Nieuwsberichten gemeente Harderwijk 26 april 2023

Met deze week: Koningsspelen 2023 groot succes, uitgifte bedrijfskavels in gemeente Harderwijk en de aangevraagde en verleende vergunningen.

Koningsspelen 2023 groot succes

Afgelopen vrijdag kwamen ruim 2.400 kinderen van 21 basisscholen in beweging tijdens de Koningsspelen 2023. Het was een groot succes! Op het programma stonden diverse sport-, spel- en cultuuractiviteiten.
 
Wethouder Sport, Marcel Companjen was erbij: ‘Ook dit jaar waren de Koningsspelen weer een groot succes. Mede dankzij GA! Harderwijk, die in opdracht van de gemeente de Koningsspelen organiseerde. Ook de leerlingen van Landstede Sport & Bewegen staken de handen uit de mouwen om de vele activiteiten te begeleiden. Net als vele andere betrokken organisaties uit de gemeente. Mooi om te zien hoe we gezamenlijk bijdragen aan een gezonde en actieve gemeente!’
 
Benieuwd naar meer beelden van de dag? Ga naar www.gaharderwijk.nl/koningsspelen 

Stadsidee 2023 - Maak jouw idee waar!

Onder het motto “Heb je een goed idee? Doe er wat mee!” is de campagne Stadsidee 2023 van start gegaan. Wij dagen inwoners van Hierden en Harderwijk uit mee te doen. Het is alweer de achtste editie van deze campagne. De campagne is bedoeld om buurt, wijk, dorp of stad mooier, leuker en leefbaarder te maken.
 
Inwoners kiezen het beste idee
Voor de realisatie van het Stadsidee 2023 is een bedrag van € 45.000,- beschikbaar. Plannen kunnen tot woensdag 3 mei via www.stadsidee.nl worden ingediend. Inwoners gaan vanaf donderdag 18 mei stemmen op de ideeën en bepalen zo welk idee dit jaar wint. Wethouder Martijn Pijnenburg: “Het is toch prachtig dat je zelf mag bedenken wat jij zou willen in Harderwijk of Hierden? Ik ben heel benieuwd naar de creativiteit van onze inwoners.”
 
Verbeteren van de openbare ruimte
Het Stadsidee werd in 2016 geïntroduceerd door de gemeenteraad en is een project binnen het thema ‘Samen kleuren we de stad’. Het daagt inwoners uit ideeën aan te dragen om de openbare ruimte te verbeteren. De afgelopen zeven jaar zijn er vele creatieve ideeën ingestuurd. Vorig jaar was het beschikbaar gestelde bedrag voldoende voor twee winnaars; een discgolf baan en een boomhut. De winnende ideeën van andere jaren zijn: een speeltuin, hondenstrand, ontmoetingstuin, pumptrackbaan, calisthenicspark en een professioneel basketbalveld.
 
Kijk voor meer informatie op: www.stadsidee.nl 

Werkzaamheden tussen station en rotonde Stationslaan

In mei werkt Schagen Infra aan de Stationslaan. Dit gebeurt in opdracht van de gemeente Harderwijk. De busdrempels ter hoogte van Stationslaan 19 vervangen we door een asfaltdrempel. De drempels ter hoogte van Stationslaan 16 verdwijnen. Deze vervangen we door asfaltverharding.
 
Van dinsdag 2 tot en met donderdag 4 mei voeren we de voorbereidende werkzaamheden uit. Verkeer, en dus ook de hulpdiensten, kunnen deze werkzaamheden passeren.
 
Daarnaast werken we ook enkele nachten:
  • nacht van woensdag 10 op donderdag 11 mei van 0.00 tot 5.30 uur
  • nacht van donderdag 11 op vrijdag 12 mei van 0.00 tot 5.30 uur
  • nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 mei van 0.00 tot 5.30 uur 
Tijdens deze nachten blijven aangrenzende woningen, bedrijven en zijstraten bereikbaar via de Kiss+Ride-strook en het fietspad. Aan het begin en einde van ons werkvak en ter plaatse van de Badweg staan verkeersregelaars. U kunt de werkzaamheden dus altijd passeren.
 
