Nieuwjaarsspeech 2016 burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk

Hier vindt u de tekst van de nieuwjaarsspeech van burgemeester Harm-Jan van Schaik, uitgesproken tijdens de nieuwjaarsreceptie op woensdag 6 januari 2016 in de Brandweerkazerne van Harderwijk.

Namens de gemeenteraad en het college van de gemeente Harderwijk, voor ieder persoonlijk, hier aanwezig of via hk13tv met ons verbonden, een vredevol, hoopvol en creatief 2016 toegewenst. Vredevol in uw hart, hoopvol in uw gedachten en creatief in uw doen.

Voor deze bijeenkomst zijn we te gast in een van de mooiste kazernes van de veiligheidsregio Noord Oost Gelderland om met u allen het nieuwe jaar in te luiden. De gemeente Harderwijk maakt graag gebruik van deze bijzondere locatie in het hart van onze stad en waardeert de gastvrijheid van de brandweer en het rode kruis. Tevens wil ik hierbij een ieder bedanken die heeft bijgedragen aan de invulling of organisatie van deze avond.
 

Het afgelopen jaar is er veel veranderd in onze stad. Op vele fronten is gebouwd en opgeleverd. Of het nu gaat om de transitie van het sociaal domein of om de vele bouwprojecten, de stad verandert in een rap tempo. Veel veranderingen in het fysieke domein worden zichtbaar gewaardeerd; door u èn ook zeker door de vele bezoekers van Harderwijk. Harderwijk zetten we hiermee op de kaart. Als prettige stad om in te wonen en te werken, maar ook als stad met voorzieningen en uitstraling voor de regio.

Twee weken geleden sprak ik een mevrouw die mij meldde dat ze slechts een jaar weg was geweest en dat de stad zo was veranderd. Ze somde op Oranjelaan, de stationsomgeving, de Burgemeester de Meesterlaan, Weisteeg en 1e woningen Waterfront. Ik mocht haar aanvullen met onder andere het aanpassen  van de haven, oplevering Nieuwe Kompas, bouw Vischafslag en Botterloods, oplevering Prinsenhof, jachthaven de Knar en nu ook een fietspad langs de zee van Hierden naar Elburg.

Er is nog meer gebeurd, maar waar ik vorig jaar sprak over doorpakken kunnen we nu met trots terugkijken op grote stappen die zijn gezet. Trots dat werd gedeeld en gevierd door en met bewoners, als ik alleen al kijk naar de drukte op de tribune bij het inschuiven van de spoortunnel. Ik durf te beweren dat deze periode van bouw een belangrijk moment van hoopvol vooruitzien markeert, waarover in de toekomst gemijmerd zal worden in Wijdeheem en Randmeer. In 2016 zullen de veranderingen in het Waterfront, waaronder het boulevardgebied, maar ook in Drielanden volop doorgaan.

Niet elke verandering gaat vanzelf. Bij met name bezoeken aan bruidsparen die hun 60 jarig huwelijk vieren raakt het mij hoe moeilijk de veranderingen in de zorg voor sommige ouderen zijn geweest. Tegelijkertijd heb ik gezien hoe hard en met hoeveel passie mensen in de zorg en bij de gemeente hebben gewerkt om de zorg en hulp te bieden waar dat nodig is. Niemand tussen wal en schip. Dit vraagt om regie geven waar dat kan en nemen waar dat nodig is. En dat met minder geld. Een hele opgave.

Harderwijk is ook een stad van en voor talent. Dit geldt voor zowel MKB, als ZZP-ers als onderwijs. Innovatie op het gebied van ontwerp, productie en afzet vraagt ruimte en geloof in eigen kunnen. Of het nu gaat om het Nonnetje die met haar chef en restaurant staat voor innovatie en topklasse eten, of AWL die staat voor technische vooruitgang, onderwijsinstelling Landstede die topstudenten weerbaar en beschermd aflevert of een lokale ondernemer die zowel fysiek als digitaal de klant weet te vinden, te verrassen en vast te houden. Het klimaat voor ontwikkeling en talent hebben we in Harderwijk!

