Nieuwsberichten gemeente Harderwijk 22 februari 2023

Met deze week: Samen voor een schoon Harderwijk!, een CO-melder kan uw leven redden en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Waterfront Fase 3 wordt 100% emissieloos woonrijp gemaakt

Emissieloos werken op de bouwplaats heeft de toekomst. Dat betekent dat er gebouwd wordt zonder uitstoot van schadelijke stoffen. Maar hoe zorgen we er als gemeente voor dat een aannemer dit ook echt kan doen? Voor het woonrijp maken van Waterfront Fase 3 deden we een vernieuwende aanbesteding in de markt: Een emissieloze uitvraag waarbij we zelf voor de laadvoorziening zorgen. De manier waarop deze opdracht is aangeboden, uitgevraagd en toegepast is niet eerder gedaan in Nederland. Het leidt tot een unieke samenwerking met aannemer Boskalis.
 
Emissieloos werken is vaak een grote uitdaging voor aannemers
Door de enorme stroomvraag is emissieloos werken op de bouwplaats vaak een uitdaging. Ook de verdeling van aansluitingen om voldoende machines op te laden, is een probleem. Deze uitdagingen hebben we weggenomen door zelf te zorgen voor de laadvoorziening. We plaatsten een laadhub op de bouwplaats van die bestaat uit 3 zeecontainers.
 
De elektrische machines van Boskalis kunnen in de containers laden
Twee van die containers worden direct op het stroomnet aangesloten. Eén container heeft zonnepanelen en accu’s om ook zonder stroomnet te werken. De containers zijn als 1 set te gebruiken voor grotere projecten. Het is ook mogelijk om de containers op te splitsen voor meer projecten.
 
Emissieloos werken heeft de toekomst
“We doen het emissieloos werken eerst op het Waterfront”, vertelt projectleider Andries Nieuwenhuis van de gemeente Harderwijk. “We evalueren en controleren na elke fase. Zo verbeteren we het proces. De opgedane kennis kunnen we gebruiken voor andere werken in Harderwijk. Maar we delen onze ervaringen ook met regiogemeenten, provincies en marktpartijen op het kennisevent 'Duurzaam. Doen!' op 13 april. We hopen dat meer organisaties in Nederland de duurzame bouwhandschoen op gaan pakken. Inschrijven voor het kennisevent kan via www.waterfrontharderwijk.nl.”


(foto Fotostudio Merjenburgh) 

Een CO-melder kan uw leven redden

Bij het stoken in huis komt koolmonoxide (CO) vrij. U ruikt en ziet dit niet, maar als u het inademt ontstaat er een zuurstoftekort in uw lichaam. Een koolmonoxidevergiftiging is levensbedreigend, maar de symptomen lijken erg op een griepje. Het wordt daardoor vaak te laat herkend.
 
Wees voorbereid en hang een CO-melder op
Een CO-melder kan u op tijd waarschuwen voor een tekort aan zuurstof in de lucht. Hoe u de melder ophangt, hangt af van de ruimte waarin u deze plaatst. In een ruimte met een verbrandingstoestel, zoals een cv-ketel, komt de melder aan het plafond. In een ruimte zonder verbrandingstoestel, zoals in de slaapkamer, komt de CO-melder minimaal op ademhoogte.
 
Ventileer voldoende
Naast het ophangen van een CO-melder is goed ventileren ook belangrijk. Zorg er altijd voor dat er voldoende zuurstof in huis komt. Zet dus regelmatig een raam op een kier.
 
Wilt u meer weten?
Kijk op www.co-wijzer.nl voor meer informatie over CO-vergiftiging en het voorkomen daarvan. 

Verkiezingen Provinciale Staten en Waterschap

De stempassen voor de verkiezingen van de Provinciale Staten en Waterschap heeft u uiterlijk 1 maart in huis. De verkiezingen zijn op woensdag 15 maart. Bewaar de stempassen goed, u heeft ze nodig om te kunnen stemmen! 

Raadsinformatie

Schriftelijke vragen
De volgende fracties hebben het college schriftelijke vragen gesteld:
  • CDA over herbouw Luttekepoort
  • CU over Eerstelijnsgezondheidszorgvoorzieningen in groeiende woonwijken
  • PvdA en GroenLinks over het minimumloon
 De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen. 

Traplift maakt schietvereniging Willem Tell toegankelijker

Schietvereniging Willem Tell is door de komst van een traplift beter toegankelijk. Koninklijke Otolift bood de traplift aan, in samenwerking met gemeente Harderwijk. De traplift is begin februari geplaatst. Hierdoor kan ook de mindervalide sporter genieten van de schietsport. Lisa Kruger (paralympisch zwemster uit Harderwijk) heeft de traplift op 18 februari officieel ‘geopend’.
 
