Nieuwsberichten gemeente Harderwijk 8 maart 2023

Met deze week: Landelijke Opschoondag 18 maart, meeste deelnemers IkPas in Harderwijk en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Landelijke Opschoondag 18 maart - Doet u ook mee!

Draagt u ook uw steentje bij aan een schoner Harderwijk en Hierden. Organiseer zelf een opruimactie of sluit aan bij een bestaand initiatief.
 
Helpt u mee? Meld uw actie aan!
Om zwerfafval te kunnen verminderen moeten we met z’n allen de handen ineenslaan. Heeft u al een groep deelnemers en locatie in gedachten? Of sluit u liever aan bij een bestaande actie? Ga voor aanmelden en alle bestaande acties naar www.nederlandschoon.nl en wordt ‘Supporter van Schoon’!
 
Afvalgrijper lenen
Zin om mee te doen maar geen spullen? Vanaf 6 maart kunt u een afvalgrijper afhalen bij één van deze 2 locaties:
Locatie          : Ontmoetingstuin de Rietmeen, Ouverturebaan 1-3, Harderwijk       
Open            : Iedere werkdag tussen 13.00 en 17.00 uur
Locatie          : Gemeentewerf, Graaf Ottolaan 11, Harderwijk
Open            : Iedere werkdag tussen 9.00 en 12.00 uur
 
Hulp nodig?
Wilt u meedoen? Of heeft u een vraag over de organisatie of het aanmelden? Neem dan contact op met Liza Cramer van ZorgDat via [email protected] of bel 06 136 75 495. 

Het Harderwijkse bos in met uw hond aan de lijn

Met de trouwe viervoeter aan hun zij, trekken natuurliefhebbers de Veluwe op om te genieten van de natuur. De boa’s (of handhavers) komen regelmatig wandelaars tegen met loslopende honden op plaatsen waar dit niet is toegestaan.
 
In heel Harderwijk en Hierden moeten honden aangelijnd lopen. Dit is voor de veiligheid van het verkeer, kleine kinderen en ter bescherming van andere dieren. In Harderwijk zijn speciale plaatsen aangewezen waar uw hond los mag lopen. Zoals in het Strokelbos, het hele gebied ten zuiden van de Leuvenumseweg, tussen de Strokelweg en dierenasiel De Ark. Ook daar moet u altijd voor zorgen dat de hond onder appél staat.
 
Alle regels voor het gebruik van het natuurgebied vindt u bij de ingang van het bos op het bord. Loslopende honden jagen het wild op. Het wild wordt er onrustig van en gaat op de loop, met alle gevolgen van dien. Op hun vlucht kunnen ze betrokken raken bij een verkeersongeval. Omgekeerd kan de hond ook in een vervelende confrontatie komen met een wild zwijn. Op dit moment hebben de wilde zwijnen jongen die ze zullen beschermen. Ook de schaapherder kan aanwezig zijn met schapen voor het begrazen van het gebied tussen het Stuifzand en het bos. Bij het hoeden is het belangrijk dat de kudde niet onrustig wordt.
 
Op het laten loslopen van uw hond zal worden gehandhaafd door boa’s (of handhavers). Informatie: Snel Herstel, tel. 0341 411 333 of via [email protected]

Raadsinformatie

De commissie Beleid Algemeen vergadert op donderdag 16 maart vanaf 21.00 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere ‘Instemming Subsidiebeleid’. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Meeste deelnemers IkPas in Harderwijk

In januari deden veel mensen mee aan IkPas. Deelnemers gingen de uitdaging met zichzelf aan door een maand geen alcohol te drinken. Van de gemeenten Noord-Veluwe kwamen de meeste deelnemers aan IkPas uit Harderwijk.
 
Deelnemers uit Harderwijk krijgen een cadeau
Omdat Harderwijk gewonnen heeft, krijgen alle deelnemende inwoners van IkPas uit Harderwijk een cadeau. Heeft u meegedaan aan IkPas en uw deelname online geregistreerd? Dan kunt u met uw bewijs van inschrijving het receptenboek ‘Alcoholvrije cocktails’ gratis ophalen in het Huis van de Stad. 