Uit recent onderzoek is gebleken dat historische binnensteden als enige kans hebben om in de toekomst te kunnen overleven. De beleving van onze binnenstad, de combinatie van winkels en culturele activiteiten worden duidelijk versterkt en zijn daarmee een belangrijke trekker voor de regio. Het proces van de andere binnenstad zal met en door ondernemers in 2016 een vervolg krijgen om de aantrekkelijkheid nog meer te vergroten. Met haar historische binnenstad, met horeca en winkels, haar hippe strand, de culturele activiteiten en nabijheid van de zee zal Harderwijk steeds meer, zoals wethouder de Jong dat zo mooi verwoord, het Barcelona van de Veluwe worden.

Ook op het gebied van kunst en cultuur kent Harderwijk een enorme inzet, een veelzijdig aanbod van talent en creativiteit. Een eigen podiumspektakel midden in de stad, diverse evenementen en optredens in de stad en op de podia en ruimte voor spontane kunst in de openbare ruimte, een record aantal bezoekers bij het museum en inzet van talloze vrijwilligers bij Harderwijk Winterstad.
Met name komend jaar wordt voor cultureel Harderwijk spannend. Duidelijkheid over de theaterfunctie vraagt een keuze van de raad dit jaar. Een keuze die bepalend zal zijn voor een nieuw cultureel tijdperk.

De stad verandert, maar het DNA van haar bevolking en ondernemers is bepalend op welke manier hierop wordt gereageerd. Inmiddels mag ik nu 3 jaar uw burgemeester zijn. Ik kan u vertellen dat ik merk dat ik velen van u heb mogen leren kennen als vredevol in het hart, hoopvol in gedachten en creatief in doen. Dit doet mij goed. Moeilijke onderwerpen zijn bespreekbaar en met respect voor elkaars standpunten zijn we in staat om moeilijke besluiten te nemen.

Het afgelopen jaar heeft ook Harderwijk ervaren dat besturen ook betekent verantwoordelijkheid nemen. Vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft het college, gesteund door de raad, besloten mee te werken aan de komst van een asielzoekerscentrum in Harderwijk. Niet alleen om mensen te huisvesten, maar ook om mensen die dat nodig hebben perspectief te bieden in onze stad.
Ik ben onder de indruk van de wijze waarop door u als bewoners, kerken, moskeeën, welzijnsorganisaties en ondernemers is gereageerd. Constructief, ruimte biedend voor verschil van mening en veelal met begrip voor het besluitvormingsproces.

Ook het andere geluid heb ik gehoord. Van omwonenden die zich afvragen wat de komst van de onbekende groep mensen voor zijn of haar prettige buurt zal betekenen, wat het doet voor de eigen positie op de arbeidsmarkt en de gevolgen voor de veiligheid. Het DNA van Harderwijk toont door de eeuwen heen een vredevol hart. Het platform welkom vluchtelingen Harderwijk is hier een mooi voorbeeld van.
Laten we echter de angsten die er ook zijn vooral niet wegstoppen, maar benoemen in gesprek met elkaar, in concrete afspraken, om hoopvol toe te kunnen werken naar een ontvangst van mensen zoals u en ik. Geen vertegenwoordigers van regimes, maar mensen die juist gevlucht zijn voor veiligheid, die hier hopen hun toekomst te kunnen opbouwen, hun talenten te kunnen inzetten en in vrijheid te kunnen geloven en liefhebben. Wij verlangen van hen de taal te leren, de cultuur te begrijpen, zich te houden aan onze wetten en mee te doen in onze samenleving. Dit vraagt van ons een open houding, ruimte om te kijken naar de mens met mogelijkheden en talenten in plaats van alleen de vluchteling te zien. 