Secretaris Gert Jan Foppen: “Onze vereniging is voor een groot deel toegankelijk voor rolstoelgebruikers, behalve de 50 meter schietbaan. Met de nieuwe lift kunnen we een sportvereniging zijn voor iedereen. Jong en oud, mobiel of minder mobiel.”
 
 Schietvereniging Willem Tell

Samen voor een schoon Harderwijk!

Wist u dat kauwgom pas vergaat na minstens 20 jaar en dat een aluminium drankblikje bijna niet afbreekt? Kauwgom en drankblikjes zijn veelvoorkomend zwerfafval. Iets dat vaak voor ergernis zorgt.
 
Landelijke Opschoondag op 18 maart
Iedereen kan een steentje bijdragen aan een schoner Harderwijk en Hierden. Op zaterdag 18 maart is de Landelijke Opschoondag. Organiseer zelf een opruimactie of sluit aan bij een bestaand initiatief. Ga hiervoor naar www.nederlandschoon.nl. Hulp nodig bij het organiseren of aanmelden? Neem contact op met Liza Cramer van Zorgdat via [email protected] of 06 136 75 495.
 
Afvalgrijper te leen
Zin om mee te doen maar geen spullen? Vanaf 6 maart kunt u een afvalgrijper afhalen bij Ontmoetingstuin de Rietmeen, Ouverturebaan 1-3 en de Gemeentewerf, Graaf Ottolaan 11. 

Uitgifte nieuwe bedrijfskavels tot 1 april stopgezet

Wij verbeteren het uitgifteproces van bedrijfskavels. De transparantie rondom de kaveluitgifte wordt hiermee vergroot. Vanaf zaterdag 1 april vindt u op onze website www.harderwijk.nl/bedrijventerreinen een bijgewerkt overzicht van alle beschikbare bedrijfskavels in Harderwijk.
 
Binnenkort kunt u uw interesse in een bedrijfskavel via een contactformulier op onze website aangeven. Dit geldt niet voor bedrijven die al een reservering of optie voor een specifieke kavel hebben. 

Inschrijving Sport- & Cultuurwijzer 2023 geopend

Vanaf woensdag 22 februari is inschrijven voor de Sport- & Cultuurwijzer 2023 weer mogelijk. Inwoners van gemeente Harderwijk kunnen zich aanmelden voor verschillende sport- en cultuurcursussen. De cursussen zijn tussen 20 maart en 28 april. Er is een breed aanbod voor jong en oud. Zo kan iedereen kennismaken met verschillende activiteiten, en ontdekken wat écht bij je past.
 
Marcel Companjen, wethouder Sport: “Met onze partners gaan we voor een gezond en actief Harderwijk. De Sport- & Cultuurwijzer is een mooi voorbeeld van hoe we hier al een aantal jaar invulling aan geven. Ik ben enorm trots op de actieve bijdrage van de Harderwijkse sport- en cultuuraanbieders hieraan. Ook dit jaar zetten zij zich in door sport- en cultuurcursussen toegankelijk te maken voor alle inwoners. Iedereen, van jong tot oud, kan zo kennismaken met een nieuwe sport of cultuuractiviteit. Makkelijk en zonder verdere verplichtingen.”
 
Wilt u meer weten?
Kijk voor het complete cursusaanbod en voor aanmelding op www.gaharderwijk.nl/aanmelden

UITNODIGING

Inloopavond ontwerpbestemmingsplan Waterfront-Zuid – Kop Stadswerven
 
Donderdagavond 9 maart organiseren we een inloopavond over het ontwerpbestemmingsplan Waterfront-Zuid – Kop Stadswerven. U kunt de plannen dan inzien en vragen stellen aan onze medewerkers. U bent van harte welkom!
 
Tijd              : 19.00 – 21.00 uur
Locatie          : de witte keet van het projectbureau Waterfont
Adres           : Burgmeester de Meesterstraat
 
Het plan voorziet in de bouw van woningen en een parkeergarage
Het ontwerpbestemmingsplan Waterfront-Zuid – Kop Stadswerven voorziet in de bouw van 160 woningen. Het gaat om 60 eengezinswoningen en ongeveer 100 appartementen. Daarnaast komt er een parkeergarage met maximaal 725 parkeerplaatsen. In de plint langs de Waterstadboulevard is ruimte voor kleine commerciële voorzieningen. Het plangebied ligt tussen de Vissershaven, Lelyhaven, parkeerterrein Burgmeester de Meesterstraat en de Waterstadboulevard.
 
