Nieuwsberichten gemeente Harderwijk 5 april 2023

Met deze week: Geen afvalinzameling op tweede paasdag, deel uw mening over honden in Harderwijk en Hierden en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Koninklijke Onderscheiding voor Marcel Celie

Burgemeester Harm-Jan van Schaik heeft op 31 maart aan de heer Marcel Celie een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt. Bij atletiekvereniging Athlos, waar diezelfde dag het 70-jarig jubileum gevierd werd, speldde de burgemeester hem de decoratie op. Marcel Celie is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.
 
De heer Celie is de afgelopen 40 jaar toegewijd vrijwilliger geweest bij Athlos, in verschillende rollen. Zo was hij voorzitter, penningmeester, bestuursadviseur en de afgelopen decennia wedstrijdleider van o.a. Nederlands Kampioenschappen. Hij heeft zich bovendien ingezet om de vereniging duurzaam te maken.

Naast zijn werk als Generaal-Majoor bij het Regiment der Technische Troepen van de Koninklijke Landmacht, was de heer Celie ook onderwijzer economie. Vanwege het lerarentekort is hij zich ook voor onderwijs blijven inzetten na zijn functioneel leeftijdsontslag bij Defensie in 2005.
 
Ook op andere fronten heeft de heer Celie zich ingezet voor de samenleving. Sinds 2019 vervult hij de functie van penningmeester bij de Stichting Steunfonds Willem Holtrop. Deze stichting beheert het geld voor het Willem Holtrop hospice. Hij is sinds 2015 ook voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Eervol Ontslagen Officieren van de Nederlandse Krijgsmacht.
 
Meer lezen? Kijk op www.harderwijk.nl.

Vissersbrug weer open voor voetgangers en scheepvaart

Eindelijk was het zover! Zaterdag 1 april, met de start van het vaarseizoen, ging de Vissersbrug weer open voor voetgangers en de scheepvaart. De ophaalbrug is gemaakt van staal. Zoals ook de andere beweegbare bruggen in het Waterfront. Maar heeft het karakter van de oude houten Vissersbrug. Hierdoor behoudt de Vissershaven zijn historische uitstaling. De bouw van de brug is het laatste onderdeel van de renovatie van de Havendam. Omdat de brug nog niet helemaal af is, organiseren we de officiële opening later in het seizoen. We willen dan ook de nieuwbouw van het Havenkantoor, de Vissershaven en de herinrichting van de Havendam vieren. De brug is (nog) niet op afstand te bedienen vanuit het Havenkantoor. Dit komt omdat op een aantal onderdelen helaas een lange levertijd zit. De Havendienst bedient de brug daarom voorlopig ter plekke. Waarschijnlijk blijft dit het hele vaarseizoen van 2023 zo.

Raadsinformatie

De Commissie Ruimte vergadert op donderdag 13 april vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staan onder andere ‘Startersleningen’ en ‘Uitvoeringsagenda Duurzaamheid’. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

De eerstvolgende raadsvergadering is op 20 april in het Huis van de Stad.
 
De fracties PvdA en GroenLinks hebben het college schriftelijke vragen gesteld over de leefbaarheid en verkeersveiligheid in de wijk Dichters- en Schrijverskwartier. Daarnaast heeft de fractie Harderwijk Anders het college schriftelijke vragen gesteld over het Hanzejaar 2023. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.

Geen afvalinzameling op tweede paasdag

Op paasmaandag 10 april wordt er geen afval ingezameld. Deze inzameldag is verschoven naar zaterdag 8 april. Zet u de restafvalcontainer om 07.30 aan de weg. Twijfelt u? Kijk dan in de afval app ‘Afvalwijzer’ of op de website www.mijnafvalwijzer.nl.
 
Het milieupark is goede vrijdag 7 april geopend tot 16.00 uur. Op tweede paasdag is het milieupark gesloten. 

Informatiepunt Digitale Overheid

Moeite met het aanvragen of activeren van uw DigiD of andere vragen over de Digitale Overheid? Kom naar Bibliotheek Harderwijk. Op het Informatiepunt Digitale Overheid helpen ze u graag verder. Dit is gratis. Het informatiepunt is dagelijks geopend tussen 13.30 en 17.00 uur.