De Stadsgesprekken in 2015, vanuit Raad en College met willekeurige inwoners van onze gemeente smaken naar meer. Het open gesprek in de wijken tussen bewoners en overheid leiden tot nieuwe inzichten, ideeën en oplossingsrichtingen, maar ook een verandering in eigenaarschap wat betreft de uitvoering. De stad verandert en haar inwonerssamenstelling kent ook komend jaar een verandering. U bent echter niet veranderd. De wijze waarop u hieraan deelneemt is bepalend op hoe we in 2017 terugkijken op 2016. Soms vraagt dit om een vernieuwende kijk van overheid en bewoners, maar veel vaker nog het onderlinge gesprek in plaats van een onderhandelingsmodus. Laten we durven delen in kennis, talent en energie om samen een sterke gemeenschap te blijven.

Het is goed om te zien dat velen in Harderwijk en Hierden betrokken zijn bij mede-inwoners en zich actief inzetten. Of het nu om vrijwilligersactiviteiten gaat bij de Voedselbank, het coachen bij de korfbal, mantelzorg verlenen aan een buurman of spullen uitlenen zodat een ander uit de brand geholpen wordt. Het kan op vele manieren en zo dragen wij met elkaar bij aan onze samenleving!

Hulpdiensten centraal

Vandaag staan we extra stil bij de hulpverleners in onze stad. De mensen achter de organisatie staan vanavond centraal in de beelden die u om ons heen geprojecteerd ziet. Met veel waardering kijk ik terug naar de inzet van de hulpdiensten in ons Harderwijk. Een betrokken brandweer, midden in Harderwijk en Hierden, die ondanks de regionale reorganisatiespanningen het hoofd koel houdt en gaat voor brandpreventie, brandbestrijding, duikt bij waterongevallen en helpt bij verkeersongevallen  Wijkagenten die de wijken ècht kennen en in gesprek gaan met inwoners. Samen met hen en de gemeenten komen tot oplossingen die werken en recht doen aan de veiligheidsbeleving, sterker nog die leidden tot een hoger(e) veiligheidsgevoel en laat zien dat aanpak van criminaliteit loont. Die ondanks de nationale politie en de terechte discussie rond de cao, waakzaam en dienstbaar bleef. Het rode kruis die bij talloze evenementen en activiteiten steeds maar weer hun diensten verlenen.

Bij de dierenambulance die met een klein aantal vrijwilligers en een beperkt budget een groot gebied voorziet van dierenzorg. De reddingsmaatschappij die helpt waar nodig bij nood op het water. Een ambulancedienst die met hun werk zorg- en aandacht bieden in noodsituaties, maar ook verschil van leven of dood kunnen betekenen, de BOA’s die niet alleen handhaven, maar ook zorgen voor het veilig verloop van activiteiten en evenementen. Kortom mensen die van essentieel belang zijn voor de leefbaarheid van u en mij in deze gemeente. Dank voor jullie inzet die, zeker ook met de verschillende aanslagen en voorvallen van de afgelopen periode, meer risico’s kent dan wij soms beseffen en vraagt om paraatheid op momenten dat anderen feestvieren, slapen of sporten. Dank daarvoor!

Ten Slotte

Ruimte krijgen, geeft kans om jezelf te ontwikkelen, te ontdekken waar je talent ligt, maar ook waarin je mag leren. Je talent volgen vraagt moed en vertrouwen. Laten wij oog hebben en ruimte bieden aan zichtbaar en onzichtbaar talent in onze stad. Oog en ruimte voor talent biedt hoop voor een stad, die zich wil blijven ontwikkelen, maar tegelijkertijd voeling houdt met wie ze is en waar ze voor staat.
Een stad met een karakter waaruit dynamiek, gastvrijheid en zelfbewustheid spreekt. Een stad waar je welkom bent en je welkom mag voelen.

Ik sprak over Harderwijk, een stad waar ruimte voor talent een belangrijk uitgangspunt is. Ik wil daarom afsluiten met ruimte te bieden aan een van onze talentvolle inwoners Marc Gonkel, die voor ons de kracht van onze stad en haar bewoners zal bezingen met een lied van Willem Gunneman. Een lied van een stad waar we trots op mogen zijn. Dank voor uw aandacht.