Nieuws van de gemeente Harderwijk week 7

De eigen pagina van de gemeente Harderwijk met allerlei nieuws zoals: Fietswrakken worden weer verwijderd op het station, en tijdelijk parkeren op het oude industrie terrein haven. Natuurlijk zijn ook alle aangevraagde en verleende vergunningen hier te vinden! 

Tijdelijk parkeren op het oude industrieterrein Haven

De komende maanden verdwijnt een groot deel van de parkeerterreinen op de Strandboulevard door de aanleg van de nieuwe stadshaven. Dat betekent dat het merendeel van de bezoekers en parkeervergunninghouders tot de opening van de parkeergarage op het Dolfinariumeiland niet meer kunnen parkeren in het Boulevardgebied.
 
Alternatieve parkeerlocaties
De parkeerterreinen op de Strandboulevard worden geleidelijk buiten gebruik gesteld. Om de parkeerdruk op te vangen, worden de tijdelijke parkeerterreinen (P1 - Parkeren voor vergunninghouders en P2 - Betaald parkeren) op de locatie van het oude industrieterrein Haven de komende twee maanden verder uitgebreid en ingericht. Vanaf maandag 29 mei zijn deze parkeerlocaties ook te voet te bereiken via de nieuwe brug over de Vissershaven.
 
Wie staat waar?
Bezoekers van het Dolfinarium worden dit zomerseizoen via het Parkeer Route Informatie Systeem (PRIS) doorverwezen naar het parkeerterrein P2 Betaald Parkeren. Bij drukte is ook het parkeerterrein aan de Flevoweg (P3) beschikbaar. Bezoekers van de Boulevard, die korter dan 3 uur parkeren kunnen tot september 2017 parkeren op de Boulevard. Vervolgens kunnen zij parkeren op de P1 Havendijk, in de blauwe zone waar zij 3 uur gratis kunnen parkeren. Vergunninghouders worden over verschillende parkeerterreinen verdeeld. Meer informatie: www.harderwijk.nl/parkeren.


Sportwijzer en Cultuurwijzer

Vanaf woensdag 22 februari 13.00 uur kunnen leerlingen van groep 3 tot en met 8 zich opgeven voor Sportwijzer en Cultuurwijzer via www.sportwijzerharderwijk.nl en www.cultuurwijzerharderwijk.nl.
 
Nieuw dit jaar is de Cultuurwijzer voor de jeugd en de Sportwijzer voor volwassenen /senioren. Leerlingen kunnen nu ook laagdrempelig kennismaken met cultuur en ook volwassenen kunnen vanaf nu meedoen aan de sportcursussen.
 
Binnenkort ontvangen alle (speciale) basisscholen in Harderwijk en Hierden de flyer Sportwijzer en Cultuurwijzer. De flyers voor Sportwijzer volwassenen/senioren wordt huis –aan-huis verspreidt. De cursussen worden aangeboden van 6 tot en met 9 juli door zo’n 47 verschillende sportaanbieders.
 
Op woensdag 1 maart worden de Sportwijzer en Cultuurwijzer officieel geopend tijdens de Spetterende Sportmiddag in Sportcomplex de Sypel aan de Parkweg. De organisatie ligt in handen van Harderwijk Actief. Inschrijven via www.sportwijzerharderwijk.nl voor twee verschillende clinics. Meer informatie op www.harderwijk.nl/sport.

Gemeente gaat voor soepele overgang gedoogverklaring coffeeshop

Besluit sluiting coffeeshop
De exploitant van coffeeshop Liberty krijgt de gelegenheid de bedrijfsvoering af te bouwen en uiterlijk 1 juni de coffeeshop te sluiten. Indien de exploitant zelf niet overgaat tot sluiting, gaat de burgemeester over tot sluiting van de coffeeshop. Burgemeester Van Schaik heeft de exploitant maandag 13 februari van dit besluit op de hoogte gebracht.
De zienswijze, waarin de exploitant van de coffeeshop geen inhoudelijke argumenten heeft ingediend tegen het voornemen tot sluiting van de coffeeshop, heeft geleid tot dit besluit tot sluiting. Als de exploitant het niet eens is met dit besluit, kan binnen zes weken een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend.
 
