Nieuwsberichten gemeente Harderwijk 29 maart 2023

Met deze week: Minder zwerfafval door statiegeld op blikjes, gratis ophalen snoeihout, takken en blad en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Nieuwe zwembad De Sypel geopend

Zaterdag 25 maart opende wethouder Marcel Companjen op feestelijke wijze het nieuwe zwembad in Sportcomplex De Sypel in Harderwijk. De verbouwing heeft bijna 2 jaar geduurd. Inwoners en bezoekers aan Harderwijk, Hierden en de omliggende gemeenten kunnen gebruik maken van het nieuwe zwembad.
 
Naast een wedstrijdbad en een groot doelgroepenbad, is er ook een speciaal ‘fun’-gedeelte met een waterspeeltuin met peuterbad, een bubbelbad en een familie- en tubeglijbaan. Dit recreatieve gedeelte staat in verbinding met het buitenbad. Het warme doelgroepenbad is multifunctioneel en flexibel in te zetten. Met een wand kan het bad worden opgedeeld en door verschillende doelgroepen tegelijk gebruikt worden. De beweegbare bodem is in zijn geheel of in delen in hoogte verstelbaar. En er zijn jetstreams. Voor medisch-therapeutisch gebruik zijn er faciliteiten zoals een hellingbaan en een tillift.
 
“Een zwembad met voor ieder wat wils”
Het ontwerp voor het nieuwe zwembad is gemaakt mede op basis van de inbreng van kinderen (ontwerpwedstrijd) en gebruikers/inwoners (enquête en klankbordgroep). Verantwoordelijk wethouder Marcel Companjen: “Het is een zwembad met voor ieder wat wils. Een fraai maar ook bijzonder zwembad waar Harderwijk trots op mag zijn. Ik ben dat in ieder geval! Het is transparant en open wat uitnodigt om te komen zwemmen. We hebben heel bewust geprobeerd voor elke doelgroep de juiste voorzieningen te bieden. Want hoe toegankelijker we zijn, hoe meer we sporten en bewegen voor iedereen mogelijk maken. En dat ons nieuwe zwembad energieneutraal is, is wel een beetje de kers op de taart.”
 
Het zwembad is energieneutraal
De gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders vinden het belangrijk dat de nieuwbouw van het zwembad energieneutraal is uitgevoerd. Het zwembad is de grootste energiegebruiker van het gemeentelijk vastgoed. Met een energieneutraal zwembad wordt een flinke bijdrage geleverd aan de duurzaamheidsambities van de gemeente Harderwijk.
 
Laatste fase verbouwing; bouw sporthal
De hele verbouwing van Sportcomplex De Sypel is nog niet klaar. Er wordt nog een sporthal gebouwd, waardoor ook de sportverenigingen weer jaren vooruit kunnen.
 
Openingstijden zwembad
Op www.zwembaddesypel.nl/openingstijden staat wanneer het zwembad open is en welke activiteiten er zijn.
 
Openingshandeling nieuwe zwembad de Sypel Harderwijk 

Inloopspreekuur Projectgebied Waterfront

Het projectbureau Waterfront start met het organiseren van maandelijkse inloopspreekuren. Hier kunnen bewoners, omwonenden en andere belangstellenden terecht met vragen over de gebiedsontwikkeling. Dit kunnen vragen zijn over de plannen voor woningen en de openbare ruimte, de uitvoering, de werkzaamheden, de planning etc. Dus heeft u vragen, kom bij ons langs.
 
Wanneer: iedere eerste dinsdag van de maand op 4 april, 2 mei, 6 juni, 4 juli
Tijd: 16.30 – 18.00 uur
Waar: witte bouwkeet aan de Burgemeester de Meesterstraat 

Bijdrage energienoodfonds voor MKB en maatschappelijke instellingen

Met een tijdelijke verordening energienoodfonds steunen we MKB-ondernemingen en maatschappelijke instellingen die door de sterk gestegen energieprijzen in de problemen komen. Het gaat om 1 financiële bijdrage voor de periode oktober 2022 tot en met maart 2023.
 
Meer informatie en aanvragen
Wilt u weten of u voor de financiële steun in aanmerking komt? Kijk dan op www.harderwijk.nl/energienoodfonds. Daar vindt u ook het formulier om de bijdrage aan te vragen. U kunt de aanvraag tot en met zondag 30 april indienen. 