Het ontwerpbestemmingsplan is vanaf 27 februari te bekijken
Vanaf maandag 27 februari ligt het ontwerpbestemmingsplan 6 weken ter inzage in de Stadswinkel van het stadshuis. U vindt het plan dan ook digitaal op www.ruimtelijkeplannen.nl. Tijdens de inzagetermijn kunt u schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad. Het digitaal indienen van een zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Wilt u uw zienswijze mondeling indienen? Maak dan een afspraak met domein Stad en omgeving, mw. C. van den Bedem via 0341 411 911. Daar kunt u ook terecht voor meer informatie over het ontwerpbestemmingsplan. 

Harderwijk sluit aan bij traject Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)

Harderwijk heeft zich in januari aangesloten bij het implementatietraject ‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving’ (OKO). Wij doen dit samen met andere gemeenten. Wethouder Maarten Reckman: “We willen dat jongeren in Harderwijk opgroeien in een gezonde en veilige omgeving. Een goede mentale en fysieke start is essentieel voor een gelukkige toekomst en het OKO-traject gaat ons daarbij helpen.”
 
Kansrijk opgroeien in Harderwijk
Harderwijk sluit aan, omdat het middelengebruik (alcohol, drugs of tabak) onder jongeren niet afneemt. Sterker nog; we zien zelfs een toename. Dat past niet bij de doelen van NIX18 en het onderwerp ‘Gezond Opgroeien’ in de Gezondheidsnota. De aanpak op middelengebruik leidt niet meer tot de gewenste effecten. Daarom is er een andere aanpak nodig. Door de meerjarige aanpak van OKO, hopen we het middelengebruik onder jongeren terug te dringen. En de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren. Jongeren worden veerkrachtiger en weerbaarder.
 
Community-building
Met OKO werkt iedereen in de gemeente samen aan een positieve leefomgeving voor jongeren. Zoals thuis in het gezin, op school, in de vriendenkring en in de vrije tijd. Dat zijn de vier gebieden die bij OKO centraal staan. Het Trimbos-instituut steunt de gemeenten bij het invoeren van de aanpak en zorgt voor kennis en uitwisseling binnen het OKO-netwerk.
 
Blijf op de hoogte van OKO?
Meer weten over Opgroeien in een Kansrijke Omgeving? Kijk dan op de informatiepagina van het Trimbos Instituut: www.trimbos.nl/aanbod/opgroeien-in-een-kansrijke-omgeving.  

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u als service een verkort overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week, met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen per e-mail ontvangen?
Ontvangt u de bekendmaking liever elke week in de mailbox? U kunt zich daarvoor aanmelden via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt. U kunt ook een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag omgevingsvergunning

  • Verbouw verdiepingen Hierdenseweg 21, 3841GV Harderwijk, 17 februari 2023
  • Vervangen units en gemeenschappelijke ruimte Molenweg 34-36, 3849RN Hierden, 17 februari 2023
  • Plaatsen elektrische poort Zuiderzeestraatweg 67, 3849AB Hierden, 15 februari 2023
  • Dakkapel plaatsen Vondellaan 239, 3848BH Harderwijk, 15 februari 2023
  • Vervangen dakkapel Volendampad 15, 3844JT Harderwijk, 15 februari 2023
  • Uitbouw voorzijde woning Randweg 58, 3843JC Harderwijk, 13 februari 2023
  • Nieuwbouw tranformatorstation Archimedesstraat (HDW00 A 5611) Harderwijk, 13 februari 2023
  • Uitbouw voorzijde woning Randweg 60, 3843JC Harderwijk, 13 februari 2023
  • Plaatsen zonwering Bruggestraat 45-47, 3841CM Harderwijk, 13 februari 2023

Verlening omgevingsvergunning

  • Kapverhoging Douglaslaan 3, 3843BZ Harderwijk, 15 februari 2023
  • Kapverhoging Douglaslaan 5, 3843BZ Harderwijk, 15 februari 2023
  • Reclame vervangen Bleek 102, 3841GC Harderwijk, 13 februari 2023
  • Wijzigen dak bijgebouw Guido Gezellelaan 66, 3842XN Harderwijk, 13 februari 2023

Verlenging beslistermijn omgevingsvergunning

  • Het plaatsen van 2 zonneschermen Markt 14 (GM) en Donkerstraat 61 Harderwijk, Markt 14, 3841CE Harderwijk, 13 februari 2023
  • Uitbouw en muur doorbraak keuken Oranjelaan 27 Harderwijk, Oranjelaan 27, 3843AA Harderwijk, 16 februari 2023

Ruimtelijke plannen

  • Buitengebied - Zuiderzeestraatweg 46 onherroepelijk, 17 februari 2023

Milieumeldingen

  • Melding voor het starten van detailhandel betreffende de verkoop van kleding aan Donkerstraat 47 te Harderwijk, 16 februari 2023

Overig

  • Evenementenkalender 2023, 16 februari 2023