Vervolgprocedure
De gemeente Harderwijk staat volgens haar beleid (maximaal) 1 coffeeshop toe. Dit betekent dat bij sluiting van de huidige coffeeshop, er ruimte komt voor een nieuwe, waarbij het streven is dat de overgangstermijn zo soepel mogelijk verloopt. Het streven is om op 1 juni een nieuwe exploitant met een gedoogverklaring te hebben.
De procedure voor de aanvraag van een gedoogverklaring wordt nu voorbereid en zo snel mogelijk opgestart. Belangstellenden voor een nieuwe coffeeshop kunnen zich melden op het moment dat dit formeel kenbaar wordt gemaakt via de gemeentepagina en website. Tot die tijd is aanmelden niet mogelijk.

Raadsinformatie

De raad vergadert op donderdag 23 februari vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere Zeebuurtpark en RNV 3.0 Eindadvies: De kunst van het verbinden. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.
 
De fractie VVD heeft het college schriftelijke vragen gesteld over plaatsting statushouders in Harderwijk. De vragen en antwoorden zijn te lezen op www.harderwijk.nl/raadsvragen.
 
Op donderdag 9 februari heeft de heer Henk Leeuwis de eed afgelegd in de werkkamer van burgemeester Harm-Jan van Schaik. Diezelfde avond heeft de heer Leeuwis zitting genomen in de genoemde commissie. 

Luiers niet meer bij GFT-afval

Door strengere eisen voor het gebruik van compost kunnen luiers en incontinentiemateriaal niet meer bij het groente-, fruit en tuinafval (GFT) .
 
Sinds 2009 konden de inwoners op de Noord-Veluwe de luiers in de groene GFT-container doen. Orgaworld in Lelystad verwerkte dit tot compost en produceerde groene stroom. Echter, de richtlijnen voor compost zijn aangescherpt op verzoek van de agrisector. Daardoor kan Orgaworld niet meer het compost uit GFT met luiers afzetten aan akkerbouwers en fruittelers. Deze manier van verwerking is daarom per 1 januari 2017 gestopt. Sindsdien moeten alle luiers en incontinentiemateriaal bij het restafval.
 
Op dit moment zijn er nog geen alternatieven voor luierrecycling. Landelijk vinden diverse proeven voor een duurzame verwerking van luier- en incontinentiemateriaal plaats. Zodra er nieuwe recyclingmogelijkheden zijn, bekijken de gemeenten hoe ze luiers als aparte grondstof in gaan zamelen en verwerken.

Fietswrakken NS station

Binnenkort gaan wij weer fietswrakken verwijderen op het station. Fietswrakken zijn fietsen die rijtechnisch in onvoldoende staat verkeren (kromgebogen wielen en dergelijke). Bovendien zijn deze fietsen al langere tijd niet meer gebruikt. Daardoor wordt onnodig stallingruimte ingenomen. Vanaf 1 november staan de gemarkeerde fietswrakken in de open stalling. De schoonmaakactie begint maandag 20 februari. Heeft u nog een fiets op het station staan met bovengenoemde kenmerken, dan verzoeken wij u deze fiets zo spoedig mogelijk te verwijderen. Informatie: Snel Herstel, tel. 411 333 of via [email protected].

Aanleg kade van de nieuwe Stadshaven

De aannemer is gestart met de plaatsing van de damwanden langs de zijde van de stadsmuur aan de Boulevard. De damwanden vormen straks de rand van kade van de nieuwe stadshaven. Om het aanbrengen van de damwanden te vergemakkelijken en de trilhinder te verminderen, gaat de aannemer de grond voorboren. Daarnaast wordt een brede geul gegraven om de damwand onder het huidige straatniveau (maaiveld) te plaatsen. De toekomstige kade ligt straks circa anderhalve meter lager dan de weg. Naar verwachting zijn deze werkzaamheden in mei 2017 afgerond.