Herstellen beschadiging middenstrook
Op het deel van de Stationslaan tussen de rotonde en Westeinde herstellen we een beschadiging die is ontstaan aan de overrijdbare middenstrook in de weg. Dit doen we in de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 mei. Als het wegdek op dat moment te nat is, wijken we uit naar de nacht van vrijdag 2 op zaterdag 3 juni van 0.00 tot 5.30 uur. Ter plaatse van deze werkzaamheden staan verkeersregelaars om verkeer veilig om de werkzaamheden heen te leiden.
 
Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen [email protected] of 038 – 477 82 88. 

Raadsinformatie

De Commissie Samenleving vergadert op dinsdag 9 mei om 19.30 uur in het stadhuis.
Dit is een extra vergadering. U bent van harte welkom. Op de agenda staat de Integrale aanpak Stichting Multifunctioneel Centrum Harderwijk. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

Leven met een laag inkomen

Iedereen heeft te maken met stijgende kosten. Veel gezinnen hebben daardoor moeite om hun rekeningen te betalen. Leven van een (tijdelijk) laag inkomen is niet makkelijk. Bijvoorbeeld als u door de hoge kosten en een laag inkomen geen geld overhoudt voor activiteiten die voor anderen zo gewoon zijn. Misschien heeft u moeite met het betalen van extra belangrijke kosten of verzekeringen. Om u daarbij te helpen zijn er diverse regelingen waar u gebruik van kunt maken.

Meer weten over uw mogelijkheden bij een laag inkomen?
De gemeente Harderwijk heeft veel verschillende regelingen voor mensen met een laag inkomen. Oók als u werkt. Kijk voor een overzicht van alle regelingen en voor het aanvragen ervan op www.meerinzicht.nl/minimaregelingen 

Met een geveltuintje geef je kleur aan de stad!

Zeker in de binnenstad van Harderwijk, en ook in het Waterfront zijn er huizen zonder voortuin. Toch vinden veel mensen het leuk om wat meer groen voor het huis te hebben. Daarvoor biedt de gemeente dit jaar opnieuw een aantrekkelijke oplossing: een geveltuintje.
Een paar jaar geleden heeft de gemeente ongeveer 120 fleurige geveltuintjes in de binnenstad aangelegd. Net als vorig jaar, is er dit jaar een mogelijkheid voor ongeveer 25 geveltuintjes voor inwoners van de binnenstad of het Waterfront. Heeft u belangstelling? Wees er dan snel bij, want vol is vol. Stuur een e-mail naar [email protected]. Vermeld hierin ‘geveltuintje’. Dan nemen we contact met u op.

Hoe gaat de actie in zijn werk?
Lijkt het u een mooi idee en wilt u meedoen? Dit is het aanbod: u bedenkt zelf een mooie invulling voor het geveltuintje. Wilt u tips voor de beplanting? Dan kunnen we u op verzoek een folder sturen. Medewerkers van het Stadsbedrijf van de gemeente bereiden het tuintje voor. Ze verwijderen stenen en wit zand en brengen tuingrond aan. U zet de planten er zelf in en onderhoudt het tuintje. Wilt u alles (na goedkeuring van de gemeente) zelf doen, dan mag dat natuurlijk ook.

Wat is er mogelijk?
Tussen de voorgevel van het huis en de openbare ruimte kan vaak een ruimte van ongeveer 30 centimeter worden vrijgemaakt. Hier kunt u de planten of kleine struikjes neerzetten. In de volle grond of in een bak of pot. Op die manier krijgt de stad meer kleur en levendigheid: ‘Samen kleuren we de stad’! 

