Nieuws uit de gemeente Harderwijk week 6

Een pagina met al het nieuws vanuit de gemeente Harderwijk: de tweede kamer verkiezingen van 15 maart, Gemeente zoekt woonruimte voor statushouders en natuurlijk alle aangevraagde en verleende vergunningen!

Erfgoedcafé over voorlopig ontwerp Oude Stadhuis op de Markt


Volgende week woensdag 15 februari is er in het Oude Stadhuis aan de Markt/Popschool Harderwijk weer een Erfgoedcafé. Projectleider Paul Lohmeijer van de gemeente presenteert het voorlopig ontwerp van het Oude Stadhuis. De toegang is gratis.
 
De gemeente wil de functionaliteit, toegankelijkheid en de monumentale uitstraling van het Oude Stadhuis verbeteren. Tijdens het erfgoedcafé wordt ingegaan op de gevolgen van deze plannen voor de monumentale waarde van het gebouw. Het voorlopig ontwerp en onderzoeksrapporten zijn vanaf vandaag in te zien op www.harderwijk.nl/oudestadhuis.
 
Historie
De rijke historie van het Oude Stadhuis gaat terug tot de veertiende eeuw. Aanvankelijk was er een wijnhuis gevestigd. Sinds de zeventiende eeuw is het pand in gebruik als stadhuis. In de achttiende en negentiende eeuw werden ingrijpende verbouwingen uitgevoerd. Na de nieuwbouw van het huidige stadhuis in 1981 werd het pand voor diverse doeleinden gebruikt, onder meer tien jaar als Muziekschool. De laatste twee jaar is het in gebruik als locatie voor de Popschool.
 
Programma
20.00 uur               Opening, met terugblik op de vorige Erfgoedcafé         
20.10 uur               Toelichting op de plannen, Paul Lohmeijer
20.40 uur               Discussie               
21.30 uur               Plenaire terugkoppeling      
22.00 uur               Sluiting        
 
Erfgoedcafé
Het Erfgoedcafé is een initiatief van de gemeente Harderwijk, in samenwerking met de Oudheidkundige Vereniging Herderewich en het Stadsmuseum Harderwijk. In het Erfgoedcafé praat iedere belangstellende in een laagdrempelige setting mee over monumenten, erfgoed en cultuurhistorie.

Tweede Kamerverkiezingen 15 maart 2017

Op woensdag 15 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Voor praktische zaken rondom de verkiezingen kunt u bij de gemeente Harderwijk terecht. Voor alle andere informatie kunt u terecht op www.elkestemtelt.nl.
 
Stempas
Neem uw stempas en identiteitsbewijs (bijvoorbeeld paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) mee naar het stemlokaal. Zonder deze documenten kunt u uw stem niet uitbrengen. Het identiteitsbewijs mag maximaal 5 jaar verlopen zijn. De stempassen worden vanaf donderdag 16 februari bij u thuis bezorgd. De bezorging wordt verdeeld en neemt ongeveer twee weken in beslag. U heeft uw stempas voor woensdag 1 maart in huis.
 
Stembureaus
Op de stempas staat het adres van een stembureau bij u in de buurt. U bent niet verplicht om daar te stemmen. U mag ook in een ander stembureau in de gemeente Harderwijk stemmen. Kijk voor het overzicht op www.harderwijk.nl/verkiezingen.
 
Stemmen in een andere gemeente
Voor het stemmen in een andere gemeente kunt u tot en met vrijdag 10 maart schriftelijk een kiezerspas aanvragen. Dit doet u door het formulier ‘Verzoek om een kiezerspas’ in te vullen via www.harderwijk.nl/verkiezingen. U kunt tot dinsdag 14 maart 12.00 uur de kiezerspas ook in de Stadswinkel aanvragen. Dit kunt u niet door iemand anders laten doen. Neem uw stempas en een geldig identiteitsbewijs mee. U krijgt de kiezerspas meteen weer mee.
 
Stemmen vanuit het buitenland
Verblijft u tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in het buitenland en wilt u toch zelf uw stem uitbrengen? Dan kunt u het M 3-formulier op www.harderwijk.nl/verkiezingen invullen om per brief te stemmen. Het formulier moet uiterlijk woensdag 15 februari bij de gemeente ingediend zijn. U ontvangt van de gemeente Den Haag uw stembescheiden.
 
Stemmen bij volmacht
Als u zelf niet kunt stemmen, dan kunt u iemand machtigen. Dit kan op twee manieren:
een onderhandse volmacht of een schriftelijke volmacht. Een onderhandse volmacht kunt u zelf regelen door de achterkant van uw stempas in te vullen. Vervolgens geeft u de stempas samen met (een kopie van) uw identiteitsbewijs mee aan de persoon die namens u gaat stemmen. Let op, de gemachtigde moet zelf in bezit zijn van een stempas van de gemeente Harderwijk, mag niet meer dan twee machtigingen aannemen en brengt de volmachtstem(men) gelijktijdig met de eigen stem uit. Indien u iemand wilt machtigen die buiten de gemeente Harderwijk woont of u geen identiteitsbewijs heeft waarmee u kunt stemmen, dan kunt u een schriftelijke volmacht voor vrijdag 10 maart bij de gemeente Harderwijk aanvragen via www.harderwijk.nl/verkiezingen.