Deel uw mening over honden in Harderwijk en Hierden

Gemeente Harderwijk vindt dat iedereen, met en zonder hond, plezierig moet kunnen wonen in Harderwijk en Hierden. Laat ons weten of u wel of geen overlast ervaart. Bijvoorbeeld van hondenpoep of loslopende honden. Vul de vragenlijst in op onlinestadsgesprek.harderwijk.nl.
 
Nieuw hondenbeleid
Sinds november 2022 is er een nieuw hondenbeleid. Over twee jaar beoordelen we of het nieuwe beleid werkt. Wordt er dan voldoende opgeruimd? En zijn er minder klachten? Dan wordt de hondenbelasting mogelijk verlaagd of afgeschaft. Dit doen we onder andere op basis van meerdere vragenlijsten de komende jaren. Dit is de eerste vragenlijst. Kijk voor meer informatie over het hondenbeleid op www.harderwijk.nl/hondenbeleid

Sporten en bewegen (nog) toegankelijker maken

Iedereen moet kunnen sporten en bewegen. Ook mensen met een beperking, waarvoor dit niet altijd even vanzelfsprekend is. Daar zetten we ons als gemeente voor in. Hiervoor trekken we sinds enige tijd samen op met 7 andere gemeenten uit de Noord-Veluwe onder de vlag ‘Uniek Sporten’.
 
Lokale sportcoach Monique Mennen
Monique Mennen is Inclusief Coach bij GA! Harderwijk. Zij gaat het sport- en beweegaanbod voor mensen met een beperking meer onder de aandacht brengen, maar ook verder uitbreiden. Monique zal inwoners met een beperking informatie geven, ondersteunen en vraag en aanbod beter bij elkaar brengen. Om de samenwerking in de regio te versterken en sport- en beweegaanbieders en (zorg)organisaties te verbinden, is er ook een regiocoach aangewezen.
 
Marcel Companjen, wethouder Sport, is enthousiast over de gekozen aanpak: “Deze samenwerking maakt sport en bewegen nog toegankelijker voor mensen met een beperking. In de regio, maar ook binnen onze eigen sportieve gemeente. Wij streven naar een gezond en actief Harderwijk. En om dat te halen moet iedereen mee kunnen doen. Door de kennis, kunde en ervaring te delen, kunnen we grotere stappen zetten op dit gebied.”
 
Meer weten?
Op www.unieksporten.nl staan alle sportactiviteiten in Harderwijk. Wilt u meer weten of advies? Neem dan contact op met Inclusief coach Monique Mennen van GA! Harderwijk via [email protected].  

Prik op de kaart voor groenbeleid

Heeft u al een prik op de kaart gezet? Zo helpt u ons de mooiste en minder groene of natuurrijke plekken van Harderwijk en Hierden te bepalen. Het geeft ons belangrijke informatie voor het nieuwe natuur- en groenbeleid. Daarin stellen we vast wat we de komende jaren waar en wanneer gaan doen. En dat is van invloed op de directe woon- en leefomgeving van ons allemaal. Zet voor 12 april uw prik op de kaart! Dat kan online op www.harderwijknatuurlijkgroen.nl of in de hal van het Huis van de Stad. 

Kent u iemand die een lintje verdient?

Kent u iemand die zich, onafgebroken al vele jaren belangeloos inzet voor de samenleving? Iemand die bijvoorbeeld als vrijwilliger een vereniging jarenlang draaiende houdt? Of iemand die zich onafgebroken en intensief inzet voor een stichting of een belangenorganisatie? Draag hem of haar dan voor voor de lintjesregen in 2024!
 
Familieleden, kennissen of vrienden die het initiatief nemen om iemand anders te laten onderscheiden, zijn belangrijk. Zonder hen worden er geen voordrachten gedaan en worden er geen lintjes uitgereikt. Wilt u iemand voordragen voor een Koninklijke Onderscheiding die woonachtig is in Harderwijk of Hierden? Neem dan eerst telefonisch contact op met het kabinet van de burgemeester via 0341 411 911.
 