Bijdrage energienoodfonds voor MKB en maatschappelijke instellingen

Met een tijdelijke verordening energienoodfonds steunen we MKB-ondernemingen en maatschappelijke instellingen die door de sterk gestegen energieprijzen in de problemen komen. Het gaat om 1 financiële bijdrage voor de periode oktober 2022 tot en met maart 2023.
 
Meer informatie en aanvragen
Wilt u weten of u voor de financiële steun in aanmerking komt? Kijk dan op www.harderwijk.nl/energienoodfonds. Daar vindt u ook het formulier om de bijdrage aan te vragen. 

Een lesje leren van de sluiswachter

Bent u recreant of watersporter op het Wolderwijd, en maakt u gebruik van sluis De Spieghel in Zeewolde? De gemeente Zeewolde wil graag weten of er belangstelling is voor een sluisles aan het begin van het vaarseizoen. U kunt uw interesse aangeven via een online formulier op de website van gemeente Zeewolde.
 
Les in sluisvaren
Tijdens de gratis sluisles krijgt u uitleg over de werking van de sluis door een van onze sluiswachters. De lesonderdelen komen aan bod op het “droge”. Wilt u de sluis met uw eigen schip passeren met een ervaren sluismeester aan boord? Ook dat kan! U kunt dan vanuit het Wolderwijd de sluis in varen richting de polder van "hoog naar laag", maar ook andersom van “laag naar hoog”.
 
Vul het online formulier in
Heeft u interesse in de sluisles bij sluis De Spieghel? Vul dan het formulier in op www.zeewolde.nl/sluisles. Na ontvangst van uw formulier, wordt u op de hoogte gehouden van de sluisles. 

Afvalcoach Aart: 7 weetjes over afval

Ieder huishouden produceert afval. Voor de één gaat afval scheiden vanzelf, terwijl anderen niet goed weten wat in welke container mag. Soms zorgt dat voor een overvolle (restafval)container. Bewust omgaan met afval en dit op de juiste manier scheiden, begint bij de juiste informatie. Als afvalcoach in Harderwijk deelt Aart informatie en tips over het verminderen van afval op zijn instagram account. U kunt hem volgen op @afvalcoach_harderwijk.
 
Wist u dat?
1. Nederlanders elk jaar zo’n 500 kilo afval per persoon produceren?
2. Ongeveer de helft hiervan gescheiden wordt ingeleverd?
3. Dit vooral (70%) papier en glas is?
4. 35% van de schillen, stroken en voedselresten (gft) in het restafval belandt?
5. Voor de meeste mensen (96%) iets goeds doen voor het milieu de belangrijkste reden is om afval te scheiden?
6. Een volle container met open klep aan de straat niet geleegd kan worden?
 
Container aan de weg? Klep dicht!
Afval scheiden zorgt voor minder restafval en dus minder volle containers. Soms worden er te volle containers aan de weg gezet, waarvan het deksel niet meer dicht kan. De afvalinzamelaar kan containers met een open deksel niet goed legen. Het overtollige afval komt dan op straat terecht, wat zorgt voor vervuiling. Om u bewust te maken van een verkeerd aangeboden container kan de afvalinzamelaar een gele of rode kaart aan uw container hangen. 

Gratis energiebesparende maatregelen door klusteam

Heeft u een laag inkomen en hoge energiekosten? Of woont u in een woning met een slecht energielabel? Dan is het verstandig om energiebesparende maatregelen te nemen om uw energiekosten te verlagen. Denk aan tochtstrips, radiatorfolie en brievenbusborstels. Wij hebben een klusteam in het leven geroepen om inwoners hier (gratis) bij te helpen.
 
We hebben al 500 huishoudens geholpen
Het klusteam heeft in Wittehagen Zuid, Tinnegieter, Stadsdennen, Kranenburg, het Nachthok en Sypel West al bijna 500 huishoudens geholpen met energiebesparende maatregelen. Een Energieklusser komt op afspraak bij u langs en neemt de benodigde materialen mee. In ongeveer 2 uur worden de materialen gratis in uw woning geplaatst.
 