Raadsinformatie

De commissie Samenleving vergadert op donderdag 16 februari vanaf 19.30 uur in het stadhuis. U bent van harte welkom. Op de agenda staat onder andere ontwerp oude stadhuis en een presentatie over de Cultuurwijzer. De complete agenda en bijbehorende stukken zijn te lezen op www.harderwijk.nl/vergaderingen.


Gemeente zoekt woonruimte voor statushouders

Op 8 december heeft de gemeenteraad ingestemd met het voornemen om een pop-upwijk op het voormalig Struikterrein te realiseren. De tijdelijke woningen die op dat terrein komen zijn bestemd voor starters in de woonsector, statushouders en mensen die urgent woonruimte nodig hebben. Op dit moment onderzoekt de gemeente in samenwerking met de woningbouwcorporaties de planologische mogelijkheden. Dat onderzoek heeft nog wat tijd nodig en daardoor is de ontwikkeling van de pop–upwijk vertraagd.
 
Statushouders
Statushouders zijn asielgerechtigden die een verblijfstatus hebben. De gemeente is verplicht deze op basis van een taakstelling woonruimte aan te bieden. Ondertussen is er sprake van een stagnatie in de woningtoewijzing ten behoeve van statushouders. De woningbouwcorporaties bekijken met de gemeente of die stagnatie kan worden opgevangen via tijdelijke woonruimte. Het gaat om een beperkt aantal statushouders (ongeveer 36 personen). Daarbij wordt  niet alleen gekeken naar woonopvang op het voormalig Struikterrein, maar ook naar de capaciteit van het asielzoekerscentrum (800 plaatsen). 

Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer 11 mensen door koolmonoxidevergiftiging. Per jaar worden gemiddeld 150 mensen in een ziekenhuis opgenomen na vergiftiging door koolmonoxide. Op 1 februari trappen Brandweer Nederland en de Brandwonden Stichting af met de landelijke campagne ‘Stop CO-vergiftiging’. De campagne richt zich op het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging.
Kijk voor meer informatie op: www.brandweer.nl/koolmonoxide.

Huurwoningen in Waterfront Harderwijk een feit

In 2017 en 2018 komen er 115 duurzame huurwoningen beschikbaar in Waterfront. Het betreft 81 grondgebonden woningen en 34 appartementen, gelegen in de deelplannen Watersportboulevard en De Bakens. De eerste grondgebonden huurwoningen worden in augustus 2017 opgeleverd en de appartementen rond de jaarwisseling.
 
BPL Pensioen, het voormalige Bedrijfspensioenfonds voor de Landbouw, heeft via Syntrus Achmea Real Estate & Finance deze 115 energiezuinige woningen in Waterfront Harderwijk van de ontwikkelingscombinatie Waterfront Harderwijk VOF (Synchroon en Koopmans Bouwgroep) gekocht. BPL Pensioen heeft zichzelf als doel gesteld om in 2030 minimaal de helft van haar woningportefeuille naar een energieneutraal niveau te hebben gebracht. Daarvan profteren de toekomstige huurders van deze huurwoningen ook mee. Door onder meer een goede isolatie en het gebruik van zonnepanelen zijn de woningen energiezuiniger dan wettelijk is verplicht en hebben de huurders een lagere energierekening.
 
Voor informatie over de verhuur (vrije sector) en om in te schrijven kunnen belangstellenden terecht bij Syntrus Achmea Real Estate Finance via de website www.hureninwaterfront.nl.

Aanvragen vergunningen

Aanvragen om omgevingsvergunning (reguliere procedure) zijn ingekomen:
26-1-2017 Biezenplein 4: uitbreiden schoolgebouw met 4 lokalen
27-1-2017 De Bakens fase 1 en 2: oprichten 77 woningen
28-1-2017 Churchill-laan 1: dakkapellen (voor- en achterzijde)
26-1-2017 Zandlaan 7A: plaatsen opslagruimte in strijd regels ro
27-1-2017 Jonkheer Sandberglaan 38: uitbreiden woning in strijd regels ro
20-1-2017 Kienderkamp 17: plaatsen carport in strijd regels ro
4-1-2017 Stationslaan 131: uitrit
1-2-2017 Kievitmeen 131: 2 overkappingen in strijd regels ro
 
Indien u een aanvraag wilt inzien dan kunt u dit kenbaar maken via het Contactformulier Domein Ruimte. U vindt dit formulier op www.harderwijk.nl/contact. Voor aanvragen die gaan over de activiteit kappen en/of inrit kunt u terecht bij het Stadsbedrijf, tel. 411 333.

