Nieuws uit de gemeente Harderwijk week 9

Ook deze week heeft de gemeente weer een eigen pagina waar allerlei nieuws vanuit de gemeente op te vinden is. Deze week: Koninklijke onderscheiding voor Cees de Wolf, de cultuurwijzer en natuurlijk alle aangevraagde en verleende vergunningen op een rijtje!

Wij ondersteunen kinderen bij kunst- en cultuurcursussen

Op jonge leeftijd kennis maken met de waarde van kunst en cultuur in Harderwijk. Dat is het uitgangspunt van de Cultuurwijzer, onderdeel van het thema De Aantrekkelijke stad in het collegeprogramma. Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen zich vanaf nu inschrijven voor het culturele en kunstzinnige vrije tijdsaanbod in Harderwijk via www.cultuurwijzerharderwijk.nl.
 
“Op dit moment is deelname aan culturele activiteiten door kinderen minder vanzelfsprekend dan meedoen met sportactiviteiten. Met de Cultuurwijzer krijgen ook de kinderen die niet of nauwelijks in aanraking komen met kunst en cultuur de mogelijkheid om hier ervaringen in op te doen en creativiteit op jonge leeftijd te ontwikkelen”, legt wethouder Gert Jan van Noort uit. Wij hebben al een aantal jaren de Sportwijzer waar kinderen zich kunnen inschrijven voor sportcursussen en ervaring op kunnen doen met verschillende sporten. “Door de Cultuurwijzer kunnen kinderen nu ook een muziekinstrument spelen, dansen, zingen, toneelspelen of striptekenen. Deze activiteiten zijn belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en bevorderen het sociale contact”, aldus wethouder Van Noort. 
 
Hoe werkt de Cultuurwijzer?
Bij de Cultuurwijzer bestaat een activiteit uit maximaal drie lessen en bij interesse kunnen kinderen een lidmaatschap aangaan bij de aanbieder. Dit zijn verenigingen, culturele organisaties en relatief veel zelfstandige werkende kunstenaars die daarnaast docent zijn in hun kunstvak. Kinderen kunnen zich samen met hun ouders aanmelden via www.cultuurwijzerharderwijk.nl en inschrijven voor de aangeboden cursussen.
 
Cultuurkust

Cultuurkust zorgt voor de praktische uitvoering van de Cultuurwijzer voor de gemeente Harderwijk. Zij richt zich naast het eigen aanbod  van kunst- en cultuurcursussen op het samenwerken, verbinden en bemiddelen ten behoeve van cultuurparticipatie voor iedereen.

Koninklijke onderscheiding voor Cees de Wolf


Burgemeester Harm-Jan van Schaik reikte op vrijdag 24 februari een Koninklijke Onderscheiding uit aan de heer C. de Wolf. De uitreiking vond plaats op vrijdag 24 februari.
 
Cees de Wolf, woonachtig in Hierden, ontving de onderscheiding voor zijn vele vrijwilligersactiviteiten in de samenleving. Daarin valt met name zijn inzet aan de totstandkoming van de Nijkerkse Diabetes Challenge op. Deze heeft inmiddels landelijke navolging gekregen.

Wijkspreekuur Stadsdennen

Voor alle bewoners van Stadsdennen is op dinsdag 7 maart het wijkspreekuur van Stadsdennen geopend. Het spreekuur is van 16.00 - 17.00 uur in het Winkelcentrum Stadsdennen. Kom langs en laat weten wat u bezig houdt in de wijk en wat er beter kan!

Raadsinformatie

De commissie Ruimte vergadert op donderdag 9 maart vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere het voorstel over Afspraken met Natuurmonumenten over natuurontwikkeling Mheenlanden en het rekenkamerrapport Duurzaamheid. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.

Stempas Tweede Kamerverkiezingen

Op woensdag 15 maart kunt u uw stem uitbrengen voor de Tweede Kamerverkiezingen. Heeft u nog geen stempas ontvangen of bent u deze kwijt? Tot uiterlijk dinsdag 14 maart 12.00 uur kunt u een vervangende stempas aanvragen in de Stadswinkel van het stadhuis. Tot vrijdag 10 maart kunt u schriftelijk een vervangende stempas aanvragen. Meer informatie: www.harderwijk.nl/verkiezingen.

