Nieuwsberichten gemeente Harderwijk 15 maart 2023

Met deze week: Zaterdag 25 maart gratis compost af te halen, laag inkomen? U heeft mogelijk recht op extra financiële hulp en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Zaterdag 25 maart gratis compost af te halen

Zaterdag 25 maart is de Landelijke Compostdag. Ook dit jaar doet gemeente Harderwijk hieraan mee. Op deze dag kunt u gratis compost ophalen bij de gemeentewerf aan de Graaf Ottolaan 11 tussen 9.00 en 11.00 uur. Dit als dank voor het apart houden van uw groente, fruit en tuinafval (GFT).
 
Belangstelling?
Neem uw legitimatiebewijs mee en kom op tijd, want op=op! U mag met een kleine aanhangwagen (denk aan een net!) komen. Of u schept het compost zelf in een meegebrachte zak of emmer. Op de tekstkarren staat aangegeven waar u moet zijn met uw auto met aanhangers. 

Werkzaamheden N303 tussen Harderwijk Ermelo

In opdracht van Provincie Gelderland, Waterschap Vallei en Veluwe en gemeente Harderwijk en Ermelo voert aannemerscombinatie Hoornstra Infrabouw/Boskalis werkzaamheden uit aan de N303 tussen Harderwijk en Ermelo.
 
De werkzaamheden beginnen maandag 27 maart bij de Harderwijkerweg/Oranjelaan tussen de rotonde Burgemeester van Boeijenplein en de kruising Slingerbos/Engelserf. Het werk is naar verwachting half juni 2023 klaar.
 
De Harderwijkerweg/Oranjelaan is in deze periode afgesloten voor doorgaand verkeer. De op- en afritten van de A28 (afrit 12) zijn ook afgesloten. De omleidingsroutes voor het verkeer staan aangegeven op de gele borden langs de weg. Tijdens de werkzaamheden blijft het Shell tankstation aan de Oranjelaan bereikbaar.
  • Rood: Afsluiting gedurende de gehele periode van 27 maart 2023 tot en met 2 juni 2023 wegvak Oranjelaan/N303 gelegen Burgemeester van Boeijenplein en kruising Slingerbos/Engelserf.
  • Groen: Extra afsluiting Slingerbos van 19 april 2023tot en met 12 mei 2023
  • Blauw:Extra afsluiting kruising Slingerbos/Oranjelaan/Engelserf van 9 mei 2023 tot en met 15 mei 2023


 
Fasering N303 Harderwijk Ermelo

(Brom)fietsers
(Brom)fietsers worden omgeleid via het Slingerbos/Beneluxlaan/Beneluxpad/Groene Zoomweg om bij de fietsrotonde op het Burgemeester van Boeijenplein te komen.
  
Heeft u vragen of wilt u meer weten?
Met vragen kunt u terecht bij omgevingsmanager Hoornstra Infrabouw/Boskalis, Lucilla van den Brink, via tel. 06 45 46 51 79. Zij is bereikbaar op werkdagen tussen 07.00 en 17.00 uur. U kunt uw vragen ook stellen via de BouwApp ‘N303 Ermelo–Harderwijk’. De BouwApp is te downloaden via de App-Store (Apple) of Google Play (overige smartphones). Via deze app kunt u de werkzaamheden ook volgen. Of kijk op www.harderwijk.nl/n303

Noord-Veluwe tekent woondeal met minister De Jonge om woningtekort aan te pakken

De Noord-Veluwse gemeenten en woningcorporaties tekenden op woensdag 8 maart de regionale woondeal Noord-Veluwe. Dit gebeurde in Zutphen met minister Hugo de Jonge en gedeputeerde Peter Kerris. Hiermee spreken zij af om het woningtekort samen aan te pakken. De woondeal beschrijft hoeveel woningen er in de regio gebouwd worden tot en met 2030. Maar ook waar dit gaat gebeuren en met hoeveel betaalbare woningen.
 