Gratis ophalen snoeihout, takken en blad op 2 en 3 mei

Aanmelden uiterlijk vrijdag 28 april voor 12.00 uur
Dinsdag 2 mei (route 1) of woensdag 3 mei (route 2) kunt u gratis grof tuinafval, zoals snoeihout, takken en blad, laten ophalen. De dag hangt af van uw postcode (zie hieronder). Wilt u gebruik maken van deze service? Meldt dit dan uiterlijk vrijdag 28 april vóór 12.00 uur bij ABL Boomverzorging. Per mail: [email protected] (voorkeur) of telefonisch (0318) 614 227.
 
Spelregels aanbieden takken, snoeihout en bladafval:
  • het tuinafval wordt alleen na uw aanmelding meegenomen;
  • geef bij aanmelding aan of u ook zakken met bladeren aanbiedt en hoeveel dat er zijn;
  • geef bij aanmelding het exacte ophaaladres door;
  • lever alleen goed gebundelde takken en snoeihout aan, bundels mogen niet uit elkaar vallen. Niet gebundelde takken worden niet meegenomen;
  • lever bundels van maximaal 1 meter lengte;
  • lever in totaal niet meer dan 2m³ aan;
  • coniferen, stobben, wortels met kluit of ander afval worden niet meegenomen;
  • leg de bundels goed zichtbaar langs de openbare weg, doe dat verkeersveilig en zorg dat de vrachtauto er gemakkelijk bij kan komen;
  • vuilniszakken van max. 80 liter met bladeren, mogen onbeperkt per adres worden aangeboden;
  • let op dat er alleen blad in de vuilniszakken zit;
  • zet het tuinafval op de ophaaldag voor 7.30 uur op de door u opgegeven locatie.
Het ophalen is verdeeld over 2 dagen, de ophaaldag hangt af van uw postcode:
Route 1 (dinsdag): postcodes 3843, 3844, 3845 en 3847
Route 2 (woensdag): postcodes 3841, 3842, 3846, 3848 en 3849 

Uitgifte bedrijfskavels in gemeente Harderwijk 

Op de bedrijventerreinen Lorentz III, Lorentzhaven, Sypel en Tonsel is nog een beperkt aantal bedrijfskavels beschikbaar. Met ingang van 1 mei worden er nieuwe regels van kracht voor de uitgifte van deze bedrijfskavels. Hiermee wordt het uitgifteproces transparanter en sluit het beter aan bij het zogenaamde ‘Didam-arrest’.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:
  • De beschikbaarheid van kavels wordt op een heldere manier gepresenteerd.
  • Termijnen, voor zowel geïnteresseerden als gemeente, zijn niet meer vrijblijvend. Vanaf 1 mei wordt op de website (https://www.harderwijk.nl/ondernemen/bedrijventerreinen-harderwijk) inzichtelijk gemaakt welke kavels gereserveerd, in optie of nog beschikbaar zijn.
  • Een ondernemer kan via de website zijn/haar belangstelling voor een kavel kenbaar maken. Hiermee ontstaat een tijdelijke reservering volgens het principe ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’. Na een intakegesprek kan een geïnteresseerde de tijdelijke reservering omzetten in een reservering voor maximaal 4 maanden. In die periode kan de haalbaarheid worden onderzocht. Een reservering kan worden omgezet in een optie tot koop. Hiervoor moet een vergoeding worden betaald. Een optie duurt maximaal 6 maanden en kan eenmalig met 6 maanden worden verlengd. Een optie kan worden omgezet in een aankoop. Als een geïnteresseerde aangeeft geen belangstelling meer te hebben, of een termijn verloopt ongebruikt, komt de kavel weer beschikbaar via de gemeentelijke website.  

