Nieuwsberichten gemeente Harderwijk 15 februari 2023

Met deze week: Aanslag gemeentelijke belastingen 2023, vierde Brede School Tweelingstad is begonnen en de aangevraagde en verleende vergunningen.
 

Aanslag gemeentelijke belastingen 2023

Binnenkort ontvangt u de aanslag gemeentelijke belastingen van Meerinzicht. Meerinzicht is de samenwerking van de gemeenten Ermelo, Harderwijk en Zeewolde. Meerinzicht verstuurt de belastingaanslag via de post of via de Berichtenbox van Mijn Overheid.
 
WOZ-beschikkingen en belastingen
Op het aanslagbiljet vindt u de WOZ-beschikking en één of meer van de volgende aanslagen:
  • onroerende-zaakbelastingen;
  • afvalstoffenheffing vastrecht (verzamelcontainer);
  • afvalstoffenheffing vastrecht Diftar;
  • riool- en waterzorgheffing;
  • hondenbelasting;
  • begraafplaatsrechten;
  • reclamebelasting.
Alle informatie en de tarieven van de gemeentelijke belastingen vindt u op www.meerinzicht.nl/belastingen.
 
De WOZ-waarde
De heffingsambtenaar heeft voor alle onroerende zaken, grond en gebouwen, de WOZ-waarde bepaald. Hiervan ontvangt u een beschikking. De WOZ-waarde voor 2023 is bepaald naar het waardepeil van 1 januari 2022. Dit gebeurt door te vergelijken met woningen die rond die periode zijn verkocht. In het afgelopen jaar is de waarde van woningen in Harderwijk gestegen. Dit past bij het landelijke beeld. Daarbij zijn wel verschillen per marktsegment, wijk en type woning. Met de waarde op uw WOZ-beschikking wordt de aanslag onroerendezaakbelastingen berekend. Maar ook het waterschap en de belastingdienst maken hier gebruik van. Via www.meerinzicht.nl/belastingbalie kunt u uw taxatieverslag inzien. U hebt hiervoor DigiD nodig.

Niet eens met hoogte WOZ-waarde: maak informeel bezwaar
Wij hebben de WOZ-waarde zo zorgvuldig mogelijk vastgesteld. Als u denkt dat de WOZ-waarde te hoog is bepaald, dan horen wij dit graag. U kunt daarvoor vanaf 9.00 uur tot 13.00 uur telefonisch contact opnemen met de gemeente Harderwijk, telefoonnummer 0341 411 911. Ook kunt u gebruik maken van het contactformulier op de website van Meerinzicht, www.meerinzicht.nl/woz. U krijgt dan binnen vijf werkdagen een reactie van ons.
 
Betalen
Betalen kan op meerdere manieren. Als u een automatische incasso heeft afgegeven of afgeeft voor de eerste afschrijving in maart, dan wordt het aanslagbedrag in 10 maandelijkse termijnen afgeschreven. Heeft u dit niet gedaan dan moet u de aanslag voor de vervaldatum (30 april 2023) betalen. Het rekeningnummer van de gemeente Harderwijk is NL04 BNGH 0285037692. U kunt ook betalen met de QR-code op de aanslag.

Riool- en waterzorgheffing
De tarieven voor 2023 voor woningen stijgen ten opzichte van 2022 met € 2,50: voor woningen is het tarief van 2023 € 147,25. Voor de niet-woningen stijgt het bedrag van vorig jaar met € 1,00 tot een tarief van € 242,00 in 2023.

Afvalstoffenheffing
Per 1-1-2022 geldt de strategie ‘Van Afval Naar Grondstof’ (VANG) in Harderwijk. Dit betekent dat u naast een vast belastingtarief, een variabel tarief voor het aanbieden van restafval betaalt. U betaalt per keer dat u uw grijze container aan de weg zet of uw restafval via een afvalpas in de ondergrondse container doet. Meer informatie over VANG vindt u op www.afvalharderwijk.nl.
 