Stadsidee 2023 van start

Onder het motto “Heb je een goed idee? Doe er wat mee!” is de campagne Stadsidee 2023 van start. Wij dagen inwoners van Hierden en Harderwijk uit mee te doen. Het is alweer de achtste editie van deze campagne. De campagne is bedoeld om buurt, wijk, dorp of stad mooier, leuker en leefbaarder te maken.
 
Inwoners kiezen het beste idee
Voor de realisatie van het Stadsidee 2023 is een bedrag van € 45.000,- beschikbaar. Plannen kunnen tot woensdag 3 mei via www.stadsidee.nl worden ingediend. Inwoners gaan vanaf donderdag 18 mei stemmen op de ideeën en bepalen zo welk idee dit jaar wint. Wethouder Martijn Pijnenburg: “Het is toch prachtig dat je zelf mag bedenken wat jij zou willen in Harderwijk of Hierden? Ik ben heel benieuwd naar de creativiteit van onze inwoners.”
 
Verbeteren van de openbare ruimte
Het Stadsidee werd in 2016 geïntroduceerd door de gemeenteraad en is een project binnen het thema ‘Samen kleuren we de stad’. Het daagt inwoners uit ideeën aan te dragen om de openbare ruimte te verbeteren. De afgelopen zeven jaar zijn er vele creatieve ideeën ingestuurd. Vorig jaar was het beschikbaar gestelde bedrag voldoende voor twee winnaars; een discgolf baan en een boomhut. De winnende ideeën van andere jaren zijn: een speeltuin, hondenstrand, ontmoetingstuin, pumptrackbaan, calisthenicspark en een professioneel basketbalveld. 

Gratis ophalen snoeihout, takken en blad

Dinsdag 4 of woensdag 5 april kunt u gratis grof tuinafval, zoals snoeihout, takken en blad, laten ophalen. De dag hangt af van uw postcode. Wilt u gebruik maken van deze service? Meldt dit dan uiterlijk vrijdag 31 maart vóór 12.00 uur bij ABL Boomverzorging. Per mail: [email protected] (voorkeur) of telefonisch 0318 614 227.
 
Spelregels aanbieden takken, snoeihout en bladafval
  • Het tuinafval wordt alleen na uw aanmelding meegenomen
  • Geef bij aanmelding  aan of u ook  zakken met bladeren aanbiedt en hoeveel dat er zijn
  • Geef bij aanmelding het exacte ophaaladres door 
  • Lever alleen goed gebundelde takken en snoeihout aan, bundels mogen niet uit elkaar vallen
  • Niet gebundelde takken worden niet meegenomen
  • Lever bundels van maximaal 1 meter lengte
  • Lever in totaal niet meer dan 2m³ aan
  • Coniferen, stobben, wortels met kluit of ander afval worden niet meegenomen
  • Leg de bundels goed zichtbaar langs de openbare weg, doe dat verkeersveilig en zorg dat de vrachtauto er gemakkelijk bij kan komen
  • Vuilniszakken van max. 80 liter met bladeren, mogen onbeperkt per adres worden aangeboden 
  • Let op dat er alleen blad in de vuilniszakken zit
  • Zet het tuinafval op de ophaaldag voor 7.30 uur op de door u opgegeven locatie
Ophaaldag per postcode
Het afhalen wordt verdeeld over 2 dagen.

Dinsdag 4 april       
  • postcodes 3843, 3844, 3845 en 3847Woensdag 5 april  
  • postcodes 3841, 3842, 3846, 3848 en 3849 

Minder zwerfafval door statiegeld op blikjes

Vanaf zaterdag 1 april geldt er ook statiegeld op (fris)drankblikjes. Het gaat om metalen drankverpakkingen met een inhoud van 3 liter of minder. Net als bij kleine plastic drinkflesjes krijgt u voor het inleveren van een blikje straks € 0,15 statiegeld terug. De recyclebare blikjes kunt u herkennen aan een statiegeldlogo. Het statiegeld op blik moet het zwerfafval op straat verder omlaag brengen.
 
Help een ander, plaats blik in statiegeldhouder
De statiegeldblikjes levert u in op dezelfde inleverpunten als plastic statiegeldflessen. U kunt ze natuurlijk óók in de statiegeldhouders op openbare afvalbakken in onze stad plaatsen! Op deze manier helpt u anderen die het kunnen gebruiken. Inwoners kunnen flesjes of blikjes uit de houder halen en deze inleveren voor het statiegeld.
 