U kunt zich aanmelden voor het klusteam
In de komende weken staan Stromenwaard, Helmbloemmeen en Hoefbladmeen op de agenda van het klusteam. In april zijn de Zeebuurt en Hierden aan de beurt. Heeft u een brief van het klusteam gekregen en wilt u zich aanmelden? Vul dan uw postcode en huisnummer in op www.energieklus.nl/harderwijk. Als u in aanmerking komt, krijgt u een uitnodiging om een afspraak te maken.

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u als service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag omgevingsvergunning

  • Vervangen ramen en kozijnen voorzijde woning Nonnenstraat 2, 3841AG Harderwijk, 2 maart 2023
  • Uitbouw voorzijde Anne Franklaan 8, 3842GW Harderwijk, 1 maart 2023
  • 70 woningen Harderweide 'Buiten Leven', 1 maart 2023
  • Plaatsen van logo op gevel nieuwe pand Morsestraat 12A, 3846CW Harderwijk, 27 februari 2023

Verleende omgevingsvergunning

  • Uitbreiden en verplaatsen zuurstoftank Wethouder Jansenlaan 90, 3844DG Harderwijk, 3 maart 2023
  • Plaatsen reclame Wolleweverstraat 4, 3841AZ Harderwijk, 3 maart 2023
  • Vervangen ramen en kozijnen voorzijde woning Nonnenstraat 2, 3841AG Harderwijk, 2 maart 2023
  • Uitbouw en muur doorbraak keuken Oranjelaan 27, 3843AA Harderwijk, 2 maart 2023
  • Plaatsen pv panelen Zandlaan 7D, 3843NA Harderwijk, 2 maart 2023
  • Vervanging woonhuis Zuiderzeestraatweg 58 1, 3849AH Hierden, 1 maart 2023
  • Wijzigen gevels en kap Parallelweg 26 152, 3849MN Hierden, 1 maart 2023
  • Verlening draaien schuur omgevingsvergunning, Ceintuurbaan 4-83, 1 maart 2023
  • Concept-besluit omgevingsvergunning uitgebreide procedure, verandering gebruik Einsteinstraat 5, 3846BH Harderwijk, 1 maart 2023
  • Plaatsen elektrische poort Zuiderzeestraatweg 67, 3849AB Hierden, 27 februari 2023
  • Balkonscherm plaatsen Jan van Nassaupark 4 Harderwijk, 27 februari 2023
  • Plaatsen zonnepanelen Ruimelsweg 14, 3849BJ Hierden, 27 februari 2023

Verleende exploitatievergunning

  • Stichting MFC Harderwijk aan Middelste Wei 2-4 te Harderwijk, 2 maart 2023
  • Strandboulevard Oost 16-18 te Harderwijk, 2 maart 2023

Verleende alcoholwetvergunning

  • Strandboulevard Oost 16-18 te Harderwijk, 2 maart 2023
  • Stichting MFC Harderwijk aan Middelste Wei 2-4 te Harderwijk, 2 maart 2023

Milieu

  • Ontwerpbesluit voor een beperkte aanpassing in de dieraantallen en de luchtwassystemen aan Brouwersbosweg 22 te Hierden, 2 maart 2023
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit een woning aan Roemer Visscherstraat 30 te Harderwijk, 2 maart 2023
  • Melding voor het gedeeltelijk slopen van de woning aan Randweg 60 te Harderwijk, 2 maart 2023
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit woning aan Guido Gezellelaan 45 te Harderwijk, 2 maart 2023
  • Melding voor het plaatsen van een 2e zuurstof bol bij ziekenhuis aan Wethouder Jansenlaan 90 te Harderwijk, 2 maart 2023

Verkeersbesluit

  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Middelste Wei 2-4, 27 februari 2023

Overig

  • Gebruik van namen binnen de openbare ruimte (Harderweide), 1 maart 2023
  • Tijdelijke verordening energienoodfonds voor MKB en maatschappelijke instellingen gemeente Harderwijk 2023, 28 februari 2023