Op uw aanslag staan twee bedragen. U betaalt dit jaar het vaste belastingtarief voor 2023 en het variabele tarief voor uw ledigingen in 2022. Dit laatste omdat we nu pas weten hoe vaak u uw container voor restafval in 2022 heeft aangeboden. De tarieven voor 2023 zijn als volgt:

Vast belastingtarief per belastingjaar per perceel:
  • éénpersoonshuishoudens            € 118,00
  • meerpersoonshuishoudens          € 148,00
Variabel belastingtarief per perceel:
  • restafval per lediging van 140 liter container    € 4,50
  • restafval per lediging van 240 liter container    € 8,00
  • ontgrendelen van een ondergrondse container voor restafval met afvalpas: € 1,60
Heeft u geen eigen grijze container of afvalpas? Dan betaalt u alleen een vast tarief.
Dit tarief is gebaseerd op een gemiddeld aantal aanbiedingen van restafval. In 2023 is het tarief voor een eenpersoonshuishouden € 283,55 en voor een meerpersoonshuishouden € 384,65.
 
Heeft u vragen over het soort container of hoe vaak deze geleegd is? Kijk dan in de Afvalwijzer App, of bel met het servicenummer van Aconov via 0800 222 4 111.
 
Geen papieren aanslag meer
Heeft u zich aangemeld op www.mijnoverheid.nl? Dan krijgt u vanaf nu geen aanslag meer op papier. Als u zich nog niet voor deze digitale dienstverlening heeft aangemeld, dan kunt u dit alsnog doen via www.mijnoverheid.nl. Vul daar het juiste e-mailadres in, én vergeet niet aan te vinken dat u de post digitaal wilt ontvangen.
 
Soms kunt u kwijtschelding aanvragen
In bepaalde gevallen kunt u (gedeeltelijke) kwijtschelding krijgen voor de aanslagen afvalstoffenheffing, Diftar en riool- en waterzorgheffing. Hoe u dit aanvraagt, staat vermeld op de achterkant van het aanslagbiljet. Heeft u vorig jaar al kwijtschelding gekregen? Dan hebben wij al bekeken of u hier weer recht op heeft. Mocht u ook dit jaar weer recht hebben op kwijtschelding, dan hoeft u geen aanvraag meer te doen; de kwijtschelding staat al op uw aanslagbiljet. Kijk voor meer informatie over kwijtschelding op www.meerinzicht.nl/belastingbalie.

Bekijk meer informatie over uw aanslag
U kunt uw aanslag(en) en eventuele taxatieverslag(en) bekijken op www.meerinzicht/belastingbalie. U logt hier in met uw DigiD. Als bedrijf of maatschappelijke instelling kunt u inloggen met e-herkenning. U kunt het ook schriftelijk opvragen bij de heffingsambtenaar van Meerinzicht, postbus 1201, 3840 BE Harderwijk. Meld hierbij uw naam, adres, woonplaats, e-mailadres en het aanslagnummer.

Textielinzameling ondergrondse containers

Ons afval is waardevol. Kleding, textiel en schoenen zijn te kostbaar om zomaar weg te gooien. Als u onbruikbare kleding naar de textielcontainer brengt, hebben anderen er nog iets aan. Versleten en kapotte kleding worden ook ingezameld. Hier worden nieuwe textielproducten van gemaakt. Zoals garens voor nieuwe kleding, vilt voor geluidsisolatie en vulmateriaal voor autostoelen en matrassen.
 
Kleding, schoenen en ander textiel dat u niet meer gebruikt, doet u in een gesloten plasticzak in de ondergronds textielcontainer bij u in de buurt. Of geef het mee aan de periodieke huis-aan-huis inzameling. Schoenen bindt u per paar bijeen om onnodig zoekwerk te voorkomen. Ook gordijnen, vitrage, dekbedden, dekbedhoezen, lakens en dekens vallen onder de textielinzameling. Net als keukentextiel en accessoires als riemen, hoeden en petten. Alles wat u inlevert moet schoon en droog zijn. 