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
4-2-2017 Oldenallerhout 166: extra oprit en versmallen bestaande oprit
6-2-2017 Eekhoornlaan 8: kappen 4 bomen
30-1-2017 Strandboulevard Oost 8: reclame (1 uiting)
1-2-2017 Kleine Varenweg 4: overschrijding maximum nokhoogte
4-2-2017 Klarinetdreef 56: het dakkapel
6-2-2017 Leuvenumseweg 7: uitbreiden hotel met serre in strijd regels ro
1-2-2017 Leuvenumseweg 73: berging in strijd regels ro (bouwen is vrij)
3-2-2017 Ouverturebaan 1: overkapping voor bijenkasten in strijd regels ro
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
2-2-2017 Smeepoortstraat 1a en 1a1: zelfstandige woonfunctie 2e verdieping
6-2-2017 Beekhuizerzand en Ceintuurbaan 2: tijdelijke afwijking bestemmingsplan t.b.v. NK ambtenaren veldloop
6-2-2017 Horlosebrink 4: woning in strijd regels ro
6-2-2017 Hanekamp 7: dakkapel (voorzijde)
10-2-2017 boulevardgebied: ontgronden boulevardgebied
7-2-2017 Archimedesstraat 7: bedrijfspand en maken uitrit
 
Geweigerde omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
9-2-2017 Kienderkamp 17: carport in strijd regels ro
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.


Ontwerp voorstel wijziging Algemene plaatselijke verordening Harderwijk

Burgemeester en wethouders maken bekend dat zij het voornemen hebben de gemeenteraad voor te stellen de Algemene plaatselijke verordening Harderwijk (hierna: Apv) te wijzigen. De wijziging betreft het opnemen van een exploitatievergunningenstelsel voor de exploitatie van horeca bedrijven. Het voornemen tot wijziging van de Apv ligt voor een ieder ter inzage gedurende een periode van 6 weken daags na deze publicatie in de stadswinkel (van donderdag 16 februari 2017 tot en met woensdag 29 maart 2017). Ook is de informatie op onze website te raadplegen.

Gedurende deze periode hebben belanghebbenden de gelegenheid zijn of haar zienswijze over dit onderwerp naar voren te brengen. Dit kan mondeling of schriftelijk. Voor meer informatie of het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met mevrouw M. Huisman van het domein Bestuur & Organisatie, tel. 411 911. Ingediende zienswijzen zullen betrokken worden bij de besluitvorming door de gemeenteraad, die de bevoegdheid heeft tot het vaststellen en / of wijzigen van de Apv.

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding activiteitenbesluit ontvangen:
20-01-2017: Autoservice A.J. van den Berg, Luchtenburgweg 11 in Hierden, voor het starten van een bedrijf voor reparatie van auto's, bedrijfswagen inrichting en banden.
 
En de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
31-01-2017: Hofdijkstraat 68, 3842 ZM in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning.
2-02-2017: Wouterskampen 8, 3849 BB in Hierden, voor het verwijderen van asbest uit een woning en schuur.
11-01-2017: Van Deysselstrat, Melis Stokelaan, Tesselschadelaan, Van Maerlantlaan, Reviusstraat, J. v. Effenstraat, Coornhertstraat, Rederijkersstraat en HK Pootstraat, 3842 in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit de woningen.
10-01-2017: Vondellaan 26, 3842 EH in Harderwijk, voor het gedeeltelijk slopen van een schoolgebouw.
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.


Ontwerpbestemmingsplan Tweelingstad–Partiële herziening regels bedrijvenpark Sypel

Met het ontwerpbestemmingsplan Tweelingstad – Partiële herziening regels bedrijvenpark Sypel wordt het mogelijk gemaakt om een ontsluitingsweg te realiseren op het nu braakliggende terrein. Het plangebied is gelegen tussen de Prins Mauritslaan, Gelreweg, Hertog Reinoudlaan en Deventerweg.
 
Het ontwerpbestemmingsplan ligt met ingang van 16 februari gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kan een ieder omtrent het ontwerpbestemmingsplan schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij de gemeenteraad. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mevr. C. van den Bedem, tel. 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.BP00185-0001) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.BP00185-/NL.IMRO.0243.BP00185-0001) of op www.harderwijk.nl/plannentweelingstad.

Evenementenkalender 2017

De evenementenkalender 2017 ligt samen met de vooraankondigingen ter inzage in de Stadswinkel van het stadhuis. Op de kalender staan terugkerende en nieuwe evenementen. Op een later tijdstip wordt duidelijk of een evenement dat voor de evenementenkalender is aangemeld, doorgaat. Dat hangt onder andere af van de beoordeling van de vergunningaanvraag. Belanghebbenden kunnen hun zienswijze omtrent de vooraangekondigde evenementen tot 3 weken na deze publicatie schriftelijk dan wel mondeling bij ons kenbaar maken. Meer informatie: domein Samenleving, mevr. J. Westrik, tel. 411 911.