieven voor Harderwijk? In welke buurten ziet de gemeente mogelijkheden om aan de slag te gaan?
C.       Welke stappen kan ik nemen om mijn woning te verduurzamen?
Wilt u zelf aan de slag maar weet u niet hoe te beginnen? In deze deelsessie nemen we u mee in de stappen die u kunt volgen en waar u zoal aan kunt denken.
D.      Wat is er te leren van de twee Harderwijkse initiatieven GAZ en Stedenwaard?
In Harderwijk zijn twee inwonersinitiatieven gestart gericht op het verduurzamen van hun buurt. In deze sessie hoort u de ervaringen tot nu toe.
 
Aanmelden voor maandag 18 januari
Voor de digitale bijeenkomst maken we gebruik van Google meet. Na aanmelding ontvangt u de link. Omdat het aantal deelnemers dat tegelijk kan vergaderen een maximum kent, is aanmelden noodzakelijk. U doet dat via het aanmeldformulier op de website: veluweduurzaam.nl/bijeenkomst-aardgasvrij

Officiële publicaties

Aanvragen vergunningen
Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure):
  • 24-12-2020 Bellstraat/Keplerstraat: uitbreiden magazijn en aanleggen 2 extra inritten
  • 27-12-2020 Triasgracht 7: uitbreiden woning in strijd regels ro
  • 27-12-2020 Krommekamp 3: faciliteren Covid sneltestlocatie
  • 28-12-2020 Biesteweg 7: vernieuwen bestaande schuur
  • 29-12-2020 Wethouder Jansenlaan 90: uitbreiden poli apotheek
  • 29-12-2020 Waterfront: 40 koopwoningen, 15 koopappartementen met horeca en 74 huurappartementen
  • 30-12-2020 Meidoornlaan 11: dakkapel (achterzijde)
  • 30-12-2020 Waterfront NE kavel T: woning en inrit
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf – Realisatie en beheer, tel. 0341 411 911.
 
Verleende vergunningen
Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
  • 28-12-2020 Herman de Manstraat 1a: uitbreiden woning met erker
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Openbare bekendmaking
De burgemeester van Harderwijk maakt bekend ambtenaren, werkzaam bij het Klant Contact Centrum, te hebben aangewezen die belast zijn met de uitvoering van het bepaalde in artikel H4 van de Kieswet. Eerdere besluiten, waarbij ambtenaren, belast met uitvoering van het bepaalde in artikel H4 van de Kieswet, zijn aangewezen, zijn ingetrokken. Meer informatie: gemeente Harderwijk, mevr. I. Noordijk-Houkes, tel. 0341 411 911.