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 23 februari vanaf 20.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere ‘Uitbreiding Van der Valk’ en ‘Nieuw Weiburg’. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fracties GroenLinks en PvdA hebben het college schriftelijke vragen gesteld over ‘Intervens’. De fractie ChristenUnie heeft het college schriftelijke vragen gesteld over ‘Rol van de raad bij aanbesteding duurzaamheidsloket’. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen

Vierde Brede School Tweelingstad is begonnen!

Harderwijk heeft er een nieuwe Brede School bij in Tweelingstad. Op 23 januari vond de eerste naschoolse activiteit plaats. Er kwamen 40 kinderen uit de wijk op af om te spelen met het beweegteam van GA! Harderwijk.
 
Jesse Aartsen, onder de kinderen bekend als ‘gymmeester Jesse’, is coördinator van de Brede School in deze wijk: “Ik vind het onwijs leuk voor de kinderen ook na schooltijd toffe activiteiten te organiseren.” Samen met de scholen organiseert Jesse een naschools programma met verschillende activiteiten. Van sporten tot muzieklessen en van kookworkshops tot theaterlessen. Alle kinderen uit de wijk kunnen hieraan meedoen.
 
In Stadsdennen, Drielanden en Stadsweiden was er al een Brede School. Vanaf volgend schooljaar start ook in de wijken Stad/Zeebuurt en Frankrijk/Hierden een Brede School. Daarmee zijn alle wijken in Harderwijk voorzien! 

Feestelijke ondertekening koopovereenkomst woning 1e fase Harderweide

Donderdag 9 februari tekenden Vanessa en Max de koopovereenkomst van hun huis in Harderweide. Dit is één van de eerste van de in totaal 41 woningen van fase 1 van de nieuwe wijk Harderweide.
 
Als symbool van welkom en gelukbrenger gaf wethouder wonen en ruimtelijke ontwikkeling, Edwin Enklaar, de nieuwe eigenaren een vogelhuisje cadeau. Hij benadrukte het belang van het creëren van hoogwaardige woningen en een duurzame woonomgeving voor de inwoners van Harderweide. Wethouder Enklaar: “Ik hoop dat de nieuwe bewoners het vogelhuisje ook zien als een aanmoediging om zich te verbinden met onze mooie natuur en omgeving”.
 
De nieuwe woonwijk Harderweide is onderdeel van Drielanden en biedt moderne, comfortabele en energie-efficiënte woningen in een groene omgeving. Het is een unieke gelegenheid voor mensen om een nieuw thuis te creëren en te genieten van de vele voordelen van het wonen in een groene omgeving, terwijl alle voorzieningen en de stad Harderwijk ook dichtbij zijn. Op www.harderweide.nl staat meer informatie over het toekomstige woningaanbod.
 
Ondertekening woningbouw Harderweide Harderwijk
Foto: v.l.n.r. Gijs Olde Kalter (ontwikkelingsmanager Slokker Vastgoed), Max, Vanessa, Edwin Enklaar (wethouder gemeente Harderwijk) en Martijn Ruiter (Bart Jansen Makelaars).

Samenvatting bekendmakingen

Officiële bekendmakingen publiceren we sinds 1 juli 2021 online op de landelijke website overheid.nl. Dat zijn wij wettelijk verplicht. U vindt de officiële bekendmakingen op overheid.nl en via harderwijk.nl/bekendmakingen.
 
In deze rubriek vindt u bij wijze van service een overzicht van alle bekendmakingen van de afgelopen week met daarbij vermeld de datum van de officiële bekendmaking. Let op: dit is slechts een informatieve en geen rechtsgeldige publicatie. Informatie over de inzage(termijn), reactie-, bezwaar- en/of beroepsmogelijkheden vindt u bij de volledige tekst van iedere bekendmaking op de landelijke website overheid.nl.
 
