Nieuws over de eerste resultaten parkeerproef in Harderwijk positief

De parkeerproef die vanaf 23 maart dit jaar is ingesteld kan rekenen op een breed draagvlak.

Dit zijn de eerste voorlopige conclusies uit een tussenevaluatie van de parkeerproef

Dit zijn de eerste voorlopige conclusies uit een tussenevaluatie van de parkeerproef. De parkeerproef is in maart 2015 gestart met een duur van een jaar. Bezoekers aan de binnenstad kunnen van maandag tot en met vrijdag wekelijks hun auto de twee uur gratis parkeren aan het Westeinde en in parkeergarage Houtwal.

De werknemers in de binnenstad kunnen parkeren met een vergunning op het parkeerterrein Westeinde voor maar € 50.00 (i.p.v. € 350,-) en gratis aan de Flevoweg. Met de parkeerproef wil de gemeente ook de parkeeroverlast in de woonstraten rond de binnenstad verminderen.

Parkeeropbrengsten

De lagere parkeeropbrengsten over de periode maart – juni 2015 komen overeen met het verwachte financieel risico. Een tussentijdse bijstelling van de parkeerproef wordt niet noodzakelijk geacht. De totale minder parkeeropbrengsten is nu nog niet aan te geven. Deze staan namelijk in nauwe relatie tot de totale parkeeropbrengsten waaronder het aantal dagbezoekers (bezoekers Dolfinarium). Op basis
van deze tussenevaluatie is daar nu nog geen representatief beeld van beschikbaar. Er is tenslotte geen sprake van grote parkeerverschuivingen van plekken met betaald parkeren naar plaatsen met de eerste twee uur gratis parkeren.

Eindevaluatie

In maart 2016 vindt de eindevaluatie plaats waarbij de effecten van de parkeerproef voor de raad in beeld worden gebracht. Dan wordt ook gekeken naar de parkeeropbrengsten in relatie tot de begroting 2015/ 2016 en de komende jaren.