“Na de tafelgesprekken durfde ik voor mezelf te beginnen” Deelneemster tafelgesprekken De tafel van één

De tafel van één is een tafelgesprek tussen vrouwen die geen werk hebben maar wel (weer) wat willen gaan doen. Zeven ochtenden komt u bij elkaar aan een gezellige tafel, elke week één keer. Tijdens de tafelgesprekken en workshops denkt u na over de vragen: Wat wil ik nu echt? en Hoe kan ik dat bereiken? Het levert u altijd wat op! Deelname is gratis.

Na de tafelgesprekken een nieuwe stap zetten? De partners van De tafel van één kunnen u informatie bieden op het gebied van vrijwilligers- en betaald werk, cursussen, opleidingen, of het beginnen van een eigen bedrijf.
 
De tafelgesprekken zijn elke dinsdag van 9.00 tot 12.00 uur in Wijkontmoetingscentrum Stad ‘de Tinne’ aan de Houtkamp 33 in Harderwijk en beginnen op:
Wilt u deelnemen aan De tafel van één? Of heeft u nog vragen? Kijk op www.harderwijk.nl/detafelvaneen, stuur een mail naar [email protected] of neem contact op met Jet Schaftenaar 06 33 56 23 05 of Mireille Wieringa 06 53 57 53 76.

Aanvragen vergunningen


Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen op:
19-2-2017 Weisteeg 4: het bouwen van een tuinhuis in strijd regels ro
20-2-2017 Trompetdreef 6 en 8: dakkapel op nr. 6 en 8
17-2-2017 Lorentzstraat 36: sluis tussen twee panden
21-2-2017 Korhoenlaan 1-68: kappen 4 bomen
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
20-2-2017 Ruiversdam 14 en 16: 2 onder 1 kap woning
20-2-2017 Eekhoornlaan 8: kappen 4 bomen
21-2-2017 Jacob Catsstraat 3: uitbreiden wijkgebouw
23-2-2017 Bliksdam 8 en 10: 2 onder 1 kap woning
23-2-2017 Friesegracht 71: verbouwen woning achterzijde
24-2-2017 Biezenplein 4: uitbreiden schoolgebouw met 4 lokalen
24-2-2017 Tonselsedreef 140: uitbreiden tuinmuur
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure

Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.
 
Verleende omgevingsvergunningen (uitgebreide procedure):
17-2-2017 Ampèrestraat 6a: wijzigen inrichting (milieu), tegen het ontwerpbesluit zijn geen zienswijzen ingediend
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning uitgebreide procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De beroepstermijn vangt aan op de dag na publicatie. U kunt alleen beroep aantekenen als u een zienswijze tegen het ontwerpbesluit hebt ingediend of redelijkerwijze niet verweten kan worden dat u geen zienswijze ingediend heeft.
 

Meerjarige evenementenvergunningen

Het college en de burgemeester kan voor bepaalde jaarlijks terugkerende evenementen een vergunning verlenen die drie jaar achter elkaar gebruikt mag worden. De organisatoren van de Demo Regelmatigheidsrit voor classic wegracemotoren in Hierden en de Sportdag Stichting Philadelphia bij sportpark Mheenzicht in Hierden hebben aangegeven in aanmerking te willen komen voor een vergunning voor 2017, 2018 en 2019. De aanvragen evenementenvergunning liggen tot en met 29 maart 2017 ter inzage in de Stadswinkel. Voor meer informatie kunt u mailen naar [email protected] of bellen met de gemeente, tel 411 911.   

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
26-1-2017: Van Ghentlaan 17, 3843 VC in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woonhuis
26-1-2017: Van Ghentlaan 19, 3843 VC in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woonhuis
26-1-2017: Scheer & Foppen, Industrieweg 8, 3846 BC in Harderwijk, voor het slopen van een bedrijfsgebouw
30-1-2017: Dominicus Savio, Vondellaan 28, 3842 EH in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een school
16-2-2017: Vlierburgweg 13, 3848 CZ in Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit garage en afdak
21-2-2017: Coornhertstraat 21, 3842 JX in Harderwijk, voor het verwijderen van asbest uit een woning
 
Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.