Asfaltonderhoud Stadsdennen

Van 1 tot en met 3 mei voert KWS Infra asfaltwerkzaamheden uit aan de Busken Huetlaan in Stadsdennen. Dit gebeurt in opdracht van de gemeente Harderwijk. Tijdens de werkzaamheden is een deel van de Busken Huetlaan alleen te voet bereikbaar. Meer informatie en mogelijke wijzigingen van de datums zijn te vinden op: https://www.harderwijk.nl/projecten 

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Samenvatting bekendmakingen

Aanvraag omgevingsvergunningen
  • Verbreden erker Hazelaarlaan 13, 3843JT Harderwijk, 21 april 2023
  • Verbouw kap en paaltsen dakkapel aan voor- en achterzijde woning Binnenweg 1, 3849NT Hierden, 20 april 2023
  • Plaatsen dakkapel Sweelinckdreef 9, 3845AW Harderwijk, 20 april 2023
  • Kozijnen voorgevel vervangen Krommekamp 39, 3848CA Harderwijk, 19 april 2023
  • Overkapping Korhoenlaan 2-188, 3847LN Harderwijk, 19 april 2023
  • Nokverhoging en dakkapel Cort van der Lindenlaan 25, 3843VK Harderwijk, 19 april 2023
  • Inrit Julianalaan 41, 3843CA Harderwijk, 19 april 2023
  • Vervangen dakkapel Schippersmeen 41, 3844CK Harderwijk, 19 april 2023
  • Realisatie schuilstal Fokko Kortlanglaan 83, 3845LB Harderwijk, 19 april 2023
  • Vervangen dakpannen en isoleren dak Vischmarkt 49, 3841BE Harderwijk, 19 april 2023
  • Realiseren recreatief pand Buiten de Bruggepoort 3, 3841CT Harderwijk, 19 april 2023
  • Aanbrengen dakplaten en vervangen dakpannen (GM) Grote Oosterwijck 2, 3841BT Harderwijk, 19 april 2023
  • Uitbreiden woning Sonnevancklaan 11, 3847LW Harderwijk, 19 april 2023
  • Vervanging schuur en woonhuis Van Goorswegje 11B, 3849MD Hierden, 17 april 2023
  • Plaatsen tijdelijke woonunit Van Goorswegje 11B, 3849MD Hierden, 17 april 2023
  • Aanpassen zonwering Bruggestraat 47, 3841CM Harderwijk, 17 april 2023

Verlening omgevingsvergunningen

  • Het verhogen van de nok en het plaatsen van dakkapellen Wilhelminalaan 7, 3842KA Harderwijk, 20 april 2023
  • Plaatsen dakkapel Sweelinckdreef 9, 3845AW Harderwijk, 20 april 2023
  • Plaatsen dakkapel aan voorgevel woning Guido Gezellelaan 24, 3842XM Harderwijk, 19 april 2023
  • Nieuwbouw transformatorstation Archimedesstraat 3 Harderwijk, 19 april 2023

Verkeersbesluiten

  • Instellen gereserveerde parkeerplaatsen opladen elektrische voertuigen Van Speyklaan nabij Van Heemskercklaan 1, 21 april 2023

Milieumeldingen

  • Melding voor bemaling van ondergrondse containers aan Ir. Lelykade 1 te Harderwijk,  20 april 2023
  • Melding voor een opslagvoorziening aan Overveld 17 te Harderwijk, 20 april 2023

Ruimtelijke plannen

  • Verdiepingsslag Buitengebied Harderwijk en Hierden,  21 april 2023 (ruimtelijke plannen)
Overig
  • Aanvraag voor een meerjarige evenementenvergunning voor de Mess Markt voor 2023, 2024 en 2025 te Harderwijk,  20 april 2023
  • Voornemen aanwijzingsbesluit cameratoezicht Strandeiland, Hoge Brug gemeente Harderwijk,  20 april 2023
  • Ontheffing voor een glijdend sluitingsuur te Harderwijk, 20 april 2023
  • Aanvraag voor een meerjarige evenementenvergunning voor het Philadelphia G-voetbal toernooi voor 2023, 2024 en 2025 te Harderwijk
  • Privacy beleid,  19 april 2023
  • Benoeming lid van de Gemeenteraad,  19 april 2023