Er zijn veel woningen gepland in Nieuw Weiburg, Waterfront en Harderweide

De regio Noord-Veluwe zet in op de bouw van ruim 12.500 woningen, verspreid over de gemeenten Elburg, Ermelo, Harderwijk, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten. Minimaal 65% van de woningen valt in de categorie ‘betaalbaar’. De gemeenten hebben 15 bouwlocaties aangewezen als zogenaamde sleutelprojecten. Deze projecten dragen belangrijk bij aan de regionale ambitie van ruim 12.500 woningen. De sleutelprojecten in Harderwijk zijn Nieuw Weiburg, Waterfront en Harderweide. Daar zijn in totaal ruim 3.000 woningen gepland.
 
Wilt u meer weten?
Kijk voor het volledige bericht op www.harderwijk.nl/woondeal.

Minister Hugo de Jonge woondeal
(Foto Gemeente Putten)

Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 23 maart vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere ‘Integraal Huisvestingsplan Harderwijk voor het (Speciaal) Basisonderwijs’ en ‘Nieuwbouw Morgen College op Westeinde’. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen

HPV-vaccinaties 9-jarigen

Kinderen die dit jaar 10 worden ontvangen binnenkort een persoonlijke uitnodiging om de HPV-vaccinatie te halen. GGD Noord- en Oost-Gelderland starten in maart en april met de vaccinaties volgens het Rijksvaccinatieprogramma.
 
In de uitnodiging staat wanneer en waar de vaccinatie gegeven wordt en ook wat u kunt doen als het voorgestelde moment niet uitkomt. Ga voor meer informatie over de HPV-vaccinatie naar www.rijksvaccinatieprogramma.nl/vaccinaties/hpv

Letztalk Café 18 maart: ‘verdergaan na zelfdoding’

Zaterdag 18 maart is er in het WOC Drielanden een gratis bijeenkomst voor nabestaanden van zelfdoding. Het thema is ‘verdergaan met je leven’: hoe pak je de draad weer op na het verlies van een dierbare? De bijeenkomst wordt georganiseerd door Suïcide Preventie Centrum en Stichting Stilgeweest.
 
Waar: WOC Drielanden, Triasplein 9/10 Harderwijk
Wanneer: Zaterdag 18 maart van 13.30 tot 16.00 uur 

22 maart feestelijke opening Beweegtuin De Roef

Woensdag 22 maart wordt de nieuwe Beweegtuin van MFC De Roef feestelijk geopend door Olga Commandeur (Nederland in Beweging). De Beweegtuin is een plek voor inwoners van Harderwijk om in de buitenlucht te bewegen. Het is zo ontworpen dat hij voor iedereen toegankelijk is. U bent van harte welkom bij de opening. De komende maand is er iedere week ook een gratis beweegles te volgen.
 
Waar: MFC De Roef, Middelste Wei 2 Harderwijk
Wanneer: woensdag 22 maart om 14.00 uur
Meer informatie: www.mfcharderwijk.nl

Kinderen planten 180 bomen tijdens Boomfeestdag

Tijdens de Boomfeestdag op woensdag 8 maart hebben 360 leerlingen van 13 basisscholen uit Harderwijk en Hierden 180 bomen geplant. Ze deden dit op een stuk natuurontwikkeling achter Lorentz II en III. Wethouder Martijn Pijnenburg hielp mee met het planten van de bomen. Ook deden de kinderen een speurtocht met opdrachten met Zapp presentatrice Janouk Kelderman.
 
Activiteiten voor groepen 6 en 7
Naast het planten van bomen door leerlingen van groep 8 waren er ook activiteiten voor de groepen 6 en 7. Samen met de boswachters maakten leerlingen van groep 6 een boswandeling. Leerlingen van groep 7 staken de handen uit de mouwen bij een bosbeheeractiviteit. In totaal deden er 650 basisschool leerlingen mee aan de Boomfeestdag.
 
Kinderen enthousiast maken voor de natuur
De gemeente tekende in 2017 een intentieverklaring om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen een eigen boom planten tijdens de basisschooltijd. Samen met ‘De Hortus’ willen we eraan bijdragen dat zoveel mogelijk leerlingen kennismaken met de waarde van bomen voor de leefomgeving. En hen op deze manier enthousiast te maken voor de natuur. Wethouder Pijnenburg onderstreept het belang hiervan: “Het meedoen aan de Boomfeestdag maakt kinderen op een speelse en leuke manier bewust van wat bomen doen voor hun leefomgeving.”
 