Verleende vergunningen

Verleende omgevingsvergunningen (reguliere procedure):
30-1-2017 Korhoenlaan 1-35: hekwerk en kappen 8 bomen
30-1-2017 Schubertdreef 10: dakkapel
31-1-2017 Wijtgraaf 9: kappen 1 boom
31-1-2017 Ceintuurbaan 2-150: aanleggen parkeerplaats
31-1-2017 Jannevroukamp 10: schuur in strijd regels ro
31-1-2017 Leuvenumseweg 2: uitbreiden woning en plaatsen grotere kap
1-2-2017 Luchtenburgweg 11: strijdig gebruiken perceel en uitrit
1-2-2017 Stationslaan 131: uitrit
1-2-2017 Parallelweg 26-220: kappen 5 bomen
2-2-2017 Zeebuurtpark: kappen 11 bomen
 
Gewijzigde omgevingsvergunning (reguliere procedure):
1-2-2017 Zandlaan 4: tijdelijke woonunit en 3 containers in strijd regels ro voor 10 jaar
 
Rechtsbescherming omgevingsvergunning reguliere procedure
Bent u het niet eens met onze beslissing? Dan kunt u een bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA ZEEWOLDE. Hiervoor geldt een termijn van 6 weken. De bezwaartermijn vangt aan op de dag nadat wij ons besluit aan aanvrager bekend maakten.

Milieumeldingen

Burgemeester en wethouders hebben de volgende melding activiteitenbesluit ontvangen:
23-01-2017: Straalbedrijf Petersen, Industrieweg 24, 3846 BE in Harderwijk voor het opleggen van maatwerkvoorschriften met betrekking op het lozen van grondwater
 
En de volgende melding op grond van het sloop/asbestbesluit ontvangen:
10-01-2017: Archief Stadhuis, Havendam 56, 3841 AA in Harderwijk, voor het slopen van de bestaande steensmuren
11-01-2017: Brederodelaan 10 en 12, 3842 GJ in Harderwijk voor het verwijderen van asbest uit de woningen

Voor bovenstaande activiteiten gelden de landelijke milieuvoorschriften. Een milieuvergunning is niet nodig. Het indienen van zienswijze tegen meldingen is niet mogelijk. Informatie: gemeente Harderwijk, tel. 411 911.

Algemene gehandicaptenparkeerplaatsen Van Speyklaan en Grote Marktstraat

De gemeente heeft besloten om een algemene gehandicaptenparkeerplaats in te stellen bij de adressen Van Speyklaan 260 en Grote Marktstraat tegenover nummer 35.
 
De besluiten met tekeningen zijn bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant. Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunt u tegen dit besluit een bezwaarschrift indienen bij het college van burgemeester en wethouders, p/a Secretariaat bezwaarschriftencommissie, Postbus 1, 3890 AA Zeewolde. U kunt uw bezwaarschrift indienen tot uiterlijk 6 weken na de datum van bekendmaking in de elektronische Staatscourant van www.officielebekendmakingen.nl.
Via zoek.officielebekendmakingen.nl kunt u de verkeersbesluiten en andere overheidsbesluiten bekijken. Voor nadere inlichtingen kunt u telefonisch contact opnemen met  het Domein Ruimte, tel. 411 911.

Verdaging beslistermijn

Voor de volgende aanvragen hebben burgemeester en wethouders besloten de beslistermijn te verlengen. De nieuwe uiterste beslistermijn staat hieronder per aanvraag vermeld.

Verdaging reguliere procedure:
Van Leeuwenhoekstraat kavel 186: oprichten bedrijfspand in strijd regels ro; 23-3-2017

Ontheffingen taxi’s binnenstad Harderwijk

De burgemeester en wethouders hebben voor de duur van 1 jaar ontheffing verleend aan 3 taxibedrijven (taxi Hamtax, Taxi Bochove en Taxi Harderwijk) om in de binnenstad van Harderwijk passagiers te brengen en halen.
 
De ontheffingen hebben betrekking op het maken van taxiritten in de Vijhestraat, Bruggestraat, Buiten de Bruggepoort, Markt, Wolleweverstraat en de Luttekepoortstraat, in de binnenstad van Harderwijk voor het halen en brengen van passagiers op vrijdag- en zaterdagavond tussen 22.00 uur en 06.00 uur op grond van artikel 149 Wegenverkeerswet (WVW) jo de artikelen 62 en artikel 87 van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens 1990 (hierna: RVV), voor de volgende verkeersregels en -tekens:
a.       Artikel 10 RVV jo. Verkeersbord G7 van bijlage 1 van het RVV
b.       Verkeersborden C12 met onderborden
 
De besluiten en overige stukken liggen ter inzage in de stadwinkel van het stadhuis te Harderwijk.  De besluiten zijn op 1 februari aan de aanvragers bekend gemaakt. Binnen 6 weken na bekendmaking aan de aanvragers kunnen belanghebbenden bezwaar maken. U kunt uw bezwaarschrift indienen bij ons college, p/a Postbus 1, 3890 AA Zeewolde.
 
Voor vragen kunt u telefonisch contact opnemen met het Domein Ruimte, mevr. S. van Itegem, tel. 411 911.