U hoort dan of de verdiensten bijzonder genoeg lijken voor het aanvragen van een lintje. Ook vertellen we wat u precies moet doen. Daarna begint u met het verzamelen van alle benodigde informatie. De voordracht voor de jaarlijkse lintjesregen voorafgaand aan Koningsdag 2024 moet uiterlijk 1 juni 2023 worden ingediend.
 
Meer informatie over Koninklijke onderscheidingen en het aanvraagformulier vindt u op www.lintjes.nl

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911.
 

Aanvragen vergunningen

  • Verhogen van de nok en plaatsen dakkapellen Wilhelminalaan 7, 3842KA Harderwijk, 3 april 2023
  • Uitbreiding woonhuis Laan der Verenigde Naties 28, 3844AG Harderwijk, 3 april 2023
  • Dakrenovatie Zuiderzeestraatweg 130, 3849AK Hierden, 3 april 2023
  • Strijdig gebruik slaapkamer Roemer Visscherstraat 20, 3842JM Harderwijk, 3 april 2023
  • Plaatsen PV panelen Vijhestraat 34, 3841CW Harderwijk, 3 april 2023
  • Zonnepanelen Vischmarkt 33, 3841BE Harderwijk, 3 april 2023
  • Kappen 1 boom Biesteweg 9, 3849RD Hierden, 30 maart 2023
  • Plaatsen dakkapel Tubadreef 71, 3845CZ Harderwijk, 30 maart 2023
  • Plaatsen bijgebouw Kienderkamp 31, 3848DC Harderwijk, 29 maart 2023
  • Plaatsen tijdelijk chalet Zuiderzeestraatweg 183, 3849AE Hierden, 29 maart 2023
  • Realiseren bijgebouw Biesteweg 12, 3849RD Hierden, 29 maart 2023 

Verlening vergunningen

  • Afwijking bouwoppervlak Kienderkamp 31, 3848DC Harderwijk, 3 april 2023
  • Woning Evert Hoperf 2, Harderwijk, 3 april 2023
  • Plaatsen dakkapel Graaf Ottolaan 19, 3843AK Harderwijk, 30 maart 2023
  • Wijziging en uitbreiding woning Kieftweg 7, 3849RS Hierden, 30 maart 2023
  • Realiseren bijgebouw Biesteweg 12, 3849RD Hierden, 30 maart 2023
  • Deels weigering/deels verlening omgevingsvergunning, zonneschermen Bruggestraat 47A, 3841CM Harderwijk, 31 maart 2023
  • Bijgebouw vervangen Kerkstraat 14, 3841EW Harderwijk, 29 maart 2023
  • Realiseren 4 studio’s en een aanbouw Sweelinckdreef 1, 3845AW Harderwijk, 29 maart 2023
  • Uitbreiding opbouw Bazuinpad 20, 3845DX Harderwijk, 27 maart 2023
  • Nokverhoging en plaatsen dakkapel Nassaulaan 28, 3843DD Harderwijk, 27 maart 2023
  • Aanpassen uitbouw en overkapping Spiekerweg 9, 3849PT Hierden, 27 maart 2023 

Weigering omgevingsvergunning

  • Plaatsen installaties winkelfunctie Donkerstraat 47, 3841CB Harderwijk, 3 april 2023 

Milieumeldingen

  • Melding voor het verwijderen van asbest en slopen van schuren aan Ruimelsweg 14 te Hierden, 30 maart 2023 

Verkeersbesluiten

  • Instellen algemene gehandicaptenparkeerplaats Lage Wei, 29 maart 2023 

Ruimtelijke plannen

  • Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied – Lage Enkweg naast 16, 30 maart 2023 

Overig

  • Ontheffing overige geluidhinder (art. 4:6 Apv), 30 maart 2023
  • Derde ontwerpbesluit ‘Aanwijzing locaties GFT verzamelcontainers voor hoogbouw, stapelbouw en binnenstad VANG’ ter inzage voor inspraak, 30 maart 2023
  • Beleidsregels eenmalige energietoeslag Harderwijk en Zeewolde, 29 maart 2023