Ontwerpwijzigingsplan Hierden Dorp Wijzigingsplan III

In het bestemmingsplan Hierden Dorp 2011 is voor een aantal locaties in de kern een wijzigingsbevoegdheid opgenomen voor onder andere de nieuwbouw van woningen. In het voorliggende wijzigingsplan is de locatie Zuiderzeestraatweg 98 opgenomen waar het, met gebruikmaking van de wijzigingsbevoegdheid, mogelijk wordt gemaakt één nieuwe vrijstaande woning te realiseren.
 
Ten behoeve van dit wijzigingsplan is tevens een besluit hogere waarde ingevolge artikel 83 Wet geluidhinder in voorbereiding. Met de vaststelling van een hogere waarde wordt de realisatie van de nieuwe woning mogelijk gemaakt.
 
Het ontwerpwijzigingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarde liggen met ingang van 2 maart gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Tijdens de inzage termijn kunnen belanghebbenden omtrent ontwerpwijzigingsplan en/of het ontwerpbesluit hogere waarde schriftelijk of digitaal een zienswijze kenbaar maken bij Burgemeester en wethouders. Het indienen van een digitale zienswijze kan alleen via www.harderwijk.nl/zienswijze. Voor meer informatie of het maken van een afspraak voor het indienen van een mondelinge zienswijze kunt u contact opnemen met: domein Ruimte, mw. C. van den Bedem, tel. 411 911.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.WP00137-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.WP00137-/NL.IMRO.0243.WP00137-0002) of op de gemeentelijke website www.harderwijk.nl/plannenhierdendorp.
 
Zakelijke beschrijving:
Ten behoeve van het aantonen van de economische uitvoerbaarheid van de plannen is met de betreffende eigenaar een anterieure overeenkomst gesloten. Een zakelijke beschrijving van de inhoud van bovengenoemde overeenkomst ligt gedurende dezelfde periode op dezelfde locatie voor een ieder ter inzage. Tegen de gesloten overeenkomsten en de zakelijke beschrijving kan geen bezwaar of beroep worden ingediend. Informatie: dhr. A. Koopmans, tel. 411 911.

Uitwerkingsplan Waterfront-Zuid – De Bakens

Burgemeester en wethouders hebben op 28 februari het uitwerkingsplan Waterfront-Zuid – De Bakens vastgesteld. Met het uitwerkingsplan Waterfront-Zuid–De Bakens wordt het mogelijk gemaakt het plan deel De Bakens in te richten en te ontwikkelen voor bebouwing met als hoofdfunctie wonen. Het plangebied ligt globaal tussen het gebied van het uitwerkingsplan Waterfront-Zuid-Watersportboulevard en het gebied van het bestemmingsplan Waterfront-Zuid-De Eilanden.
 
Het uitwerkingsplan ligt met ingang van 2 maart gedurende 6 weken voor een ieder ter inzage in de stadswinkel van het stadhuis. Gedurende deze termijn kan tegen het vastgestelde wijzigingsplan beroep bij de  Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus20019, 2500 EA ’s-Gravenhage worden ingesteld door een belanghebbende:
- die tijdig zienswijzen heeft ingediend bij de burgemeester en wethouders
- aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten dat hij/zij geen zienswijzen heeft ingediend
- die het niet eens is met de bij de vaststelling aangebrachte wijzigingen in het bestemmingsplan
 
Een ingesteld beroep heeft geen schorsende werking. Hiervoor kunt u een apart verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
 
Het plan (NL.IMRO.0243.UP00182-0002) kunt u ook raadplegen via de landelijke website: www.ruimtelijkeplannen.nl (bronbestanden: ruimtelijkeplannen.harderwijk.nl/plans/NL.IMRO.0243.UP00182-/NL.IMRO.0243.UP00182-0002 of op de website van de gemeente Harderwijk onder: www.harderwijk.nl/plannenwaterfront. Informatie: domein Ruimte, dhr. P. Mulder, tel. 411 911.