Bekendmakingen ontvangen?
Wilt u de bekendmakingen uit uw omgeving per e-mail ontvangen? Dan kunt u zich via overheid.nl/berichten-over-uw-buurt aanmelden voor de automatische berichtgeving. Bent u minder digitaal vaardig? Dan kunt u op verzoek een papieren afschrift van een bepaalde bekendmaking verkrijgen. Mail dan naar [email protected] of bel naar 0341 411 911. 

Aanvraag vergunningen

  • Omgevingsvergunning, uitbouw voorzijde woning Randweg 58, 3843JC Harderwijk, 13 februari 2023
  • Omgevingsvergunning, nieuwbouw tranformatorstation Archimedesstraat (HDW00 A 5611) Harderwijk, 13 februari 2023
  • Omgevingsvergunning, uitbouw voorzijde woning Randweg 60, 3843JC Harderwijk, 13 februari 2023
  • Omgevingsvergunning, plaatsen zonwering Bruggestraat 45-47, 3841CM Harderwijk, 13 februari 2023
  • Omgevingsvergunning, wijzigen gevels en kap Parallelweg 26 152, 3849MN Hierden, 10 februari 2023
  • Omgevingsvergunning, kappen 1 boom Parallelweg 26-98, 3849MN Hierden, 9 februari 2023
  • Omgevingsvergunning, realiseren van een nieuw bedrijfspand Braillestraat 15, 3846CP Harderwijk, 9 februari 2023
  • Omgevingsvergunning, groendak met terras Rabbistraat 37, 3841CR Harderwijk, 8 februari 2023
  • Omgevingsvergunning, plaatsen nieuwe handelsreclame Wolleweverstraat 4, 3841AZ Harderwijk, 8 februari 2023
  • Omgevingsvergunning, wijziging en uitbreiding woning Kieftweg 7, 3849RS Hierden, 8 februari 2023
  • Omgevingsvergunning, geplaatste fietsenstalling tbv Knardijk west HDW00 A 5508, 8 februari 2023
  • Omgevingsvergunning, uitbreiden woning Klavermeen 33, 3844PS Harderwijk, 6 februari 2023

Verlening vergunningen

  • Omgevingsvergunning, reclame vervangen Bleek 102, 3841GC Harderwijk, 13 februari 2023
  • Omgevingsvergunning, wijzigen dak bijgebouw Guido Gezellelaan 66, 3842XN Harderwijk, 13 februari 2023
  • Omgevingsvergunning, verbouwen schuur tot B&B Dorpshuisweg 5A, 3849BL Hierden, 8 februari 2023
  • Omgevingsvergunning, tijdelijk afwijkend gebruik watertoren Beltweg 5, 3847LX Harderwijk, 6 februari 2023
  • Omgevingsvergunning, tiny house Rappad 3, 3845AZ Harderwijk, 6 februari 2023 Omgevingsvergunning, vervangen bijgebouw Stadsdennenweg 1, 3841GD Harderwijk, 6 februari 2023
  • Omgevingsvergunning, dakramen rijksmonument Smeepoortenbrink 10, 3841EM Harderwijk, 6 februari 2023 

Verlenging beslistermijn

  • Omgevingsvergunning, voor het plaatsen van 2 zonneschermen Markt 14 (GM) en Donkerstraat 61 Harderwijk, Markt 14, 3841CE Harderwijk, 13 februari 2023

Ruimtelijke plannen

  • Ontwerpbestemmingsplan Stadsdennen – Oosteinde 5, 7 februari 2023

Overig

  • Hoogbouwvisie Harderwijk vastgesteld, 9 februari 2023
  • Besluit deelname centrale stemopneming, 7 februari 2023
  • Kennisgeving concept beleidsregel niet recreatief gebruik, 6 februari 2023