Boomfeestdag Harderwijk 2023 

Laag inkomen? U heeft mogelijk recht op extra financiële hulp

Voor mensen met een laag inkomen is er financiële hulp vanuit de gemeente. Dit noemen we minimaregelingen. Bijvoorbeeld voor de aanvullende ziektekostenverzekering en de maatschappelijke bijdrageregeling. Eerder waren deze regelingen er voor personen met een inkomen tot 110% en 120% van de bijstandsnorm. Dat percentage is voor de twee regelingen nu tijdelijk verhoogd naar 130%. Had u eerder geen recht op deze regelingen? Dan kan dat nu wel het geval zijn.
 
Waar heb ik recht op?
Naast de aanvullende ziektekostenverzekering en de maatschappelijke bijdrageregeling, zijn er ook andere minimaregelingen met een inkomensgrens van 110%, 120% en 130% van het sociaal minimum. Er zijn regelingen voor volwassenen en kinderen.
 
Op www.meerinzicht.nl/minimaregelingen kunt u vinden welke regelingen er zijn voor een laag inkomen. Per regeling kunt u zien wat de voorwaarden zijn. U kunt ook direct een aanvraag doen.
 
Hulp nodig?
Heeft u hulp nodig bij het invullen van een aanvraagformulier of begrijpt u iets niet? Neem dan contact op met het Financieel Trefpunt. Daar helpen ze u graag! Het loket van het Financieel Trefpunt is te vinden in MFC De Roef, Middelste wei 2-4 Harderwijk. Het spreekuur is op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur. Op overige werkdagen kunt u bellen naar 0341 434 656 of mailen naar [email protected].
 
Heeft u hulp nodig met het aanvragen van een DigiD? Dan kunt u ook terecht bij de Bibliotheek.

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911.

Aanvraag omgevingsvergunning

  • Inpandige verbouw van het beddenhuis en uitbreiding techniekruimte Wethouder Jansenlaan 90, 3844DG Harderwijk, 9 maart 2023
  • Schutting Vondellaan 239, 3848BH Harderwijk, 8 maart 2023
  • Wijzigen gevels en kap Lageweg 25A, 3849PD Hierden, 8 maart 2023
  • Legalisatie inrit Van Alphenstraat 16, 3842CP Harderwijk, 8 maart 2023
  • Oprichten bijgebouw Wijtgraaf 51, 3849PM Hierden, 8 maart 2023
  • Plaatsen veranda Vondellaan 239, 3848BH Harderwijk, 8 maart 2023
  • Inrit Daltonstraat HDW00 A 5244 Harderwijk, 8 maart 2023
  • Dakopbouw De Ruyterlaan 32, 3843EC Harderwijk6 maart 2023

Verleende omgevingsvergunning

  • Legalisatie inrit Van Alphenstraat 16, 3842CP Harderwijk, 9 maart 2023
  • Schakelhal en transformatiestation Leuvenumseweg 34, 3847LD Harderwijk, 6 maart 2023

Ingetrokken omgevingsvergunning

  • Toestemming voor het oprichten van 2 kalverstallen voor het houden van 1650 vleeskalveren aan Beekhuizerweg 1 te Hierden, 9 maart 2023

Milieumeldingen

  • Melding voor de realisatie van een Gesloten Bodemenergiesysteem aan Ooster Mheenweg 8 te Hierden, 9 maart 2023

Aanvraag evenementvergunning

  • Het gebruik van een meerjarige evenementenvergunning voor de organisator van de Modderdag te Harderwijk, 9 maart 2023

Verkeersbesluit

  • Ontheffing voor renovatiewerkzaamheden van 1 maart 2023 tot en met 17 juli 2023 tussen 7:00 uur en 16:00 uur aan Smeepoortstraat 42 t/m 46 te Harderwijk, 9 maart 2023

Overig

  • Participatienota Omgevingswet, 8 maart 2023