De houders zijn te vinden op afvalbakken op de volgende locaties in Harderwijk:
•        Het station
•        Het Strandeiland
•        De Wijde Wellen
•        Op de Markt
 
Meer tips over afval (scheiden)?
Volg onze afvalcoach Aart op Instagram voor inspiratie en praktische tips: instagram.com/afvalcoach_harderwijk.

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag omgevingsvergunning

  • Uitbreiding camping Grensweg 1, 3849MT Hierden, 23 maart 2023
  • Kappen 2 bomen Zuiderzeestraatweg 58 1, 3849AH Hierden, 23 maart 2023
  • Kappen 5 bomen en tijdelijke inrit Weth. Jansenlaan 90 Harderwijk op HDW00 D 10061, 22 maart 2023
  • Vervangen beglazing rijksmonument Friesegracht 75, 3841GP Harderwijk, 22 maart 2023
  • Inrit Schimmelstraat 30, 3842CN Harderwijk, 22 maart 2023
  • Realiseren van een erker aan voorzijde woning Vosbergerhout 83, 3845EP Harderwijk, 20 maart 2023
  • Vervanging dak en dakkapel Van Heemskercklaan 53, 3843XP Harderwijk, 20 maart 2023
  • Plaatsen van een afzuigkanaal Bruggestraat 16, 3841CP Harderwijk, 20 maart 2023 

Verleende omgevingsvergunning

  • Realiseren van een erker aan voorzijde woning Vosbergerhout 83, 3845EP Harderwijk, 22 maart 2023
  • Realiseren van een erker aan voorzijde woning Vosbergerhout 83, 3845EP Harderwijk, 22 maart 2023
  • Oprichten bijgebouw Wijtgraaf 51, 3849PM Hierden, 22 maart 2023
  • Zetten keerwand Valkenbergerhout 32, 3845JK Harderwijk, 22 maart 2023
  • Nok verhogen, verduurzamen erker, voorgevel en gevelkozijnen Engelserf 18, 3843BE Harderwijk, 22 maart 2023

Verlenging beslistermijn

  • Beslistermijn voor extra bouwlaag Waterfront kade 05 Harderwijk, Bart Koestraat en Drees van Dordenkade, 22 maart 2023

Milieumelding

  • Melding voor het lozen van grondwater afkomstig van ontwatering aan Ooster Mheenweg 26 A te Hierden, 23 maart 2023
  • Melding voor het wijzigen van de huidige toegang van het restaurant aan Strandboulevard Oost 12 te Harderwijk, 23 maart 2023
  • Melding voor het verwijderen van asbest uit de woning aan Graaf Ottolaan 19 te Harderwijk, 23 maart 2023
  • Melding voor een nieuw te bouwen bedrijfsgebouw met kantoor aan Bellstraat 10 te Harderwijk, 23 maart 2023
  • Melding voor het slopen van een gedeelte van een woning aan Engelserf 18 te Harderwijk, 23 maart 2023

Verkeersbesluit

  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Karel Doormanlaan 5,  24 maart 2023
  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen nabij Goudsbergerhout 2, 23 maart 2023

Ruimtelijke plannen

  • Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied – 1e partiële herziening Park De Dennenhoek, 20 maart 2023
  • Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied – 1e partiële herziening Park Onze Woudstee, 20 maart 2023
  • Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied – 2e partiële herziening Park Ceintuurbaan, 20 maart 2023
  • Ontwerpbestemmingsplan Buitengebied – 1e partiële herziening Park Slenck en Horst, 20 maart 2023

Overig

  • Onteigening van onroerende zaken in de gemeente Harderwijk voor de uitvoering van het bestemmingsplan Begraafplaats Elzenhof, 23 maart 2023
  • Gemeente Harderwijk heeft een stuk grond te huur voor het gebruik als (hoofdhuurder van een) volkstuincomplex, 23 maart 2023
  • Financiële verordening gemeente Harderwijk 2019, 21 maart 2023
  • Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen Harderwijk 2023, 21 maart 2023
  • Treasurystatuut gemeente Harderwijk 2023, 21 maart 2023
  • Bekendmaking van voorlopige aanwijzing van percelen gelegen binnen het plangebied “Nieuw Weiburg" te Harderwijk ingevolge artikel 6 van de Wet voorkeursrecht gemeenten, 20 maart 2023
  • Voornemen tot het aangaan van een huurovereenkomst openbaar groen, 20 maart 2023